Mødedato: 13.04.2021, kl. 15:30
Mødested: Telefonmøde via Teams

Medlemsforslag om anlægsprojekter som inklusionsmotor for kvindelige lærlinge

Medlemsforslag

Det foreslås,

  1. at Økonomiudvalget pålægger Økonomiforvaltningen at udarbejde et oplæg til drøftelse af, hvordan Københavns Kommunes større anlægsprojekter kan agere som inklusionsmotor for kvindelige lærlinge. Oplægget kombineres gerne med bidrag fra eksperter på området,
  2. at Økonomiudvalget med udgangspunkt i oplægget drøfter, hvordan Københavns Kommunes større anlægsprojekter kan agere som inklusionsmotor for kvindelige lærlinge.

(Stillet af Venstre)

Motivering

Danmark - og København - har en udfordring med, at for få unge vælger at tage en erhvervsuddannelse. Det gælder i særlig grad vores unge kvinder, hvoraf kun en lille andel vælger at starte på en erhvervsuddannelse efter 9. eller 10. klasse, og hvor de kvinder, der starter, i høj grad koncentrerer sig om “kvindefag” á la frisør, konditor, receptionist, tandtekniker mv. Kvinderne udgør kun 7% på uddannelserne teknologi, byggeri og transport. Således er erhvervsuddannelserne den mest kønsopdelte ungdomsuddannelse.

Der arbejdes af mange parter på at forbedre kønsbalancen på de traditionelle “mandefag” fx på erhvervsskolerne, i diverse partnerskaber med byggebranchen, mv.  Senest er et potentielt samarbejde med byggeriet af Fehmern Sund forbindelsen undervejs, hvor der vil være fokus på emnet.

Københavns Kommune har i disse år en historisk høj anlægsaktivitet. Der bygges, vedligeholdes og repareres i et hæsblæsende niveau, og mange af anlægsprojekterne har en anseelig størrelse. Den nye skole i Ørestad, vandkulturtemplet på Papirøen og Nordhavnstunnelen er blot tre eksempler på projekter, der skal bygges indenfor de kommende år, og som ligger på den gode side af 500 millioner. Hertil kommer fremtidige gigant-investeringer i Lynetteholmen og de dertil hørende infrastruktur-projekter. Vi har altså en gylden mulighed for at gøre Fehmern Bælt konsortiet kunsten efter og sikre lærepladser til unge københavnske kvinder.

Venstre mener, at økonomiudvalget bør tage en drøftelse heraf på baggrund af oplæg fra Økonomiforvaltningen samt gerne en vidensperson på området som fx direktøren for foreningen Divérs, Nina Groes. Specifikt ønsker vi at drøfte:

  • Hvordan kan vi bruge Københavns Kommunes anlægsramme til at fremme ligestilling
  • Hvilke krav kan vi stille indenfor de nuværende kontraktuelle rammer
  • Hvor langt kan vi nå med nudging og motivering
  • Hvor er de unge kvinder, som vi gerne vil hjælpe (skoler, uddannelser, mv.)

Beslutning

Dagsordenspunkt 3: Medlemsforslag om anlægsprojekter som inklusionsmotor for kvindelige lærlinge (2021-0095083)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. april 2021

Medlemsforslaget blev godkendt uden afstemning.

Til top