Mødedato: 13.03.2001, kl. 15:00

Forslag til lokalplan "Østamager III" med tilhørende forslag til kommuneplantillæg (Økonomiudvalget og Bygge- og Teknikudvalget)

Forslag til lokalplan "Østamager III" med tilhørende forslag til kommuneplantillæg (Økonomiudvalget og Bygge- og Teknikudvalget)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 13. marts 2001


J.nr. ØU 70/2001

8. Forslag til lokalplan "Østamager III" med tilhørende forslag til kommuneplantillæg (Økonomiudvalget og Bygge- og Teknikudvalget)

INDSTILLING OG BESLUTNING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at forslag til lokalplan "Østamager III" vedtages med henblik på offentliggørelse

at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder

at offentliggørelsen annonceres i områdets lokalaviser

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

at det til ovennævnte lokalplanforslag hørende forslag til tillæg til Kommuneplan 1997 vedtages med henblik på offentliggørelse

at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder

at offentliggørelsen annonceres i områdets lokalaviser

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 7. marts 2001

Anbefalet, idet dog udvalget ønsker forelagt et notat fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen vedrørende fremtidige skoleforhold ved en fuldstændig udnyttelse af lokalplanområdets boligrummelighed.

Jens Johansen (F) tog forbehold. Jens Kjær Christensen (Ø) og Mikkel Warming (Ø) tog forbehold og afgav følgende bemærkning:

"Enhedslisten tager forbehold for en lokalplan, der ligger op til dyre boliger, uden at tage hensyn til behov for eksempelvis udbygning af uddannelsesinstitutioner og daginstitutioner. Enhedslisten foreslår, at der i lokalplanens område reserveres plads til et fremtidigt gymnasium. Enhedslisten ønsker blandede boliger på Østamager, således at der også bliver opført billige, gode lejeboliger, som almindelige mennesker har mulighed for at bo i."

Lars Rimfalk Jensen (B) afgav følgende bemærkning:

"Det Radikale Venstre tager afstand fra alle bemærkninger vedrørende boligbyggeri på området øst for Amager Strandvej."

Økonomiudvalgets beslutning: Anbefalet.

Ø, L og F tog forbehold.

B fastholdt bemærkningen fra behandlingen i Bygge- og Teknikudvalget.

 

Behandling: Til Borgerrepræsentationen.

RESUME

Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget drøftede på møderne henholdsvis den 4. oktober 2000 (BTU 445/2000) og den 31. oktober 2000 (ØU 286/2000), forvaltningernes redegørelse for igangsætning af kommune- og lokalplanarbejde for Østamager III.

Planforslagene er foranlediget af, at Vilhelm Lauritzen arkitekter MAA og Skanska Danmark A/S for Amagerbanken A/S har anmodet Københavns Kommune om at tilvejebringe det fornødne plangrundlag for opførelse af ny boligbebyggelse på en ejendom ved Øresundsvej og Amager Strandvej, der tidligere har huset fabrikken "Vølund". Der ønskes opført ca. 500 ejerboliger med en gennemsnitlig størrelse på ca. 120 m2. Byggeriet foreslås opført som en åben parkbebyggelse i 4½ - 5 etager omkring øst-vestgående grønninger. Boplan A/S har med firmaet Mogens Werliin A/S som arkitekt anmodet om udarbejdelse af lokalplan for et ca. 12.000 m2 stort område, beliggende Øresundsvej 142, med henblik på opførelse af ca. 100 støttede andelsboliger ligeledes i op til 4 etager. Endvidere har firmaet Søtoftegård A/S ligeledes med Vilhelm Lauritzen arkitekt er MAA anmodet om udarbejdelse af lokalplan for naboarealet, beliggende Øresundsvej 128 - 140, Strandlodsvej 87 - 89, Palermovej 31 med henblik på opførelse af ca. 34 rækkehuse på ejendommen, der har et grundareal på ca. 13.000 m2, og hvor der er tilladt indrettet 40 lejligheder i eksisterende bebyggelse. Lejligheder og rækkehuse påregnes solgt som ejerlejligheder.

Det vurderes, at den af Vilhelm Lauritzen arkitekter MAA foreslåede bebyggelsesplan for området omkring "Vølundgrunden" rummer betydelige kvaliteter, idet forvaltningen dog ikke kan anbefale godkendelse af den forslåede bebyggelses placering med sydfacade tæt på Metro og dermed heller ikke den foreslåede bebyggelsesprocent på ca. 97. Bygge- og Teknikforvaltningen har på denne baggrund udarbejdet en principiel bebyggelsesplan med en maksimal bebyggelsesprocent på 90.

Lokalplanforslaget er ikke i overensstemmelse med Københavns Kommuneplan 1997, hvorfor der er tilvejebragt et forslag til tillæg til kommuneplanen.

