Mødedato: 15.08.2000, kl. 15:00

Regnskabsprognose for 2000 pr. 20. juli 2000.

Regnskabsprognose for 2000 pr. 20. juli 2000.

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 15. august 2000

 

 

J.nr. ØU 228/2000

 

1. Regnskabsprognose for 2000 pr. 20. juli 2000.

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller til Økonomiudvalget:

  1. Økonomiudvalget meddeler udvalgene, at der med virkning fra regnskabsprognosen pr. 20. oktober skal redegøres for mål og resultater på udvalgte serviceområder.
  2. Økonomiudvalget understreger udvalgenes og forsøgsbydelenes forpligtigelse til at sikre overholdelse af det budget, som Borgerrepræsentationen har vedtaget.
  3. Økonomiudvalget meddeler Revisionen, Kultur- og Fritidsudvalget, Uddannelses- og Ungdomsudvalget, Bygge- og Teknikudvalget, Miljø- og Forsyningsudvalget, Kongens Enghave og Valby bydelsråd, at indberetningen om forventet regnskab 2000 tages til efterretning.
  4. Økonomiudvalgets tager Sundheds- og Omsorgsudvalgets indberetning om forventet regnskab for 2000 til efterretning. Sundheds- og Omsorgsudvalget bevilges et 6-årigt internt lån på i alt 100,9 mill. kr. til finansiering af merforbruget i budget 2000, jf. redegørelse om udviklingen i kommunens økonomi for 2000.
  5. Økonomiudvalget tager Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets indberetning om forventet regnskab for 2000 tages til efterretning med bemærkning om, at udvalget skal anvise dækning for merudgiften på 37 mill. kr. på de rammebelagte områder.
  6. Økonomiudvalget tager Indre Østerbro bydelsråds indberetning om forventet regnskab for 2000 til efterretning med bemærkning om, at Indre Østerbro bydelsråd skal anvise dækning for merudgiften på 2 mill. kr. på området udlagt til selvstændig varetagelse og for merudgiften på 3 mill. kr. på det rammebelagte delegerede område.
  7. Økonomiudvalget tager Indre Nørrebro bydelsråds indberetning om forventet regnskab for 2000 til efterretning med bemærkning om, at bydelsrådet skal anvise dækning for merudgiften på 8 mill. kr. vedrørende foranstaltninger for børn og unge på det rammebelagte delegerede område.

 

RESUME

I denne indstilling redegøres der for den tredje regnskabsprognose for 2000, herunder for status for kommunens likviditet, på grundlag af udvalgenes og bydelsrådenes indberetninger pr. 20. juli 2000.

I alt er der til regnskabsprognosen indberettet mindreudgifter på 270 mill. kr.

På de rammebelagte driftsområder forventes en samlet merudgift på 145 mill. kr., herunder merudgifter på 8 mill. kr. i forsøgsbydelene.

På de rammebelagte anlægsområder forventes merindtægter på 176 mill. kr. herunder 104 mill. kr. fra ejendomssalg.

På de indtægtsdækkede områder forventes samlet mindreindtægter på 50 mill. kr.

På det lovbundne område forventes en samlet merudgift på 64 mill. kr.

På skatter og udligning forventes der en merindtægt på 210 mill. kr., mens der på finansposterne ventes mindreudgifter på 143 mill. kr.

Primo 2000 havde København Kommune en kassebeholdning på 1.542 mill. kr. Kommunens kassebeholdning ultimo 2000 forventes at udgøre 1.160 mill. kr.

Reduktionen af kassebeholdningen skyldes især overførsel af uforbrugte budgetmidler fra 1999 til budget 2000 på i alt 627 mill. kr. Herudover vedrører 465 mill. kr. kommunens indskud i selskaber ved KE-udskillelsen, som modsvares af et tilgodehavende på mellemværendet mellem KE og kommunen, jf. i øvrigt redegørelsen vedrørende selskabsdannelse og den regnskabsmæssige udskillelse af Københavns Energi (BR 218/2000).

Den forventede kassebeholdning ultimo 2000 er reelt 556 mill. kr., idet 604 mill. kr. vedrører historiske pensionsforpligtelser i 2000 for tjenestemænd i KE og forudsættes anvendt til gældsnedbringelse, jf. BR 218/2000, hvilket forudsættes at ske i 2001-2002.

 

SAGSBESKRIVELSE

Regnskabsprognose for 2000

Udvalgene og forsøgsbydelene har indberettet den tredje regnskabsprognose for 2000. De modtagne indberetninger er vedlagt som bilag 1.

Nedenfor er der opstillet et forventet regnskab og en likviditetsprognose for hele kommunen. Indberetningerne fra de enkelte udvalg og forsøgsbydele er behandlet særskilt.

Det forventede regnskab omfatter forskellen mellem korrigeret budget 2000 og det forventede årsregnskabsresultat for 2000, som det er indberettet pr. 20. juli 2000.

Kvartalsregnskab

Udvalgene og forsøgsbydelene aflægger samtidig med denne indberetning af forventet regnskab for 2000 regnskab for første halvår 2000. I kvartalsregnskabet skal det faktiske forbrug sammenholdes med det forventede forbrug i første halvår, og eventuelle væsentlige afvigelser skal forklares på bevillingsniveau.

Formålet med aflæggelsen af kvartalsregnskaber er på et så tidligt tidspunkt som muligt at identificere de budgetposter, som udvikler sig anderledes end forudsat, således at der kan iværksættes analyser af årsagerne til udviklingen.

Udvalgenes og forsøgsbydelenes hovedtal fra regnskabet for 1. halvår er opstillet i sammenhæng med de enkelte indberetninger af forventet regnskab. De modtagne indberetninger af kvartalsregnskabet fra udvalgene og forsøgsbydelene er vedlagt som bilag 1.

På finansposterne kan der i de indberettede kvartalstal forekomme store afvigelser for det enkelte udvalg i forhold til budgettet. Afvigelserne skyldes bl.a. institutionernes træk på kommunens kasse under Økonomiforvaltningen.

Forudsætningen for et brugbart kvartalsregnskab er, at der er kontinuitet over tiden i de valgte regnskabsprincipper, og at bogføringen er ajour. Endvidere fordrer et kvartalsregnskab en så nøjagtig fordeling af budgettet som muligt, for at fordelingen kan afspejle det faktiske forløb.

Manglende bogføringsoplysninger

Grundlaget for såvel det forventede regnskab samt kvartalsregnskabet er de bogførte regnskabstal i KØR for regnskabsmånederne januar til juni 2000.

Et korrekt datagrundlag er afgørende for, at forvaltninger og bydele kan udføre den månedlige budgetopfølgning og for Økonomiforvaltningens budgetopfølgning og likviditetsstyring for kommunen som helhed.

Økonomiforvaltningen konstaterede i forbindelse med forrige regnskabsprognose pr. 20. april, at Kommune Teknik København og Københavns Energi i forbindelse med overgangen til nye økonomisystemer pr. 1. januar 2000 ikke havde overført oplysninger fra de separate systemer til KØR for månederne i første kvartal. Det var en betingelse for skiftet af økonomisystem, at kommunens krav til budgettering, budgetopfølgning og regnskabsførelse fortsat kunne opfyldes.

Økonomiudvalget udbad sig redegørelser for status for løsningen af problemerne med bogføringen fra Bygge- og Teknikudvalget og Miljø- og Forsyningsudvalget i forbindelse med denne regnskabsprognose.

Bygge- og Teknikforvaltningen oplyser, at KØR er opdateret vedrørende januar, februar og marts, mens april og maj er ved at blive klargjort, og forventes opdateret inden for 14 dage. Juni og juli opdateres en uge senere, hvorefter opdateringen kan foretages inden for de tidsterminer, som er aftalt med Økonomiforvaltningen. Redegørelse vedlagt som bilag 2.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen oplyser, at en del posteringer er landet på forkerte konti, herunder postering af åbningsbalancen i KE's Økonomisystem. Det forventes, at tilretning og fejlrettelser vil være på plads med udgangen af august 2000. Der stadig udestår bogføring og afstemning af bevægelserne på de likvide konti, men disse forventes ligeledes på plads med udgangen af august 2000. Redegørelse vedlagt som bilag 3.

