Mødedato: 17.12.2002, kl. 15:00

Fase 3 af geotermiprojektet i Hovedstadsområdet (Miljø- og Forsyningsudvalget)

Fase 3 af geotermiprojektet i Hovedstadsområdet (Miljø- og Forsyningsudvalget)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 17. december 2002

 

 

J.nr. ØU 338/2002

 

15. Fase 3 af geotermiprojektet i Hovedstadsområdet (Miljø- og Forsyningsudvalget)

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsynings- udvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at der på baggrund af en vurdering af fase 2 af projektet om efterforskning og indvinding af geotermisk energi i Hovedstadsområdet bevilges 24,0 mio. kr. til kommunens deltagelse i fase 3,

at der gives en negativ tillægsbevilling på 5,9 mio. kr. til en tidligere givet kapitalbevilling til etablering af fjernvarmestikledninger, og

at der foretages en omplacering af 5,9 mio. kr. mellem to konti på investeringsplanen i budget 2003 som angivet i indstillingen.

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 9. december 2002

Tiltrådt.

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form."

 

RESUME

Borgerrepræsentationen godkendte den 19. december 1999, at Københavns Energi indgik en samarbejdsaftale med CTR, VEKS, Energi E2 og DONG om efterforskning og indvinding af geotermisk energi i Hovedstadsområdet og gav en kapitalbevilling på 3,6 mio. kr. til projektets første fase, der var seismiske undersøgelser. Borgerrepræsentationen gav den 26. april 2001en kapitalbevilling på 6,8 mio. kr. til projektets fase 2, hvori der skulle gennemføres en boring og udføres forsøg med pumpning.

Fase 2 er nu afsluttet med et acceptabelt resultat, og derfor søges om en kapitalbevilling på 24,0 mio. kr. til projektets afsluttende fase 3, der omhandler et demonstrationsanlæg med endnu en boring og etablering af et varmepumpeanlæg med tilhørende rørforbindelser til henholdsvis Amagerværket og til Amagerforbrænding.

SAGSBESKRIVELSE

Som opfølgning på energihandlingsplanen "Energi 21" anbefalede Energistyrelsen i 1998, at mulighederne for at etablere et geotermisk demonstrationsanlæg i Hovedstadsområdet blev undersøgt.

Geotermivarme er fjernvarme med et tilskud af forureningsfrit varmt vand fra undergrunden.

Hovedstadens Geotermiske Samarbejde (HGS) mellem Centralkommunernes Transmissionsselskab (CTR), Vestegnens Transmissionsselskab (VEKS), Københavns Energi (KE), Energi E2 (E2) og Dansk Olie & Naturgas (DONG) har til formål at etablere et demonstrationsprojekt for geotermisk energi. DONG har en ejerandel på 28%, mens de øvrige parter hver har et ejerskab på 18%.

Borgerrepræsentationen godkendte den 19. december 1999 samarbejdsaftalen og gav en kapitalbevilling på 3,6 mio. kr. til projektets første fase, der vedrører seismiske undersøgelser (BR 530/99). Ved indgåelse af samarbejdsaftalen forpligtigede parterne sig kun til at udføre projektets første fase, de seismiske undersøgelser.

Borgerrepræsentationen gav den 26. april 2001en kapitalbevilling på 6,8 mio. kr. til projektets fase 2, hvori der skulle gennemføres en boring og udføres forsøg med pumpning (BR 171/01). Der blev samtidig givet en indtægtsbevilling på 1,4 mio. kr., som var Københavns Energis forventede andel af et statstilskud til projektet. Bevillingen blev givet på grundlag af en foreløbig vurdering og Miljø- og Forsyningsudvalget blev bemyndiget til at træffe endelig beslutning om projektet på baggrund af den endelige vurdering af fase 1. Udvalget godkendte endeligt fase 2 den 28. maj 2001 (MFU 140/01).

Nærværende indstilling vedrører kapitalbevilling til fase 3.

Fase 2, der indebar en prøveboring ved Amagerværket, er nu afsluttet med en test af boringen. Det vurderes, at det vil være muligt at etablere et geotermisk anlæg med en varmeeffekt på 28 MW.

Geotermivandet oppumpes fra et sandstenslag i 2,5 km´s dybde og har en temperatur på 73 grader. Det geotermiske demonstrationsanlæg omfatter desuden et dampdrevet varmepumpeanlæg, der hæver temperaturen på geotermivandet til 85oC, så det er anvendeligt til fjernvarmeformål de fleste af årets timer. Der skal anvendes et elforbrug til drift af pumpen, der typisk udgør 10-15% af den producerede varmemængde.

Samarbejdsparterne har delt fase 3 i et vurderingsprogram og et anlægsprogram.

Vurderingsprogrammet omfatter, at der udføres endnu en boring og kontrolleres, at der kan etableres en geotermisk vandkreds, hvor det varme geotermivand oppumpes fra den ene boring og sendes retur efter afkøling gennem den anden boring. Vurderingsprogrammet anvendes til endeligt at bestemme størrelsen af geotermianlægget og vurdere projektets økonomi.

