Mødedato: 12.06.2001, kl. 15:00

Boliger for alle - boligpolitisk strategiplan for Københavns Kommune 2001-2004 - II

Boliger for alle - boligpolitisk strategiplan for Københavns Kommune 2001-2004 - II

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 12. juni 2001


J.nr. ØU 24/2001

3. Boliger for alle - boligpolitisk strategiplan for Københavns Kommune 2001-2004 - II

INDSTILLING OG BESLUTNING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler, at Borgerrepræsentationen godkender:

  • Aftale af 23. maj 2001 om Københavns boligpolitik med dertil hørende bilag
  • At Overborgmesteren bemyndiges til at underskrive de foreliggende partnerskabs- og samarbejdsaftaler, jf. bilag 4

samt

  • forslag til partnerskaber om nybyggeri i de nye byudviklingsområder
  • forslag til retningslinier for udmøntning af byudviklingspuljen og midler til fremme af frivillige sammenlægninger af lejligheder
  • forslag til udmøntning af midler til flere boliger for unge
  • forslag til udmøntning af midler til fremme af mobiliteten på boligmarkedet
  • forslag til information om København som boligby herunder udstillingen: "Bedre boliger for Københavnerne" efterfølgende forelægges Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til godkendelse.

 

Økonomiudvalgets beslutning: Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag:

" 1) Som ny overordnet indledning på den boligpolitiske strategi tilføjes følgende afsnit

Målsætning for Københavns boligpolitik

København skal have plads til alle. Det betyder, at man skal kunne finde en bolig, uanset alder, indkomst og etniske herkomst. Vi ønsker en by, hvor der er sunde og gode boliger til alle.
Det er en menneskeret at have en sund bolig i København. De mange københavnske boliger, der i dag er i dårlig stand, renoveres op til en minimumsstandard. Det betyder, at der skal være indlagt fjernvarme og toilet i lejligheden, samt at tag, facader og vinduer kan holde såvel varme som kulde ude.
Der skal ske en helhedsorienteret indsats i de kvarterer med boligsociale problemer. Byfornyelse og anden renovering skal tænkes sammen med kvarterets samlede problemer, således at kvarteret løftes bygningsmæssigt, trafiksaneres, får bedre institutionsdækning og styrket de sociale netværk i sammenhæng.
København vil tænke byøkologi ind i hele boligpolitikken

Beboerne må være omdrejningspunktet for Københavns boligpolitik. Vi ønsker at inddrage beboernes egne ressourcer, . i planlægningen og gennemførelsen af byfornyelse, renovering og kvarterløft.

København har behov for billige boliger. Det fremtidige nybyggeri i København skal derfor som udgangspunkt bestå af billige leje- og andelsboliger.

 

2) Temaafstemning om lejlighedssammenlægninger

I den boligpolitiske strategi fjernes målet om at nedlægge 15.500 små boliger (s.7), målsætningen på side 9 herom samt afsnittet "Flere lejlighedssammenlægninger" (s. 24 & 25).

I partnerskabsaftalerne indskrives som princip i alle aftaler, at lejlighedssammenlægninger i det almene byggeri er frivillige og kun kan finde sted, såfremt beboerne i byggeriet er enige heri.

I byudviklingspuljen (bilag 4) fjernes kriteriet for støtte til projekter der handler om "sammenhæng med lejlighedssammenlægninger".

 

3) Temaafstemning om boliger til unge

For at sikre finansiering af 1000 kollegielignende ungdomsboliger afsættes 80 mill. kr. Midlerne tages fra puljen til lejlighedssammenlægninger (25 mill.), udstillings og informationsindsatsen (12 mill.), samt fra byggemodningsmidlerne (13 mill.)

 

 

4) Temaafstemning om medejerskab/medejerboliger

Der vedtages som principbeslutning: "Det er en central forudsætning for Københavns Kommune, at etablering af medejerboliger betyder at der i samme projekt etableres mindst et tilsvarende antal almindelige almene boliger, som udlejes efter de sædvanlige regler. Kommunerne skal fortsat kunne anvise til mindst 25 pct. af det samlede projekts boliger. Etablering af medejerskab i eksisterende byggeri, skal modsvares af etablering af mindst et tilsvarende antal almindelige almene boliger, som udlejes efter de sædvanlige regler."

I den boligpolitiske strategi fjernes på s. 15 muligheden for at sælge almene boliger.

 

 

5) Fremme af mobiliteten på boligmarkedet (bilag 6):

Borgerrepræsentationen retter henvendelse til folketinget med henblik på at få ændret lejeloven, så en modernisering ved lejerskifte efterfulgt af voldsomme lejeforhøjelser, kan forhindres.

 

6) Om Ny Amager Standpark (bilag 7):

Muligheden for byggeri i forbindelse med Ny Amager Strandpark udgår. (Midlerne, 105 mill. kr., tages fra byggemodningsmidlerne)

 

7) Temaafstemning om en ekstraordinær boligsocial indsats (Bilag 8)

De i boligaftalen nævnte "særboliger" benævnes almene ældre boliger.

Der afsættes 40 mill. kr. (10 mill. kr. årligt i perioden 2001 – 2004), til en ekstraordinær boligsocial indsats. Midlerne tages fra byggemodningsmidlerne.

Begrundelse: Vedrørende første linie: Kun ved denne benævnelse kan kommunen have en 100% anvisningsret. Ellers giver lovgivningen kun mulighed for 90% anvisning.

