Mødedato: 18.02.2020, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Udmøntning af megaeventpuljemidler til værtskabsaktiviteter ifm. Tour de France 2021 (fortrolighed ophævet pr. 17. januar 2022)

Se alle bilag

Københavns Kommune er ansvarlig for alle forpligtelser og aktiviteter forbundet med byens værtskab ved Grand Départ ifm. Tour de France 2021. Der er ved Budget 2020 reserveret 7 mio. kr. fra Megaeventpuljen til det lokale værtskabsprogram, der inkluderer 100-dages program, udsmykning af byen, fanpark, fanzone og lokale fanspots samt kommunikation og presse. Økonomiudvalget skal godkende, at de afsatte midler udmøntes til de foreslåede aktiviteter.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at det godkendes, at de afsatte midler i Budget 2020 fra Megaeventpuljen udmøntes til lokale værtskabsaktiviteter i forbindelse med Tour de France 2021.

Problemstilling

Når verdens tredjestørste sportsbegivenhed kommer til Danmark og København, vil op mod 400.000 tilskuere og 2000 pressefolk gæste byen. Tour de France er derfor en unik anledning til at sætte fokus på hverdagscyklisme i København og inddrage institutioner, klubber, organisationer og virksomheder i afviklingen af aktiviteter og events.

Den danske start er forankret i interessentskabet Grand Départ Copenhagen Denmark 2021 I/S (GDCD2021 I/S). Københavns Kommune er medejer af interessentskabet og bidrager, jf. Budget 2019, med 25 mio. kr. hertil.

Foruden medejerskabet i interessentskabet har Københavns Kommune et selvstændigt ansvar for den tekniske løbsafvikling, udsmykning af byen samt publikumsoplevelsen. Der blev derfor i Budget 2020 afsat i alt 21,8 mio. kr. til Københavns Kommunes værtskab af Tour de France. Heraf blev 7 mio. kr. fra Megaeventpuljen øremærket til det lokale værtskabsprogram og 14,8 mio. kr. til de tekniske krav forbundet med afviklingen af enkeltstarten (dvs. mobilitet, klargøring af rute, start- og målområde, sikkerhed mv.). Økonomiforvaltningen er projektleder for det samlede Tour de France-projekt, herunder det lokale værtskabsprogram. Teknik- og Miljøforvaltningen er ansvarlig for de tekniske krav og det hertil afsatte budget. De øvrige forvaltninger inddrages via konkrete indsatser/projekter.

Løsning

Københavns Kommunes værtskab skal bruges til at sætte fokus på og fremme hverdagscyklisme, bæredygtighed og motion/sundhed i byen. Værtskabet skal inddrage de københavnske cyklister og få fortællingen om København som bæredygtig storby ud til hele verden. Københavns Kommune skal vise, at vi er en professionel værtsby for de største internationale kultur- og sportsbegivenheder.

Københavns Kommunes værtskabsprogram skal løftes i samarbejde med byens mange partnere (kulturinstitutioner, museer, kreative erhverv, virksomheder uddannelsesinstitutioner etc.).

De 7 mio. kr., der skal udmøntes fra megaeventpuljen til det lokale værtsbyprogram målrettes:

  • 100-dages program
  • Udsmykning af byen
  • Fanpark, fanzone og lokale fanspots
  • Kommunikation og presse

En stor del værtskabsaktiviteterne følger af kontraktkrav fra A.S.O. Der er endnu ikke sat endeligt beløb på de forskellige poster.

100-dagsprogram
Der skal være værtsbyaktiviteter i 100 dage frem mod den 2. juli 2021. Det samlede program vil fremgå af en fælles national Tour de France-hjemmeside, hvor eksterne partnere i dialog med Københavns Kommune kan byde ind med aktiviteter. Derudover vil Københavns Kommune selv afvikle aktiviteter, som vil have et fagligt fokus og eventuelt tilskud hertil vil være aktivitetsbundne.

Eksempler på aktiviteter i København kan inkludere:

  • Cykeludstilling på Design Museum Danmark
  • DOX: filmfestival om cykling.
  • Folkeligt cykelløb på ruten
  • Cyklens topmøde
  • Særlige skoleprogrammer og aktiviteter målrettet børn i byen
  • Sundhed og livsglæde for seniorer
  • Fokus på involvering af socialt udsatte f.eks. gennem samarbejde med hverdagsaktivisterne
  • Københavnerværdier i mad og måltider i fanzoner mv.

