Mødedato: 17.03.2020, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Udmøntning af Megaeventpuljemidler til World Capital of Architecture 2023

Se alle bilag

Teknik- og Miljøforvaltningen er blevet tilbudt værtskabet for UNESCO’s World Capital of Architecture 2023 og har derfor ansøgt Megaeventpuljen om finansiering. Det er Økonomiudvalget der beslutter, om der skal udmøntes midler fra Megaeventpuljen. Derfor skal Økonomiudvalget tage stilling til, om der skal udmøntes 6,5 mio. kr. fra Megaeventpuljen til World Capital of Architecture 2023.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at det godkendes, at der udmøntes 6,5 mio. kr. til World Capital of Architecture.

Problemstilling

Københavns Kommune er blevet tilbudt værtskabet for UIA (det internationale arkitektforbund) og UNESCO-titlen "World Capital of Architecture" i 2023, som forløber hen over hele året, med højdepunkt i UIA’s verdenskongres i København i juli 2023. Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 13. januar 2020, at Teknik- og Miljøforvaltningen søger Megaeventpuljen til afvikling af World Capital of Architecture 2023 (se bilag 1).

Teknik- og Miljøforvaltningen vil takke ja – og påtage sig værtskabet, hvis der udmøntes 6,5 mio. kr. fra Megaeventpuljen til planlægning og afholdelse af året, herunder markering af events, borgerrettede aktiviteter og brandinginitiativer (bilag 2).

Løsning

World Capital of Architecture er en ny titel, som UIA og UNESCO har besluttet at tilbyde den by, der er vært for verdensarkitekturkongressen UIA World Congress of Architects.

Teknik og Miljøforvaltningens ambition for værtskabet af World Capital of Architecture er, at der gennem hele 2023 skabes global og lokal opmærksomhed om Københavns arkitektur i bred forstand. København skal vise sine evner til at tænke langsigtet i forhold til byggeri, design, klimatilpasning, innovation, borgerinddragelse og bæredygtig byudvikling, socialt såvel som miljømæssigt. Værtskabet for et københavnsk arkitekturår har fire hovedformål:

  • At styrke faglig viden og dialog om arkitekturens rolle for at nå bæredygtighedsmålene,
  • At styrke borgerinvolvering og dialog om Københavns udvikling,
  • At brande København som en af verdens bedste byer at leve i, og dermed sikre, eksponering til kommende turister og besøgende,
  • At positionere og fejre Københavns arkitektur, både internationalt og lokalt.

Verdensarkitekturkongressen UIA World Congress of Architects afholdes i København den 2.-7. juli 2023. Her forventes 10-15.000 deltagere fra hele verden. Under titlen ’Sustainable Futures – Leave No One Behind’ fokuserer kongressen på FN’s bæredygtighedsmål og på, hvordan arkitekturen kan bidrage til at nå målene.

Der vil blive skabt synergi mellem kongressens faglige programmer og World Capital of Architecture. Midlerne fra Megaeventpuljen skal bl.a. understøtte en partnerskabsplatform, som skal sikre sideevents, eksperimenter og forskning, hvor danske rådgivere, virksomheder, kreative talentmiljøer og uddannelser bliver medskabere af et bredt borgerspor. Platformen skal samle det mangfoldige felt af udøvere og brugere af arkitektur henover 2023 og vil skabe blivende værdi i form af netværk, samspil, eksponering og synergi mellem de mange aktører. Partnerskabsplatformen er inspireret af C40 Live Like Tomorrow-platform, som samlede mange aktører på tværs af byen.

Organisering

Teknik- og Miljøforvaltningen er primær ansvarlig for Københavns Kommunes værtskab. De vil understøtte synergi mellem verdenskongressen UIA 2023 CPH-sekretariatet og World Capital of Architecture gennem fælles sekretariatsarbejde og koordinering af indsatser for presse, partnerskaber og events. World Capital of Architecture vil blive koblet til de arkitekturevents, der i forvejen finder sted hvert år i København, ikke mindst den årlige arkitekturfestival CAFx.

Teknik- og Miljøforvaltningen forventer derudover inddragelse og koordinering på tværs af kommunens forvaltninger, herunder primært Økonomiforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Sekretariatsbetjeningen for UIA 2023 CPH er placeret hos Arkitektforeningen, der sammen med Wonderful Copenhagen og Realdania har arbejdet for at hente kongressen til Danmark. UIA 2023 CPH har økonomisk opbakning fra en række organisationer og fonde til at gennemføre en ambitiøs verdenskongres, herunder fra Realdania, der støtter kongressen med 18 mio. kroner.

Økonomi og budget

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, på baggrund af en rapport foretaget af Rambøll, at der med fordel kan udarbejdes en skalerbar model, med et minimumsbudget på 6,5 mio. kr. til at afvikle World Capital of Architecture. Herefter kan aktiviteter og ambitioner opskaleres, hvis der opnås yderligere finansiering.

Med minimumsbudgettet muliggøres: 

1) Kommunikation lokalt og internationalt om titelåret
2) Afholdelse af minimum tre borgerrettede signaturevents 
3) En partnerskabsplatform for eksternt drevne aktiviteter
4) Sekretariatsbetjening og koordinering med UIA-sekretariatet 

Midlerne fra Megaeventpuljen skal fordeles på disse fire overordnede hovedopgaver.

