Mødedato: 13.06.2000, kl. 16:30

10 års-plan på ældreområdet. (Sundheds- og Omsorgsudvalget)

10 års-plan på ældreområdet. (Sundheds- og Omsorgsudvalget)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ekstraordinært møde tirsdag den 13. juni 2000


J.nr. ØU 185/2000

4. 10 års-plan på ældreområdet. (Sundheds- og Omsorgsudvalget)

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler forslaget til tilpasninger af plejeboligkapaciteten i København for hvert af årene 2001, 2002 samt 2003.

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender de rammer, der er lagt for det videre arbejde med ti-årsplanen på ældreområdet.

at Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges udmøntningen af de konkrete tilpasninger.

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 8. juni 2000

Udvalget besluttede at fremsende sagen til Økonomiudvalget. Bente Møller begærede afstemning herom.

 

FOR

IMOD

UNDLOD

Peter Martinussen

x

   

Jette Bergenholz Bautrup

x

   

Winnie Berndtson

   

Lubna Elahi

   

Martin Geertsen

x

   

Grete Henius

x

   

Birthe Nødgaard

x

 

Vagn Hindkjær Pedersen

x

   

Marlene Krogh

X

 

Bente Møller

X

 

Inger Marie Bruun-Vierø

X

   

 

 

ØKONOMIFORVALTNINGENS INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen indvendinger mod at nærværende forslag søges gennemført."

Økonomiudvalgets beslutning: Punkt 4 blev behandlet som sidste punkt på dagsordenen (efter punkt 10).

  1. Der blev begæret afstemning om et af Lars Hutters/Jens Johansen fremsat procedureforslag om, at indstillingen inkl. et af Peter Martinussen fremsat ændringsforslag, tilbagesendes til Sundheds- og Omsorgsudvalget.
  2. Forslaget om tilbagesendelse blev forkastet med 4 stemmer for og 6 stemmer imod.

    For stemte: Jens Johansen, Morten Kabell, Peter Skaarup og Lars Hutters.

    Imod stemte: Lars Engberg, Peter Martinussen, Lars Rimfalk Jensen, H. Thustrup Hansen, Søren Pind og Jens Kramer Mikkelsen.

  3. Der blev herefter begæret afstemning om følgende af Peter Martinussen fremsat ændringsforslag: "Det første "at" i indstillingen fra Sundheds- og Omsorgsudvalget erstattes af: at der i første kvartal af 2001 nedlukkes 251 plejeboliger. De konkrete institutioner og boliger fremgår af vedlagte bilag. (Bilaget indeholder følgende forslag til plejebolitilpasninger:
  4. Borgervænget: 58 (definitiv lukning)

    Granbo plejeboliger: 53 (definitiv lukning)

    Granbo beskyttede boliger: 72 (definitiv lukning)

    Lillehjemmet: 34 (definitiv lukning)

    Røde Kors Hjemmet: 34 (definitiv lukning: 34.)

    I alt: 251 plejeboliger."

    Ændringsforslaget blev anbefalet med 6 stemmer for og 4 stemmer imod.

    For stemte: Lars Engberg, Peter Martinussen, Lars Rimfalk Jensen, H. Thustrup Hansen, Søren Pind og Jens Kramer Mikkelsen.

    Imod stemte: Morten Kabell, Jens Johansen, Peter Skaarup og Lars Hutters.

  5. Der blev herefter begæret afstemning om hele indstillingen.
  6. Indstillingen blev anbefalet med 6 stemmer for og 3 stemmer imod.

    For stemte: Lars Engberg, Peter Martinussen, Lars Rimfalk Jensen, H. Thustrup Hansen, Søren Pind og Jens Kramer Mikkelsen.

    Imod stemte: Morten Kabell, Peter Skaarup og Lars Hutters.

  7. Jens Johansen ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "SF tager forbehold for 10-årsplanen, som er oversendt fra Sundheds- og Omsorgsudvalgt uden indstilling fra det udvalg, som administrerer området, og foreslår ændringsforslaget fra udvalgsformand P. Martinussen tilbagesendt tli Sundheds- og Omsorgsudvalget til behandling. SF ønsker visitationsreglerne ophævet og erstattet af selvvisitering."
  8. Peter Skaarup og Lars Hutters ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Det er helt urimeligt igen at lukke en række plejehjem i Københavns Kommune. Der er brug for, at de ældre kan leve i trygge og ordentlige omgivelser, og her er 10-årsplanen på ældreområdet helt utilstrækkelig, tværtimod skaber den utryghed og uordentlige forhold for de ældre. Ønsker den ældre en plejehjemsplads, skal den tilstilles omgående. Det kræver en lempeligere visitationspraksis, så der kan skabes en reel plejehjemsgaranti. På den baggrund kan Dansk Folkeparti og Solidarisk Alternativ på ingen måde støtte de foreslåede plejehjemslukninger. Samtidig finder Dansk Folkeparti og Solidarisk Alternativ det utilfredsstillende, at Økonomiudvalget skal behandle en ikke færdigbehandlet sag."

***

 

Økonomiudvalget tilkaldte i henhold til styrelseslovens § 20, stk. 4, sognepræst Gitte Raun - repræsenterende en pårørendegruppe vedrørende plejehjemmet Borgervænget - til punktet.

Bo Asmus Kjeldgaard forlod mødet kl. 19.05 under behandlingen af pkt. 4.

 

RESUME

I forbindelse med vedtagelsen af Københavns Kommunes budget 2000 blev der indgået aftale om, at der på baggrund af de seneste og kommende års fald i antallet af ældre i Københavns Kommune er behov for en reduktion i antallet af plejeboliger. Antallet af plejeboliger skal som følge heraf reduceres med 370 boliger i 2001, 250 i 2002 samt 230 i 2003.

Sundhedsforvaltningen blev derfor pålagt at udarbejde en handle- og tidsplan for de kommende 10 år.

Forslag til tilpasninger af plejebligkapaciteten skal inden sommerferien 2000 forelægges Borgerrepræsentationen, som skal beslutte hvilke plejeboliger der skal udgå i det efterfølgende budgetår.

Handle- og tidsplanen skal indeholde en udmøntning af den af Borgerrepræsentationen i februar 1999 godkendte plejeboligplan med forslag til ombygning, lukning eller alternativ anvendelse af plejehjemmene. I forbindelse med opgørelsen af de årlige reduktioner skal der tages hensyn til behovene i lyset af den igangværende styrkelse af hjemmeplejen. Endvidere skal forslaget indeholde mulige alternativer til traditionelle boligtilbud i form af anvendelse af dagaktiviteter i større omfang og alternative boformer f.eks. bofællesskaber – bl.a. til ældre af anden etnisk herkomst.

Det fremadrettede arbejde med 10 års planen skal desuden indeholde en vision for fremtidens ældreområde. Sundhedsforvaltningen har valgt at inddrage alle berørte parter og interessenter i arbejdet med visionen, herunder lederne, lederrådet, ældrerådene, ældreorganisationerne, forsøgsbydelene, samarbejdsudvalg, personaleorganisationerne, tillidsrepræsentanter samt pårørende til beboere på plejehjem. Der er derfor lagt vægt på åbenhed og dialog fra starten. Visionsprocessen kører i to faser. Den ene fase handler primært om de ældres egne ønsker og hvordan vi opfylder ønskerne, mens anden fase handler om at udarbejde en strategi for, hvordan målene kan realiseres.

Det endelige forslag til ti-årsplan vil blive forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget i marts/april 2001.

 

Til top