Mødedato: 13.06.2000, kl. 15:00

Endelig vedtagelse af tillæg til kommuneplan 1997 for regulering af detailhandelen i hele kommunen samt kommuneplantillæg og lokalplan "Ørestad City Center". (Fællesindstilling Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen)

Endelig vedtagelse af tillæg til kommuneplan 1997 for regulering af detailhandelen i hele kommunen samt kommuneplantillæg og lokalplan "Ørestad City Center". (Fællesindstilling Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra fællesmøde tirsdag den 13. juni 2000


J.nr. ØU 168/2000

1. Endelig vedtagelse af tillæg til kommuneplan 1997 for regulering af detailhandelen i hele kommunen samt kommuneplantillæg og lokalplan "Ørestad City Center". (Fællesindstilling Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen)

INDSTILLING OG BESLUTNING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

at forslaget til tillæg til Kommuneplan 1997 for regulering af detailhandelen i hele kommunen efter offentliggørelse nu vedtages endeligt med ændringer

at forslaget til tillæg til Kommuneplan 1997 for et område i Ørestad efter offentliggørelse nu vedtages endeligt med ændringer.

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at forslaget til lokalplan for et område i Ørestad ("Ørestad City Center") efter offentliggørelse nu vedtages endeligt med ændringer.

 

 

  1. Økonomiudvalgets beslutning: Der blev begæret afstemning om et af Mikkel Warming fremsat forslag om, at forslaget sendes til en fornyet offentlig høring.
  2. Bygge- og Teknikudvalgets beslutning.

    Forslaget om fornyet offentlig høring blev forkastet med 3 stemmer for og 6 stemmer imod; 1 undlod.

    For stemte: Jens Johansen, Mikkel Warming og Jens Kjær Christensen.

    Imod stemte: Søren Pind, Johannes Nymark, Manja Sand, Lubna Elahi, Ole Hentzen og Taner Yilmaz.

    Undlod: Lars Rimfalk Jensen.

    Økonomiudvalgets beslutning.

    Forslaget om fornyet offentlig høring blev forkastet med 5 stemmer for og 6 stemmer imod; 1 undlod.

    For stemte: Jens Johansen, Bo Asmus Kjeldgaard, Morten Kabell, Per Bregengaard og Lars Hutters.

    Imod stemte: Lars Engberg, Winnie Larsen-Jensen, Peter Martinussen, H. Thustrup Hansen, Søren Pind og Jens Kramer Mikkelsen.

    Undlod: Lars Rimfalk Jensen.

    Peter Skaarup var ikke til stede under afstemningen.