 

Mål og resultater i regnskabet

Med regnskab 1999 blev der sat øget fokus på målopfyldelsen i forhold til budgettet i Københavns Kommune, idet udvalgene i Beretning 1999 redegjorde for mål og resultater på udvalgte serviceområder. Det er hensigten at styrke arbejdet med mål og resultater yderligere i 2000 og 2001.

Med henblik på at forberede arbejdet med mål- og resultatopfølgning i regnskab 2000 foreslås, at udvalgene i de kvartalsvise indberetninger til Økonomiudvalget afgiver en foreløbig redegørelse for mål og resultater i forhold til budgettet. Redegørelse for mål- og resultatopfølgning i forbindelse med de kvartalsvise indberetninger er drøftet med forvaltningerne.

I redegørelsen skal udvalgene:

  • pege på områder, som i det endelige regnskab vil blive udvalgt til resultatopfølgning

  • redegøre for om de aktivitetsforudsætninger, som ligger til grund for budgettet, forventes overholdt.

Det indstilles, at Økonomiudvalget meddeler udvalgene, at der med virkning fra regnskabsprognosen pr. 20. oktober skal redegøres for mål og resultater på udvalgte serviceområder.

 

Tillægsbevillinger til budget 2000

Borgerrepræsentationen har tiltrådt en række tillægsbevillinger til budget 2000 i form af omflytninger mellem udvalg og/eller forsøgsbydele samt udmøntning af centrale puljer. Disse tillægsbevillinger er budgetneutrale for kommunen som helhed, idet de ikke medfører merudgifter i forhold til det vedtagne budget for 2000.

Endvidere har Borgerrepræsentationen tiltrådt tillægsbevillinger i form af overførsel af uforbrugte midler mellem årene samt i form af låneordninger. Set over de berørte år er disse tillægsbevillinger likviditetsmæssig neutrale. Overførsler mellem 1999 og 2000 udgør tillægsbevillinger på i alt 627 mill. kr. Heri indgår en tillægsbevilling på 235 mill. kr. til overførsler i forbindelse med den regnskabsmæssige udskillelse af Københavns Energi (KE).

Tabel 1. Kasseforbrug som følge af tiltrådte tillægsbevillinger til budget 2000. Mill. kr.

Tiltrådt med udgangen med af 2. kvartal

Overførsler fra 1999

627

Afdrag på interne lån

-18

Interne lån i kommunens kasse i 2000

15

Tillægsbevillinger, der modsvares af engangsindtægter eller lign.

16

Indskud i selskaber, sikring af aktiver m.v.

465

Øvrige tillægsbevillinger

7

I alt

1.112

I forbindelse med den regnskabsmæssige udskillelse af KE er der derudover tiltrådt en tillægsbevilling på 465 mill. kr. til indskud i selskaber.

Tillægsbevillinger, der modsvares af engangsindtægter for kommunen, udgør 16 mill. kr. Endelig er der tiltrådt enkelte tillægsbevillinger alene med dækning på kommunens kasse.

I bilag 4 er vist en oversigt over tiltrådte tillægsbevillinger til budget 2000.

Der er i redegørelse om udviklingen i kommunens økonomi for 2000 fremsat tillægsbevillingsforslag til budget 2000 i forlængelse af udvalgenes indberettede afvigelser. Disse forslag er omtalt i de enkelte udvalgsafsnit.

Endvidere er der i redegørelsen fremsat forslag om følgende tillægsbevillinger til budget 2000 i forbindelse med DUT-sager:

Tabel 2. Forslag til tillægsbevillinger til budget 2000, DUT-sager

Udvalg

mill. kr.

Kultur- og Fritidsudvalget

1,6

Uddannelse- og Ungdomsudvalget

-3,8

Sundheds- og Omsorgsudvalget

1,0

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

33,7

Bygge- og Teknikudvalget

0,1

Miljø- og Forsyningsudvalget

2,2

Forsøgsbydele

10,8

I alt

45,6

Tillægsbevillingerne modsvares af merindtægter på kommunens bloktilskud.

Regnskabsprognose for hele kommunen

Tabel 3. Regnskabsprognose for Københavns Kommune i 2000.

Bevillingsområde

Vedtaget

Tillægs-

Korrigeret

Forventet

Forventet

1. halvår

1. halvår

(Mill. kr.)

budget

bevilling

budget

regnskab

afvigelse

budget

regnskab

(1)

(2)

(3)

(3)

Rammebelagte driftsområder

18.037

290

18.327

18.472

-145

8.878

8.604

Rammebelagte anlægsområder

887

93

980

803

176

407

164

Indtægtsdækkede driftsområder

-1.066

230

-836

-776

-60

-323

-920

Indtægtsdækkede anlægsområder

638

31

669

659

10

222

63

Lovbundne områder

5.153

96

5.249

5.313

-64

2.614

2.596

Skatter og udligning

-24.225

10

-24.215

-24.425

210

-13.384

-13.472

Øvrige finansielle poster

676

361

1.038

894

143

2.063

624

Kassebevægelse

100

1.112

1.212

941

270

477

-2.341

På grund af afrundinger kan der forekomme afvigelser mellem tallene i tabellen og de anførte summer.

(1) Tiltrådt af Borgerrepræsentationen ved udgangen af juni 2000.

(2) - angiver merudgift/mindreindtægt.

(3) Udvalgenes og bydelenes indrapporterede budget- og regnskabstal for 1. halvår 2000.

I budgettet indgår et samlet kassetræk på 1.212 mill. kr. I alt forventes der for 2000 mindreudgifter på 270 mill. kr. Dermed forventes iflg. regnskabsprognosen en kassereduktion på 941 mill. kr. ultimo 2000.

På de rammebelagte driftsområder er der indberettet merudgifter på 145 mill. kr., der vedrører budgetoverskridelse i udvalgene og forsøgsbydelene. De større poster er:

  • mindreudgift på 6 mill. kr. under Økonomiudvalget vedrørende økonomisk forvaltning grundet udskydelse af opgaver
  • merudgift på 99 mill. under Sundheds- og Omsorgsudvalget vedrørende pleje, service og boliger for ældre. Merbruget kan bl.a. henføres til et merforbrug på 24 mill. kr. vedrørende hjemmeplejen som følge af hurtigere udskrivning af borgere fra hospitalerne i H:S, en mindreindtægt på 33 mill. kr. som følge af et mindre salg af plejeboligpladser til forsøgsbydelene og andre kommuner, en merudgift på 40 mill. kr. vedrørende køb af pladser i andre kommuner og endelig et merforbrug på 21 mill. kr. vedrørende de plejehjem, der er videreført som sivemodeller. Hertil skal regnes et mindreforbrug på 23 mill. kr. på plejehjemsdrift bl.a. forårsaget af en reduktion i de decentrale vedligeholdelsesudgifter og af puljen til uforudsete udgifter

  • merudgift under Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget på 49 mill. kr. På daginstitutionsområdet forventes mindreudgifter på 20 mill. kr., som skyldes, at der iværksættes færre pladser end forudsat. Merudgifter på 27 mill. kr. til døgnpleje og forebyggende foranstaltninger for børn og unge skyldes en stigning i anbringelser og foranstaltninger samt stigende priser. En mindreudgift på 35 mill. kr. vedrører voksne med behov for serviceydelser, mens merudgifter på i alt 77 mill. kr. vedrørende de øvrige områder vedrørende voksne med særlige behov, handicappede og stofafhængige kan henføres til merudgifter til metadon i forbindelse med ændrede tilskudsregler, mindresalg af pladser vedrørende boliger til handicappede samt flere hjælpemidler og revaliderings- og dagtilbud til handicappede

  • merforbrug på 5 mill. kr. under Indre Østerbro bydelsråd heraf et merforbrug på 2 mill. kr. til hjælpemidler på området udlagt til selvstændig varetagelse og et merforbrug på 3 mill. kr. på øvrige rammebelagte områder hovedsageligt vedrørende foranstaltninger for børn og unge
  • merforbrug på 8 mill. kr. under Indre Nørrebro Bydelsråd vedrørende foranstaltninger for børn og unge.

