Mødedato: 12.06.2001, kl. 15:00

Regnskabsprognose for 2001 pr. 27. april 2001

Regnskabsprognose for 2001 pr. 27. april 2001

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 12. juni 2001


J.nr. ØU 187/2001

6. Regnskabsprognose for 2001 pr. 27. april 2001

INDSTILLING OG BESLUTNING

Økonomiforvaltningen indstiller til Økonomiudvalget:

  1. Økonomiudvalget understreger udvalgenes og forsøgsbydelenes forpligtigelse til at sikre overholdelse af det budget, som Borgerrepræsentationen har vedtaget.
  2. Økonomiudvalget meddeler Revisionen, Uddannelses- og Ungdomsudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget, Bygge- og Teknikudvalget, Miljø- og Forsyningsudvalget, Indre Østerbro og Kongens Enghave bydelsråd, at indberetningen om forventet regnskab 2001 tages til efterretning.
  3. Økonomiudvalget tager Kultur- og Fritidsudvalgets indberetning om forventet regnskab 2001 til efterretning med en bemærkning om, at Kultur- og Fritidsudvalget skal anvise dækning for merudgiften på 2 mill. kr. på det rammebelagte driftsområde.
  4. Økonomiudvalget tager Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets indberetning om forventet regnskab for 2001 til efterretning med bemærkning om, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget skal anvise dækning for merudgiften på 12 mill. kr. på de rammebelagte områder, samt i forbindelse med regnskabsprognosen pr. 27. juli 2001 redegøre for, hvorledes udvalget vil sikre overholdelse af det budget Borgerrepræsentationen har vedtaget. Økonomiudvalget pålægger Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget at fremsende redegørelse for mål og resultater på væsentlige serviceområder til Økonomiudvalgets møde tirsdag den 26. juni 2001.
  5. Økonomiudvalget tager Indre Nørrebro bydelsråds indberetning om forventet regnskab for 2001 til efterretning med en bemærkning om, at bydelsrådet skal anvise dækning for merudgiften på 5 mill. kr. på området udlagt til selvstændig varetagelse og for merudgiften på 7 mill. kr. på det rammebelagte delegerede område.
  6. Økonomiudvalget tager Valby bydelsråds indberetning om forventet regnskab for 2001 til efterretning med en bemærkning om, at bydelsrådet skal anvise dækning for merudgiften på 2 mill. kr. på området udlagt til selvstændig varetagelse og for merudgiften på 11 mill. kr. på det rammebelagte delegerede område.
  7. At repræsentanter for Indre Østerbro, Indre Nørrebro, Kongens Enghave, Valby, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Økonomiforvaltningen, får til opgave at fremkomme med forslag til håndtering af udviklingen på området foranstaltninger for børn og unge til Økonomiudvalgets møde tirsdag den 26 juni 2001.

Økonomiudvalgets beslutning: Godkendt, idet det forudsættes, at Miljø- og Forsyningsudvalget til halvårsregnskabet indsender en godkendt regnskabsprognose.

 

Behandling: Iværksættes.

RESUME

I denne indstilling redegøres der den anden regnskabsprognose for 2001, herunder kommunens likviditet, for regnskab for 1. kvartal af 2001 og for mål og resultater, på grundlag af udvalgenes og bydelsrådenes indberetninger pr. 27. april 2001.

Kultur- og Fritidsudvalget, Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, Indre Nørrebro og Valby bydelsråd har indberettet merforbrug på de rammebelagte områder, mens Revisionen, de øvrige udvalg og bydele forventer at overholde de af Borgerrepræsentationen vedtagne budgetter for 2001. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har ikke indberettet redegørelse for udvalgets mål og resultater i 2001.

Københavns Kommune havde primo 2001 en kassebeholdning på 1.317 mill. kr. På grundlag af indberetninger fra udvalg og forsøgsbydele forventes kassebeholdningen opbygget med 208 mill. kr. til 1.525 mill. kr. ultimo 2001.

Når der tages højde for Borgerrepræsentationens beslutninger vedrørende budgetoverslagsårene 2002-2004 forventes den reelle kassebeholdning at udgøre 616 mill. kr. Den reelle kassebeholdning er dermed forbedret siden årets første regnskabsprognose. Forbedringen kan primært tilskrives en merindtægt på 545 mill. kr. under Miljø- og Forsyningsudvalgets finansposter i 2001 vedrørende regnskabsåret 2000.

I opgørelsen af kommunens kasse primo 2001 og den reelle kasse er forudsat, at en udisponeret merindtægt på 92,5 mill. kr. vedrørende salg af ejendomme og tilbagekøbsrettigheder i 2000 forbliver i kommunens kasse.

I lyset af ovenstående vurderer Økonomiforvaltningen, at kommunens aktuelle kassebeholdning er af en størrelse der gør, at der ikke er behov for særlige tiltag for at opbygge kassebeholdningen.

Københavns Kommunes kassebeholdning er sammenlignet med andre kommuner lavere end gennemsnittet for hele landet og kommuner som f.eks. Frederiksberg og Århus.

Økonomiforvaltningen kan derfor forsat ikke anbefale Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen at finansiere nye aktiviteter mv. ved kassetræk i den kommende periode.

Til regnskabsprognosen er indberettet en samlet forbedring på i alt 1.369 mill. kr. herunder:

merudgifter på 23 mill. kr. på de rammebelagte driftsområder

mindreudgifter på i alt 5 mill. kr. på de rammebelagte anlægsområder

mindreindtægter for i alt 10 mill. kr. på de indtægtsdækkede rammebelagte områder

mindreudgifter på i alt 24 mill. kr. på det lovbundne område

merindtægter på 8 mill. kr. vedrørende skatter og udligning

merindtægter på i alt 1.365 mill. kr. på finansposterne i øvrigt, hvilket væsentligst skyldes:

  • indtægt på 1,8 mia. kr. ultimo 2001 vedrørende tilbagekøbsrettighederne
  • merindtægt på finansposterne under Københavns Energi (KE) på 639 mill. kr., hvoraf 545 mill. kr. vedrører regnskabsåret 2000
  • kassetræk på 592 mill. kr. til overførsler fra budget 2000 til 2001 jf. overførselssagen
  • kassetræk på 100 mill. kr. vedrørende grundmodning og infrastruktur i 2001
  • kassetræk på 150 mill. kr. til afdrag af gæld, posten modsvares af en ekstraordinær indtægt under Miljø- og Forsyningsudvalget vedrørende KE Vognmagergade

Anbringelsesområdet udviser et stigende merforbrug i bydelene. For at imødegå udviklingen foreslås, at repræsentanter for forsøgsbydelene, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen samt Økonomiforvaltningen fremkommer med forslag til håndtering af udviklingen på området til Økonomiudvalgets møde tirsdag den 26. juni 2001.

Foruden denne regnskabsprognose til Økonomiudvalget forelægges Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen en indstilling om overførsel af midler mellem 2000 og 2001 m.v. Der foreslås overført i alt 592 mill. kr. fra 2000 til 2001. Heri indgår ikke overførsler vedrørende de takstfinansierede områder under Miljø- og Forsyningsudvalget, da der endnu tilbagestår en endelig afklaring af finansposterne under Københavns Energi (KE).

Når forklaringerne foreligger og regnskabsresultatet for 2000 for Københavns Energi (KE) er endelig opgjort, vil Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen få fremlagt en sag om overførsler for de takstfinansierede områder.

 

Til top