Mødedato: 14.09.2021, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Kvartalsrapportering til Økonomiudvalget vedrørende Københavns Kommunes større selskaber (1. kvartal 2021)

Se alle bilag

Kvartalsrapportering vedrørende udviklingen i Københavns Kommunes større selskaber forelægges Økonomiudvalget til efterretning. Kvartalsrapportering for 1. kvartal 2021 fremgår af bilag 1.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at nærværende kvartalsrapport på udviklingen i Københavns Kommunes større selskaber for 1. kvartal 2021, jf. bilag 1, tages til efterretning.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte på mødet den 30. april 2015 indstilling om styrkelse af Københavns Kommunes aktive ejerskab over for de større selskaber, herunder at der løbende sikres politisk ejerskab over udviklingen i kommunens selskaber forankret i Økonomiudvalget og/eller det relevante fagudvalg ved kvartalsvis rapportering til Økonomiudvalget vedrørende samtlige af kommunens større selskaber. 

Løsning

Kvartalsrapporteringen for 1. kvartal 2021 (perioden januar – marts 2021) vedrørende de større selskaber forelægges hermed for Økonomiudvalget til efterretning.

Da kvartalstallene først skal godkendes i selskabernes bestyrelser, er rapporteringen forskudt med op til et halvt år, og derfor orienteres der efter anmodning fra Økonomiudvalget tillige om eventuelle aktuelle emner. 

Økonomiforvaltningen har fokus på de mål, der rapporteres på i kvartalsrapporteringen. Opmærksomheden er således rettet mod forsyningssikkerhed, priser, omkostningseffektivitet, risiko og gæld, byudvikling samt målopfyldelse af større projekter, herunder politisk besluttede projekter som f.eks. Københavns Kommunes klimaplan.

I bilag 1 til indstillingen ses udviklingen i selskabernes nøgletal, og der orienteres om særlige opmærksomheds­punkter og aktuelle emner. 

Selskabernes særlige opmærksomhedspunkter og aktuelle oplysninger er følgende: 

HOFOR: HOFOR rapporterer i løbet af året på tertialer (tredjedele), og denne rapportering tager derfor udgangspunkt i 1. tertial 2021).

Aktuel oplysning: Der har været nul forsyningskritiske hændelser i den første tredjedel af 2021.

Udviklingsselskabet By & Havn I/S: By & Havns resultat for 1. kvartal 2021 blev på 395 mio. kr. Resultatet er tilfredsstillende. By & Havn har i perioden 2014-2020 formået at betale renteudgifter med indtægterne fra den løbende drift. Dette forventes at blive vanskeligt fra 2021 og de kommende år, pga. højere renteudgifter og fald i indtjeningen fra den løbende drift. Det har således ikke været muligt at dække renteudgifterne i 1. kvartal 2021, og det forventes, at renteudgifterne overstiger driftsindtægterne med ca. 13 mio. kr. for hele 2021.

By & Havns gæld er steget med 221 mio. kr., blandt andet pga. likviditetstræk fra anlægsinvesteringer m.v.

By & Havn har solgt ejendomme for 518 mio. kr.

By & Havns egenkapital er forbedret med 685 mio. kr. i strategiperioden, når der tages højde for markedsværdiregulering af gælden og udbetalingen i 2020 af 483 mio. kr. vedrørende korrektionsreserven til Sydhavnsmetroen.

Aktuelle oplysninger: Anlægsloven for Lynetteholm blev vedtaget i Folketinget den 4. juni 2021, og By & Havn har iværksat udbud af entrepriser vedrørende anlæg af del af perimeteren, adgangsvej, bro ved Margretheholm Havn og jordmodtagelsesanlæg.

Planklagenævnet og Miljø- og Fødevareklagenævnet har den 7. juli 2021 meddelt opsættende virkning af klagesager om plangrundlaget for Fælledby-projektet. Der forventes stillingtagen til klagerne i januar 2022.

Foreningen Amager Fælleds Venner har stævnet Fælledby P/S vedrørende By & Havns byggeforberedende arbejder. Byretten har den 17. august 2021 afsagt kendelse om forbud mod byggeforberedende aktiviteter, indtil klagenævnene har truffet endelig afgørelse. Forbuddet var betinget af sikkerhedsstillelse på 2 mio. kr. Disse midler er tilvejebragt.

Copenhagen Malmö Port (CMP - 50 pct. ejet af By & Havn): Økonomiforvaltningen og Transportministeriet har tiltrådt By & Havns model for flytning af CMP’s containerterminal i Nordhavn. Omend tidsplanen er stram, er det målsætningen at have en ny containerterminal klar til brug medio 2023. Supplerende notat er på aflæggerbordet.

Metroselskabet I/S: Årets budgetterede resultat er påvirket af de generelle tiltag i samfundet mod COVID-19. Selskabet har fortsat ikke fået en tilkendegivelse fra regeringen, om der i budgetåret vil kunne opnås kompensation for tab som følge af COVID-19 på samme måde som i 2020. Der er derfor ikke budgetteret med kompensation i 2021. Tabet i forhold til selskabets langtidsbudget udgør ca. 208 mio. kr. i 1. kvartal 2021.