Vedrørende anden linie: Opførsel af 500 særboliger er et udmærket initiativ, men kan dog ikke 100% erstatte en ekstraordinær boligsocial indsats, hvorfor Enhedslisten foreslår, at midlerne fastholdes.

 

8) I den boligpolitiske strategi, side 9, indsættes som nyt afsnit i den alsidige boligby:

Nybyggeri

Københavns Kommune vil – i erkendelse af at byen mangler lejeboliger - afsætte midler til opførsel af mindst 1000 almene lejeboliger i de kommende år. Midlerne hertil – ca. 80 mill. kr., tages fra byggemodningsmidlerne.

 

9) I den boligpolitiske strategi, side 26, indsættes nyt afsnit:

Trafiksanering

For København er det centralt at få nedbragt trafikken i byen. Kommunen vil derfor bede folketinget om mulighed for at indføres kørselsafgifter i København fra år 2002. Kommunen vil indføres bompenge efter norsk model, indtil forsøgsarbejdet med roadpricing er afsluttet."

Ændringsforslaget blev sat til afstemning.

For stemte: 3 medlemmer: L og Ø.

Imod stemte 8 medlemmer: F, A, B, C, V og O.

Ændringsforslaget var dermed forkastet.

Indstillingen blev herefter sat til afstemning.

For stemte 6 medlemmer: F, A, B og O.

Imod stemte 4 medlemmer: C, Ø og L.

V undlod at tage stilling.

Dermed var 1. og 2. bullit anbefalet, og Økonomiudvalget tog til efterretning, at de i 3. – 7. bullit anførte forslag efterfølgende vil blive forelagt Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til godkendelse.

V og K ønskede tilført protokollen, at partierens stilling forbeholdes til debatten i Borgerrepræsentationen.

L ønskede et forbehold tilført protokollen.

 

Behandling: Til Borgerrepræsentationen.

RESUME

I forbindelse med Økonomiudvalgets behandling af den boligpolitiske strategiplan "Boliger for alle" den 30. januar 2001 blev drøftet ændringsforslag til den reviderede udgave. Efterfølgende er Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Centrumdemokraterne, Fælles Kurs og Åge H.B. Pedersen blevet enige om aftale af 23. maj 2001 om Københavns boligpolitik.

I aftalen fastslås, at det er helt afgørende for København i disse år, hvor kommunen oplever økonomisk vækst og stigende ønske om at bo i byen, at grundlaget for boligbyggeri og udvikling af den eksisterende boligmasse forbedres, sådan at byen kan udvide sit udbud af kvalitets- og familieboliger.

Ifølge aftale om frikøb af tilbagekøbsrettigheder mellem Københavns Kommune og de almene boligorganisationer skal kommunen afsætte 400 mio. kr. til boligformål, som skal anvendes til grundmodning og infrastruktur i bred forstand med henblik på et differentieret udbud af kvalitetsboliger i privat og alment regi. Endvidere er der i budget 2001 – 04 afsat 40 mio. kr. til en intensiveret boligsocial indsats for særligt udsatte grupper.

Af aftalen fremgår det, at parterne er enige om at forstærke indsatsen for at styrke nybyggeriet af bæredygtige og miljøorienterede boliger i København. Derfor vil Københavns Kommune afsætte 280 mio. kr. til at medvirke til udvikling nye attraktive boligområder i Nordhavnen, Sydhavnen og på Østamager via partnerskabsaftaler med investorerne. Heraf anvendes 52 mio. kr. til realisering af boligbebyggelsen i Ny Amager Strandpark, som parterne er enige om at gennemføre. Derudover er der enighed om at afsætte 30 mio. kr. i 2004 budgettet og 22,5 mio. kr. i 2005 budgettet til etablering af Ny Amager Strandpark.

Parterne er også enige om, at Københavns Kommune anvender 25 mio. kr. til fremme af frivillige sammenlægninger af lejligheder og fastlægger størrelsen for sammenlagte lejligheder til 150 m2 med mulighed for dispensation op til 180 m2. Parterne er endvidere enige om at styrke lokale initiativer ved, at Københavns Kommune afsætter 50 mio. kr. til brug i udvalgte områder. De unges adgang til det københavnske boligmarked skal forbedres ved, at Københavns Kommune afsætter 30 mio. kr. til at muliggøre opførelse af 1000 kollegielignende ungdomsboliger i offentligt og privat regi i Ørestad. Midlerne kan endvidere anvendes til at omdanne bygninger, som er egnede til boliger for unge samt til at styrke den regionale samordning.

For at stimulere mobiliteten på boligmarkedet afsættes 3 mio. kr. til at hjælpe og rådgive ældre københavnere, som ønsker en mere egnet bolig.

Partnerne er også enige om at anvende de afsatte 40 mio. kr. til en intensiveret boligsocial indsats til bl.a. at opføre op til 500 almene boliger til førtidspensionister og tilvejebringe et tilsvarende antal i den eksisterende almene boligmasse.

Endelig er partnerne enige om, at der afsættes 12 mio. kr. til at fremme interessen for at bo, investere og bygge boliger i København, bl.a. til at medvirke til at gennemføre "Bedre boliger til københavnerne" – en international by- og boligudstilling med vægt på bæredygtigt byggeri og byøkologiske løsninger.

 

Til top