På de indtægtsdækkede driftsområder forventes mindreindtægter på 60 mill. kr. som primært skyldes:

  • mindreindtægter på 31 mill. kr. under KE som følge af mindre varmesalg pga. mild vinter
  • merudgifter på 14 mill. kr. under KE til renter som følge af forsinkelsen i udskrivningen af regninger.

På de rammebelagte anlægsområder forventes merindtægter på 176 mill. kr., som følge af:

  • merindtægter på 104 mill. kr. under Økonomiudvalget vedrørende ejendomssalg

  • mindreforbrug på 35 mill. kr. under Kultur- og Fritidsudvalget vedrørende projekter/bevillinger, der forventes fortsat i 2001

  • mindreudgifter på 29 mill. kr. under Uddannelses- og Ungdomsudvalget vedrørende udskudte anlægsprojekter

  • mindreudgifter på 12 mill. kr. under Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget vedrørende botilbud på handicapområdet.

På de indtægtsdækkede anlægsområder forventes mindreudgifter på 10 mill. kr. hovedsagelig pga. udskydelse af anlægsprojekter i vandforsyningen.

På de lovbundne områder forventes en merudgift på 64 mill. kr. De største afvigelser under udvalgene og forsøgsbydelene er:

  • mindreudgifter på 51 mill. kr. under Økonomiudvalget vedrørende tjenestemandspensioner
  • merudgifter på i alt 28 mill. kr. under Sundheds- og Omsorgsudvalget heraf merudgifter på 35 mill. kr. vedrørende praksissektoren og mindreudgifter på 8 mill. kr. på ældreområdet
  • merudgifter på 98 mill. kr. under Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget. Det største merforbrug på 76 mill. kr. på de lovbundne områder er regulering vedrørende refusion fra tidligere år. Dette skyldes hovedsageligt en konteringsfejl vedrørende beskæftigelsesordninger i 1999, hvilket betyder, at der i 2000 modposteres 84 mill. kr. vedrørende beskæftigelsesordninger på finansposterne.
  • mindreudgifter på 26 mill. kr. under Indre Østerbro bydelsråd primært vedrørende sikringsydelser og kontanthjælp m.v.
  • merforbrug på 9 mill. kr. under Kongens Enghave bydelsråd primært på kontanthjælpsområdet
  • merforbrug på i alt 7 mill. kr. under Valby bydelsråd heraf merudgifter på 13 mill. kr. på beskæftigelsesområdet grundet øget aktivering og mindreudgifter på 11 mill. kr. til sikringsydelser.

Skatter og udligning udviser merindtægter på 210 mill. kr., herunder:

  • merindtægt på 93 mill. kr. i skatter og afgifter som væsentligst skyldes øgede indtægter på selskabsbeskatningsområdet og vedrørende grundskyld
  • merindtægt på 117 mill. kr. fra midtvejsreguleringer af de generelle tilskud m.v., der delvist modsvares af en udmøntning af DUT-midler i budgettet.

Der forventes mindreudgifter på 143 mill. kr. på finansposterne, hvilket skyldes:

  • mindreudgifter på 6 mill. kr. under Sundheds- og Omsorgsudvalget hvilket skyldes opgivelse af planerne om henholdsvis ombygning af Meyers Minde samt etablering af plejebyggeri i Kongens Enghave

  • mindreudgifter på 79 mill. kr. under Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, som primært skyldes korrektion af en konteringsfejl vedrørende beskæftigelsesordninger i 1999, jf. de lovbundne områder

  • merindtægter på 58 mill. kr. under Miljø- og Forsyningsudvalget primært forårsaget af merindtægter under Københavns Energi på 56 mill. kr. som følge af ændring af betalingsfrister og ændringer af momsloven.

Udvalgenes og forsøgsbydelenes indberettede afvigelser kan sammenfattes således:

Tabel 4. Oversigt over udvalgenes og forsøgsbydelenes indberettede afvigelser.

Mill. kr.

Skatter og

Drift

Anlæg

Lovbundne

udligning

Finansposter

I alt

BR-kommunen i alt

-197

186

-74

210

143

268

Revisionen

0

0

Økonomiudvalget

6

104

51

210

0

371

Kultur- og Fritidsudvalget

2

35

0

37

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

0

29

0

29

Sundheds- og Omsorgsudvalget

-99

-2

-28

6

-122

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

-49

12

-98

79

-56

Bygge- og Teknikudvalget

0

-1

0

0

-1

- heraf indtægtsdækkede områder

-2

0

-2

- heraf rammebelagte områder

2

-1

1

Miljø- og Forsyningsudvalget

-58

10

58

11

- heraf indtægtsdækkede områder

-58

10

-48

- heraf rammebelagte områder

0

0

0

0

Forsøgsbydelene i alt

-8

10

2

Indre Østerbro

-5

26

21

Indre Nørrebro

-8

0

-8

Kongens Enghave

3

-9

-6

Valby

2

-7

-5

Kassebevægelse i alt

-205

186

-64

210

143

270

På grund af afrundinger kan der forekomme afvigelser mellem tallene i tabellen og de anførte summer.

- angiver en merudgift/mindreindtægt.

Likviditetsprognose

Tabel 5. Likviditetsprognose for 2000.

Mill. kr.

Kassebeholdning primo 2000

1.542

Likviditetstræk i budget 2000

-100

Tiltrådte tillægsbevillinger pr. 20. juli 2000

-1.112

Indberettede ændringer pr. 20. juli 2000

Rammebelagte driftsområder

-44

Låneordning til finansiering af merforbrug i Sundheds- og Omsorgsudvalget

-101

Rammebelagte anlægsområder

72

Indtægtsdækket virksomhed

-50

Lovbundne områder (1)

20

Merudgift vedrørende vandoverenskomst

-14

Merudgift vedrørende renter af langfristet gæld

-27

Merindtægt vedrørende regulering af tilskud og udligning

112

Merindtægt vedrørende selskabs- og indkomstskat samt grundskyld

94

Merindtægter vedrørende renter af mellemværende

16

Merindtægter i Københavns Energi som følge af ændrede betalingsfrister

42

Ejendomssalg

104

Øvrige mindreindtægter

-4

Kompenserende mindreudgift til dækning af indberettede overskridelser (3)

50

I alt

600

Forventede ændringer efter udgangen af 2. kvartal 2000

KE, historiske pensionsforpligtelser (2)

604

Tillægsbevillinger i forbindelse med DUT sager

-46

Øvrige forventede tillægsbevillinger

2

Forventet kassebeholdning ultimo 2000

1.160

(1) Ekskl. refusionsbeløb vedr. 1999, der er modposteret på finansposterne.

(2) Anvendes til gældsnedbringelse, jf. redegørelsen vedrørende selskabsdannelse og den regnskabsmæssige udskillelse af Københavns Energi (BR 218/2000).

(3) Heri indgår 50 mill. kr. vedrørende forventede kompenserende besparelser i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, Indre Østerbro og Indre Nørrebro bydele svarende til de indberettede overskridelse på de rammebelagte områder.

Kommunens kassebeholdning primo 2000 udgør til 1.542 mill. kr.

I budget 2000 er der indarbejdet et likviditetstræk på 100 mill. kr.

Kommunens kassebeholdning ultimo 2000 forventes at udgøre 1.160 mill. kr.

