Mødedato: 21.08.2001, kl. 15:00

Etablering af byudviklingsforum i København

Etablering af byudviklingsforum i København

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 21. august 2001

 

 

J.nr. ØU 228/2001

 

6. Etablering af byudviklingsforum i København

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,

at Økonomiforvaltningen udarbejder en indstilling om etablering af et byudviklingsforum i Kongens Enghave med udgangspunkt i,

at forummet indtil videre alene varetager opgaven som styregruppe for kvarterløftprojektet i Kongens Enghave medens stillingtagen til varetagelsen af opgaver af videregående nærdemokratisk karakter beror på overvejelserne i det særlige § 17, stk. 4-udvalg om nærdemokrati, og

at den lokale styregruppen sammensættes efter samme principper som de øvrige kvarterløftstyregrupper.

 

 

RESUME

Kongens Enghave Bydelsråd har d. 27. juni 2001 - jf. vedlagte bilag - fremsendt et forslag til Økonomiudvalget om etablering af et byudviklingsforum i Kongens Enghave.

Bydelsrådet foreslår, at byudviklingsforummet varetager opgaven som lokal styregruppe for kvarterløft i projektets resterende periode. Den nuværende styregruppe for Kvarterløft Kongens Enghave skal fra 1. januar 2002 erstattes af en ny styregruppe, idet den består af medlemmer af det afgående bydelsråd. Ønsket om etablering af et byudviklingsforum er derfor blevet kædet sammen med etablering af en ny styregruppe i kvarterløftprojektets forankringsfase frem til udgangen af 2003. Herudover foreslår bydelsrådet, at byudviklingsforummet varetager en række opgaver af bredere nærdemokratisk karakter herunder, at forummet høres i forbindelse med fysisk planlægning og omlægning af service.

Et flertal af Borgerrepræsentationens partier tilkendegav i forbindelse med BR's behandling af et beslutningsforslag om nærdemokrati d. 31. maj 2001, at de ville tage initiativ til at nedsætte et § 17, stk. 4-udvalg med henblik på at kunne behandle forslag til udvikling af nærdemokratiet. På den baggrund foreslår Økonomiforvaltningen, at forummet indtil videre alene varetager opgaven som styregruppe for kvarterløftprojektet i Kongens Enghave medens stillingtagen til varetagelsen af de foreslåede opgaver af videregående nærdemokratisk karakter beror på overvejelserne i det særlige § 17, stk. 4-udvalg om nærdemokrati.

I bydelsrådets forslag præsenteres tre forskellige modeller for forummets sammensætning og proceduren hvorved repræsentanterne findes:

  • I "tillidsmandsmodellen" sammensættes forummet af 7 direkte valgte borgere fra Kongens Enghave og 3 lokale embedsmænd.
  • I "partnerskabsmodellen" sammensættes forummet af 5 borgere, der repræsenterer forskellige grupperinger så som kvarterløftprojektets fem temaarbejdsgrupper samt op til 10 repræsentanter fra de forskellige boligformer, lokale foreninger, virksomheder samt lokale og centrale enheder i Københavns Kommune.
  • I "kombinationsmodellen" sammensættes forummet af 5 direkte valgte borgere fra Kongens Enghave samt op til 10 repræsentanter fra de forskellige boligformer, lokale foreninger, virksomheder samt lokale og centrale enheder i Københavns Kommune.

Bydelsrådet har besluttet at foreslå, at der etableres et byudviklingsforum efter "tillidsmandsmodellen". Denne model indebærer ligesom "kombinationsmodellen", at der skal afholdes en lokal valghandling i Kongens Enghave. I oplægget fra bydelsrådet foreslås det, at denne valghandling gennemføres samtidig med kommunalvalget i november 2001. I henhold til gældende regler vil en sådan afstemning skulle gennemføres med klart adskilte valglokaler som ved den vejledende afstemning om bydelsstyre og folkeafstemningen om Danmarks deltagelse i den fælles valuta i september 2000. Ekstra udgifterne til afholdelse af en lokal valghandling i Kongens Enghave anslås til 0,5 mio. kr.

I konsekvens af at Økonomiforvaltningen foreslår, at forummet indtil videre alene skal fungere som lokal styregruppe for kvarterløftprojektet anbefales det, at forummet udpeges og sammensættes med udgangspunkt i de samme principper som de øvrige kvarterløftstyregrupper.

