Mødedato: 14.08.2001, kl. 15:00

Udmelding af kolonihaveområder som "ikke varige"

Udmelding af kolonihaveområder som "ikke varige"

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 14. august 2001


J.nr. ØU 217/2001

3. Udmelding af kolonihaveområder som "ikke varige"

INDSTILLING OG BESLUTNING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender

at Økonomiforvaltningen bemyndiges til at offentliggøre forslag om, at Miljø- og Energiministeren gives meddelelse om, at 25 af de 68 kolonihaveområder i Københavns Kommune, som kommunen ejer, og som er markeret på vedlagte kort, skal være "ikke varige" kolonihaveområder. De øvrige 43 bliver herefter varige, når kolonihaveloven træder i kraft.

at Økonomiforvaltningen bemyndiges til at orientere brugerne i 2 kolonihaveområder beliggende i Herlev Kommune, som i Herlevs kommuneplan er udlagt til kolonihaveformål og boliganvendelse, om at Københavns Kommune som grundejer efter udløbet af en frist på 4 uger vil meddele Miljø- og Energiministeriet, at områderne ikke skal være varige kolonihaveområder, mens et 3. kolonihaveområde beliggende i Lyngby-Taarbæk Kommune i et fredet område og udlagt til kolonihaveformål, bliver varigt

at Økonomiudvalget blandt Borgerrepræsentationens medlemmer udpeger et antal politikere, der kan deltage i en paneldiskussion på de 2 møder, der foreslås afholdt for brugerne af de kolonihaveområder i Københavns Kommune, der ikke - ifølge det forslag der offentliggøres - får status som varige kolonihaveområder, jf. afsnittet om borgerdialog

 

Økonomiudvalgets beslutning: Indstillingen blev sat under afstemning med følgende ændringer:

  • Alle partier i Borgerrepræsentationen inviteres til at stille med repræsentanter til paneldiskussionerner i offentlighedsfasen.
  • Der afholdes tre offentlige møder i offentlighedsfasen; et på Amager, et på sjællandssiden i den nordlige del af kommunen og et på sjællandssiden i den sydlige del af kommunen.
  • Kolonihaveforbundet inviteres til at medsende et bidrag med høringsmaterialet.
  • Der sættes frist for partiernes bidrag til høringsmaterialet til den 20. august kl. 16.00.

For den ændrede indstilling stemte 9 medlemmer: F, Ø, C, V og A.

Imod stemte 2 medlemmer: L og O.

Indstillingen var dermed godkendt.

L og O ønskede følgende tilført protokollen:

"Dansk Folkeparti og SOL tager forbehold, idet Kolonihaveforbundet burde være hørt før beslutningen blev taget.

Beslutningen om fremtidig nedlæggelse af 25 københavnske kolonihaver går stik imod miljøministeriets intention med den nye lov om kolonihaver. Dansk Folkeparti og SOL vil ikke medvirke til at nedlægge kolonihaver i et så befolkningstungt område som Københavns Kommune. Vi finder, at det er af afgørende betydning for befolkningens trivsel, at der er reel mulighed for at have en kolonihave i kommunen. Denne mulighed vil blive væsentligt forringet, hvis 25 kolonihaver i løbet af de kommende år skal fjernes og udlægges til andet formål. Dansk Folkepartis gruppe og SOL mener, at alle 68 kolonihaver i kommunen skal erklæres for varige kolonihaver. Der tages forbehold overfor at 25 af kolonihaverne skal erklæres for midlertidige.

Dansk Folkeparti og SOL finder, at der fortsat er en række uafklarede forhold i sagen, og vil stille en række skriftlige spørgsmål til Overborgmesteren til besvarelse snarest."

 

 

 

 

 

Behandling: Høring iværksættes som besluttet. I forbindelse med mødet i Økonomiudvalget afholdes møde med Kolonihaveforbundet. Sagen forventes, efter afsluttet høringsfase, forelagt for Økonomiudvalget igen den 9. oktober 2001 og for Borgerrepræsentationen den 1. november 2001 til endelig beslutning.

RESUME

Folketinget vedtog den 1. juni 2001 en kolonihavelov, som forudsætter, at alle eksisterende kolonihaveområder, der er taget i brug inden 1. november 2001, bliver "varige kolonihaveområder", medmindre ejeren af området senest denne dato meddeler Miljø- og Energiministeriet, at området ikke skal være et varigt kolonihaveområde. Kolonihaver, som anlægges efter den 1. november 2001 bliver alle varige.

For så vidt angår de kolonihaveområder inden for Københavns Kommune, som kommunen ejer, og som kommunen ikke ønsker bliver varige i lovens forstand, kræver loven, at kommunen offentliggør et forslag med en indsigelsesfrist på 4 uger om, hvilke områder der ikke skal være varige kolonihaveområder, samt indkalder brugerne til et møde om forslaget.

