Mødedato: 14.06.2022, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Kvartalsrapportering vedrørende Københavns Kommunes større selskaber - 4. kvartal 2021

Se alle bilag

Kvartalsrapportering vedrørende udviklingen i Københavns Kommunes større selskaber forelægges Økonomiudvalget til efterretning. Kvartalsrapportering for 4. kvartal 2021 fremgår af bilag 1 og bilag 2 (fortroligt).

Desuden ses i bilag 3 en oversigt pr. ultimo 2021 over Københavns Kommunes garantier og hæftelser i de større selskaber.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at nærværende kvartalsrapport på udviklingen i Københavns Kommunes større selskaber for 4. kvartal 2021, jf. bilag 1 og bilag 2 (fortroligt), tages til efterretning,
  2. at oversigt og risikovurdering vedrørende Københavns Kommunes garantistillelse og gældshæftelse i de større selskaber, jf. bilag 3, tages til efterretning.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte på mødet den 30. april 2015 indstilling om styrkelse af Københavns Kommunes aktive ejerskab over for de større selskaber, herunder at der løbende sikres politisk ejerskab over udviklingen i kommunens selskaber forankret i Økonomiudvalget og/eller det relevante fagudvalg ved kvartalsvis rapportering til Økonomiudvalget vedrørende samtlige af kommunens større selskaber. 

Løsning

Kvartalsrapporteringen for 4. kvartal 2021 (perioden oktober - december 2021) vedrørende de større selskaber forelægges hermed for Økonomiudvalget til efterretning.

Da kvartalstallene først skal godkendes i selskabernes bestyrelser, er rapporteringen forskudt med op til et halvt år, og derfor orienteres der efter anmodning fra Økonomiudvalget tillige om eventuelle aktuelle emner. 

Økonomiforvaltningen har fokus på de mål, der rapporteres på i kvartalsrapporteringen. Opmærksomheden er således rettet mod forsyningssikkerhed, priser, omkostningseffektivitet, risiko og gæld, byudvikling samt målopfyldelse af større projekter, herunder politisk besluttede projekter som f.eks. Københavns Kommunes klimaplan.

I bilag 1 og bilag 2 (fortroligt) til indstillingen ses udviklingen i selskabernes nøgletal, og i bilag 3 ses en oversigt pr. ultimo 2021 over Københavns Kommunes garantier og hæftelser i selskaberne.

Der kan orienteres om følgende særlige opmærksomheds­punkter og aktuelle emner vedrørende selskaberne: 

HOFOR

Selskabet rapporterer i løbet af året på tertialer (tredjedele, og denne rapportering tager derfor udgangspunkt i 3. tertial 2021).

Der har været 7 forsyningskritiske hændelser i 2021, heraf er de 5 lukninger af badesteder pga. meget regn samt to drikkevandshændelser i Herlev Kommune. Målsætningen om året er maks. 4 lukninger af badesteder og 2 hændelser på drikkevandsområdet.  

Elpriserne er i løbet af 2021 steget væsentligt. HOFOR har prissikret store dele af det forventede el-salg fra Amagerværket og fra vindmøller og solceller på lavere prisniveauer, som HOFOR på daværende tidspunkt anså for attraktive. Prisudviklingen har dog vist, at priserne kunne blive endnu højere. Det betyder, at HOFOR skal indbetale sikkerhedsmargin (likviditet) på prissikringsaftalerne, og at der aktuelt vil være et ikke-realiseret tab på prissikringen i 2021- regnskabet, som vil vare, indtil prissikringsaftalerne begynder at udløbe. Undervejs vil HOFOR imidlertid levere den fysiske elproduktion, som prissikringen vedrører.

Aktuel oplysning: Henrik Plougmann Olsen er pr. 1. maj 2022 startet som ny adm. direktør for HOFOR.