På baggrund af Økonomiudvalgets beslutning vil Økonomiforvaltningen udarbejde konkret forslag til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen om etablering af et byudviklingsforum for kvarterløftprojektet i Kongens Enghave frem til udgangen af 2003.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund og præsentation af forslaget

Kongens Enghave Bydelsråd har d. 27. juni 2001 fremsendt et forslag til Økonomiudvalget om etablering af et byudviklingsforum i Kongens Enghave jf. vedlagte bilag.

Af det fremsendte forslag fremgår det, at baggrunden for forslaget er bydelsrådets ønske om at finde frem til en konstruktion, der kan sikre et fælles lokalt fokus på byudvikling og forankring af kvarterløft i Kongens Enghave.

Endvidere fremgår det, at efter den vejledende afstemningen om bydelsstyre i september 2000 blev ønsket kædet sammen med etablering af en lokal styregruppe for kvarterløft i den resterende periode af projektets løbetid, fordi den nuværende styregruppe består af medlemmer af bydelsrådet.

I forslaget præsenteres tre forskellige modeller for forummets sammensætning og måden hvorved repræsentanterne findes hhv. tillidsmands-, partnerskabs- og kombinationsmodellen. Bydelsrådet har besluttet at foreslå Økonomiudvalget, at der etableres et byudviklingsforum efter den i forslaget beskrevne "tillidsmandsmodel", hvor forummet sammensættes af 7 direkte valgte borgere fra Kongens Enghave og 3 lokale embedsmænd samt, at modellen kan godkendes som lokal styregruppe for kvarterløft i projektets resterende periode.

Beskrivelse af den lokale proces

I sensommeren 2000, før den vejledende afstemning om bydelsstyre, blev der afholdt en kvarterløftkonference i Kongens Enghave, hvor det lokalt blev besluttet at arbejde for etablering af et byudviklingsforum i Kongens Enghave.

Ovenstående ledte i foråret 2001 til, at Kvarterløft Kongens Enghave igangsatte et forprojekt, som skulle skabe forudsætningerne for etablering af et byudviklingsforum ved årsskiftet. Forprojektet har været ledet af Kvarterløft Kongens Enghave med tilskud fra By- og Boligministeriets Bypulje samt tilskud og medarbejderressourcer fra Københavns Kommunes Økonomiforvaltning.

Økonomiforvaltningens bemærkninger til forslaget om etablering af et byudviklingsforum

Borgerrepræsentationen har vedtaget at afvikle bydelsforsøgene ved udgangen af 2001 (BR 469/00). Endvidere har Borgerrepræsentationen besluttet at forlænge de tre "gamle" kvarterløftprojekter frem til udgangen af 2003 som led i forankringen af projekterne (BR 291/01). Forankringsfasen løber over to år fra 2002 – 2003.

Den lokale styregruppe for Kvarterløft Kongens Enghave består på nuværende tidspunkt af 8 medlemmer fra bydelsrådet. Som følge af bydelsrådsforsøgenes afvikling skal der træffes beslutning om etablering af en ny styregruppe for kvarterløftprojektet i forankringsfasen.

Økonomiforvaltningen bemærkninger til Kongens Enghave Bydelsråds forslag fremgår af nedenstående afsnit.

Byudviklingsforummets arbejdsform, opgaver, kompetence m.v.

Arbejdsform

I forslaget lægges op til, at forummet har kompetence til at tilrettelægge det lokale kvarterløftsekretariats arbejde. Hertil skal Økonomiforvaltningen bemærke, at det lokale kvarterløftsekretariat som følge af bydelsrådsforsøgenes afvikling vil blive en del af Økonomiforvaltningen, men tilrettelæggelsen af sekretariatets arbejde vil, som det er praksis i de øvrige kvarterløftprojekter, ske i samarbejde med byudviklingsforummet.

Ressourcerne til at drive sekretariatet i de to kommende år, dvs. i kvarterløftprojektets forankringsfase, er indarbejdet i budgetforslag 2002 samt i Borgerrepræsentationens beslutning om forlængelse af projektet.