Aktuel oplysning: ”Nej til Metrostøj”, netværk af Cityringens støjramte husstande, har den 14. juni 2021 sendt et åbent brev til Borgerrepræsentationen m.fl., hvori der gøres opmærksom på, at de som naboer er stærkt plagede af støjforurening og vibrationer fra M3 Cityringen i drift. Metroselskabet har den 25. juni 2021 svaret netværket, at Metroselskabet siden ultimo april har iværksat test af øget vedligehold af hjul og udtagning af de tog, som skaber flest vibrationer, og at data viser, at det målte vibrationsniveau i tunnelerne derved, er faldet til et niveau svarende til sensommeren 2020. Metroselskabet arbejder fortsat også med test af smøring, sporviddeudvidelse og korrektiv slibning. Tiltagene er testet i løbet af sommeren, hvorefter analyse følger. Økonomiforvaltningen forventer, at ejerne orienteres om sagen på det kommende kvartalsmøde.

I/S Amager Ressourcecenter (ARC) og I/S Vestforbrænding (VF): Den seneste langtidsprognose for ARC viser, at affaldsenergianlægget i en periode vil have en negativ likviditet. Likviditetsmanglen vil være afhængig af, i hvilket omfang den fulde forbrændingskapacitet kan udnyttes, og hvilke ændringer i finansieringsbetingelserne, som ”Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi” vil resultere i.

På det kommende bestyrelsesmøde i ARC vil bestyrelsen igangsætte drøftelse af mulige effektiviseringstiltag, herunder tiltag, der kan mindske de store udgifter til vedligehold af anlægget.

VF forventer efter 1. kvartal 2021, at selskabet i 2021 vil opnå en omsætning på 1.205 mio. kr. og et driftsresultat på 180 mio. kr. VF forventer endvidere, at selskabet ultimo 2021 vil have aktiver på 3.267 mio. kr. og en egenkapital på 974 mio. kr. (soliditet 30 pct.).

Aktuelle oplysninger: Både ARC og VF afventer pt. rammerne for fremtidens affaldsforbrændingssektor, der står overfor at skulle liberaliseres.

ARC indviede den 24. juni 2021 et lille pilotanlæg til CO2-fangst, som kan fange op til 850 kg CO2/døgn. Resultaterne fra forsøget vil levere vigtigt input til det, der på sigt skal blive et fuldskala CO2-fangstanlæg.

ARC sendte den 23. juni 2021 hovedansøgning til EU’s Innovationsfond om støtte (EUR 120 mio.) til et fuldskala CO2-anlæg. ARC vil modtage svar på EU-ansøgningen i løbet af efteråret.

Arena CPHX P/S: COVID-19 og det deraf afledte forsamlingsforbud har påvirket afholdelsen af events i Royal Arena negativt. Royal Arena har været nedlukket fra 1. januar 2021 til og med 31. august 2021.

Aktuel oplysning: Den faste leje betales i overensstemmelse med lejekontrakten. 

Trafikselskabet Movia: Movias estimat 1 for 2021 er i høj grad præget af den ekstraordinære situation. Særligt har nedlukninger konsekvenser for antallet af passagerer, men også udgiftssiden er påvirket, fx via øgede udgifter til rengøring. Estimatet er samtidig baseret på forudsætninger, som på grund af COVID-19 er markant mere usikre end ved et almindeligt økonomiestimat.

Aktuel oplysning: KL, Danske regioner og regeringen har i de årlige økonomiaftaler med kommunernes og regionernes økonomi af henholdsvis 8. juni og 9. juni 2021 indgået aftale om, at kompensationsmodellen for 2020 for trafikselskaber videreføres i 2021. På baggrund heraf forudsættes det, at der udbetales fuld statskompensation for COVID-19 relaterede meromkostninger og mindreindtægter i 2021.

CTR I/S: CTR forventer efter 1. kvartal 2021 et varmesalg i 2021 på 2.339 mio. kr. (budget 2.312 mio. kr.) samt et resultat til indregning i varmeprisen på 22 mio. (budget -2 mio. kr.).

Hovedstadens Beredskab I/SRegion Hovedstaden har i august 2021 afsluttet udbud af ambulancekørsel i regionen fra 1. februar 2023.  Hovedstadens Beredskab har budt ind på fortsat at være ambulanceoperatør i 2 af Regionens 5 del­områder, Tårnby og Hvidovre, men disse er tildelt hhv. Falck og Regionen selv (kontrolbud). Der forestår nu en kompleks opgave med at afklare personalemæssige forhold, sikre driften til kontraktophør og kortlægge de økonomiske konsekvenser af, at Hovedstadens Beredskab ikke længere vil have en ambulancetjeneste. Økonomiudvalget blev orienteret herom den 25. august 2021.

Aktuel oplysning: Hovedstadens Beredskab har på baggrund af sagen fra Korsør om forurening med brandslukningsskum (med flourholdige forbindelser, PFOS) igangsat et afdækkende arbejde i eget dæknings­område. Stoffet blev forbudt i 2002 og har ikke været i anvendelse i Hovedstadens Beredskab fra omkring år 2000.

Økonomi

Indstillingen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Videre proces

Kvartalsrapportering for 2. kvartal 2021 forventes forelagt Økonomiudvalget den 14. december 2021.

 

Søren Hartmann Hede      / Mads Grønvall

Beslutning

Dagsordenspunkt 3: Kvartalsrapportering til Økonomiudvalget vedrørende Københavns Kommunes større selskaber (1. kvartal 2021) (2021-0252935)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. september 2021

Indstillingen blev taget til efterretning uden afstemning.

Til top