Udviklingsselskabet By & Havn I/S

Selskabets resultat for 4. kvartal 2021 blev på 1.498 mio. kr. Resultatet er tilfredsstillende. By & Havn har i perioden 2014-2020 dækket renteudgifter med indtægterne fra den løbende drift. Dette har ikke været muligt i 2021, hvor renteudgifterne overstiger driftsindtægterne med ca. 71 mio. kr. Selskabet forventer, at situationen kan forbedres i de kommende år i takt med, at bl.a. krydstogt genopstår, og indtægter fra udlejning og parkering styrkes. Der forventes dog tidligst rentedækning fra 2034.

Gælden er nedbragt med 554 mio. kr. i strategiperioden.

Der er solgt ejendomme i 4. kvartal 2021 for 60 mio. kr. Samlet for året 2021 er der solgt for 1.753 mio. kr. 

Egenkapitalen er forbedret med 1.866 mio. kr. i strategiperioden, når der tages højde for markedsværdiregulering af gælden og udbetalingen i 2020 af 483 mio. kr. vedrørende korrektionsreserven til Sydhavnsmetroen.

Fælledby og Stejlepladsen er indregnet i salgsindtægten og egenkapitalforbedringen og udgør væsentlige andele af målopfyldelsen.

Aktuelle oplysninger: Lynetteholms entreprenør, Per Aarsleff A/S, har påbegyndt Fase 1 med at grave blødt havbundsmateriale væk i det vandområde, hvor Lynetteholms stendæmning ud mod Øresund skal etableres. Fase 1 forventes afsluttet 1. kvartal 2023.

By & Havn undersøger alternativer til klapning ifm. anlæg af Lynetteholm. På den baggrund iværksættes prækvalifikation og udbudsproces for fase 2 ikke på nuværende tidspunkt. Der arbejdes frem mod en samlet afrapportering af undersøgelsen af alternativer til klapning med henblik på politisk stillingtagen inden udgangen af juni 2022.

Klagerne vedr. Fælledby har ikke fået medhold i Planklagenævnet og Miljø- og Fødevareklagenævnet. Amager Fælleds Venner har den 2. februar 2022 stævnet Miljø- og Fødevareklagenævnet med påstand om fejl i nævnets afgørelse. Projektet fortsætter under tilsyn af Teknik- og Miljøforvaltningen og Miljøstyrelsen.

Metroselskabet I/S

Der pågår i øjeblikket i regi af Transportministeriet et arbejde vedr. effektivisering og nyttiggørelse af data fra bl.a. rejsekort i forbindelse med billetindtægtsdelingen mellem trafikselskaberne i hovedstadsområdet. Forslag til nye modeller for indtægtsdelingen præsenteret i forbindelse arbejdet har vist sig at indebære, at principperne for indtægtsdelingen ændres, hvorved billetindtægter flyttes fra de kortere rejser og dermed fra Metroselskabet og Movia til de lange rejser og dermed til DSB. Afhængig af valg af løsningsmodel kan det få væsentlig negativ betydning for de driftsøkonomiske forudsætninger for eksisterende projekter og for fremtidige investeringer i den kollektive trafik.

Overborgmesteren har derfor i et fælles brev sammen med andre hovedstadsborgmestre rettet henvendelse til transportministeren med ønske om bekræftelse på, at dette ikke vil ske.

Transportministeren har besvaret henvendelsen den 4. maj 2022, hvoraf det fremgår, at ministeriet den 1. april har præsenteret DOT-parterne for en ny model, der overordnet baserer sig på de samme principper som den eksisterende, men samtidig indebærer, at rejsekortindtægterne fordeles på baggrund af data om de faktiske rejser, mens øvrige produkter, fx pensionistkort, indtil videre fordeles efter de hidtidige metoder.

Det fremgår også af svaret, at Transportministeriet vil fortsætte arbejdet i dialog med parterne. Målet er i første omgang, at en løsning for rejsekortrejser kan rulles ud fra næste år. Ministeriet overvejer også muligheden for, at eventuelle indtægtsforskydninger mellem selskaberne kompenseres ved en såkaldt nulpunktsforskydning. Endelig indbyder ministeriet til et møde på embedsmandsniveau, hvor udfordringer og løsning kan drøftes.

