Mødedato: 24.04.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Københavns Kommunes regnskab for 2011

Se alle bilag

Økonomiudvalget skal træffe beslutning om at godkende Københavns Kommunes regnskab for 2011, og oversende regnskabet til Borgerrepræsentationen.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Københavns Kommunes regnskab for 2011, jf. bilag 1 og 2, godkendes, og afgives til revision,
  2. at det indskærpes over for fagudvalgene, at der i fornødent omfang skal indhentes bevillinger til afholdelse af udgifter og/eller oppebære indtægter inden iværksættelse af aktiviteter, der medfører udgifter og/eller indtægter, jf. reglerne i bekendtgørelse af lov om kommunernes styrelse § 40,
  3. at det indskærpes over for udvalgene, at udgifter og indtægter skal bogføres på de rette funktioner og bevillinger, og at budgettet er placeret korrekt på de rette funktioner og bevillinger.

Løsning

1. Resultat af regnskab 2011 (serviceudgifter)

Regnskabet for 2011 udviser et resultat for serviceudgifter ekskl. aktivitetsbestemt medfinansiering på 21.360 mio. kr., hvilket er 654 mio. kr. under kommunens måltal for serviceudgifter. I forhold til korrigeret budget er mindreforbruget 487 mio. kr.

Mindreforbruget på serviceudgifter skyldes en stram styring af serviceudgifterne i Københavns Kommune, og kan primært henføres til en generel tilbageholdenhed på alle udgiftsområder. Alle udvalg på nær Teknik- og Miljøudvalget overholder udvalgets måltal for serviceudgifter. Teknik- og Miljøudvalgets overskridelse er marginal, og er på 483 t.kr. Forklaringer på afvigelserne under de enkelte udvalg fremgår af bilag 3.

Det seneste skøn fra KL viser, at landets kommuner som helhed forventer et mindreforbrug i forhold til det aftalte niveau for serviceudgifterne, på 5,7 mia. kr. Mindreforbruget kan ifølge KL primært henføres til generel tilbageholdenhed som følge af sanktionslovgivningen, herunder væsentlig opbygning af opsparing på de decentrale institutioner.

Det bemærkes, at udvalgene samlet set forventede et forbrug i 2011 på 21.744 mio. kr. i forbindelse med forventet regnskab pr. oktober (ØU 29/11 2011). Det realiserede forbrug i 2011 er 384 mio. kr. lavere end forventet pr. oktober. Der er med budget 2012 besluttet en række tiltag til at forbedre økonomistyringen og prognosepræcisionen, herunder periodiserede budgetter på institutionsniveau, hurtigere prognoser til ØU og kvartalsregnskaber, der vil understøtte en bedre budgetopfølgning.

2. Bruttoanlæg

Regnskabsresultatet for bruttoanlæg udviser et forbrug på 2.829 mio. kr., hvilket er et mindreforbrug på 503 mio. kr. ift. det korrigerede budget og et mindreforbrug på 1.301 mio. kr. ift. vedtaget budget.

Mindreforbruget på bruttoanlæg skyldes hovedsagligt aktivitetsforskydninger i en række anlægsprojekter under flere udvalg. Forklaringer på afvigelserne under de enkelte udvalg fremgår af bilag 3.

Forventningerne til bruttoanlægsforbruget i 2011 er gået fra 4,1 mia. kr. i vedtaget budget, 3,8 mia. kr. i foråret 2011 og til 3,3 mia. kr. i efteråret 2011, mens det endelige regnskabsresultat for bruttoanlæg var 2,8 mia. kr. Regnskabsresultatet for 2010 var på 2,4 mia. kr., og anlægsforbruget er dermed vokset fra 2010 til 2011, og er på et historisk højt niveau i 2011. Det korrigerede budget for bruttoanlæg i 2012 forventes at blive på 5,8 mia. kr. Det er Økonomiforvaltningens vurdering, at det ikke er muligt at realisere dette i 2012. Økonomiforvaltningen vil have fokus på tilpasning af anlægsbudgettet i forbindelse med sagerne om anlægsperiodiseringer i 2012. Endvidere blev der med IC2013 igangsat en række initiativer med henblik på at optimere implementering og eksekvering af politisk besluttede anlægsprojekter, herunder at anlægsprojekterne har gennemgået den fornødne sagsbehandling, udvalgsbehandling og høringer inden budgetforhandlingerne.

3. Efterspørgselsstyrede overførsler

Regnskabet viser et samlet mindreforbrug på 116 mio. kr. i 2011 på de efterspørgselsstyrede overførsler. De væsentligste forhold på de efterspørgselsstyrede overførsler er:

