Mødedato: 12.12.2000, kl. 15:00

Redegørelse for principper til kommunens budgetforslag 2002.

Redegørelse for principper til kommunens budgetforslag 2002.

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 12. december 2000

 

 

J.nr. ØU 364/2000

 

3. Redegørelse for principper til kommunens budgetforslag 2002.

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget tager redegørelsen for principper til kommunens budgetforslag 2002, herunder principperne for håndtering af ubalancerne i Sundheds- og Omsorgsudvalget samt H:S, til efterretning

 

RESUME

Økonomiforvaltningen indstiller, at principperne i budgetlægningen for 2001 videreføres i budget 2002.

Ud fra disse principper er det, på nuværende tidspunkt, Økonomiforvaltningens forventning, at der også i den kommende fireårs-periode vil kunne tilvejebringes en udisponeret pulje i kommunens økonomi.

Økonomiforvaltningen vurderer, at ubalancerne i Sundheds- og Omsorgsudvalget samt H:S ikke sikrer et tilstrækkeligt balanceret økonomisk planlægningsgrundlag for budgetlægningen i 2002. Økonomiforvaltningen vil derfor, i forbindelse med januar-indstillingen, fremlægge en vurdering af behovet for at imødegå ubalancerne i Sundheds- og Omsorgsudvalget samt H:S.

Vurderingen vil tage udgangspunkt i de effektiviseringkrav, som kommunens øvrige forvaltninger er pålagt samt en vurdering af kommunens generelle økonomiske råderum.

I forlængelse af bydelsafviklingen vil Økonomiforvaltningen i januar-indstillingen have indarbejdet bydelenes budgetter i forvaltningernes budgetter. Herudover vil Økonomiforvaltningen i marts 2001 fremlægge en vurdering af eventuelle serviceforskelle i bydelene og BR-kommunen.

 

SAGSBESKRIVELSE

I nærværende indstilling redegøres for de principper, som Økonomiforvaltningen vil lægge til grund for budgetlægningen for 2002.

Herudover redegøres for Økonomiforvaltningens oplæg til, hvordan ubalancerne i Sundheds- og Omsorgsudvalget samt H:S vil blive håndteret i budget 2002.

Endelig er Økonomiforvaltningens oplæg til indarbejdelse af bydelenes budgetter i fagforvaltningernes budgetter for 2002 samt Økonomiforvaltningens tidsplan for fremlæggelse af vurderingen af serviceniveauforskelle i bydele og BR-kommunen.

 

Budget 2002

Økonomiforvaltningen forslår, at budgetlægningen for 2002 baseres på de principper, som også har været grundlaget for budgetlægningen i 2001.

Budgetlægningen tager dermed udgangspunkt i:

  • videreførelse af den årlige effektivisering, svarende til 210 mill. kr. i 2002. Fordelingen af effektiviseringsbidraget foretages på baggrund af de af Økonomiudvalget vedtagne nøgler, se tabel 1. (jf. ØU d. 14. december 1999)
  • videreførelse af gældsafviklingen på 200 mill. kr. årligt i perioden 2002-2003
  • uændret skatteprocent på 32,3 pct. i hele perioden
  • demografisk betingede udgiftsændringer som følge af hovedsageligt flere børn og færre ældre. Økonomiudvalget vil inden indarbejdelsen af de demografisk betingede ændringer få forelagt en instilling om demografimodellens indhold.
  • ændringer i overslagsårene i forlængelse af vedtagelse af budget 2001, herunder effekter af tidligere budgetvedtagelser (jf. vedlagte bilag 1)

Tabel 1: Effektiviseringsnøgle til budget 2002, mill. kr.

Revisionen

-0,3

Økonomiudvalget1

-9,3

HT

-3,9

Kultur- og Fritidsudvalget1

-8,4

Uddannelses- og Ungdomsudvalget1

-33,3

Sundheds- og Omsorgsudvalget1

-38,8

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget1

-62,4

Bygge- og Teknikudvalget1

-13,0

Miljø- og Forsyningsudvalget

-5,9

BR-kommunen i alt

-175,3

Forsøgsbydelene

-35,0

- delegerede områder

-2,6

- områder, selvstændig varetagelse

-32,4

Kommunen i alt

-210,3

Note: Pris- og lønfremskrivning 2001-2002: 3,0 pct.

  1. Udvalgenes sparemål er opgjort ekskl. bydelene. Bydelenes

sparemål vil blive indarbejdet i udvalgene i indkaldelsescirkulæret,

som forelægges Økonomiudvalget den 23. januar 2001.

Hertil kommer, at Økonomiforvaltningen i januar-indstillingen om udvalgenes rammer for 2002 vil kende:

  • Økonomiministeriets skøn udviklingen i udskrivningsgrundlaget i 2002
  • Økonomiministeriets skøn over pris- og lønniveauet i 2002
  • KL´s skøn over udviklingen i udskrivningsgrundlaget 2003-2005.
  • Eventuelle virkninger af finansloven med betydning for kommunens økonomi
  • og vedtagne tillægsbevillinger.

