Mødedato: 13.06.2000, kl. 15:00

Endelig vedtagelse af tillæg til kommuneplan 1997 for regulering af detailhandelen i hele kommunen samt kommuneplantillæg og lokalplan "Ørestad City Center". (Fællesindstilling Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen)

Endelig vedtagelse af tillæg til kommuneplan 1997 for regulering af detailhandelen i hele kommunen samt kommuneplantillæg og lokalplan "Ørestad City Center". (Fællesindstilling Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for fællesmøde tirsdag den 13. juni 2000

 

 

J.nr. ØU 168/2000

 

1. Endelig vedtagelse af tillæg til kommuneplan 1997 for regulering af detailhandelen i hele kommunen samt kommuneplantillæg og lokalplan "Ørestad City Center". (Fællesindstilling Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen)

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

at forslaget til tillæg til Kommuneplan 1997 for regulering af detailhandelen i hele kommunen efter offentliggørelse nu vedtages endeligt med ændringer

at forslaget til tillæg til Kommuneplan 1997 for et område i Ørestad efter offentliggørelse nu vedtages endeligt med ændringer.

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at forslaget til lokalplan for et område i Ørestad ("Ørestad City Center") efter offentliggørelse nu vedtages endeligt med ændringer.

 

 

RESUME

I forbindelse med offentliggørelsen af forslagene, som blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 18. november 1999, er der modtaget bemærkninger fra andre kommunale myndigheder i Danmark og Sverige samt fra interesseorganisationer og erhvervsvirksomheder samt private. Der er nedlagt "veto"/gjort indsigelse mod forslagene fra Miljø- og Energiministeriet og 4 regionale myndigheder i landet - Københavns Amt, Frederiksberg Kommune, Århus Amt og Nordjyllands Amt.

Samtlige modtagne bemærkninger er refereret og kommenteret i det bilag 1, der følger indstillingen.

Indsigelserne, der er - eller har karakter af vetoer mod Københavns Kommunes forslag - har resulteret i, at forslagene er genforhandlet, både med ministeriet og i sammenhæng med de øvrige 4 hovedstadsamters forslag samt med Århus og Nordjyllands Amter.

Ministeren har foreløbigt givet tilsagn om at ville tiltræde ændrede retningslinier om detailhandelsforslaget. Dog er forhandlingerne om Ørestad City Center endnu ikke tilendebragt, men resultatet forventes at foreligge med udgangen af uge 24. En supplerende indstilling herom og konsekvensrettede forslag vil på den baggrund blive eftersendt.

I indstillingen gøres nærmere rede for de forhandlinger, der har været ført, og de ændringsforslag, som der p.t. er enighed om.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen tiltrådte i mødet den 18. november 1999 Økonomiforvaltningens indstilling om offentliggørelse af forslaget til kommuneplantillæg, der regulerer detailhandelen i hele kommunen.

Samtidigt tiltrådte forsamlingen indstillingen fra Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen om offentliggørelse af forslag til kommuneplantillæg og lokalplan for et område i Ørestaden ("Ørestad City Center").

Offentliggørelse

Forslagene har været offentliggjort samlet i perioden fra den 6. december 1999 til den 28. februar 2000.

Der er tilvejebragt et fælles omslag, indeholdende bl.a. planforslagene og de mindretalstilkendegivelser, der blev fremsat af medlemmer af Borgerrepræsentationen ved forslagenes vedtagelse.

Dette omslag er udsendt i ca. 800 eksemplarer til statslige myndigheder, kommuner, interesseorganisationer samt de, der i forbindelse med den forudgående høring fremsatte kommentarer m. fl.

Desuden er fremlagt ca. 700 eksemplarer på samtlige biblioteker og i Københavner Information til udlevering til interesserede.

Endelig er en separat pjece (ca. 700 eksemplarer) om lokalplanforslaget "Ørestad City Center" sendt til ejere, lejere og brugere m.fl. omkring området.

Indenfor tidsrummet til at komme med bemærkninger m.v. til planforslagene er modtaget i alt 56 henvendelser, hvoraf 19 er fra statslige eller kommunale myndigheder i Danmark og Sverige.

Der henvises til bilag 1, hvor samtlige henvendelser er omtalt og kommenteret.

Veto-indsigelser

Miljø- og Energiministeriet samt Københavns Amt, Frederiksberg Kommune, Århus Amt og Nordjyllands Amt har fremsat indsigelse mod forslagene med henvisning til eller udgangspunkt i planlovens § 29, stk. 1 og 2.