Anlægsprogrammet omfatter etableringen af det dampdrevne varmepumpeanlæg, der hæver temperaturen på geotermivandet, så det kan anvendes til fjernvarme.

Dampen til drift af varmepumpeanlægget kommer enten fra Amagerværket eller fra Amagerforbrænding. De tilhørende rørforbindelser er indeholdt i projektet. Drivvarmen indgår i varmepumpeprocessen og ender som fjernvarme.

Det geotermiske demonstrationsanlæg skal projektgodkendes i henhold til Varmeforsyningsloven. Ansøgning om projektgodkendelse fremsendes separat af HGS samarbejdet til Københavns Kommune.

Det geotermiske demonstrationsanlæg forventes at få en kapacitet på 28 MW og vil kunne dække 1% af fjernvarmebehovet i København svarende til varmebehovet for 4.000 husstande

ØKONOMI

Budgetoverslaget for det samlede projekt for alle tre faser forventes på nuværende tidspunkt at udgøre ca. 197 mio. kr. i løbende priser, Der er i dette overslag medregnet reserve til dækning af usikkerheder på 15,5 mio. kr. Uden reserver og med fradrag af en opnået støtte fra Energistyrelsen på 8,2 mio. kr. er der god overensstemmelse med det oprindelige overslag på ca. 160 mio. kr., hvis der regnes i faste priser.

KE´s andel af udgifterne i fase 3 er 18% af de samlede udgifter på 133 mio. kr., svarende til 24,0 mio. kr. Heraf forventes 15,9 mio. kr. udbetalt i 2003 og de resterende 8,1 mio kr. i 2004.

Samarbejdsparterne vurderer projektets økonomi efter afslutningen af vurderingsprogrammet. Såfremt det ikke skønnes realistisk at fortsætte med anlægsprogrammet, vil Miljø- og Forsyningsudvalget blive orienteret. Vurderingsprogrammet forventes at udgøre 9,5 mio. kr. af de ansøgte 24 mio. kr.

CTR´s analyse af den fremtidige driftssituation viser, at varme fra geotermianlægget vil erstatte varme fra anlæggene på Avedøreværket, Amagerværket, H. C. Ørsted Værket, Svanemølleværket og spidslast med et miks, der med dagens varmepriser svarer til en gennemsnitlig varmepris på 69 kr./ GJ.

HGS samarbejdet har desuden beregnet en forventet varmepris for geotermi-

varmen på 72 kr./GJ. HGS forventer at udbetale et årligt overskud, der kommer fra forrentning af indskudskapital. KE´s indskudskapital vil samlet udgøre ca. 35 mio. kr. (2002 priser). Overskuddet indgår i KE´s og CTRs driftsregnskab og kan anvendes til at reducere varmeprisen for geotermianlægget. Fratrækkes overskuddet varmeprisen fra geotermivarmen er den reelle geotermivarmepris 69 kr./GJ svarende til varmeprisen for den varme, der ellers skulle produceres.

Etablering af geotermianlægget forventes derfor ikke at betyde en forøgelse af varmeprisen for kunderne i København.

Til den ved budgetvedtagelsen givne kapitalbevilling 01.22.3.04* Fjernvarmestikledninger søges en negativ tillægsbevilling på 5,9 mio. kr., idet der forventes at skulle anlægges lidt færre stikledninger end budgetteret.

De 5,9 mio. kr. søges omplaceret fra bevillingen 1.03.3* Varmeforsyning til 1.03.3 Varmeforsyning, konto 01.22.03.3.74 Geotermisk energi.

Der kan herefter anvises kassemæssig dækning for udgiften i 2003 på 15,9 mio. kr. på investeringsplanens konto 01.22.03.3.74, Geotermisk energi. Udgiften i 2004 på 8,1 mio. kr. søges indarbejdet i investeringsplanen for dette år.

Den forventede forrentning af indskudskapitalen forventes først udbetalt fra 2004. Der skal senere tages stilling til, hvordan udbetaling af et eventuel overskud til KE fra geotermiprojektet skal anvendes.

MILJØVURDERING

Den endelige miljøvurdering vil fremgå af ansøgningen om projekt-

godkendelse.

En foreløbig vurdering viser, at geotermisk varme vil give samme CO2 besparelse i forhold til oliefyring som fjernvarme fra kraftvarmeanlæg, hvis drivvarmen til varmepumpen kommer fra Amagerværket. Varmen fra geotermivandet er forureningsfri bortset fra elforbruget til pumpen, men drivvarmen, der er damp, giver et større CO2 bidrag end fjernvarmevand.

Hvis drivvarmen er overskudsvarme fra affaldsforbrænding, vil der være en større besparelse end ved brug af kraftvarme.

HØRING

Der er ingen høringsforpligtelser.

BILAG

-

 

 

Peter Elsman /

Niels Juul Jensen

 

Til top