Sagen følges tæt af Metroselskabet og Økonomiforvaltningen.

Aktuelle oplysninger: Passagertallet for 2022 budgetteres til 91 mio. og er påvirket af den forventede effekt af COVID-19. Passagertallet forventes at udgøre 116 mio. i 2023 stigende til 174 mio. i 2027.

Direktør Rebekka Nymark er pr. 1. maj 2022 konstitueret som adm. direktør i Metroselskabet, indtil ny adm. direktør tiltræder.

I/S Amager Ressourcecenter (ARC) og I/S Vestforbrænding (VF)

Den seneste langtidsprognose for ARC viser, at affaldsenergianlægget i en periode vil have en negativ likviditet. Likviditetsmanglen vil hovedsageligt være afhængig af, i hvilket omfang den fulde forbrændingskapacitet kan udnyttes, og hvilke ændringer i finansieringsbetingelserne, som ”Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi” vil resultere i.

VF havde i 2021 en samlet omsætning på 1.484 mio. kr. og et resultat på 192 mio. kr. Desuden viste 2021-årsregnskabet, at selskabet ultimo 2021 havde aktiver på 3.539 mio. kr. og en egenkapital på 1.139 mio. kr. (soliditet 32 pct.).

Aktuelle oplysninger: Både ARC og VF afventer pt. rammerne for fremtidens affaldsforbrændingssektor, der står overfor at skulle liberaliseres.

ARC har siden medio 2021 haft et pilotanlæg til CO2-fangst i drift på affaldsenergianlægget med fangstkapacitet på 850 kg. CO2/døgn. Anlægget forventes erstattet af et større demonstrationsanlæg med fangstkapacitet på 500 kg. CO2 i timen, der opsættes ultimo 2022 og idriftsættes i 1. halvår 2023.

ARC fik ultimo 2021 afslag på deres EU-ansøgning om støtte til EUR 162 mio., men har i marts 2022 genansøgt midler fra EU.

Første fase af udbudsmaterialet vedrørende statens CCS-pulje på 16 mia. kr. blev offentliggjort den 2. maj 2022. CO2-fangstoperatører har frist til at søge om prækvalificering den 10. juni 2022. Der er tale om udbud med forhandling, og første indikative tilbud skal indsendes senest den 31. august 2022. Herefter følger en forhandlingsrunde, og det endelige tilbud skal indsendes den 14. november 2022.

Arena CPHX P/S

COVID-19 og det deraf afledte forsamlingsforbud har påvirket afholdelsen af events i Royal Arena negativt. Royal Arena har været nedlukket fra 1. januar 2021 til og med 31. august 2021.

Aktuelle oplysninger: Den 14. april 2022 passerede gæst nr. 2 millioner i Royal Arena siden åbningen.

Danmarks genåbning primo 2022 (efter Corona-nedlukningen) har en positiv effekt for aktiviteterne i Royal Arena, og forventningen til 2022-resultatet er positivt. I 2022 forventes afholdt 55 arrangementer, bestående af 50 kulturarrangementer og 5 sportsarrangementer (inkl. E- sport) med cirka 460.000 gæster. Forventningerne til 2022 vurderes ikke på nuværende tidspunkt at blive påvirket af situationen i Ukraine.

Trafikselskabet Movia

Movias årsregnskab 2021 er godkendt af bestyrelse og repræsentantskab og har fået en blank påtegning af selskabets revisorer. Årsregnskabet ligger offentligt tilgængeligt på Movias hjemmeside.

Movias årsregnskab for 2021 er markant påvirket af COVID-19 og myndighedernes vekslende restriktioner, krav og anbefalinger til kollektiv transport. Busser, lokaltog og flextrafik er en del af den samfundskritiske infrastruktur, og Movia har med høj fleksibilitet sikret fuld køreplan for busser, lokaltog og den nødvendige flextrafikkørsel af sårbare kunder under såvel nedlukning som den gradvise genoplukning af samfundet. 