En sådan indsigelse bevirker, at et forslag ikke kan vedtages endeligt af kommunalbestyrelsen, før der er opnået enighed mellem parterne om de nødvendige ændringer eller - hvis en sådan enighed ikke kan opnås - at Miljø- og Energiministeren har afgjort sagen og ophævet indsigelsen.

Det nærmere indhold af indsigelserne er der gjort rede for i bilag 1.

Her skal alene gøres nærmere rede for de forhandlinger, som indsigelserne har afstedkommet efter udløbet af offentlighedsperioden.

 

 

Forhandlinger om nyt fælles grundlag med øvrige regionplanmyndigheder i Hovedstadsområdet

På baggrund af henvendelserne fra de øvrige 4 amter i Hovedstadsområdet og med udgangspunkt i, at Miljø- og Energiministeriet har nedlagt veto overfor samtlige enheders forslag til detailhandelsregulering, har der været forhandlinger mellem de 5 regionplanenheder i Hovedstadsområdet om at søge tilvejebragt et revideret fælles grundlag for detailhandelsudviklingen.

De 5 enheder har således haft møder på såvel teknisk som politisk niveau, men det har ikke været muligt at opnå enighed om et nyt grundlag, der kunne danne baggrund for videre drøftelser med Miljø- og Energiministeriet.

På den baggrund har Københavns Kommune indbragt indsigelserne fra Københavns Amt og Frederiksberg Kommune for Miljø- og Energiministeren til afgørelse, jf. planlovens regler.

Forhandlinger med Århus og Nordjyllands Amter

På teknisk niveau har der været afholdt et møde med de to jyske amter. Konklusionen på mødet blev, at amterne - efter at møderesultatet har været drøftet med de pågældende amtsborgmestre - fastholder deres indsigelser. Århus Amt har begrundet fastholdelsen med, at Ørestad Center er et aflastningscenter for City, hvilket ikke findes acceptabelt, og med, at der skal gælde ens "spilleregler" overalt i landet. Amterne forbeholder sig ret til at revurdere deres indsigelser, såfremt der fremkommer ændrede forhold.

Københavns Kommune har indbragt indsigelserne for Miljø- og Energiministeren til afgørelse.

Forhandlinger med Miljø- og Energiministeriet

Miljø- og Energiministeriet har, som nævnt ovenfor, fremsat veto mod samtlige forslag til regionplanretningslinier for detailhandelen i Hovedstadsamterne og ønsket forhandlinger om de overordnede spørgsmål, som forslagene har rejst, særlig hvad angår den samlede rummelighed for nye butiksarealer i Hovedstadsregionen, de maksimale butiksstørrelser generelt og de specifikke butiksstørrelser i de forskellige amtskommuner, herunder hvad angår Ørestad City Center.

Forhandlingerne har været splittet op, så en række spørgsmål af mindre betydning i de enkelte forslag kunne afklares individuelt med de enkelte regionplanmyndigheder på embedsmandsniveau, således at der alene henstod de overordnede spørgsmål af politisk karakter.

Disse spørgsmål har ministeren ønsket henskudt til samlede forhandlinger mellem alle parter.

Efter det første møde den 17. maj 2000 hos Miljøministeren med borgmestrene i de 5 regionplanenheder i Hovedstadområdet, hvor der ikke kunne opnås enighed om den fremtidige regulering, fremsatte ministeren overfor de 5 borgmestre sine foreløbige konklusioner på, hvorledes de fremsatte indsigelser vil kunne ophæves. Disse konklusioner dannede baggrund for det seneste møde, der har fundet sted den 25. maj 2000 hos Miljøministeren.

Konklusionen på mødet den 25. maj blev, at der ikke kunne skabes enighed om et fælles grundlag/ændringer af de foreliggende forslag, hvorefter ministeren ønskede at forhandle individuelt med hver regionplanmyndighed.

For Københavns Kommunes vedkommende er disse forhandlinger alene afsluttet, for så vidt angår nedennævnte punkter. De endelige forhandlinger, herunder om Ørestad City Center, forventes først afsluttet op til uge 24, i hvilken forbindelse ministeren også forventes at tage endelig stilling til indsigelserne fra de fire regionplanmyndigheder.

De nu ændrede forslag

De ændrede forslag til rammer og retningslinier for detailhandelens regulering i hele kommunen er vedlagt som bilag 2, hvor ændringerne er markeret med overstregninger og fed skrift.

