Mødedato: 12.03.2002, kl. 15:00

Evaluering af miljøtrafikugen og de bilfri dage 2001 og forslag til miljøtrafikugen 2002 (Økonomiudvalget, Miljø- og Forsyningsudvalget og Bygge- og Teknikudvalget)

Evaluering af miljøtrafikugen og de bilfri dage 2001 og forslag til miljøtrafikugen 2002 (Økonomiudvalget, Miljø- og Forsyningsudvalget og Bygge- og Teknikudvalget)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 12. marts 2002


J.nr. ØU 48/2002

11. Evaluering af miljøtrafikugen og de bilfri dage 2001 og forslag til miljøtrafikugen 2002 (Økonomiudvalget, Miljø- og Forsyningsudvalget og Bygge- og Teknikudvalget)

INDSTILLING OG BESLUTNING

Økonomiforvaltningen, Bygge- og Teknikforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at de 3 udvalg - på baggrund af erfaringerne med gennemførelsen af miljøtrafikugen i 2000 og 2001 og de 2 bilfri dage i 2001 - overfor Borgerrepræsentationen indstiller,

at evalueringen af miljøtrafikugen og bilfrie dage 2001 tages til efterretning,

at handleplan for afvikling af miljøtrafikugen 2002 godkendes,

at miljøtrafikugen 2002 arrangeres i et fællesskab mellem Bygge- og Teknikforvaltningen, Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Økonomiforvaltningen,

at der afsættes i alt 1,9 mio. kr. til gennemførelse af miljøtrafikugen 2002. Bygge- og Teknikforvaltningen dækker 1 mio. kr., Økonomiforvaltningen dækker 0,4 mio. kr. og Miljø- og Forsyningsforvaltningen dækker 0,5 mio. kr.,

at arrangementer, der indgår i den samlede aktivitetsliste for miljøtrafikugen, holdes afgiftsfri,

at opfordre de øvrige udvalg til at fremme initiativer, der understøtter intentionerne i miljøtrafikugen.

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 25. februar 2002

Godkendt.

Rikke Fog-Møller (Ø) ønskede ført til protokols at Enhedslisten ønsker at opretholde bilfrie dage, og ser det kommende ASEM topmøde, som en glimrende lejlighed til at vise repræsentanter for såvel asiatiske som europæiske lande, at København arbejder med trafik og alternativer til den nuværende trafikudvikling. Derfor opfordrer vi forvaltningerne til at se på alternativer:

  • flytte det bilfri område til andre dele af byen (Amager, Nørrebro e.t.c)
  • finde nogle andre bilfrie dage i uge 38

Enhedslisten finder ikke, at de sikkerhedsmæssige problemer er tilstrækkeligt velunderbyggede.

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 6. marts 2002

Mikkel Warming (Ø) stillede ændringsforslag om, "at der afholdes bilfri dag i weekenden før ASEM 4 topmødet"

Afstemning

 

For

Imod

Stemte ikke

Søren Pind (V)

 

X

 

Heidi Wang (V)

     

Ole Hentzen (C)

 

X

 

Monica Thon (B)

     

Johannes Nymark (A)

 

X

 

Joan Jensen (A)

 

X

 

Winnie Larsen-Jensen (A)

 

X

 

Karin Storgaard (O)

 

X

 

Jens Johansen (F)

 

X

 

Svend Milthers (F)

 

X

 

Mikkel Warming (Ø)

X

   

Ændringsforslaget blev ikke tiltrådt.

Indstillingen blev anbefalet.

 

Økonomiudvalgets beslutning: Anbefalet, med bemærkning om, at udgiften konteres på Økonomiudvalgets administrationskonto (kt. nr. 6.51.1).

Enhedslisten fastholdt ændringsforslaget fra behandlingen i Bygge- og Teknikudvalget om, "at der afholdes bilfri dag i weekenden før ASEM 4 topmødet" og meddelte at ændringsforslaget genfremsættes ved behandlingen i Borgerrepræsentationen.

 

Behandling: Til Borgerrepræsentationen.

RESUME

I 2000 og 2001 har Miljøministeriet og Trafikministeriet opfordret de danske kommuner til at deltage i miljøtrafikugen - det danske bidrag til den europæiske trafikdag " In Town Without My Car".

Københavnerne køber flere og flere biler og der er en tendens til at mange bruger bilerne til korte ture. Den øgede bilpark i København gør fremkommeligheden i gaderne dårligere, og støjgenerne øges. Set i lyset af denne udvikling har formålet med miljøtrafikugen i København været at demonstrere og debattere, hvordan vi løser vores transportbehov under større hensyntagen til miljøet, byen og borgernes livskvalitet.

Københavns Kommune har deltaget i 2000 og 2001 med aktiviteter i miljøtrafikugen og for første gang i 2001 med to bilfri dage.

Evalueringen af miljøtrafikugen og de bilfri dage er positiv. Synlige aktiviteter med fokus på trafik og miljø skaber en god debat i kommunen. Og kampagnen om familiens transportvaner var ligeledes en succes, både i forhold til at debattere og afprøve nye transportvaner og i forhold til mediernes interesse.

Økonomiforvaltningen, Bygge- og Teknikforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen har i fællesskab stået for afviklingen af miljøtrafikugen 2000 og 2001.

Det foreslås, at handleplanen for afviklingen af Miljøtrafikugen 2002 indeholder tre indsatsområder.

For det første, at vi igen med en kampagne sætter fokus på, hvordan vi transporterer os, og hvad der skal til, for at vi kan ændre transportvaner, samt afprøver alternative transportmuligheder. Debatten skal samtidig fungere som optakt til miljøtrafikugen.

For det andet, at der bygges videre på samarbejdet med lokale kræfter om at skabe en lokal debat i hele byen. I 2002 foreslås følgende temaer; sikre skoleveje, pladserne i byen, brugen af gaderummet og støj fra trafik.

For det tredie skal der fortsat gøres en stor indsats på informationssiden blandt andet via hjemmeside og aktivitetskalender. Der skal sikres en pressedækning af aktiviteterne i ugen.

Forvaltningerne anbefaler, at der ikke afholdes bilfri dag 2002. Det skyldes, at Danmark i forbindelse med EU- formandskabet er vært for ASEM 4 topmødet den 22. til 24. september 2002. Københavns Politi har på baggrund af et møde i Udenrigsministeriet anbefalet, at København - ud fra en overordnet sikkerhedsmæssigt synsvinkel- ikke afholder bilfri dag den 22. september 2002.

Der afsættes 1,9 mio. kr. til miljøtrafikugen 2002, og den gennemføres i et samarbejde mellem Økonomiforvaltningen, Bygge- og Teknikforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen.

Desuden foreslås at arrangementer, der indgår i den samlede aktivitetsliste for miljøtrafikugen, holdes afgiftsfri.

 

Til top