Opgaver

I bydelsrådets fremsendte forslag oplistes en række opgaver som det foreslås, at forummet skal varetage. En række af disse opgaver ligger inden for rammerne af kvarterløftprojektets opgaver i forankringsfasen og vedrører således afslutning og forankring af de nuværende kvarterløftprojekter samt den her til hørende borgerinddragelse og information.

Andre af de foreslåede opgaver har et bredere nærdemokratisk perspektiv ud over kvarterløftprojektets rammer i forankringsfasen og er af mere strategisk og langsigtet karakter. Disse opgaver handler for eksempel om skabelse af sammenhæng mellem kvarterløftområdet og havneområdet, udvikling af nye strategier, etablering af (nye) partnerskaber samt, at fungere som områdets talerør og formidle områdets interesser til eksterne parter.

Økonomiforvaltningen foreslår, at forummet indtil videre alene varetager opgaven som styregruppe for kvarterløftprojektet i Kongens Enghave medens stillingtagen til varetagelsen af opgaver af videregående nærdemokratisk karakter beror på overvejelserne i det særlige § 17, stk. 4-udvalg, som partierne Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Det Radikale Venstre og Centrumdemokraterne i fællesskab vil søge enighed om at nedsætte med henblik på at kunne behandle forslag til udvikling af nærdemokratiet i København jf. BR 228/01.

Kompetence

Af det fremsendte forslag fremgår det, at bydelsrådet ønsker, at forummet får kompetence til at indstille projekter til den centrale styregruppe for kvarterløft dvs. Økonomiudvalget. Hertil skal Økonomiforvaltningen bemærke, at de lokale styregrupper kan fremsende forslag til forvaltningen, som på den baggrund kan udarbejde indstilling til Økonomiudvalget.

Endvidere foreslår bydelsrådet, at forummet høres i forbindelse med fysisk planlægning og omlægning af service. Økonomiforvaltningen skal her til bemærke, at høringsret på disse områder forudsætter en beslutning i Borgerrepræsentationen med forudgående høring i de berørte fagudvalg. Økonomiforvaltningen foreslår, at dette forslag ligeledes drøftes i det før omtalte § 17, stk. 4-udvalg.

Samarbejdsaftale

Af det fremsendte forslag fremgår det, at forummets samarbejde bygger på en samarbejdsaftale mellem forummets parter, der skal indeholde aftaler om udarbejdelsen af handlingsplaner, succeskriterier, finansieringsplan og tidsplaner.

Med udgangspunkt i Økonomiforvaltningens forslag om, at byudviklingsforummets opgave ind til videre alene omfatter funktionen som lokal styregruppe for kvarterløftprojektet, foreslår Økonomiforvaltningen, at det aftalemæssige grundlag for styregruppens virksomhed fastlægges ud fra de samme principper som er gældende for de øvrige styregrupper, dvs. kvarterplan samt vedtægter.

Byudviklingsforummets sammensætning

De tre skitserede modeller for forummets sammensætning har været drøftet i den lokale styregruppen for Kvarterløft Kongens Enghave, og styregruppen vedtog følgende prioritering af modellerne:

  1. Tillidsmandsmodellen
  2. Partnerskabsmodellen
  3. Kombinationsmodellen

Bydelsrådet har ligeledes drøftet modellerne og har i lighed med den lokale styregruppe besluttet at foreslå "tillidsmandsmodellen".

Tillidsmandsmodellen

I modellen er forummet sammensat af 7 direkte valgte borgere fra Kongens Enghave og 3 lokale embedsmænd. Modellen indebærer således, at der vil skulle afholdes en valghandling i Kongens Enghave, hvor der vælges lokale borgere til forummet. I oplægget fra bydelsrådet foreslås det, at denne valghandling gennemføres samtidig med kommunalvalget i november 2001.

Da det er tilladt at afholde en lokal afstemning samtidig med en officiel afstemning, skal der ikke søges om særlig tilladelse hos Indenrigsministeriet. Dog skal en lokal afstemning afholdes i lokaler adskilt fra de lokaler, hvor afstemningen til kommunalvalget foregår på samme måde som ved den vejledende afstemning om bydelsstyre og folkeafstemningen om Danmarks deltagelse i den fælles valuta i september 2000. Endvidere skal der afsætte 0,5 mill. kr. til afholdelse af valget.