For de tre kolonihaveområder, som Københavns Kommune ejer i andre kommuner, skal der ikke afholdes møder. Brugerne skal ifølge loven kun orienteres skriftligt med en frist for indsigelser på 4 uger.

Hvis et kolonihaveområde ikke udmeldes som ''ikke varigt'' inden fristens udløb, vil kommunens muligheder for senere at disponere over arealet til andet formål være yderst begrænsede.

Kolonihaveområder, der udmeldes som "ikke varige", vil som hidtil kunne sikres ved indgåelse af langvarige lejekontrakter. De ''ikke varige'' haver kan således fortsætte som hidtil, indtil kommunens planer for deres areal skal føres ud i livet. Besluttes det på et tidspunkt at nedlægge et kolonihaveområde, vil kommunen søge at skaffe erstatningsarealer. Det har været Københavns Kommunes politik hidtil, og der er både i kommuneplanen og lokalplanmæssigt fastlagt arealer til nye koloni- og nyttehaver, som kan anvendes til erstatningsområder.

På denne baggrund har en arbejdsgruppe med repræsentanter for Økonomiforvaltningen, Bygge- og Teknikforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen gennemgået de kolonihaveområder, som er ejet af kommunen – herunder de tre kolonihaveområder med beliggenhed i andre kommuner.

Kommunens generelle interesse i at bibeholde kolonihaver som et grønt indslag og et væsentligt rekreativt tilbud i byen er afvejet over for kommunens interesse i på sigt at kunne disponere helt eller delvist over kommunale arealer til andre formål (f.eks. vejudlæg, skolebyggeri, erhverv eller andet). Det skal i denne forbindelse bemærkes, at en række af disse områder gennem årene har været betragtet som arealer, der senere skulle anvendes til bymæssige formål, når behovet for f.eks. offentlige institutioner, skoler, idrætsanlæg m.v. blev aktuelt.

Det indstilles på dette grundlag, at der offentliggøres forslag om, at der ud af de 68 kommunalt ejede kolonihaveområder med sammenlagt godt 5.400 havelodder udmeldes 25 kolonihaveområder med i alt knap 1.800 havelodder, heraf knap 1200 overnatningshaver (hvoraf ca. 2/3 anvendes til helårsbeboelse) og knap 600 daghaver, som ''ikke varige'', heraf 9 kolonihaveområder med kontrakter frem til år 2017. Det er således meget langsigtede synspunkter, der indgår i vurderingen.

Endvidere indstilles det, at brugerne i HF Nyvang og HF Klausdalsbro i Herlev Kommune orienteres om, at disse områder ikke skal være varige.

Forslaget om at melde 25 kolonihaveområder i Københavns Kommune ud som "ikke varige" har baggrund i følgende 4 hovedsynspunkter:

 

 

Antal

Begrundelse:

Kolonihaveområder:

Med kontrakt til 2017:

Have-lodder

1. Hensynet til brugerne

Imødekommer brugernes ønsker om lovliggørelse af eksisterende anvendelse til helårsbeboelse, hvilket dog kræver afklaring af en række forhold vedr. bebyggelse, forurening m.v. Hvis områderne gøres til varige kolonihaveområder opstår der spørgsmål om genhusning af godt 1.000 personer, med folkere-gisteradresse i disse kolonihaveområder.

6

Hvoraf 5 direkte har ansøgt om ændring af kommuneplanrammer

1

486

2. Arealknaphed

Områder, der er beliggende på arealer, der ifølge kommuneplanens rammebestemmelser, er reserveret til andre kommunale formål, som ikke vil kunne gennemføres, hvis kolonihaveområderne bliver varige:

a) Reserveret til institutioner eller skoler

b) Reserveret til andre offentlige formål

b) Reserveret til boliger eller erhverv

10

Heraf:

a) 5

b) 1

c) 4

3

 

 

 

a) 2

b) 0

c) 1

426

 

 

 

a) 188

b) 172

c) 66

3. Nærhed til station i Ørestad

Områder beliggende inden for 500 m afstand af regional station i Ørestad, hvor mulighederne for på meget lang sigt at gennemføre en hensigtsmæssig byudvikling, som drager fordel af de store investeringer i kollektive trafikanlæg, der er foretaget, afskæres, hvis anvendelsen til kolonihaveformål fastlåses.

8

 

4

857

4. Ingen vejadgang

1

1

5

Borgerrepræsentationen vil inden 1. november, men efter udløbet af en frist på 4 uger fra offentliggørelsen, og efter, at der har været afholdt møde med brugerne af de omhandlede kolonihaveområder, få sagen forelagt til endelig afgørelse efter forudgående fornyet behandling i Økonomiudvalget.

 

 

 

Til top