Reduktionen af kassebeholdningen skyldes især overførsel af uforbrugte budgetmidler fra 1999 til budget 2000 på i alt 627 mill. kr. Heri indgår en overførsel af 235 mill. kr. vedrørende udskillelse af Københavns Energi (KE). Herudover vedrører 465 mill. kr. kommunens indskud i selskaber ved KE-udskillelsen, som modsvares af et tilgodehavende på mellemværendet mellem KE og kommunen.

Der forventes en stigning på 546 mill. kr. i kassebeholdningen ultimo 2000 i forhold til seneste regnskabsprognose pr. 20. april. Heraf vedrører 604 mill. kr. historiske pensionsforpligtelser i 2000 for tjenestemænd i KE. Borgerrepræsentationen har besluttet, at beløbet anvendes til gældsnedbringelse (BR 218/2000), hvilket forudsættes at ske i 2001-2002. Den reelle forventede kassebeholdning på 556 mill. kr. er dermed faldet med 58 mill. kr. i forhold til forrige regnskabsprognose.

Den reelle kassebeholdning på 556 mill. kr. ultimo 2000 skal endvidere ses i lyset af overførsler mellem 2000 og 2001.

Tilsagn om overførsel af mer/mindreforbrug mellem 2000 og budget 2001 behandles i en indstilling, der forelægges for Borgerrepræsentationen i december 2000.

I den forbindelse vil Økonomiforvaltningen foreslå en justering af reglerne om bevillingsoverførsel, herunder bl.a. at et samlet mindreforbrug i regnskabet anvendes til afdrag på interne lån, optaget i foregående år, og at der indføres en beløbsgrænse for, hvornår der kan optages et flerårigt internt lån til tilbagebetaling af et merforbrug.

Revisionen

Tabel 6. Revisionens forventet regnskab for 2000.

Bevillingsområde

Korrigeret

Forventet

Forventet

1. halvår

1. halvår

(Mill. kr.)

budget

regnskab

afvigelse

budget

regnskab

[1]

Rammebelagte driftsområder

19

19

0

9

8

Kassebevægelse

19

19

0

9

8

På grund af afrundinger kan der forekomme afvigelser mellem tallene i tabellen og de

anførte summer.

(1) - angiver merudgift/mindreindtægt.

 

Revisionsdirektoratet forventer, at direktoratets rammebevilling for 2000 overholdes.

Halvårsregnskabet udviser et mindreforbrug på 1 mill. kr., revisionen anfører at en del udgifter og indtægter først kommer til udtryk i 2. halvår.

Det indstilles, at Revisionens indberetning om forventet regnskab for 2000 tages til efterretning.

 

 

Økonomiudvalget

Tabel 7. Økonomiudvalgets forventet regnskab for 2000.

Bevillingsområde

Korrigeret

Forventet

Forventet

1. halvår

1. halvår

(Mill. kr.)

budget

regnskab

afvigelse

budget

regnskab

[1]

Rammebelagte driftsområder

834

828

6

378

334

Rammebelagte anlægsområder

-82

-186

104

-55

-176

Lovbundne

1.060

1.009

51

501

535

Skatter og udligning

-24.215

-24.425

210

-13.384

-13.472

Øvrige finansielle poster

749

749

0

1.840

1.812

Kassebevægelse

-21.653

-22.024

371

-10.719

-10.966

På grund af afrundinger kan der forekomme afvigelser mellem tallene i tabellen og de anførte summer.

(1) - angiver merudgift/mindreindtægt.

Der er indberettet mindreudgifter på 6,2 mill. kr. på de rammebelagte driftsområder, som hovedsageligt skyldes udskydelse af opgaver til 2001, herunder mindreudgifter på 4 mill. kr. vedrørende istandsættelse af ejendommen i Gyldenløvesgade og mindreudgifter på 3 mill. kr. vedrørende etablering af en web-løsning for Løn- og pensionsanvisningen.

Der er indberettet merindtægter på 104 mill. kr. på de rammebelagte anlægsområder vedrørende salg af ejendomme. Der er fremsat forslag om en indtægtsbevilling på 104 mill. kr. jf. redegørelse om udviklingen i kommunens økonomi for 2000.

Der er indberettet merindtægter på 51 mill. kr. på de lovbundne områder vedrørende tjenestemandspension, herunder en mindreudgift på 63 mill. kr. vedrørende pensioner for tjenestemænd ansat i KE samt en merudgift på 12 mill. kr. som dels skyldes et generelt stigende udgiftsniveau i forhold til det budgetterede, dels at flere personer er overgået til rådighedsløn end oprindeligt forudsat ved budgetlægningen.

Der er indberettet merindtægter på 210 mill. kr. under skatter og udligning, som væsentligst skyldes øgede skatteindtægter på 93 mill. kr. på selskabsbeskatningsområdet, merindtægter på 33 mill. kr. vedrørende grundskyld samt 117 mill. kr. fra midtvejsreguleringer af de generelle tilskud m.v.

I redegørelsen om udviklingen i kommunens økonomi for 2000 er der fremsat forslag om en indtægtsbevilling på 152,8 mill. kr. vedrørende skatter og udligning.

Der er ikke indberettet afvigelser de øvrige finansielle poster. Der er dog flere større modsatrettede afvigelser hovedsageligt vedrørende højere renteudgifter af den langfristede gæld på 19 mill. kr., kompenserende besparelser på 50 mill. kr. til dækning af indberettede overskridelser i udvalg og forsøgsbydele samt tilgodehavender på 14 mill. kr. i sagen om vandoverenskomsten.

I redegørelsen om udviklingen i kommunens økonomi for 2000 fremsættes forslag om at omplacere 28 mill. kr. vedrørende tilgodehavendet i sagen om vandoverenskomsten fra Økonomiudvalget til Miljø- og Forsyningsudvalget samt forslag om en tillægsbevilling på 14,3 mill. kr.

Halvårsregnskabet for 1. halvår udviser et mindreforbrug på i alt 247 mill. kr., som dels skyldes betalingsmæssige forskydninger i forhold til det oprindeligt budgetterede og dels en merindtægt på 104 mill. kr. fra ejendomssalg.

 

Det indstilles, at ovenstående indberetning om forventet regnskab for 2000 tages til efterretning.

Kultur- og Fritidsudvalget

Tabel 8. Kultur- og Fritidsudvalgets forventet regnskab for 2000.

Bevillingsområde

Korrigeret

Forventet

Forventet

1. halvår

1. halvår

(Mill. kr.)

budget

regnskab

afvigelse

budget

regnskab

[1]

Rammebelagte driftsområder

545

543

2

265

298

Rammebelagte anlægsområder

148

113

35

3

3

Øvrige finansielle poster

0

0

0

0

48

Kassebevægelse

694

657

37

268

349

På grund af afrundinger kan der forekomme afvigelser mellem tallene i tabellen og de

anførte summer.

(1) - angiver merudgift/mindreindtægt.

Der er indberettet en mindreudgift på 2 mill. kr. på de rammebelagte driftsområder.

Udvalget har indberettet mindreudgifter på 35 mill. kr. på de rammebelagte anlægsområder, herunder 6 mill. kr. på idrætsanlæg, 15 mill. kr. på medborgerhuse og 10 mill. kr. på biblioteksområdet. For alles vedkommende er der tale om projekter (bevillinger), der forventes at fortsætte i 2001.

Halvårsregnskabet viser et merforbrug i forhold til det periodiserede budget på 81 mill. kr., hvoraf 33 mill. kr. vedrører de rammebelagte driftsområder, mens 48 mill. kr. er bevægelser på finansposterne.

Den overvejende del af afvigelsen (på driftsområderne) skyldes periodeforskydninger i bogføring og betalinger.

 

Det indstilles, at Kultur- og Fritidsudvalgets indberetning om forventet regnskab for 2000 tages til efterretning.

 

 

 

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Tabel 9. Uddannelses- og Ungdomsudvalgets forventet regnskab for 2000.

