Mødedato: 24.01.2024, kl. 10:00
Mødested: Comwell i Køge

Opfølgning på medlemsforslag om forsøg med fleksible og kortere arbejdsuger

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen har besluttet, at der skal gennemføres forsøg med kortere og mere fleksible arbejdsuger i alle forvaltninger i 2024. Med denne sag gives der en status til Økonomiudvalget på arbejdet med forsøget.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at status på forsøg med kortere og mere fleksible arbejdsuger tages til efterretning.

Problemstilling

Med budget 2024 blev der afsat midler til, at der (på baggrund af medlemsforslag fra Alternativet på Borgerrepræsentationens møde den 24. juni 2022, jf. bilag 1) skal gennemføres forsøg med kortere og mere fleksible arbejdsuger i alle forvaltninger i 2024 med mulighed for forlængelse i 2025, herunder at hver forvaltning kan indmelde tre arbejdspladser til at deltage i forsøget, jf. beslutning i Borgerrepræsentationen (BR) den 2. februar 2023, jf. bilag 2. 

Jf. medlemsforslaget er formålet med forsøget at gøre kommunen til en bedre og mere attraktiv arbejdsplads for kommunens nuværende og kommende medarbejdere.

I forbindelse med budget 2024 blev der afsat 1,775 mio. kr. til den understøttende administration af forsøget, der bl.a. dækker projektledelse, understøttelse af lederne ifm. vagtplanlægning, juridisk rådgivning, løbende support til de deltagende arbejdspladser, facilitering af opstartsarrangement, arbejdspladsvise workshops ved Arbejdsmiljø København (AMK) samt den afsluttende erfaringsopsamling.

Forsøgskonceptet er udarbejdet af en arbejdsgruppe bestående af forvaltningernes HR-chefer samt repræsentanter for de faglige organisationer.

Løsning

I henhold til en aftalt proces udvalgte alle forvaltninger undtagen Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF) i september og oktober 2023 de tre arbejdspladser, der skal deltage i forsøget på vegne af den pågældende forvaltning. BIF udvælger de arbejdspladser, der skal deltage i forsøget forventeligt i marts 2024 pga. den omorganisering i forvaltningen, der har fundet sted i 2023.

Inden forvaltningernes beslutning om, hvilke tre arbejdspladser, der skal deltage på vegne af forvaltningen blev truffet, drøftede alle Hoved-MED-udvalg, om der i den pågældende forvaltning er særlige faggrupper og/eller arbejdspladser, der er oplagte til at deltage i forsøget.

På tværs af forvaltningerne er der udvalgt i alt 15 arbejdspladser, der skal deltage i forsøget (BIF-arbejdspladser indgår ikke i opgørelsen). Blandt de deltagende faggrupper er bl.a. sygeplejersker, pædagoger, SOSU-assistenter, tandlæger/-plejere/-assistenter, AC’ere, HK’ere m.fl. Af bilag 3 fremgår en oversigt over alle de deltagende arbejdspladser, hvoraf de faggrupper, der deltager i forsøget, også fremgår.

For at forberede de deltagende arbejdspladser har der været planlagt tre forberedelsesaktiviteter:

  1. Der blev i starten af december 2023 afholdt et informationsmøde om de juridiske rammer, arbejdstidsregler og overenskomster, hvor repræsentanter fra de deltagende arbejdspladser havde mulighed for at stille spørgsmål til ovennævnte emner.
  2. Der afholdes et kick off-arrangement den 27. februar 2024, hvor repræsentanter (bl.a. leder og tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter) fra arbejdspladserne i forsøget deltager. Arrangementet består af inspirationsoplæg og øvelser, hvor arbejdspladserne kan reflektere over, hvordan de kan arbejde fleksibelt i forsøgsperioden.
  3. Alle deltagende arbejdspladser har fået tilbud om en opstartsworkshop ved AMK, der kommer ud på de deltagende arbejdspladser og formidler erfaringer og anbefalinger til, hvordan man kan understøtte trivsel, arbejdsfællesskab og opgaveløsning undervejs i forsøget.

Forsøget gennemføres i udgangspunktet i 2024, og arbejdspladserne kan igangsætte forsøget lokalt, når de er klar til det. Forsøget afsluttes med en tværgående erfaringsopsamling, der forelægges Økonomiudvalget og BR primo 2025.

I den tværgående erfaringsopsamling vil det blive undersøgt, hvordan omlægningen til nye og fleksible arbejdsmønstre har påvirket fx trivsel, arbejdsmiljø og work/life-balance blandt medarbejderne. Det vil også blive undersøgt, hvordan forsøget har påvirket opgaveløsningen og serviceniveauet, ligesom det også vil blive undersøgt, om der har været øvrige og øgede (administrative) udgifter forbundet med forsøget. Erfaringsopsamlingen udarbejdes på baggrund af en række fokusgruppeinterviews og enkeltinterviews med deltagende medarbejdere og ledere.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forsøget på de deltagende arbejdspladser igangsættes i løbet af første kvartal 2024, når arbejdspladserne er klar.

Søren Hartmann Hede     / Nicolai Kragh Petersen

Beslutning

Dagsordenspunkt 8: Opfølgning på medlemsforslag om forsøg med fleksible og kortere arbejdsuger (2023-0479147)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 24. januar 2024

Indstillingen blev taget til efterretning uden afstemning.

Til top