Mødedato: 16.01.2001, kl. 15:00

Forslag til plan for den præhospitale indsats (Sundheds- og Omsorgsudvalget)

Forslag til plan for den præhospitale indsats (Sundheds- og Omsorgsudvalget)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 16. januar 2001


J.nr. ØU 13/2001

9. Forslag til plan for den præhospitale indsats (Sundheds- og Omsorgsudvalget)

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller:

at Sundheds- og Omsorgsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler at tiltræde forslag til plan for den præhospitale indsats i H:S med de i indstillingen indeholdte bemærkninger.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 4. december 2000

tiltrådte indstillingen.

 

ØKONOMIFORVALTNINGENS INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende er-

klæring:

Udgifterne til gennemførelse af planen for den præhospitale indsats forudsættes afholdt indenfor de involverede fagudvalg´s og H:S´s ramme.

Herudover har Økonomiforvaltningen ingen bemærkninger til at nærværende forslag søges gennemført.

 

 

 

 

Økonomiudvalgets beslutning: Anbefalet.

Lars Hutters (L) ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen:

" Lars Hutters udtaler følgende om Plan for den Præhospitale indsats i H:S:

Ud fra planen fremgår det:

  • At centraliseringen af specialer på Rigshospitalet har medført et meget stort antal overflytninger af patienter fra øvrige H:S-hospitaler med stor risiko for patienterne og stort resourceforbrug til følge og
  • At oprettelsen af traumecenter på Rigshospitalet har ført til "et videnstab for så vidt angår avanceret traumebehandling og organisering af dette på de øvrige skadestuer i H:S" (side 29).

Planen behandler ikke den forringede service for selvhenvendere efter nedlæggelsen af skadestuen på Rigshospitalet, som har ført til lange ventetider på H:S's øvrige skadestuer. Planen indeholder ingen løsning af dette store problem for befolkningen i Indre By, på Nørrebro, Vesterbro og Østerbro. SOL foreslår en genåbning af skadestuen på Rigshospitalet. Det vil imødekomme og løse befolkningens krav om moderne service uden lange ventetider på skadestuerne."

 

Behandling: Borgerrepræsentationen.

 

RESUME

Hovedstadens Sygehusfællesskab er ifølge "Ambulancebekendtgørelsen" forpligtet til at udarbejde en plan for ambulancetjenesten.

H:S Præhospitalt Udvalg blev nedsat i efteråret 1998 og har udarbejdet forslag til plan for den samlede præhospitale indsats i H:S, Københavns- og Frederiksberg Kommuner (bilag 1).

Formålet med planen er at kvalificere den samlede præhospitale indsats, som dækker forløbet fra en person kommer til skade eller rammes af akut sygdom til vedkommende modtages på et hospital.

Planforslagets vurderinger og anbefalinger er baseret på fire delrapporter, der er sammenskrevet i rapporten: Beskrivelse af den præhospitale indsats i H:S (bilag 2).

Anbefalingerne i planforslaget for den præhospitale indsats knytter sig til områderne:

  • Kommunikation
  • Alarmering
  • Ambulancebetjening og Lægeambulanceindsats
  • Dokumentation
  • Præhospitale ordninger i øvrigt

En række af anbefalingerne har økonomiske konsekvenser, og omkostningerne falder indenfor to områder.

  • Ny teknologi
  • Personaleressourcer

Anbefalingerne og anvisningerne i planforslaget omhandler mange aktører og indsatser, og ansvaret er forankret i forskellige regier.

Sundhedsforvaltningen har sendt forslag til plan for den præhospitale indsats i H:S til høring i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og forsøgsbydelene (bilag 3).

 

Sundhedsforvaltningen bifalder Det Præhospitale Udvalgs anbefaling om, at der sikres en sundhedsfaglig støtte til Alarmeringscentralen. Sundhedsforvaltningen imødeser derfor, at det nu planlægges at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal komme med forslag til den konkrete udformning af den sundhedsfaglige støtte.

Sundhedsforvaltningen støtter konkret anbefalingen om at vurdere omfanget af akutkørsler til plejehjem/hjemmepleje og vil gerne indgå i det videre arbejde.

Sundhedsforvaltningen støtter anbefalingen om at iværksætte og inddrage brugerne af de præhospitale ydelser. Sundhedsforvaltningen imødeser således også konklusionen i konsulentrapporten i forbindelse med foranalysen til akkreditering i H:S om, at der skal udvikles metoder til rutinemæssig måling af patienttilfredshed.

 

 

 

 

 

Til top