Bevillingsområde

Korrigeret

Forventet

Forventet

1. halvår

1. halvår

(Mill. kr.)

budget

regnskab

afvigelse

budget

regnskab

[1]

Rammebelagte driftsområder

2.423

2.423

0

1.203

1.188

Rammebelagte anlægsområder

353

324

29

92

56

Øvrige finansielle poster

-1

-1

0

0

0

Kassebevægelse

2.775

2.746

29

1.295

1.244

På grund af afrundinger kan der forekomme afvigelser mellem tallene i tabellen og de anførte summer.

(1) - angiver merudgift/mindreindtægt.

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget forventer at overholde budgetrammen.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen forudsætter i regnskabsprognosen, at budgetrammen reduceres med 37,2 mill. kr., jf. forventede tillægsbevillinger i tabellen nedenfor. De forventede tillægsbevillinger vedrører effekter af ændrede statslige regler (DUT), overførsel af anlægsarbejder til 2001 samt frigørelse af midler fra bufferpuljen til dækning af merudgifter til hærværk og indbrud samt pædagogikumkandidater.

Forventede tillægsbevillinger i 2000

Mill. kr.

DUT-aftaler i 20001)

-10,9

DUT-regulering, sygedagpenge

2,7

Overførsel af anlægsmidler til 2001

-29,0

Udmøntning af bufferpulje - omplaceringer

0,0

I alt

-37,2

  1. Ekskl. DUT-regulering vedr. merudgifter til elever på produktionsskoler, idet

sagen først er afklaret efter indsendelse af regnskabsprognosen.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har indberettet mindreudgifter på 8,2 mill. kr. på de rammebelagte driftsområder, herunder:

  • mindreudgifter på 5,7 mill. kr. på folkeskoleområdet
  • merudgifter på 1,3 mill. kr. på området for ungdomsuddannelse
  • mindreudgifter på 7,2 mill. kr. vedrørende voksenuddannelse
  • merudgifter på 5,7 mill. kr. vedrørende fritidshjem og klubber m.m.
  • mindreudgifter på 2,3 mill. kr. vedrørende administration

Disse afvigelser DUT-reguleres og er således ikke medtaget i regnskabsprognosen.

I redegørelsen om kommunens økonomi for 2000 stilles der efter anmodning fra Uddannelses- og Ungdomsudvalget forslag om en tillægsbevilling i form af omplaceringer mellem udvalgets driftsbevillinger.

Endvidere er der indberettet mindreudgifter på 29,0 mill. kr. på de rammebelagte anlægsområder vedrørende udskudte anlægsprojekter.

Uddannelses- og Ungdomsudvalget har i en tidligere sag fremsendt forslag om overførsel af mindreforbruget på anlægsområdet til budget 2001. Økonomiforvaltningen har indstillet, at Økonomiudvalget anbefaler, at Borgerrepræsentationen giver tilsagn til den ønskede overførsel. Den endelige overførsel vil i givet fald finde sted i form af en tillægsbevilling, når det endelige regnskab 2000 foreligger i maj/juni 2001.

De øvrige afvigelser er ikke medtaget i regnskabsprognosen, idet det forudsættes, at der bevilges de forventede tillægsbevillinger, jf. ovenstående.

 

Halvårsregnskabet udviser i forhold til det kvartalsopdelte budget et mindreforbrug på i alt 45,5 mill. kr.

Der er i halvårsregnskabet gennemført en periodeopdeling af det forventede forbrug, herunder effekter af demografi, mellem(amts)kommunale betalinger og lønpuljer. Halvårsregnskabet er dog behæftet med usikkerhed, da periodeopdelingen i et vist omfang beror på et skøn.

 

Det indstilles, at Uddannelses- og Ungdomsudvalgets indberetning om forventet regnskab for 2000 tages til efterretning.

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Tabel 10. Sundheds- og Omsorgsudvalgets forventet regnskab for 2000.

Bevillingsområde

Korrigeret

Forventet

Forventet

1. halvår

1. halvår

(Mill. kr.)

budget

regnskab

afvigelse

budget

regnskab

[1]

Rammebelagte driftsområder

6.808

6.907

-99

3.375

3.475

Rammebelagte anlægsområder

16

18

-2

8

0

Lovbundne områder

1.480

1.508

-28

738

638

Øvrige finansielle poster

37

30

6

15

-757

Kassebevægelse

8.341

8.463

-122

4.136

3.357

På grund af afrundinger kan der forekomme afvigelser mellem tallene i tabellen og de anførte summer.

(1) - angiver merudgift/mindreindtægt.

 

Der forventes et samlet merforbrug på 122 mill. kr. fordelt med 100,9 mill. kr. på det rammebelagte område, heraf 2,1 mill. kr. vedrørende anlæg, mens der forventes et merforbrug på 21,1 mill. kr. på lovbundne områder og finansposter.

I Borgerrepræsentationens beslutning om Sundheds- og Omsorgsudvalgets regnskab 1999 (BR 183/2000) indgik, at udvalget skal lånefinansiere det forventede merforbrug i 2000. I indstillingen om regnskabssagen var merforbruget i 2000 skønnet til 67 mill. kr.

I nærværende prognose er der således tale om en forværring på 33,9 mill. kr. i forhold til indstillingen vedrørende Regnskab 1999.

I forbindelse med regnskabsprognosen har Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttet at indstille over for Økonomiudvalget, at hele merforbruget på 100,9 mill. kr. finansieres ved en låneordning, hvor afdragsperioden andrager 6 år.

Der er indberettet et merforbrug på 98,8 mill. kr. på de rammebelagte driftsområder som altovervejende skyldes:

  • et merforbrug på 24 mill. kr. for hjemmeplejen. I vurderingen indgår en forventet afregning med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vedrørende gråzoneklienter på 20 mill. kr. Merforbruget hænger bl.a. sammen med H:S aftalen om færdigbehandlede patienter og H:S' ændrede udskrivningspolitik, hvor borgerne udskrives hurtigere end tidligere som følge af bl.a. dagkirurgi
  • et merforbrug på 3 mill. kr. vedrørende de fysiurgiske klinikker
  • et mindreforbrug på 23 mill. kr. vedrørende plejehjemsdrift. Mindreforbruget fremkommer efter udmøntning af særlige tiltag på 44 mill. kr., hvor de decentrale vedligeholdelsesudgifter forventes reduceret med 19 mill. kr., og puljen til uforudsete udgifter forventes reduceret med 25 mill. kr. i forhold til budgetforudsætningerne. Hertil kommer en forventet mindrebesparelse på 9 mill. kr. vedrørende manglende realisering af samdriftsfordele, ligesom der forventes merudgifter vedrørende Peder Lykke Centret og Meyers Minde på hhv. 5 mill. kr. og 7 mill. kr. som følge af, at boliger ikke lukker som forudsat
  • mindresalg på 33,3 mill. kr. vedrørende plejeboligpladser, herunder et mindresalg til andre kommuner på 11,4 mill. kr. og et mindresalg til forsøgsbydelene på 21,9 mill. kr.
  • merkøb på 40,3 mill. kr., herunder herunder et merkøb af pladser i andre kommuner på 41,4 mill. kr. og et mindrekøb af særlige plejeboliger i andre kommuner på 1,1 mill. kr. Merkøbet er sammensat dels af en aktivitetsstigning, og dels af takststigninger udover den almindelige pris- og lønfremskrivning
  • et merforbrug på 20,9 mill. kr. vedrørende de plejehjem, der i hhv. 1999 og 2000 blev videreført som sivemodeller. Merudgiften relaterer sig til takststigninger og mindre afgang af beboere end forudsat, samt tilbagebetaling af lån ydet i 1999 på 10 mill. kr.
  • merindtægt på 0,3 mill. kr. vedrørende plejehjemsbeboernes egenbetaling.

Der er indberettet et merforbrug på 2,1 mill. kr. på de rammebelagte anlægsområder, som skyldes forsinkelse i ældrebyggeriet, herunder Absalonsgade-byggeriet, der har medført en forskydning af forbruget fra 1999 til 2000.

