Mødedato: 14.06.2022, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Udkast til Københavns Kommunes indkøbspolitik 2023-2026 til høring i fagudvalg

Se alle bilag

Sagen omhandler Københavns Kommunes indkøbspolitik 2023-2026. Økonomiudvalget skal drøfte udkastet til den kommende indkøbspolitik og tage stilling til, om det skal sendes i høring i fagudvalgene.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at udkastet til Københavns Kommunes indkøbspolitik 2023-2026 drøftes,
  2. at det godkendes at sende udkastet til Københavns Kommunes indkøbspolitik 2023-2026 i høring i fagudvalgene.

Problemstilling

Københavns Kommunes nuværende indkøbspolitik udløber ved udgangen af 2022. Derfor skal Borgerrepræsentationen vedtage en ny indkøbspolitik, som skal gælde fra 2023-2026.

Indkøbspolitikken sætter retningen for Københavns Kommunes arbejde med indkøb og beskriver den overordnede ramme for kommunens mange forskelligartede indkøb af varer og tjenesteydelser. Den udarbejdes for at understøtte, at kommunen fremstår som én indkøbsorganisation, der opnår de bedste indkøbsaftaler i forhold til kvalitet og effektivitet og tager hensyn til bl.a. miljø og samfund i forbindelse med indkøb.

Løsning

Økonomiforvaltningen har i samarbejde med de øvrige forvaltninger udarbejdet et udkast til en indkøbspolitik for 2023-2026 (bilag 1). Udkastet til indkøbspolitik består af fem overordnede værdier for indkøb, som er ligestillede. De fem indkøbsværdier er, at Københavns Kommune:

  • er en professionel og effektiv indkøbsorganisation med brugerperspektivet for øje,
  • reducerer kommunens CO2-aftryk gennem indkøb,
  • sikrer ansvarlige arbejdsvilkår hos alle leverandører,
  • indkøber miljømæssigt bæredygtigt og påvirker aktivt markedet via efterspørgslen på miljøvenlige produkter,
  • arbejder med partnerskaber og innovation til gavn for leverandører, borgere og medarbejdere samt udvikling af nye bæredygtige løsninger.

Til hver indkøbsværdi er der tilknyttet en række indsatsområder, der i arbejdet med at implementere politikken vil blive yderligere konkretiseret med mål og opfølgning.

Økonomiudvalget drøftede Økonomiforvaltningens forslag til indkøbsværdier i indkøbspolitikken på mødet den 22. februar 2022. Udvalgets bemærkninger er blevet indarbejdet i vedlagte udkast til indkøbspolitikken.

Inddragelse af forvaltningerne
Økonomiforvaltningen har haft en tæt dialog med alle forvaltninger i forbindelse med udarbejdelse af udkastet til indkøbspolitikken. Den 11. marts 2022 afholdte Økonomiforvaltningen en workshop med deltagelse af alle forvaltninger for at kvalificere forslagene til indkøbsværdier og indhente de udbuds- og indkøbsfaglige medarbejderes idéer til tiltag på indkøbsområdet.

Udkastet til indkøbspolitikken har desuden været i administrativ høring i forvaltningerne, som har afgivet høringssvar. Økonomiforvaltningen har arbejdet videre med forvaltningernes høringssvar.

Høring hos eksterne interessenter
Økonomiforvaltningen har afholdt møder med en række eksterne interessenter på indkøbsområdet for at indhente ideer til emner og relevante tiltag på indkøbsområdet. Forvaltningen har holdt møde med bl.a. Dansk Industri, Dansk Erhverv, SMVdanmark, Plastindustrien, Miljømærkning Danmark, Danmarks Grønne Tænketank Concito, Oxfam IBIS, Dansk Initiativ for Etisk Handel og Center for Offentlig-Privat Innovation. Emner og bidrag herfra er taget i betragtning i udkastet til indkøbspolitikken.

Klimamål og medlemsforslag vedrørende CO2-priser
På Borgerrepræsentationens møde den 4. november 2021 blev der vedtaget et medlemsforslag om at sidestille klimapåvirkning og økonomi i kommunens indkøbspolitik, mens der på mødet den 5. maj 2022 blev vedtaget et medlemsforslag om en intern CO2-pris/skyggepris. Økonomiudvalget vil blive forelagt et foreløbigt svar på medlemsforslagene i en særskilt sag på mødet den 14. juni 2022.

I Overførselssagen 2021-2022 blev der afsat midler til at beregne en baseline for kommunens CO2-udledning fra indkøb. Derudover arbejdes der med en kommende klimaplan for 2035, hvor det forventes at der fastsættes et konkret mål for kommunens CO2-reduktion i indkøb frem mod 2030.

Indkøbspolitikken vil blive opdateret, så formuleringerne i indsatsområderne rummer de eventuelle beslutninger, der træffes vedrørende CO2-reduktion frem mod den endelige vedtagelse af indkøbspolitikken ultimo 2022.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt det godkendes, vil udkastet til indkøbspolitikken blive sendt i høring med behandling i fagudvalgene i perioden 21. september–3. oktober 2022. Herefter vil Økonomiforvaltningen indarbejde eventuelle bemærkninger, og udkastet vil blive designet og layoutet.

Et endeligt udkast til Indkøbspolitikken 2023-2026 vil forventeligt blive forelagt Økonomiudvalget i november 2022 og et efterfølgende møde i Borgerrepræsentationen med henblik på endelig vedtagelse.

Søren Hartmann Hede / Mads Grønvall

Beslutning

Dagsordenspunkt 4: Udkast til Københavns Kommunes indkøbspolitik 2023-2026 til høring i fagudvalg (2022-0161430)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. juni 2022

Indstillingens 1. at-punkt blev drøftet.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Til top