I Kommuneplan 1997 er lokalplanområdet i rammerne for lokalplanlægning fastlagt til fem forskellige anvendelsestyper: Område for boliger (B3-område), område for erhverv (E1-område), område for industri (J1-område), område for offentlige formål (O2-område) samt område for tekniske anlæg (T1-område).

I kommuneplantillægget ændres E1-området og J1-området til C1*-områder. T1-området på strækningen mellem Lergravsvej og Øresundsvej ændres til et O1-område med henblik på etablering af en cykelrute i den nedlagte Amagerbanes tracé. En del af O2-området ændres til B3*-område med henblik på etablering af fælles P-hus. To eksisterende B-områder suppleres med *-bemærkning.

Lokalplanområdet, der udgør et ca. 25 ha stort område, er beliggende mellem Strandlodsvej, Lergravsvej, Amager Strandvej og Palermovej i bydelen Sundbyøster. Området er en del af det tidligere store industriområde, der i 1930 blev fastlagt på Østamager omkring Amagerbanen. Lokalplanområdet har som erhvervsområde med sin placering langs Amager Strandvej hidtil været medvirkende til at "afskære" de bagvedliggende boligkvarterer fra direkte kontakt til Øresund. Området præges for en stor dels vedkommende fortsat af industribygninger, og flere ejendomme i området omkring Øresundsvej er i dag ryddede eller med enkelte tomme bygninger. Med planforslagene tages der stilling til det planmæssige grundlag for omdannelse af dette område, hvor det er hensigten, at området med tiden kan ændre sig til et attraktivt bolig- og erhvervsområde, der er trafikalt velbeliggende i fo rhold til den kommende metrostation "Helgoland" og ud mod den eksisterende og kommende Amager Strandpark.

Lokalplanområdet opdeles i ni underområder.

Område IA, IB og IC beliggende mellem Lergravsvej og Øresundsvej og område II beliggende mellem Øresundsvej og Palermovej/boligbebyggelsen Vibeengen fastlægges til områder for helårsboliger. 1/3 af parkeringsdækningen skal etableres i et parkeringshus i område IC som fællesanlæg for område IA, IB, IC og II.

Område III beliggende mellem Krimsvej og Amager Strandvej og område IV beliggende mellem Lergravsvej og Metro fastlægges til helårsboliger og serviceerhverv. Med henblik på at sikre en integration mellem bolig- og erhvervsdelen er der for område IV optaget bestemmelser om, at mindst 60 pct. af områdets samlede etageareal skal anvendes til boliger. Desuden skal der opføres boliger i område III svarende til mindst 50 pct. af områdets samlede etageareal, idet opførelse eller indretning af boliger samt opførelse af ny bebyggelse i øvrigt, bortset fra tilbygninger af begrænset omfang m.v., i dette område dog kræver udarbejdelse af supplerende lokalplan. For disse områder er den maksimale bebyggelsesprocent 90.

Område V beliggende mellem Metro og Øresundsvej fastlægges til offentlige formål samt private institutioner m.v. og område VI til offentlige formål i form af en cykelrute i Amagerbanens nedlagte tracé. Område VII fastlægges til tekniske anlæg i form af Metros etape 3 samt sti og cykelrute. Gennemførelse af Metros 3. etape "Østamagerbanen" forudsætter tilvejebringelse af regionplantillæg med tilhørende VVM-vurdering, kommuneplantillæg samt lokalplan omfattende såvel stationer som selve banestrækningen. Med henblik på en koordineret vedtagelse af planforslagene for 3. etape forventes det, at disse offentliggøres samtidig medio 2001. I lokalplanforslaget "Østamager III" forudsætter etablering af Metro (lokalplanforslagets delområde VII) derfor tilvejebringelse af en sådan selvstændig lokalplan.

I lokalplanforslaget fastlægges den overordnede infrastruktur i hele lokalplanområdet for så vidt angår veje, stier og cykelrute samt overordnede principper for bebyggelsers højde, omfang og placering.

Krimsvej 9 ligger røgeriet Chr. Dyhrbergs Eftf., der under de nuværende forhold afkaster en 150 m afstandszone, hvor der ikke kan etableres miljøfølsomme anvendelser som f.eks. boliger. Det forudsættes, at der indgås en aftale med røgeriet med henblik på at forhøje afkastene til 30 m over terræn kombineret med en rensningseffektivitet på 80 pct., hvilket vil bevirke, at der ikke vil være miljømæssige problemer i forbindelse med gennemførelse af det i lokalplanforslaget fastlagte boligbyggeri. Foranstaltningerne skønnes at ville kunne gennemføres for ca. 1.000.000 kr.

 

Til top