Ud fra disse principper er det, på nuværende tidspunkt, Økonomiforvaltningens forventning, at der også i den kommende fireårs-periode vil kunne tilvejebringes en udisponeret pulje i kommunens økonomi.

Økonomiforvaltningen skal imidlertid bemærke, at forventningen alene bygger på de forudsætninger om kommunens økonomi, som indgik i flerårsbudgettet i forslaget til budget 2001 samt virkningerne af de vedtagne forslag i budget 2001.

Såfremt forudsætningerne i budgetforslag 2002 ændres, og der opstår ubalance i kommunens økonomi vil Økonomiforvaltningen anbefale, at der gennemføres en udskydelse af anlæg med henblik på at tilvejebringe balance i kommunens indtægter og udgifter. Det skal i den sammenhæng bemærkes, at Økonomiudvalget i oplægget til budget 2000 gennemførte en udskydelse af anlæg med henblik på at bringe kommunens økonomi i balance.

Det er Økonomiforvaltningens vurdering, at en udskydelse af anlægsudgifter, som middel til at imødegå en midlertidig ubalance i kommunens økonomi, vil have færrest konsekvenser for kommunens service på kort sigt.

 

Ubalancer i Sundheds- og Omsorgsudvalget og H:S

Sundheds og Omsorgsudvalget samt H:S forventer i 2002 væsentlige ubalancer i budgetterne.

Sundheds- og Omsorgsudvalgets ubalance i 2002 kan bl.a. henføres til det konstaterede merforbrug i 2. halvdel af 2000 på 87 mill. kr.

I foråret 2000 blev gennemført en analyse af udviklingen i H:S økonomi for perioden 2001-2005. Analysen viste, at H:S økonomi ville balancere i 2001, men at der fra 2002 ville være en ubalance.

Det er Økonomiforvaltningens vurdering, at ubalancerne ikke giver et tilstrækkeligt balanceret økonomisk planlægningsgrundlag i Sundheds- og Omsorgsudvalget samt H:S for budgetlægningen for 2002.

Økonomiforvaltningen anbefaler derfor, at der i forbindelse med januar-indstillingen om udvalgenes rammer i 2002 træffes beslutning i Økonomiudvalget om at korrigere Sundheds- og Omsorgsudvalget samt H:S budgetrammer for 2002 med henblik på at tilvejebringe et balanceret planlægningsgrundlag.

Økonomiforvaltningen vil foretage denne vurdering, i samarbejde med Sundhedsforvaltningen og H:S Direktionen på følgende grundlag:

Sundheds- og Omsorgsudvalgets ubalance

Sundheds- og Omsorgsudvalgets ubalance vil blive vurderet i lyset af, hvilke budgetteringsforudsætninger, kommunens øvrige forvaltninger er pålagt.

For kommunens øvrige forvaltninger gælder en videreførsel af effektiviseringsbidraget på ca. 210 mill. kr. i 2002 samt at rammerne korrigeres for de demografiske ændringer.

Vurderingen af ubalancen vil derfor tage afsæt i en beregning af, hvor stort tilpasningsbehovet, udover de almindelige budgetteringsforudsætninger, er for Sundheds- og Omsorgsudvalget. Vurderingen vil blive foretaget i sammenhæng med en generel vurdering af kommunens økonomiske råderum i 2002.

H:S ubalance

H:S ubalance vil blive vurderet på baggrund af to forhold. Udviklingen i forholdet mellem udgifter og indtægter, herunder aftrapningen af statstilskuddet, og merudgifter i H:S som følge af beslutninger i Borgerrepræsentationen.

Vurderingen af ubalancen vil tage afsæt i den analyse af H:S økonomi i perioden 2001-2005 som blev gennemført i foråret 2000 i samarbejde mellem H:S, Københavns og Frederiksberg Kommuner, Sundhedsministeriet og Finansministeriet.

I vurderingen af H:S økonomi vil også indgå de effektiviseringskrav som kommunens øvrige forvaltninger er pålagt samt en vurdering af kommunens økonomiske råderum.

 

Indarbejdelse af bydelenes budgetter i budget 2002 og servicenivellering.

I forlængelse af Borgerrepræsentationens beslutning om afvikling af bydelsforsøget skal bydelenes budgetter indarbejdes i forvaltningernes budget 2002.

Det er Økonomiforvaltningens vurdering, at der i forbindelse med januar-indstillingen om udvalgenes rammer vil være foretaget denne indarbejdelse

Herudover vil Økonomiforvaltningen i marts 2001 fremlægge en vurdering af eventuelle serviceniveauforskelle i bydele og BR-kommunen for Økonomiudvalget.

 

 

 

 

 

Økonomi

Høring

Andre konsekvenser

Bilag

Bilag 1: Flerårseffekter af vedtaget budget 2001

 

 

Erik Jacobsen

/Bjarne Winge

 

Til top