Tabel 1: Oversigt over aktiviteter forbundet med planlægning og afholdelse af World Capital of Architecture

Aktiviteter

2020

2021

2022

2023

I alt

Kommunikation og presse

 

300

200

200

700

1.400

Signatur- og borgerevents

0

0

0

2.000

2.000

Partnerskabsplatform

200

200

300

700

1.400

Sekretariatsbetjening

200

300

500

700

1.700

I alt

700

700

1.000

4.100

6.500

Teknik- og Miljøforvaltningen vil i samarbejde med UIAs sekretariat forsøge at fundraise yderligere 6 mio. kr. til at øge aktivitetsniveauet.

Udover midler fra Megaeventpuljen vil Teknik- og Miljøforvaltningen lægge egenfinansiering på 1,7 mio. kr. over fire år, svarende til sekretariatsbetjening, der kan understøtte de forskellige budgetposter.

Eventrådets vurdering

København Kommunes Eventråd er blevet bedt om at give sin faglige vurdering af World Capital of Architecture skriftligt. Eventrådet vurderer World Capital of Architecture i 2023 som en spændende mulighed, der taler ind i kulturverdenen, og taler ind i Københavns styrkepositioner som dansk design, bæredygtighed og arkitektur. Eventrådet mener, at titlen som World Capital of Architecture i 2023 giver gode muligheder for borgerinddragelse og samtidig aktiverer mange dele af byen. Eventrådet anbefaler at gøre hele året 2023 publikumsrettet, så man undgår udelukkende at skabe en brancheevent. Endeligt mener Eventrådet, at World Capital of Architecture bidrager med positiv branding og international opmærksomhed, der kan udnyttes i markedsføringen af byen og manifestere København globalt som centrum for bæredygtig arkitektur.

Kultur- og Fritidsforvaltningens vurdering

Kultur- og Fritidsudvalget behandlede ansøgningen den 30. januar 2020. Af vedlagte høringssvar fremgår det, at de mener, at værtskabet for World Capital of Architecture 2023 er interessant for København, da det understøtter kultur- og fritidspolitikken og en række tværgående dagsordner (se bilag 3).

Projektets primære styrker i et kultur- og fritidsperspektiv vurderes at være:

  • Videns- og oplevelsestilbud til borgerne med arkitektur som omdrejningspunkt
  • Stærkt fokus på bæredygtighed og nye løsninger 
  • Borgerrettede events med fokus på sociale fællesskaber og innovative koblinger mellem arkitektur og f.eks. mad, musik og bevægelse
  • Partnerskabsplatform med inddragelse af Københavns kulturliv og eventaktører 
  • Branding af København på områder som bæredygtighed, innovation, byudvikling og mangfoldighed
  • Potentiale for aktivering og udvikling af kultur- og fritidsfaciliteter
  • Potentiale for at skabe interesse for arkitektur blandt nye målgrupper

Økonomiforvaltningens vurdering

Økonomiforvaltningen vurderer, at World Capital of Architecture indeholder positive perspektiver og interessante muligheder for København. Brandingmæssigt vurderes det, at titelåret giver mulighed for både at brande København samt danske styrkepositioner som dansk design og arkitektur. Derudover er der et stort fokus på bæredygtighed – og kendskabet til alle Københavns bæredygtige byudviklingsløsninger kan dermed udbredes. Ud fra et erhvervs- og vækstperspektiv vurderes titelåret at give gode muligheder, og Økonomiforvaltningen vurderer, at der vil være oplagte samarbejdsmuligheder med virksomheder, der understøtter bæredygtigt byggeri og byudvikling.

Samlet vurderer Økonomiforvaltningen således, at World Capital of Architecture understøtter byens grønne vækststrategi, brander København som en levevenlig, grøn og mangfoldig verdensby og region samt giver mulighed for at fremme vækst og erhvervsudvikling.

Økonomi

Tilskud til planlægning og afholdelse af World Capital of Architecture indstilles udmøntet ifølge nedenstående tabel.

World Capital of architecture
(1000 kr. (2020 p/l.)

2020

2021

2022

2023

I alt

Planlægning og afvikling af WCA

700

700

1.000

4.100

6.500

I alt

700

700

1.000

4.100

6.500

Der er til Megaeventpuljen afsat 12,5 mio. kr. i 2019 og 15,0 mio. kr. årligt i 2020-2022. Der er tidligere bevilget midler fra Megaeventpuljen til VM i Kano og Kajak (2,3 mio. kr.), VM i Idrætsgymnastik (6 mio. kr.) C40 borgmestertopmøde (8,6 mio. kr.), VM Banecykling (2 mio. kr.), SailGP (2,7 mio. kr.) samt Tour de France (7 mio. kr.).

Hvis der, mod forventning, genereres et overskud, vil tilskuddet blive tilbageført til Megaeventpuljen.

Videre proces

Såfremt Økonomiudvalget giver tilsagn, udmøntes midlerne til Teknik- og Miljøforvaltningen, som herefter nedsætter en styregruppe med henblik på at sikre indsatser og målsætninger på tværs af København Kommunes forvaltninger.

 

Søren Hartmann Hede    / Søren Tegen Pedersen

Til top