Der er indberettet et merforbrug på 27,6 mill. kr. på de lovbundne områder, herunder:

  • et mindreforbrug på 8,4 mill. kr. vedrørende Pleje, service og boliger for ældre som hovedsageligt skyldes fald i terminsydelser vedrørende indekslånene i ibrugtagne byggerier og forsinkelse i Absalonsgade-byggeriet

  • et merforbrug på 1,0 mill. kr. vedrørende Sikringsydelser til ældre
  • et merforbrug på 35,0 mill. kr. vedrørende Praksissektoren, herunder:

Et merforbrug på 18 mill. kr. vedrørende almen lægehjælp, som er sammensat af et merforbrug vedrørende alment praktiserende læger på 15 mill. kr. og et merforbrug vedrørende laboratorieydelser på 3 mill. kr. Merforbruget til praktiserende læger kan tilskrives en ny overenskomst samt en øget aktivitet.

Et merforbrug på 5 mill. kr. vedrørende speciallæger, som skyldes en markant stigning i antallet af behandlede personer, antal efterspurgte ydelser, samt vækst i udgifter til honorarer.

Et merforbrug på 15 mill. kr. vedrørende tilskud til medicin skyldes forsinket ibrugtagning af det nye medicintilskudssystem, og en yderligere stigning i forbruget.

Et merforbrug på 2 mill. kr. vedrørende tandlægehjælp.

Et merforbrug på 4 mill. kr. vedrørende psykologhjælp, fysioterapeutisk behandling og kiropraktorhjælp. Den senere lukning af de fysiurgiske klinikker forventes at have udskudt et yderligere merforbrug vedrørende fysioterapeutisk behandling.

Der forslås tillægsbevilling på 44 mill. kr. vedrørende offentlig sygesikring.

Et mindreforbrug på 9 mill. kr. vedrørende de særlige sikringsydelser, begravelseshjælp og befordringsgodtgørelse primært som følge af et for højt budget. Mindreforbruget forslås reguleret i budget 2000 med en tillægsbevilling på 9 mill. kr.

I redegørelsen om udviklingen i kommunens økonomi for 2000 foreslås en tillægsbevilling på 35 mill. kr. vedrørende praksissektoren.

Der er indberettet en mindreudgift på 6,4 mill. kr. på finansposterne som skyldes opgivelse af planen om ombygning af Meyers Minde, en beslutning om ikke at realisere planen om etablering af plejeboligbyggeri i Kongens Enghave, samt nedskrivning af lån vedrørende Peder Lykke Centret.

 

I halvårsregnskabet er der indberettet et merforbrug på 104,3 mill. kr. på de rammebelagte driftsområder, herunder væsentligst:

  • et merforbrug på 99,5 mill. kr. vedrørende Pleje, service og boliger for ældre begrundet i det forventede merforbrug i 2000
  • en mindreindtægt på 13,1 mill. kr. vedrørende social- og sundhedsuddannelserne, som skyldes at indtægter fra bl.a. indtægtsdækket virksomhed svinger fra måned til måned
  • et mindreforbrug på 9,9 mill. kr. som skyldes, at udgifter til IT ikke falder jævnt over året.

Der er indberettet et mindreforbrug på 8,0 mill. kr. på de rammebelagte anlægsområder vedrørende indretning af nye lokaler til Social- og Sundhedsskolen. Budgettet hertil er fordelt jævnt over året i uvished omkring igangsættelse af projektet.

Der er indberettet et mindreudgifter på 100,0 mill. kr. på de lovbundne områder, herunder mindreudgifter på 84,4 mill. kr. i Praksissektoren. Ydelserne vedrørende offentlig sygesikring afregnes en måned bagud, således at forbruget afspejler aktiviteten i de første 4 måneder. Idet budgettet er fordelt jævnt hen over året opstår der et mindreforbrug på 85 mill. kr. Ved korrektion for forskel i tidspunkt for registrering af betaling og budgetforudsætningen herom fås et forbrug på 669 mill. kr., svarende til et merforbrug på 27 mill. kr. i årets fem første måneder.

Det indstilles, at Sundheds- og Omsorgsudvalgets indberetning om forventet regnskab for 2000 tages til efterretning. Sundheds- og Omsorgsudvalget bevilges et 6-årigt internt lån på i alt 100,9 mill. kr. til finansiering af merforbruget i budget 2000, jf. redegørelse om udviklingen i kommunens økonomi for 2000.

Nærværende regnskabsprognose erstatter Sundheds- og Omsorgsudvalgets månedlige økonomiske redegørelse pr. 20. juli 2000.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Tabel 11. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets forventet regnskab for 2000.

Bevillingsområde

Korrigeret

Forventet

Forventet

1. halvår

1. halvår

(Mill. kr.)

budget

regnskab

afvigelse

budget

regnskab

[1]

Rammebelagte driftsområder

4.243

4.292

-49

2.121

1.940

Rammebelagte anlægsområder

129

117

12

64

16

Lovbundne områder

1.913

2.010

-98

956

905

Øvrige finansielle poster

10

-68

79

5

1.288

Kassebevægelse

6.294

6.351

-56

3.147

4.149

På grund af afrundinger kan der forekomme afvigelser mellem tallene i tabellen og de anførte summer.

(1) - angiver merudgift/mindreindtægt.

 

Der er indberettet merudgifter på 49 mill. kr. på de rammebelagte driftsområder.

Hovedproblemstillinger på de rammebelagte driftsområder:

  • Børneanbringelsesområdet, hvor der forventes et merforbrug på 27 mill. kr. Det er dog fortsat udvalgets mål at bringe området i balance i år 2000.

Forvaltningen anfører, at der er iværksat en række tiltag på området. Der er iværksat en omstilling af aflønningsmodellen på familieplejeområdet, og der er sat fokus på en væsentlig nedbringelse i antallet af anbringelser af over 18-årige. Endelig øges kvaliteten i sagsbehandlingen gennem en styrkelse af børnefamilie-teamene i år 2000.

  • Hjemmeplejen, der fordeler sig mellem handicapområdet og voksne med særlige behov. Der forventes et merforbrug på 20 mill. kr. Ved tilpasning af kapaciteten i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen forventes en reducering af merudgiften.

  • Botilbud til handicappede på døgnområdet, hvor udvalget forventer et merforbrug på 24 mill. kr., der skyldes mindreindtægter på køb/salg. Forvaltningen har igangsat en analyse af økonomistyringen på institutionsområdet, der skal omfatte samtlige institutioner på dag- og døgntilbudsområdet samt vurdere økonomien omkring køb/salg af pladser.

  • Hjælpemidler, hvor udvalget forventer et merforbrug på 16 mill. kr. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har i denne forbindelse sat en budgetanalyse af hjælpemiddelsområdet i gang. Budgetanalysen vil koncentrere sig om de hjælpemiddelstyper, der har udvist markante omkostningsstigninger og skal bl.a. ende op med retningslinier ved bevillinger samt bedre styringsredskaber på baggrund af områdets generelle udgiftspres.

Der er indberettet mindreudgifter på 12 mill. kr. på de rammebelagte anlægsområder vedrørende handicapområdet. Mindreforbruget forventes overført til år 2001 til udbygningsplanen på handicapområdet.

Der er indberettet merudgifter på 98 mill. kr. på de lovbundne områder.

Det største merforbrug på 76 mill. kr. på de lovbundne områder er regulering vedrørende refusion fra tidligere år. Dette skyldes hovedsageligt en konteringsfejl vedrørende beskæftigelsesordninger i 1999, hvilket betyder, at der i 2000 modposteres 84 mill. kr. vedrørende beskæftigelsesordninger på finansposterne. Den samlede virkning af posteringerne er en mindreudgift på 7 mill. kr.

Der er i redegørelse om udviklingen i kommunens økonomi for 2000 fremsat forslag om tillægsbevilling til at rette op på afvigelsen. Tillægsbevillingen er af teknisk karakter og derfor likviditetsmæssig neutral.