  3. Økonomiudvalget anbefalede indstillingen. Jens Johansen, Bo Asmus Kjeldgaard, Morten Kabell, Per Bregengaard, Lars Rimfalk Jensen og Lars Hutters tog forbehold.
  4. Bygge- og Teknikudvalget anbefalede indstillingen. Jens Johansen, Mikkel Warming, Jens Kjær Christensen og Lars Rimfalk Jensen tog forbehold.
  5. Jens Johansen og Bo Asmus Kjeldgaard ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Jens Johansen og Bo Asmus Kjeldgaard, Socialistisk Folkeparti tager forbehold over for de reviderede planer om at etablere et butikscenter på 65.000 m2 i Ørestaden og de konsekvenser, dette har for detailhandelsplanen for Københavns Kommune. SF tager endvidere forbehold over for planerne om at etablere butikscentre i Valby og Vanløse, som indeholdt i detailhandelsplanen. SF kan ikke støtte et storcenter i Ørestaden, fordi det vil udkonkurrere 30% af detailhandelen i nærbutikker på Amager og ødelægge detailhandelen i Indre By, samt få vidtrækkende miljømæssige konsekvenser, grundet storcentrets utilgængelighed. Et storcenter i Ørestaden vil medføre en uacceptabel øgning af den private biltrafik i København. Beregningerne viser, at centret i sig selv vil skabe mere trafik e nd Øresundsbroen. Det i forvejen maksimalt belastede vejnet vil blive yderligere belastet og centret vil – med flere tusinde parkeringspladser – bidrage til en udvikling, hvor en stadig større del af detailhandelen baseres på privat biltrafik. SF ønsker i stedet en udvikling, der i højere grad baseres på kollektiv trafik og detailhandel i nærområderne. SF er ikke imod et butikscenter i Ørestaden, som kan betjene den nye bydel og hente sit kundeunderlag der; men vi vender os mod ideen om et regionalt center, der vil få vidtrækkende og fatale konsekvenser også for den velfungerende butikshandel i andre københavnske bydele."
  6. Mikkel Warming, Jens Kjær Christensen, Morten Kabell og Per Bregengaard ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Enhedslisten vender sig skarpt imod etableringen af et kæmpecenter i Ørestaden. Det politiske flertal i Borgerrepræsentationen vælger selv at prioritere en masse etagemeter i forsøget på at redde konkursboet Ørestaden. Etableringen af et storcenter i Ørestaden vil uden diskussion skævvride handelsstrukturen, øge butiksdøden – specielt på Amager, og øge trafikken voldsomt. Forslaget til beslutning er efter Enhedslistens opfattelse så langt fra det oprindelige forslag til detailhandelsstruktur for København, at det bør sendes ud til fornyet offentlig høring. Det politiske flertal har så travlt med at vedtage et storcenter i Ørestaden – formentlig af hensyn til bygherren, at det endelige forslag på flere punktet er i direkte str id med Miljøministeriets betingelser for overhovedet at etablere et storcenter i Ørestaden. F.eks. at Daells nu skal genopstå som butikscenter, til trods for, at ministeriet netop har brugt lukningen heraf som særligt planlægningsmæssigt argument for at tillade et stormagasin i Ørestadscentret, dels at forslagets antal P-pladser i tilknytning til centret langt overstiger Miljøministeriets betingelser."
  7. Lars Rimfalk Jensen ønskede følgende tilført beslutningsprotkollen: "Det Radikale Venstre tager fortsat forbehold overfor et center af den foreslåede størrelse. Det Radikale Venstre vil fortsat foretrække et center der primært er orienteret imod Ørestadens kommende befolkningsgrundlag. Det Radikale Venstre støtter at der ved Ørestads station tænkes i "Park & Ride" og vil gerne sikre at der skabes bedst mulige forhold overfor denne parkeringsform."

 

RESUME

I forbindelse med offentliggørelsen af forslagene, som blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 18. november 1999, er der modtaget bemærkninger fra andre kommunale myndigheder i Danmark og Sverige samt fra interesseorganisationer og erhvervsvirksomheder samt private. Der er nedlagt "veto"/gjort indsigelse mod forslagene fra Miljø- og Energiministeriet og 4 regionale myndigheder i landet - Københavns Amt, Frederiksberg Kommune, Århus Amt og Nordjyllands Amt.

Samtlige modtagne bemærkninger er refereret og kommenteret i det bilag 1, der følger indstillingen.

Indsigelserne, der er - eller har karakter af vetoer mod Københavns Kommunes forslag - har resulteret i, at forslagene er genforhandlet, både med ministeriet og i sammenhæng med de øvrige 4 hovedstadsamters forslag samt med Århus og Nordjyllands Amter.

Ministeren har foreløbigt givet tilsagn om at ville tiltræde ændrede retningslinier om detailhandelsforslaget. Dog er forhandlingerne om Ørestad City Center endnu ikke tilendebragt, men resultatet forventes at foreligge med udgangen af uge 24. En supplerende indstilling herom og konsekvensrettede forslag vil på den baggrund blive eftersendt.

I indstillingen gøres nærmere rede for de forhandlinger, der har været ført, og de ændringsforslag, som der p.t. er enighed om.

 

 

 

Til top