Ud over de valgte borgere indebærer modellen, at der skal deltage lokale embedsmænd i forummet. Økonomiforvaltningen kan ikke anbefale den foreslåede sammensætning af forummer, da det er forvaltningens opfattelse at en sammenblanding af direkte valgte og udpegede medlemmer skaber uklarhed om de valgte medlemmers ansvar i forhold til vælgerne. Økonomiforvaltningen finder derfor, at embedsmændene i givet fald alene bør deltage med observatørstatus.

Partnerskabsmodellen

Modellen indebærer, at forummet sammensættes af 5 borgere, der repræsenterer forskellige grupperinger så som kvarterløftprojektets fem temaarbejdsgrupper. Hensigten hermed er at sikre den nye styregruppe den fornødne forankring i kvarteret samt bidrage til et fortsat positivt engagement blandt borgerne.

Endvidere består forummet af op til 10 repræsentanter fra de forskellige boligorganisationer, lokale foreninger, virksomheder samt lokale og centrale enheder i Københavns Kommune.

Principperne for sammensætningen af forummet i partnerskabsmodellen ligger dermed på linie med principperne for sammensætningen af de øvrige lokale styregrupper. Dog med den forskel, at der i bydelsrådets forslag lægges op til en ikke nærmere beskrevet lokal proces, hvorved der findes de før omtalte fem borgere.

Økonomiforvaltningen finder, at sammensætning af forummet efter partnerskabsmodellen må forudsætte, at der kan tilrettelægges en procedure, der sikrer, at de fem borgere kan indgå i styregruppen med den fornødne legitimitet.

Kombinationsmodellen

Modellen indebærer, at forummets sammensættes af 5 direkte valgte borgere fra Kongens Enghave samt op til 10 repræsentanter fra de forskellige boligformer, lokale foreninger, virksomheder samt lokale og centrale enheder i Københavns Kommune.

Vedrørende bemærkninger til modellen henvises til Økonomiforvaltningens bemærkninger under "tillidsmandsmodellen" vedrørende afholdelse af direkte valg.

Anbefaling vedrørende bydelsforummets sammensætning

I samarbejdsaftalen mellem By- og Boligministeriet og Københavns Kommune om kvarterløft i Kongens Enghave stilles der hverken særskilte krav til den lokale styregruppes sammensætning eller til proceduren for, hvordan gruppen sammensættes.

Da Økonomiforvaltningen foreslår, at forummet udelukkende skal fungere som lokal styregruppe for kvarterløftprojektet anbefales det, at forummets sammensætning og proceduren for dette sker med udgangspunkt i de principper, som ligger til grund for de øvrige styregrupper.

Videre beslutningsproces

På baggrund af Økonomiudvalgets beslutning vil Økonomiforvaltningen udarbejde konkret forslag til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen om etablering et byudviklingsforum med funktion som ny lokal styregruppe for kvarterløftprojektet i Kongens Enghave frem til udgangen af 2003. I den udstrækning Økonomiforvaltningens forslag berører andre udvalgsområder, vil forslaget blive sendt til høring i de respektive fagudvalg inden fremlæggelsen i Økonomiudvalget.

I det der skal afsættes tid til information til lokalområdet og gennemføres en række lokale valghandlinger, borgermøder eller lignende, inden en ny organisering vil kunne konstituere sig, skal der senest være truffet endelig beslutning om den fremtidige organisering medio oktober 2001.

Midler til opretholdelse af det lokale kvarterløftsekretariat i Kongens Enghave samt information og borgerinddragelse er indarbejdet i budgetforslaget for 2002 samt i Borgerrepræsentationens beslutning om forlængelse af de tre "gamle" kvarterløftprojekter (BR 291/01). Der er afsat en finansieringsramme på 2,5 mill. kr. pr. år i 2002 og 2003 med 75% statsrefusion.

Miljøvurdering

Forslaget indebærer ingen umiddelbare miljømæssige konsekvenser.

-

-

 

BILAG VEDLAGT

Brev fra Kongens Enghave Bydelsråd d. 27. juni 2001 inklusiv oplæg.

 

 

 

 

Erik Jacobsen

 

/ Paul Sax Møller

 

 

 

 

 

16. august 2001

RAL/8. kontor

 

Til top