Udsmykning af byen
Et kontraktkrav i værtskabet er udsmykning af byen i gule farver f.eks. med belysning af ikoniske monumenter og gul markering af ruten. Der forventes at være behov for at indgå aftale med et bureau, der skal sikre, at byen på den mest kreative facon, og indenfor et begrænset budget, er klædt i gult.

Udsmykningen vil foregå i partnerskab både med aktører langs ruten og i resten af byen. Dette kan f.eks. være offentlig transport, institutioner, detail-handlen, hoteller etc.  

Fanpark, fanzoner og lokale fanspots
Københavns Kommune er ansvarlig for publikumsoplevelsen og folkefesten i København. Denne tænkes som udgangspunkt opdelt i tre dele:

  1. Den officielle fanpark

    Den officielle A.S.O.-fanpark placeret centralt i København. Fanparken forventes åben fra onsdag den 29. juni 2021 til søndag den 4. juli 2021 (Tour-ugen). Københavns Kommune har mulighed for at levere indhold til fanparken med fokus på hverdagscyklisme og fortællingen om København som cykelby og bæredygtig storby.

     

  2. Københavns fanzone

    Fanzonen placeres langs ruten, så københavnere kan følge løbet både langs ruten og ved de opsatte storskærme. Københavns Kommunes opgaver med fanzonen inkluderer alt fra opbygning, renhold, nedtagning, leje af storskærme og sikkerhed til indhold og aktiviteter i fanzonerne, herunder mad og drikke. Fanzonen tænkes åben fredag under løbet og evt. under hele den danske tour start, dvs. fredag til søndag, hvis der vurderes tilstrækkelig publikumsinteresse herfor. Fælledparken er i spil som lokalitet med et særligt fokus på familie- og børneaktiviteter.

     

  3. Lokale fanspots
    Det overvejes at etablere lokale fanspots, hvor der kan samles en lokal gruppe, der gerne vil lave et arrangement og vise løbet på en storskærm. Hensigten er at brede folkefesten ud til hele byen, men projektet er helt afhængig af interessen herfor. Københavns Kommune kan f.eks. tilbyde storskærm og digitalt materiale.

Lokale aktiviteter tænkes udviklet i samarbejde med lokaludvalg, miljøpunkter og kulturhuse.

Kommunikation og presse
Kommunikation og presse skal støtte op om, at alle københavnere gøres opmærksomme på, at verdens tredjestørste sportsevent kommer til byen i 2021. Desuden skal kommunikationen understøtte, at borgere, virksomheder, organisationer og Københavns Kommunes medarbejdere tager del i begivenheden, så København bliver en gul folkefest med cyklen i centrum.  

Fokus på bæredygtighed i det lokale værtskab
Der vil være fokus på bæredygtighed som et bærende princip på tværs af det lokale værtskab. Dette forventes bl.a. at inkludere:

  • Gratis postevand til tilskuere fra et antal vanddepoter
  • Forbud mod engangsplastik (genbrugsflasker og genbrugsglas med pant er tilladt)
  • At mad og drikke i fanzonerne tilstræbes at være minimum 90 % økologisk
  • Bemandede depoter med affaldssortering
  • At Københavns Kommune-kørsel så vidt muligt foregår med elbiler og cykel
  • At operatøren skal anvende grøn bystrøm eller generatorer, der er støjdæmpede og bruger fossilfri brændsel
  • At udstyr og materialer i videst muligt omfang lejes samt at udstyr og materialer som ikke efterfølgende kan anvendes til tilsvarende formål, sorteres og genanvendes i anden sammenhæng
  • Officials og frivillige skal instrueres i krav om bæredygtighed.

Økonomi

De afsatte 7 mio. kr. fra Megaeventpuljen til det lokale værtskab af Tour de France udmøntes med restpuljemidlerne fra 2019 på 3,9 mio. kr. samt 3,1 mio. kr. fra 2020-puljen.

Videre proces

Værtskabet af Tour de France er forankret i Økonomiforvaltningen, som er ansvarlig for afviklingen af værtskabet, herunder fordeling af midler til brug for afvikling af de ovennævnte aktiviteter på tværs af Københavns Kommune. 

 

Søren Hartmann Hede /Søren Tegen Pedersen

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 18. februar 2020.

Venstre fremsatte følgende ændringsforslag om tilføjelse af nyt 2. at-punkt:

”2. at eventuelle øvrige eventudgifter i forbindelse med Tour de France afholdes af Megaeventpuljen”.

Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning.

 

Indstillingen blev herefter godkendt uden afstemning.

Til top