Mødedato: 18.02.2020, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Opfølgning på medlemsforslag om tilføjelse til sygefraværspolitikkerne om terminalt syge medarbejdere

Se alle bilag

Økonomiudvalget forelægges med denne indstilling forslag til godkendelse om, at der skal indarbejdes et såkaldt ”vejledende hensyn” i forvaltningernes sygefraværspolitikker. Med det vejledende hensyn vil det fremgå af sygefraværspolitikkerne, at der som udgangspunkt ikke afskediges medarbejdere i Københavns Kommune, der er i den sidste del af den terminale fase.

Forslaget fremsættes på foranledning af et medlemsforslag fra Socialistisk Folkeparti om ”Sygefraværspolitik for ansatte i den terminale fase”. Sagen har været drøftet i Det Centrale Samarbejdsorgan, som bakker op om formuleringen af det vejledende hensyn.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at det godkendes, at forvaltningerne pålægges at indarbejde et vejledende hensyn i deres respektive sygefraværspolitikker i forbindelse med vurdering af evt. afskedigelse af syge medarbejdere, der er i den sidste del af den terminale fase, jf. nedenstående,
  2. at det godkendes, at medlemsforslaget fra Socialistisk Folkeparti på Borgerrepræsentationens møde den 22. juni 2016, jf. bilag 1, hermed er håndteret.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 22. juni 2016 et medlemsforslag fra Socialistisk Folkeparti om at pålægge Økonomiforvaltningen at udarbejde et forslag til politisk behandling, der 1) sikrer, at terminalt syge medarbejdere ikke opsiges imod deres vilje og 2) belyser mulighederne for etablering af en fond til kompensation for den decentrale arbejdsplads' udgifter i forbindelse med terminalt syge medarbejdere.

Eftersom Københavns Kommune (KK) ikke har én fælles sygefraværspolitik, skal personalepolitiske hensyn ift. sygefraværspolitik håndteres i forvaltningernes respektive sygefraværspolitikker.

Der er på nuværende tidspunkt ingen regler eller retningslinjer, der specifikt tilgodeser terminalt syge medarbejdere i en afskedigelsessituation. Det er den lokale ledelse, der har ansvaret for at foretage en konkret ledelsesmæssig vurdering af, hvorvidt en medarbejder skal afskediges, når betingelserne for en saglig afskedigelse af medarbejderen er tilstede.

Besvarelsen af medlemsforslaget er meget forsinket, hvilket skyldes en forglemmelse i forbindelse med en ændret opgaveløsning internt i Økonomiforvaltningen. Økonomiforvaltningen beklager meget den sene tilbagemelding.

Løsning

Tilføjelse af et ”vejledende hensyn” i sygefraværspolitikken
Økonomiforvaltningen foreslår, at der indarbejdes et såkaldt vejledende hensyn i forvaltningernes sygefraværspolitikker med flg. tekst:

”Som udgangspunkt afskediges ikke medarbejdere, der er i den sidste del af den terminale fase".

Med det vejledende hensyn sendes et klart signal til lederne om, at der i disse sager er særlige personalepolitiske hensyn, der skal indgå i den samlede vurdering.

Det er Økonomiforvaltningens oplevelse, at der allerede i dag tages et udstrakt hensyn til terminalt syge medarbejdere på kommunens arbejdspladser (Personalejura i Koncernservice behandler samtlige afskedigelsessager i Københavns Kommune). Det vejledende hensyn vil understøtte denne praksis og samtidig sikre en klar og entydig retning for lederne.

Afgrænsning af den terminale fase
Det bemærkes, at det vejledende hensyn vedrører syge i den sidste den af den terminale fase og altså ikke syge, hvor der fortsat – evt. via behandling - er mulighed for helbredelse eller, at patienten kan leve med sygdommen.

Økonomiforvaltningen har afdækket forskellige definitioner af terminalsygebegrebet, herunder vurderet muligheden for lægelig dokumentation i form af en lægeerklæring. F.eks. beskriver Dansk Selskab for Almen Medicin i deres vejledning til læger, at en terminalerklæring kan beskrive, at patienten er uhelbredelig syg, og at prognosen er kort levetid.

Da der ikke findes én autoritativ definition af terminal, herunder længden af terminalfasen, er det Økonomiforvaltningens vurdering, at det ikke vil være hensigtsmæssigt at formulere formalia og krav i relation til det vejledende hensyn. Det vil bero på en konkret vurdering og de oplysninger, der er til rådighed i sagen, hvornår den sidste del af den terminale fase foreligger.

Juridisk vurdering
Økonomiforvaltningen vurderer, at indførelsen af en formulering af et vejledende hensyn er en god løsning set fra et personalejuridisk perspektiv.

Med det vejledende hensyn sendes et klart signal til lederne om, at der i sager med terminalt syge medarbejdere er særlige personalepolitiske hensyn, der skal indgå i den samlede vurdering. Der er dog ikke tale om en egentlig garanti mod afskedigelse af terminalt syge medarbejdere, idet man som leder altid skal foretage et konkret skøn over, hvorvidt der i det konkrete tilfælde kan ske afskedigelse som følge af langvarigt sygefravær.

Det er Økonomiforvaltningens vurdering, at man med indførelsen af et vejledende hensyn går så langt, som KK som kommunal arbejdsgiver kan inden for rammerne af gældende lovgivning mv. En egentlig garanti vurderes således at være i strid med det forvaltningsretlige princip om ikke at sætte skøn under regel. Dette princip sikrer, at forvaltningsretlige afgørelser hviler på et konkret, frit og individuelt skøn i det enkelte tilfælde. Økonomiforvaltningen har drøftet dette med Kommunernes Landsforening (KL), som er enig i vurderingen og videre har henledt opmærksomheden på, at en garanti efter omstændighederne også kan være i strid med princippet om økonomisk forsvarlig forvaltning, idet der ved udelukkelse af det frie skøn kan ske en uretmæssig økonomisk begunstigelse af en medarbejder.

Det vejledende hensyn vil ikke være direkte forpligtende for den lokale ledelse og er dermed ikke i strid med forbuddet mod skøn under regel, men med angivelsen af hensynet i sygefraværspolitikkerne sendes der et klart signal til lederne om at inddrage og vægte særlige personalepolitiske hensyn sammen med de øvrige kriterier som f.eks. drift og økonomi.

Forslaget om et vejledende hensyn har været drøftet i CSO, der godkendte ovenstående formulering. CSO tilkendegav samtidig, at man var enige i, at ledelsen fortsat vil skulle anlægge individuelle vurderinger i alle konkrete sager.

Evt. etablering af fond til dækning af udgifter ifm. terminalt syge medarbejdere
Økonomiforvaltningen vurderer, at et særligt hensyn ift. terminalt syge allerede i dag indgår i den lokale ledelses overvejelser, og Økonomiforvaltningen kender ikke umiddelbart til sager, hvor terminalt syge medarbejdere er blevet afskediget mod deres vilje. Der forventes på den baggrund ikke større økonomiske konsekvenser af at indføre det vejledende hensyn vedr. terminalt syge medarbejdere i sygefraværspolitikkerne. Det vurderes derfor, at der ikke er behov for at oprette en fond.

Økonomi

Ingen direkte økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningerne pålægges - via drøftelser i forvaltningernes Hoved-MED-udvalg - at indarbejde det vejledende hensyn i deres respektive sygefraværspolitikker jf. formuleringen ovenfor.

 

Søren Hartmann Hede     /     Mads Grønvall

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 18. februar 2020

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top