Hovedproblemstillingen på de lovbundne områder er øvrig forsørgelse, hvor der forventes et merforbrug på 69 mill. kr. Dette skyldes, at budgettet er omplaceret fra passiv til aktiv forsørgelse, mens den forventede forøgelse af aktiveringsgraden endnu ikke er slået igennem.

Der er indberettet mindreudgifter på 79 mill. kr. på finansposterne som udtryk for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens andel af restrefusion 1999 samt en modpostering vedrørende de lovbundne driftsområder.

Afvigelserne mellem halvårsregnskab og budget skyldes bl.a. periodeforskydninger i betalinger og efterreguleringer samt på det rammebelagte anlægsområde udskydelse af udbygningsplan på handicapområdet.

Det indstilles, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets indberetning om forventet regnskab for 2000 tages til efterretning med bemærkning om, at udvalget skal anvise dækning for merudgiften på 37 mill. kr. på de rammebelagte områder.

Bygge- og Teknikudvalget

Tabel 12. Bygge- og Teknikudvalgets forventet regnskab for 2000.

Bevillingsområde

Korrigeret

Forventet

Forventet

1. halvår

1. halvår

(Mill. kr.)

budget1

regnskab

afvigelse

budget

regnskab

[1]

Rammebelagte driftsområder

831

828

2

306

167

Rammebelagte anlægsområder

376

378

-1

276

256

Indtægtsdækkede områder

-26

-24

-2

-11

131

Lovbundne områder

20

20

0

15

14

Finansposter

-89

-89

0

6

-211

Kassebevægelse

1.112

1.113

-1

593

357

På grund af afrundinger kan der forekomme afvigelser mellem tallene i tabellen og de anførte summer.

(1) - angiver merudgift/mindreindtægt.

I regnskabsprognosen er der indberettet mindreudgifter på 0,2 mill. kr. på de rammebelagte områder, herunder:

  • merudgifter på 0,4 mill. kr. under Plandirektoratet, Administration
  • merindtægter på 2,8 mill. kr. under Parkering København
  • mindreindtægt på 2,2 mill. kr. under Kommune Teknik København.

Det forslås i redegørelse om udviklingen i kommunens økonomi for 2000, at der gives en indtægtsbevilling på 4,4 mill. kr. vedrørende tilbageførsel af midler vedrørende brandfolk, jf. BR176/2000.

Der er indberettet merforbrug på 1,3 mill. kr. på de rammebelagte anlægsområder vedrørende frihedsstøtten. Bygge- og Teknikudvalget anfører, at overskridelsen søges dækket ved ansøgning om tillægsbevilling.

I halvårsregnskabet er der indberettet merudgifter på 3,3 mill. kr. på de rammebelagte driftsområder som skyldes periodeforskydninger i betalinger og bogføring.

Der er indberettet mindreudgifter på 217,4 mill. kr. på finansposterne som skyldes forskydninger i gæld og tilgodehavender samt mellemværender.

Økonomiudvalget har i forbindelse med behandlingen af det forventede regnskab for 2000 pr. 20. april udbedt sig en redegørelse for status med løsningen af bogføringsproblemerne i Kommune Teknik København. KTK's redegørelse er vedlagt som bilag 2.

Ifølge redegørelsen har problemerne medført, at konverteringen af data fra KTK's regnskabssystem aKTiv til KØR har været mere tidskrævende end forventet. Ultimo juli er KØR opdateret vedrørende januar, februar og marts, mens april og maj er ved at blive klargjort, og forventes opdateret inden for 14 dage. Juni og juli opdateres en uge senere, hvorefter opdateringen kan foretages inden for de tidsterminer, som er aftalt med Økonomiforvaltningen.

 

Det indstilles, at Bygge- og Teknikudvalgets indberetning om forventet regnskab for 2000 tages til efterretning.

Miljø- og Forsyningsudvalget

Tabel 13. Miljø- og Forsyningsudvalgets forventet regnskab for 2000.

Bevillingsområde

Korrigeret

Forventet

Forventet

1. halvår

1. halvår

(Mill. kr.)

budget

regnskab

afvigelse

budget

regnskab

[1]

Rammebelagte driftsområder

81

81

0

39

20

Rammebelagte anlægsområder

40

40

0

19

9

Indtægtsdækkede driftsområder

-810

-752

-58

-312

-1.051

Indtægtsdækkede anlægsområder

669

659

10

222

63

Finansposter

334

276

58

197

-1.558

Kassebevægelse

315

305

11

165

-2.517

På grund af afrundinger kan der forekomme afvigelser mellem tallene i tabellen og de anførte summer.

(1) - angiver merudgift/mindreindtægt.

 

Miljø- og Forsyningsudvalget har indberettet en samlet merindtægt på 10,5 mill. kr.

Der er indberettet mindreindtægter på 47,5 mill. kr. på de rammebelagte områder, herunder:

Mindreindtægter på 50,5 mill. kr. vedrørende Københavns Energi som skyldes:

  • mindreindtægt på 5,7 mill. kr. som følge af mindre bygassalg
  • mindreindtægt på 30,8 mill. kr. som følge af mindre varmesalg pga. mild vinter
  • merudgifter på 14,0 mill. kr. til renter som følge af forsinkelsen i udskrivning af regninger til forbrugerne fra ny afregningssystem. Der er overfor leverandøren rejst krav om erstatning.

Merindtægter på 3,0 mill. kr. vedrørende Københavns Vand, som skyldes:

  • mindreindtægter på 6,0 mill. kr. pga. lavere vandlevering og -afledning
  • merudgifter på 2,0 mill. kr. til renter
  • mindreudgifter på 1,0 mill. kr. til kemikalier
  • mindreudgifter på 10,0 mill. kr. pga. af udskydelse af anlægsprojekter i vandforsyningen.

Der er indberettet merindtægter på 58 mill. kr. på finansposterne som skyldes:

  • merindtægter på 16 mill. kr. vedrørende renter af mellemværende som modsvares af merudgifterne til renter på de rammebelagte områder
  • merindtægter på 42 mill. kr. som henføres til ændring af betalingsfrister samt ændring af momsloven, som betyder en afkortning af kredittiden for betaling af moms med 21 dage.

Grundet genanvendelse af det gamle regningssystem kan samtidighedsbetaling for KE's kunder ikke gennemføres fuldt ud. Der er igangsat en analyse af alternative afregningssystemer.

Økonomiudvalget har i forbindelse med behandlingen af det forventede regnskab for 2000 pr. 20. april udbedt sig en redegørelse for status med løsningen af bogføringsproblemerne i KE. KE's redegørelse er vedlagt som bilag 3.

Der er konstateret, at en del af posteringerne er landet på forkerte konti, herunder postering af åbningsbalancen i det nye KE's Økonomisystem. KE forventer, at tilretning og fejlrettelser vil være på plads med udgangen af august 2000. KE oplyser efterfølgende, at der stadig udestår bogføring og afstemning af bevægelserne på de likvide konti, men at disse ligeledes forventes på plads inden udgangen af august 2000.

 

I redegørelsen om udviklingen i kommunens økonomi for 2000 fremsættes forslag om at omplacere 28 mill. kr. vedrørende tilgodehavendet i sagen om vandoverenskomsten fra Økonomiudvalget til Miljø- og Forsyningsudvalget. Endvidere fremsættes forslag om at tildele Miljø- og Forsyningsudvalget en tillægsbevilling på 14,3 mill. kr.

 

Afvigelserne i halvårsregnskabet skyldes hovedsageligt tidsmæssige forskydninger mellem budgetperioderne, fejl i forbindelse med overførslen af data fra KE's nye regnskabssystem jf. redegørelsen om bogføringsproblemerne i København Energi samt mindreindtægter på 43,5 mill. kr. som følge af mindre energisalg pga. mild vinter og mindre vandsalg. Hertil kommer udskydelse af anlægsudgifter vedrørende vandforsyningen på 10 mill. kr. samt merindtægter på finansposterne på 58 mill. kr.

