Mødedato: 20.06.2000, kl. 15:00

Indstilling om etablering af borgerservicepulje med udmøntning i 2000.

Indstilling om etablering af borgerservicepulje med udmøntning i 2000.

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 20. juni 2000

 

 

J.nr. ØU 198/2000

 

8. Indstilling om etablering af borgerservicepulje med udmøntning i 2000.

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller til Økonomiudvalget,

at udviklingspuljen til borgerservice udmøntes i henhold til de anførte kriterier på baggrund af ansøgninger fra udvalg og bydele

at 0,3 mill.kr. udmøntes nu til en borgerundersøgelse, jf. nedenfor

RESUME

Etableringen af en borgerservicepulje på 3,9 mill.kr. følger af vedtagelsen af budgettet for 2000. Puljen er oprettet med henblik på at igangsætte initiativer, der forbedrer den service, som kommunen yder, og dermed i overensstemmelse med kommunens værdigrundlag gør det attraktivt for borgere at bosætte sig og investere i byen.

Puljen foreslås udmøntet efter ansøgning fra udvalg og bydele. Økonomiforvaltningen udarbejder indstilling om udmøntning, der forelægges Økonomiudvalget til efterfølgende udmøntning i Borgerrepræsentationen.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Beslutningen om at etablere en borgerservicepulje i Københavns Kommune blev truffet i forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 2000.

Baggrunden for beslutningen var et ønske om, at puljemidlerne skal igangsætte initiativer, der understøtter kommunens værdigrundlag, hvori det blandt andet lyder "…(at) kommunens opgave er at yde en service overfor borgerne, der gør det attraktivt at bosætte sig og investere i byen".

Forudsætningen for at opfylde denne del af værdigrundlaget er imidlertid et indgående kendskab til, hvad der af brugere og borgere opfattes som god service. Dette servicebegreb er ikke stationært, men forandrer sig løbende i takt med udviklingen i det omgivende samfund.

Københavns Kommune har allerede i dag mange måder at få kendskab til borgerenes ønsker på for derved at kunne forbedre og udvikle servicen løbende. Det er hensigten, at borgerservicepuljen skal udmøntes til projekter, der yderligere udbygger mulighederne for dialog mellem borgere, brugere af de kommunale institutioner og kommunen vedrørende kommunens serviceydelser.

På den baggrund foreslås 0,3 mill.kr. af puljen anvendt til Københavns Kommunes deltagelse i Finansministeriets landsdækkende borgerundersøgelse. Den planlagte undersøgelse er i modsætning til foregående undersøgelser fra Finansministeriet udvidet, så de større byer indgår repræsentativt i undersøgelsen. Undersøgelsen vil indeholde fire kerneområder:

  • børn (daginstitutioner og folkeskolen)
  • ældre (hjemmehjælp, plejehjem m.v.)
  • kommunernes myndighedsudøvelse (fx på socialcentrene)
  • sundhed (eksempelvis sygehusene)

Dette er også for Københavns Kommune meget centrale serviceydelser. Kommunen har derfor en stor interesse i at medvirke i undersøgelsen og få et øget kendskab til københavnernes tilfredshed med de ovennævnte ydelser. Den samlede undersøgelse forventes færdig i oktober 2000.

 

Udmøntningskriterier

Udmøntningen af borgerservicepuljen foreslås centreret omkring følgende områder:

  • læring
  • omstilling
  • brugerinddragelse

Puljemidlerne foreslås således anvendt til projekter, der falder ind under disse områder. Nedenfor konkretiseres hvert enkelt udmøntningskriterium.

Læring

Begrebet læring dækker over metoder, der skal sikre tilvejebringelse af service over for borgerne på en bedre og mere effektiv måde, fx ved at sammenligne egne ydelser med andres. Eksempler herpå kan være projekter med anvendelse af benchmarking i forhold til andre kommuner, institutioner eller virksomheder, hvor der opstilles sammenligningsparametre på konkrete ydelser eller arbejdsgange.

Omstilling

Københavns Kommune møder på flere områder store udfordringer, der kræver omstilling i forhold til den sædvanlige måde at tænke service på. Det kan fx være projekter vedrørende omstilling af kontakten mellem kommunens institutioner og brugere, herunder anvendelse af flere IT-baserede værktøjer i kontakten med borgerne, men det kan også være projekter vedrørende kommunens organisationsudvikling - eksempelvis etablering af servicecentre i bydelene, hvor borgerne kan ordne langt hovedparten af sine kommunale forhold.

Brugerinddragelse

Københavns Kommune har behov for at være i tæt dialog med brugerne for at kunne levere de af brugerne ønskede serviceydelser. Det kan ske ved at foretage brugerundersøgelser, og det kan ske i det daglige arbejde i forvaltningerne og institutionerne. Københavns Kommune arbejder med brugerindflydelse på en række fronter, fx gennem bestyrelsesarbejde på institutionerne. Puljemidlerne foreslås derfor anvendt både til projekter, der inkluderer brugerne af de store kerneserviceområder som daginstitutions, skole- og ældreområdet, men også til projekter, der inddrager de brugere, det traditionelt er svært at opnå kontakt med, fx fremmedsprogede, handicappede og socialt marginaliserede.

Puljens midler kan også anvendes til projekter, der medfører forsøg med nye organisationsformer i brugerinddragelse, fx oprettelse af fokusgrupper med henblik på kortlægning af brugerbehov eller projekter vedrørende samarbejde mellem de i en bydel beliggende institutioner og brugere med henblik på at fremme det lokale engagement i bydelen.

Udmøntningsprocedure

Borgerservicepuljen udmøntes én gang årligt på baggrund af ansøgninger fra samtlige udvalg og bydele. Økonomiforvaltningen snarest indkalde ansøgninger fra forvaltninger og bydele. Økonomiforvaltningen vil på baggrund heraf udarbejde indstilling om udmøntningen af puljen, som forelægges Økonomiudvalget.

Det er en betingelse for tildeling af puljemidler, at der ved projektets afslutning afgives en evaluering til Økonomiudvalget. Udgifterne til evaluering skal indarbejdes i projektets samlede budget.

Ansøgninger om puljemidler, hvor der er en vis grad af medfinansiering fra de ansøgende forvaltninger og bydele vil blive foretrukket, ligesom projekter, der vedrører flere forvaltninger/bydele, vil få tillagt høj prioritet ved udmøntningen.

Borgerservicepuljens begrænsede størrelse betyder, at der kan blive tale om at yde støtte til projekter i mindre målestok, fx pilotprojekter.

Økonomi

Borgerservicepuljen andrager i henhold til budgetvedtagelsen 3,9 mill.kr. Der anvises kassemæssig dækning for beløbet på Økonomiudvalgets konto 6.51.1, diverse puljer.

 

 

 

 

 

 

 

Kurt Bligaard Pedersen

/Bjarne Winge

 

Til top