De vigtigste ændringer er følgende (samtlige arealer er bruttoarealer):

Forslaget til regulering af detailhandelen i hele kommunen:

  • Den samlede ramme for udvidelse af butiksarealerne i Københavns Kommune fastsættes til 170.000 m2
  • I Indre By fastholdes den nuværende ramme for butikker på 320.000 m2
  • I Indre By gives - ud over planlovens maksimale butiksstørrelser på 1.000 m2 til udvalgsvarebutikker - mulighed for at etablere 5 nye butikker på 1.500 m2 og 5 nye butikker på 2.000 m2
  • I det afgrænsede centerområde ved Vanløse Station nedsættes det samlede areal til butiksformål fra 15.000 m2 til 10.000 m2

  • I samtlige bydelscentre gives - ud over planlovens maksimale butiksstørrelser til udvalgsvarebutikker på 1.000 m2 - mulighed for at etablere 1 butik på op til 1.500 m2
  • Vedrørende Ørestad City Center kan ændringer først indarbejdes, når Miljø- og Energiministeriet har taget endelig stilling. Disse ændringer vil blive eftersendt. Der henvises i øvrigt til det nedenfor anførte.

Forslagene til kommuneplantillæg og lokalplan "Ørestad City Center"

Der pågår som nævnt stadig forhandlinger med Miljø- og Energiministeriet om det nærmere indhold af kommuneplantillægget og dermed lokalplanen, hvad angår størrelse på butikscentret, butiksstørrelserne, parkeringsforhold m.m..

Det er således ikke muligt at fremlægge et endeligt forslag til vedtagelse, før forhandlingerne herom er afsluttet. En afslutning forventes op til uge 24 og resultatet vil blive eftersendt i form af et forslag til ændret kommuneplantillæg og lokalplanbestemmelser om disse forhold.

Offentlighedsperioden har imidlertid afstedkommet andre forslag til ændringer af lokalplanen. Disse forslag er markeret med fed skrift på det vedlagte bilag 3 og er i øvrigt beskrevet nærmere i bilag 1. Ændringerne er følgende:

.

  • højhuset i det sydøstligste byggefelt udgår og lokalplanens § 5, stk. 1, pkt. b, 1. pind "- 6 højhuse" ændres til: "- 5 højhuse"
  • undtagelsesbestemmelsen for nævnte højhus i § 5, stk. 1, pkt. e, 2. sætning, fjernes
  • fastlæggelsen af en bebyggelse i op til 11 etager på tværs af gågaden udgår
  • den maksimale gesimshøjde for centeret forøges til kote 32, så centerets højde svarer til højden af bebyggelsen på den modsatte side af Arne Jacobsens Allé
  • gesimshøjden i den markerede randzone fastsættes svarende til kote 29-32 med en tilføjelse herom til lokalplanens § 5, stk. 1, pkt. d
  • bebyggelsens højde i forhold til afstanden til vejudlægslinie mod øst foreslås nedsat af hensyn til skyggevirkning, som det var tilfældet med lokalplan 309, idet dog et berørt højhuse undtages
  • på baggrund af brandvæsenets krav vedrørende redningskøretøjer i gågadeniveauet er det foreslået, at lokalplanens § 4, stk. 7, tilføjes "samt via rampe tilkørsel til den i stk. 8 fastlagte gågade. Tilkørslen til gågaden må kun benyttes til redningskørsel for ambulancer, brandredningskøretøjer og lignende".

De foreslåede ændringer i forslaget til kommuneplantillæg om detailhandel findes på det foreliggende grundlag ikke at være af en sådan karakter, at fornyet høring eller offentliggørelse er anset for fornøden, jf. planlovens § 27, stk. 3.

De foreslåede ændringer i lokalplanen er efter forvaltningernes opfattelse af en sådan karakter, at Ørestadsselskabet og Udviklingsselskabet (Steen & Strøm Danmark A/S og TK-Development A/S) har haft lejlighed til at udtale sig, jf. planlovens § 27, stk. 3. Selskaberne har ikke haft bemærkninger.

BILAG VEDLAGT

1. Gennemgang af og kommentarer til de indkomne henvendelser

2. Foreløbigt forslag til ændret kommuneplantillæg om detailhandelen i hele kommunen. (De manglende forslag om Ørestad City Center eftersendes)

3. Forslag til ændret lokalplan (De manglende forslag om Ørestad City Center, herunder kommuneplantillægget, eftersendes)

BILAG FREMLAGT TIL EFTERSYN I UDVALGSVÆRELSE D:

Offentligørelsesmaterialet

Samtlige indkomne henvendelser i offentlighedsperioden.

 

Kurt Bligaard Pedersen Jens Erik Jacobsen

 

Til top