Mødedato: 22.08.2018, kl. 11:00
Mødested: Comwell Borupgaard, Snekkersten.

Ny designguide

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til konceptet for ny designguide for Københavns Kommune. Forslaget er udarbejdet i tæt samarbejde med kommunens øvrige forvaltninger. Designguiden er udviklet med henblik på at understøtte kommunens kommunikation med borgerne og samtidig gøre det lettere at udarbejde grafisk materiale i forvaltningerne og institutionerne. Den foreslåede nye skrifttype er økonomisk fordelagtig og sikrer kommunen imod øgede omkostninger til bl.a. alternative licensskrifter på digitale platforme.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at koncept for ny designguide for logo, skrifttype med videre i Københavns Kommune, jf. visuelt oplæg i bilag 1, godkendes.

Problemstilling

Økonomiforvaltningen har det tværgående ansvar for at sikre og udvikle Københavns Kommunes designguide. En stor del af udviklingsarbejdet af en ny designguide har bestået af en grundig involveringsproces med de øvrige forvaltninger med kommunikationschefkredsen som styregruppe. på den baggrund er der udviklet et grundkoncept til en ny designguide som erstatning for den nuværende manual, som er 14 år gammel.

Med godkendelse af indstillingen vil der ske en opdatering og modernisering af København Kommunes logo, i nærværende indstilling kaldt Københavnermærket, ligesom nye farver etc. vil blive taget i brug. Derudover vil der løbende og fleksibelt blive indført en ny skrifttype til brug i trykte materialer, i byrummet, på digitale platforme, vejskilte og andre platforme fra Københavns Kommune.

Målet med guiden har været at skabe en stærk forankring og et udtryk, som alle forvaltninger kan spejle sig i – og dermed også kommer til at bruge. De indledende diskussioner med kredsen af de syv forvaltningers administrerende direktører (7dir) og det seneste års inddragelse og samarbejde med de øvrige forvaltninger har afdækket en række gennemgående ønsker til den kommende designguide, som skal:

  1. Tage udgangspunkt i borgerens behov.
  2. Sikre en klar og genkendelig afsender.
  3. Afspejle at Københavns Kommune er mangfoldig og har mange forskellige visuelle behov.
  4. Sikre enkle og tilgængelige værktøjer, så der lokalt kan fokuseres på kerneopgaverne.
  5. Styrke Københavns Kommunes brand, hvor det visuelle udtryk følger med byens udvikling og styrkepositioner.

Løsning

Koncept til designguide indeholder følgende elementer:

  1. Logo
  2. Skrift
  3. Farver
  4. Ikonstil
  5. Governance

Logo/Københavnermærket

Se bilag 2. Siden middelalderen har byvåbnet med de tre tårne været opfattet som byens mærke og har optrådt i mange variationer. Motivet stammer fra byens originale segl, der i middelalderen blev anvendt som sikkerhed for et dokuments ægthed. 

Det seneste byvåben, tegnet op i 1995, har i mange år fungeret som et genkendeligt logo for Københavns Kommune. Efter 23 års tjeneste kalder det dog på en nænsom modernisering.

Derfor er der optegnet et nyt, åbent, mere moderne og fleksibelt mærke med inspiration fra det originale segl, samt tidligere versioner af byvåbnet, der stadig optræder i bybilledet i dag – fx på Københavns Rådhus. 

Skrifttype

Se bilag 3. En unik og genkendelig skrift er et stærkt grafisk værktøj, der sikrer en tydelig afsender, en rød tråd i al kommunikation og understøtter et stærkt brand. Arbejdet med designguiden har desuden afdækket en række økonomiske og administrative udfordringer med Københavns Kommunes nuværende hovedskrift, Gill Sans, både mht. læsbarhed og fremtidssikring af brugen af skriften.

En unik skrifttype er det strategiske håndtag, der sammen med byens logo sikrer sammenhæng mellem decentrale institutioners ønsker om stor selvstændighed i det visuelle udtryk på den ene side - og på den anden side ønsket om, at borgerne altid let kan genkende kommunen.

En genkendelig skrifttype vil derfor gøre det nemmere at lave meget enkle skabeloner til institutioner og lokale enheder og dermed mindske tidsforbruget til arbejde med tryksager, plakater, forsider etc. 

På den baggrund er det vurderet som kommunikativt fornuftigt og økonomisk fordelagtigt for Københavns Kommune at udvikle en skrifttype, som også kan bruges til skilte, digitale kanaler etc. I samarbejde med designbureauet e-Types er der derfor udviklet en skrifttype til designguiden, der skal kunne bruges på alle platforme, herunder også byens vejskilte i en særlig variant.

Styring

Den overordnede beskrivelse af governance for den nye designguide er:

  • Den nye designguide er udviklet i samarbejde med alle forvaltninger og er kommunens fælles designguide.
  • Skrift og centralt Københavnermærke stilles til rådighed for medarbejdere i Københavns Kommune og bruges af alle.
  • Eksisterende lokale logoer og mærker kan fortsat bruges i den nye designguide.
  • Der kan frit udvikles nye, visuelle identiteter til lokale enheder, institutioner, events, kulturtilbud etc. indenfor rammerne af designguiden.
  • Der udvikles ikke nye lokale logoer for at sikre, at Københavns Kommune fremover står som klar afsender.
  • Guiden administreres og udvikles af KK Design i Økonomiforvaltningen samt kommunikationschefkredsen, der vejleder i tvivlstilfælde.

Det er målet at udvikle enkle skabeloner på baggrund af designguiden, så alle medarbejdere let og med et minimum af ressourcer kan lave grafiske produkter som plakater, brochurer, Power Point skabeloner mm og dermed fokusere mest muligt på kerneopgaver samt at undgå tilkøb af ekstern grafisk bistand.

Økonomi

Vedtagelsen af konceptet for designguiden har ingen direkte økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Udviklingen af designguiden er afholdt inden for Økonomiforvaltningens egen driftsramme og udviklingen af skrifttypen er afholdt inden for Økonomiforvaltningens og Teknik- og Miljøforvaltningens egne driftsrammer.

Videre proces

Såfremt indstillingen godkendes af Borgerrepræsentationen vil KK Design udarbejde en designguide med udgangspunkt i det nye designkoncept. Guiden vil være tilgængelig på et multisite under kk.dk, hvorfra alle forvaltninger, enheder etc. vil kunne bruge guiden. Skrifttype og logo vil blive distribueret til de medarbejdere i kommunen, som har en pc.

Den videre implementering af designguiden vil ske løbende og fleksibelt, når produkter, skilte etc. alligevel udskiftes og der vil derfor ikke ske udskiftning af eksisterende produkter alene pga. den nye designguide.

 

Peter Stensgaard Mørch                         /Søren Tegen Pedersen

Beslutning

Dagsordenspunkt 7: Ny designguide (2018-0143985)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 22. august 2018

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag:

 

”At vejnavneskiltene udgår af designmanualen for at sikre kontinuitet over mange år uafhængigt af aktuel designmanual for kommunens aktuelle grafiske udtryk.”

 

Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag blev forkastet med 12 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: C.

Imod stemte: A, Ø, Å, B, F, V og O.

 

Indstillingen blev herefter anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top