Mødedato: 13.06.2000, kl. 16:30

Godkendelse af stiftelse af Brumleby Almene Andelsboligforening i.f.m. erhvervelse af den Byfornyelsesselskabet København tilhørende ejendom matr.nr. 157B og 542 Udenbys Klædebo Kvarter. (Bygge- og Teknikudvalget)

Godkendelse af stiftelse af Brumleby Almene Andelsboligforening i.f.m. erhvervelse af den Byfornyelsesselskabet København tilhørende ejendom matr.nr. 157B og 542 Udenbys Klædebo Kvarter. (Bygge- og Teknikudvalget)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ekstraordinært møde tirsdag den 13. juni 2000


J.nr. ØU 190/2000

9. Godkendelse af stiftelse af Brumleby Almene Andelsboligforening i.f.m. erhvervelse af den Byfornyelsesselskabet København tilhørende ejendom matr.nr. 157B og 542 Udenbys Klædebo Kvarter. (Bygge- og Teknikudvalget)

INDSTILLING OG BESLUTNING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

at den af beboerne stiftede andelsboligorganisation "Brumleby Almene Andelsboligforening" godkendes under nærmere angivne betingelser

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 7. juni 2000

Anbefalet med følgende præciseringer:

  • at de blandt beboerne afholdte afstemninger om stiftelse af to for-skellige andelsboligforeninger, herunder formuleringen af afstem-ningstemaet, opfylder de almindelige selskabs- og foreningsretlige regler.
  • at den konkrete anledning til stiftelsen af en almen andelsbolig-organisation fortsat er til stede, efter at der inden tilbudsfristens udløb den 15. maj 2000 er afgivet to accepter, hvoraf kun den ene er ubetinget, og hermed juridisk bindende for Byfornyelsesselskabets afhændelse til den "private andelsboligforening Brumleby".
  • at den ønskede organisation "Brumleby Almene Andelsboligfore-ning" accepterer at Københavns Kommune – eventuelt gennem en almen forretningsførerorganisation - gives den størst mulige anvis-ningsret til bebyggelsens boliger i henhold til såvel almenbolig-lovens som byfornyelseslovens bestemmelser i lighed med de øvrige almene boligorganisationer i Københavns Kommune.
  • at beboerne frafalder ønsket om, at ejendommen omfattes af "frikøbsaftalen" af 22. marts 2000, idet overtagelsesdagen ifølge det accepterede skøde er fastsat til den 1. juli 2000, som er datoen for ikrafttrædelse af L 286, der er vedtaget ved 3. behandling i folketinget den 26. maj 2000, eller efter aftale med byfornyelses-selskabet fastsætter overtagelsesdagen til et tidligere tidspunkt, hvis det betyder, at ejendommen kan blive omfattet af frikøbsaftalen.
  • at en eventuel godkendelse som almen boligorganisation med kun 1 afdeling ikke i løbet af få år tillades ændret til en privat andelsbolig-forening.
  • at vedtægterne er i overensstemmelse med normalvedtægterne for almene andelsboligforeninger.
  • at selskabet i givet fald konsoliderer sig over en 3-årig periode, således at der vil være oparbejdet en arbejdskapital på mindst ca. 500.000. kr., hvilket beboerne har tilsluttet sig ved en generalfor-samling,
  • at der efterfølgende tages initiativ til opkrævning af forhøjede beboerindskud således, at indskuddet svarer til 4 måneders bolig-leje.
  • at der fremsendes åbningsbalancer og budget med tilhørende vedligeholdelsesplan for den kommende 10 års periode med henblik på tilvejebringelse af et sikkert henlæggelses- og vedligeholdel-sesniveau, herunder nødvendige driftsudgifter til beboerlokaler, samt
  • at "Brumleby Almene Andelsboligforening" i givet fald indgår en for kommunen tilfredsstillende forretningsføreraftale med et godkendt alment forretningsførerorganisation, som f.eks. KAB

ØKONOMIFORVALTNINGENS INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet henvises til vedlagte notat (bilag)."

Økonomiudvalgets beslutning: Anbefales.

 

RESUME

Foranlediget af mulighederne for at de almene boligorganisationer, der eksisterer før 1. juli 2000, påregnes at blive omfattet af frikøbsaftalen og ændringer i almenbolig-loven, jf. lovforslag L286 om tilbagekøbsklausuler (fremsat den 28. april 2000), har KAB på Brumlebybeboernes vegne ansøgt om godkendelse som almen boligorga-nisation. Lovforslaget er forudsat vedtaget i denne Folketingssamling. Da loven skal træde i kraft den 1. juli 2000, ønsker beboerne i Brumleby at opnå godkendelse allerede nu af en almen andelsboligorganisation.

Beboerne i Brumleby, der er totalrenoveret for foreløbigt opgjort til ca. 300 mio. kr. med støtte efter sanerings- og byfornyelsesloven, har ved brev af 30. marts 2000 fra ejeren Byfornyelsesselskabet København modtaget tilbud om erhvervelse af bebyggelsen på andelsbasis – enten som en privat andelsboligforening eller som en almen andelsboligorganisation. Beboerne har gennem deres rådgivere den 17. april 2000 meddelt, at beboerne i alle tilfælde inden tilbudsfristens udløb den 15. maj 2000 vil erhverve bebyggelsen som andelsboliger, hvad enten den godkendes som almen eller ikke.

Kommunen skal herefter tage stilling til betingelserne for godkendelse af endnu en almen boligorganisation. Da beboerne har erklæret sig interesserede i at erhverve bebyggelsen på andelsbasis som en privat andelsboligforening, men foretrækker den almene status, forudsætter dette, at beboerne kan tilslutte sig, at kommunen ved sin godkendelse af stiftelsen af en almen andelsboligorganisation iagttager de i By- og Boligministeriets vejledning forudsatte administrative og rationaliseringsmæssige hensyn, hvilket beboerne har modsat sig.

Imidlertid må Bygge- og Teknikforvaltningen fastholde en række betingelser for at kunne anbefale Borgerrepræsentationen at godkende, at der stiftes en ny almen andelsboligorganisation - udover de 35 almene boligorganisationer, der allerede har hjemsted i Københavns Kommune.

Sagen var på Bygge- og Teknikudvalgets dagsorden i mødet den 24. maj 2000, hvor den blev udsat. Forvaltningen har siden udarbejdet supplerende notat af 26. maj 2000, vedlagt som bilag.

 

Til top