Det indstilles, at Miljø- og Forsyningsudvalgets indberetning om forventet regnskab for 2000 tages til efterretning.

Indre Østerbro

Tabel 14. Indre Østerbro bydelsråds forventet regnskab for 2000.

Bevillingsområde

Korrigeret

Forventet

Forventet

1. halvår

1. halvår

(Mill. kr.)

budget

regnskab

afvigelse

budget

regnskab

[1]

Opgaver til selvstændig varetagelse

656

658

-2

269

270

Øvrige rammebelagte områder

37

40

-3

20

21

Lovbundne områder

170

144

26

101

89

Kassebevægelse

864

843

21

390

379

Som følge af afrunding kan summen af de enkelte tal i tabellen afvige fra totalen.

(1) - angiver merudgift/mindreindtægt.

 

Indre Østerbro bydel forventer et merforbrug på 2 mill. kr. på opgaver udlagt til selvstændig varetagelse primært vedrørende hjælpemidler.

På det rammebelagte delegerede område er der indberettet et forventet merforbrug på i alt 3 mill. kr., heraf et merforbrug på 5 mill. kr. vedrørende foranstaltninger for børn og unge, begrundet med stigende gennemsnitlige anbringelsesudgifter.

På de lovbundne områder er der indberettet mindreudgifter på 26 mill. kr. primært vedrørende sikringsydelser og kontanthjælp m.v.

Bydelen tager fortsat forbehold for merforbrug i resten af året, idet opgørelsen af den faktiske befolkning pr. 1. januar 2000 viser, at der er flere børn og ældre over 67 år end forudsat i budgettet.

Økonomiforvaltningen skal bemærke, at bydelsrådet er forpligtet til at sikre, at rådets bevillinger overholdes.

I redegørelsen om udviklingen i kommunens økonomi for 2000 stilles der efter anmodning fra Indre Østerbro bydelsråd forslag om omplacering af 1,8 mill. kr. fra beskæftigelsesområdet til foranstaltninger for børn og unge.

I halvårsregnskabet er der indberettet et mindreforbrug på 12 mill. kr. på de lovbundne områder.

 

Det indstilles, at Indre Østerbro bydelsråds indberetning om forventet regnskab for 2000 tages til efterretning med bemærkning om, at Indre Østerbro bydelsråd skal anvise dækning for merudgiften på 2 mill. kr. på området udlagt til selvstændig varetagelse og for merudgiften på 3 mill. kr. på det rammebelagte delegerede område.

Indre Nørrebro

Tabel 15. Indre Nørrebro bydelsråds forventet regnskab for 2000.

Bevillingsområde

Korrigeret

Forventet

Forventet

1. halvår

1. halvår

(Mill. kr.)

budget

regnskab

afvigelse

budget

regnskab

[1]

Opgaver til selvstændig varetagelse

521

521

0

261

236

Øvrige rammebelagte områder

59

67

-8

29

35

Lovbundne områder

246

246

0

124

232

Kassebevægelse

826

834

-8

414

503

Som følge af afrunding kan summen af de enkelte tal i tabellen afvige fra totalen.

(1) - angiver merudgift/mindreindtægt.

 

Indre Nørrebro bydel forventer at overholde budgettet på området udlagt til selvstændig varetagelse.

På de rammebelagte delegerede områder er der indberettet et forventet merforbrug på 8 mill. kr. vedrørende foranstaltninger for børn og unge, herunder:

  • et merforbrug på 3 mill. kr. vedrørende døgnpleje. Bydelen anfører, at der vil blive foretaget en analyse heraf
  • et merforbrug på 2 mill. kr. vedrørende forebyggende foranstaltninger, grundet forstærket indsats på området og reduktion i anbringelserne
  • et merforbrug på 3 mill. kr. vedrørende døgninstitutioner. Bydelen forventer at merforbruget vil falde i kraft af den øgede indsats på forebyggelsesområdet.

 

Bydelen anfører, at differencerne i halvårsregnskabet mellem budget og regnskab skyldes, at køb og salg af skole- og institutionspladser afregnes bagud, samt at statsrefusionen endnu ikke er udkonteret.

 

Det indstilles, at Indre Nørrebro bydelsråds indberetning om forventet regnskab for 2000 tages til efterretning med bemærkning om, at bydelsrådet skal anvise dækning for merudgiften på 8 mill. kr. vedrørende foranstaltninger for børn og unge på det rammebelagte delegerede område.

 

 

Kongens Enghave

Tabel 16. Kongens Enghave bydelsråds forventet regnskab for 2000.

Bevillingsområde

Korrigeret

Forventet

Forventet

1. halvår

1. halvår

(Mill. kr.)

budget

regnskab

afvigelse

budget

regnskab

[1]

Opgaver til selvstændig varetagelse

306

306

0

136

147

Øvrige rammebelagte områder

35

32

3

17

15

Lovbundne områder

120

129

-9

58

58

Kassebevægelse

461

467

-6

211

221

Som følge af afrunding kan summen af de enkelte tal i tabellen afvige fra totalen.

(1) - angiver merudgift/mindreindtægt.

 

Kongens Enghave Bydel forventer ingen afvigelser vedrørende opgaver udlagt til selvstændig varetagelse.

På det delegerede rammebelagte område er der indberettet en forventet merindtægt på 3 mill. kr. hovedsageligt vedrørende integration.

På det lovbundne område forventes et merforbrug på 9 mill. kr. heraf 7 mill. kr. på kontanthjælpsområdet.

 

I halvårsregnskabet er der et merforbrug på 11 mill. kr. på området udlagt til selvstændig varetagelse, som skyldes forsinkede betalinger og afregninger.

 

Det indstilles, at Kongens Enghave bydelsråds indberetning om forventet regnskab for 2000 tages til efterretning.

 

Bemærk at nærværende regnskabsprognose erstatter Kongens Enghaves månedlige økonomiske redegørelse pr. 20. juli 2000.

Valby

Tabel 17. Valby bydelsråds forventet regnskab for 2000.

Bevillingsområde

Korrigeret

Forventet

Forventet

1. halvår

1. halvår

(Mill. kr.)

budget

regnskab

afvigelse

budget

regnskab

[1]

Opgaver til selvstændig varetagelse

851

851

0

416

416

Øvrige rammebelagte områder

76

74

2

35

34

Lovbundne områder

238

245

-7

120

124

Kassebevægelse

1.166

1.170

-5

570

574

Som følge af afrunding kan summen af de enkelte tal i tabellen afvige fra totalen.

(1) - angiver merudgift/mindreindtægt.

 

Valby bydel forventer at overholde budgettet på det rammebelagte delegerede område og på området udlagt til selvstændig varetagelse.

På det rammebelagte delegerede område er der indberettet et forventet mindreforbrug på i alt 2 mill. kr. herunder et merforbrug på 3 mill. kr. vedrørende foranstaltninger for børn og unge, der forventes reduceret som følge af DUT-regulering, og et mindreforbrug på 1 mill. kr. vedrørende integration.

På det lovbundne område forventes et samlet merforbrug på 7 mill. kr., herunder et merforbrug på 16 mill. kr. på aktiverings- og kontanthjælpsområdet .

 

I halvårsregnskabet er der et merforbrug på 5 mill. kr. på det lovbundne område på beskæftigelsesområdet grundet øget aktivering.

 

Det indstilles, at Valby bydelsråds indberetning om forventet regnskab for 2000 tages til efterretning.

 

 

Økonomi

-

 

Høring

-

 

Andre konsekvenser

-

 

Bilag

Bilag 1. Udvalgenes og forsøgsbydelenes indberetninger af forventet regnskab 2000 og regnskab for første halvår 2000.

Bilag 2. Redegørelse for status med løsningen af bogføringsproblemerne i Kommune Teknik København.

Bilag 3. Redegørelse for status med løsningen af bogføringsproblemerne i Københavns Energi.

 

 

 

 

Bjarne Winge

 

/ Ulrik Rosenberg

 

Til top