  • Et mindreforbrug på 30,5 mio. kr. under Socialudvalget, der primært skyldes forsinkelse i berigtigelser for forkert udbetalte ydelser
  • Et mindreforbrug på efterspørgselsstyret indsats på 63,0 mio. kr. under Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, der primært skyldes, at der ikke var behov for en reserve til uforudsete udgifter, manglende fakturering fra uddannelsesinstitutionerne i 2011 for afholdte forløb og merindtægter i form af større resultattilskud.
  • Et mindreforbrug på dagpenge til forsikrede ledige på 25,6 mio. kr., hvor de 10,0 mio. kr. skyldes færre forsikrede ledige end forudsat. De øvrige 16,0 mio. kr. skyldes en lavere kommunal finansieringsandel end forudsat.
  • Et samlet merforbrug til kontanthjælp, starthjælp, revalideringsydelse m.v. på 20,9 mio. kr. Merforbruget er sammensat af et mindreforbrug vedr. passiv kontanthjælp og revalidering, svarende til 15,0 mio. kr. og et merforbrug vedr. aktiv kontakthjælp på 36,4 mio. kr. Mindreforbruget vedr. passiv kontanthjælp og revalidering skyldes færre ledige i denne målgruppe, mens merforbruget vedr. aktiv kontanthjælp skyldes dels flere aktive kontanthjælpsmodtagere end forudsat og dels højere gennemsnitlige enhedspriser end budgetteret.
  • Et mindreforbrug på sygedagpenge på 11,2 mio. kr. Heraf tegner lavere enhedspriser sig for et mindreforbrug på 7,5 mio. kr. pga. flere indtægter i form af statsrefusion end budgetteret. Herudover er der et mindreforbrug på 3,7 mio. kr. som følge af 31 færre helårsmodtagere end forudsat.

De oven for nævnte områder er nærmere beskrevet i bilag 3.

4. Kassebeholdning og langfristet gæld

Den likvide kassebeholdning er i løbet af 2011 steget med 236 mio. kr. og er ultimo 2011 på 7.151 mio. kr. Stigningen kan henføres til årets resultat (overskud på 1.039 mio. kr.), opbygning af tilgodehavender (709 mio. kr.) og afdrag på kommunens gæld (-1.512 mio. kr.).

Det høje gældsafdrag i 2011 på 1,5 mia. kr. skyldes, at det i forbindelse med ”KBH i Vækst” blev besluttet at foretage en ekstraordinær indfrielse på 1,3 mia. kr., udover det ordinære afdrag i budgettet på 202 mio. kr. Københavns Kommune har ultimo 2011 en gæld på 3.125 mio. kr., hvilket svarer til 5.691 kr. pr. indbygger.

5. Konteringspraksis m.m.

Økonomiforvaltningen har ved controlling af regnskabet for 2011 kunnet konstatere, at budget og udgiftskontering (forbrug) i alt for mange tilfælde ikke er placeret på samme bevillinger og funktioner, jf. Økonomi- og Indenrigsministeriets regler. Det medfører, at kommunens regnskab ikke opnår en tilfredsstillende gennemsigtighed. Samtidig forringes overblikket over og styring af kommunens udgifter og indtægter både i regnskabsåret og fremadrettet i de følgende budgetter. Problemstillingen gjorde sig ligeledes gældende i forbindelse med regnskaberne for 2007, 2008, 2009 og 2010.

Økonomiforvaltningen har ligeledes konstateret, at der på en række bevillinger ikke er indhentet fornøden tillægsbevilling til afholdelse af udgifter. I den kommunale styrelseslovs § 40 fremgår det, ”at foranstaltninger, der vil medføre indtægter eller udgifter, som ikke er bevilget i forbindelse med vedtagelsen af årsbudgettet, ikke må iværksættes, før kommunalbestyrelsen har meddelt den fornødne bevilling”.

Det indskærpes over for udvalgene, at der i fornødent omfang skal indhentes bevillinger til afholdelse af udgifter og/eller oppebære indtægter inden iværksættelse af aktiviteter, der medfører udgifter og/eller indtægter. Tilpasninger af budgettet kan bl.a. ske i forbindelse med de 4 årlige sager om bevillingsmæssige ændringer. Den sidste af de 4 sager om bevillingsmæssige ændringer behandles på Borgerrepræsentationens sidste møde i det pågældende år.

Økonomi

Indstillingen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Videre proces

Regnskabet for 2011 oversendes efter Borgerrepræsentationens godkendelse til revisionen.

Det bemærkes desuden, at processen for revisionsbehandlingen af regnskab 2011 er ændret i forhold til de foregående år, jf. regnskabscirkulæret for 2011 (ØU d. 1. november). Ændringerne indebærer, at kommunen modtager revisionsberetningen 1½ måned tidligere end i forbindelse med regnskab 2010, og at forvaltningerne vil have kortere tid til at udarbejde bemærkninger til revisionsberetningen. Det er Økonomiforvaltningens forventning, at den tilrettede proces medfører, at regnskab 2011 kan godkendes endeligt i Borgerrepræsentationen i oktober 2012, dvs. 2 måneder tidligere end godkendelsen af regnskab 2010.

Derudover arbejder Økonomiforvaltningen, Koncernservice og Intern Revision med tiltag til en yderligere optimering af processen for regnskab 2012. Der kigges blandt andet på en tidligere lukning af bogføringen, effektivisering af processen vedr. udarbejdelse og controlling af regnskabsforklaringer m.m. samt tidligere modtagelse af beretningen om årsregnskabet fra revisionen. Forvaltningerne vil blive inddraget i arbejdet omkring optimering af processen for regnskab 2012. 

Claus Juhl                    /Bjarne Winge

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 24. april 2012

Indstillingen blev anbefalet.

Til top