Movia er omfattet af ”Aftale mellem regeringen, KL og Danske Regioner om støtte til de regionale trafikselskaber i 2021”, og selskabet har i årsregnskabet 2021 indregnet statskompensation på 464 mio. kr. til dækning af nettomeromkostninger (dvs. netto merudgifter og mindreindtægter) som følge af COVID-19.

Regnskab 2021 viser et tilskudsbehov fra kommuner og regioner til Movia på i alt 3.114 mio. kr. mod et budgetteret tilskudsbehov på 3.054 mio. kr. Afvigelsen på ca. 60 mio. kr. skyldes hovedsageligt højere operatøromkostninger som følge af prisudviklingen i de indeks, der regulerer kontraktbetalingerne.

I løbet af 2021 blev antallet af elbusser i Movias område mere end fordoblet, idet der blev indsat 83 nye elbusser, således at den samlede flåde af elbusser nåede op på 160 busser. Det svarer til 12 pct. af alle rutebusser i Movias busnet. I løbet af 2022 fordobles antallet af elbusser, således at 25 pct. af busflåden ved udgangen af 2022 består af elbusser.  Desuden indsættes to nye eldrevne havnebusser i forbindelse med udvidelse af ruteføringen for Københavns havnebusser til Nordhavn.

I budget 2022 er det forudsat, at Movia modtager fuld statskompensation for COVID-19-relaterede mindreindtægter og merudgifter i 2022 i lighed med 2020 og 2021.

Aktuelle oplysninger: Der er ifølge Økonomiforvaltningens oplysninger pt. ikke indgået aftale mellem regeringen, KL og Danske Regioner om støtte til de regionale trafikselskaber i 2022 til dækning af nettomeromkostninger som følge af COVID-19.

I 2023 forudsættes 98 pct. af Movias indtægter genetableret efter COVID-19.

Der pågår pt. i regi af Transportministeriet et arbejde vedr. indtægtsdelingen, jf. ovenstående orientering for Metroselskabet.

Centralkommunernes Transmissionsselskab I/S (CTR)

Selskabet opnåede et varmesalg i 2021 på 2.400 mio. kr. (budget 2.312 mio. kr.) samt et resultat til indregning i varmeprisen på 73 mio. kr. (budget -2 mio. kr.).

Hovedstadens Beredskab I/S (HBR)

Siden HBR i august 2021 blev bekendt med, at selskabet fra 1. februar 2023 ikke længere skal forestå ambulancekørsel for Region Hovedstaden (RH), har HBR haft en kompleks opgave med at sikre driften indtil kontrakt­ophør. Udfordringerne i forhold hertil forstærkes af, at ambulance­området - både i hovedstaden og i Danmark generelt - er presset pga. mangel på mandskab og højt arbejdspres.

Aktuelle oplysninger: Regionsrådet i Hovedstaden og bestyrelsen for HBR har i marts-april 2022 godkendt en samarbejdsaftale, hvorefter RH hjemtager ambulancekontrakterne med HBR pr. 1. juni 2022 ud fra en fælles interesse i at sikre en stabil ambulancedrift nu og i fremtiden.

I aftalen indgår, at HBR-medarbejdere - i samarbejde med tillids­repræsentanter og efter aftale - virksomheds­overdrages eller udlånes til RH, samt at HBR stiller køretøjer og baser til rådighed for RH. Desuden er mellem parterne aftalt en økonomisk afregning, som bl.a. indebærer, at RH kompenseres for overtagelse af drifts­risiko i aftaleperioden, at HBR gennemfører tiltag til fastholdelse af medarbejdere, og at RH af HBR køber mundering, udstyr og lagerbeholdninger mv.

Økonomi

Indstillingen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Videre proces

Kvartalsrapportering for 1. kvartal 2022 forventes forelagt Økonomiudvalget den 13. september 2022.

 

Søren Hartmann Hede      / Mads Grønvall

Beslutning

Dagsordenspunkt 12: Kvartalsrapportering vedrørende Københavns Kommunes større selskaber - 4. kvartal 2021 (2022-0122369)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. juni 2022

Indstillingen blev taget til efterretning uden afstemning.

Til top