Mødedato: 12.03.2002, kl. 15:00

Høringssvar til Ministeriet for flygtninge, indvandrere og integration (Forslag til lov om ændring af integrationsloven og Forslag til lov om ændring af udlændingeloven og ægteskabsloven)

Høringssvar til Ministeriet for flygtninge, indvandrere og integration (Forslag til lov om ændring af integrationsloven og Forslag til lov om ændring af udlændingeloven og ægteskabsloven)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 12. marts 2002

 

 

J.nr. ØU 47/2002

 

4. Høringssvar til Ministeriet for flygtninge, indvandrere og integration (Forslag til lov om ændring af integrationsloven og Forslag til lov om ændring af udlændingeloven og ægteskabsloven)

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler:

at vedlagte udkast til høringssvar fremsendes til Ministeriet for flygtninge, indvandrere og integration.

 

RESUME

Ministeriet for flygtninge, indvandrere og integration har den 15. februar 2002 fremsat forslag til lov om ændring af udlændingeloven og ægteskabsloven m.fl. love. Ligeledes har ministeriet den 11. februar 2002 fremsendt forslag til Lov om ændring af integrationsloven.

Det udarbejdede udkast til høringssvar, som indeholder høringssvaret til begge lovforslag, er udarbejdet på baggrund af høringssvar fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, Uddannelses- og Ungdomsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget. Det sammenskrevne høringssvar indstilles godkendt og videresendt til Ministeriet for flygtninge, indvandrere og integration.

SAGSBESKRIVELSE

Ministeriet for flygtninge, indvandrere og integration har den 15. februar 2002 fremsat forslag til lov om ændring af udlændingeloven og ægteskabsloven m.fl. love. (Afskaffelse af de facto-flygtningebegrebet, effektivisering af asylsagsbehandlingen, skærpede betingelser for meddelelse af tidsubegrænset opholdstilladdelse og stramning af betingelserne for familiesammenføring m.v.) Københavns Kommunes bemærkninger til lovforslaget kan opsummeres i følgende:

  • Kommunerne vil få mulighed for at videregive oplysninger, der skønnes at være at betydning for familiesammenføringssagen. Dertil bemærker Københavns Kommune, at en sådan bestemmelse kan få negativ betydning for kommunens Etnisk Konsulentteams arbejde, der bygger på tillid, dialog og forebyggelse.

Ligeledes har Ministeriet for flygtninge, indvandrere og integration den 11. februar 2002 fremsendt forslag til Lov om ændring af integrationsloven. Med lovforslaget skal den nuværende individuelle handlingsplan erstattes af en individuel kontrakt mellem udlændingen og kommunen. Kontrakten skal beskrive den pågældende udlændings beskæftigelses- og uddannelsesmål, samt fastsætte indholdet af de aktiviteter, der skal skre, at de i kontrakten opstillede mål gennemføres. Endvidere skal det af kontrakten fremgå, hvilke sanktioner der gælder ved udeblivelse fra eller manglende deltagelse i de i kontrakten fastsatte aktiviteter. Københavns Kommunes bemærkninger til lovforslaget kan opsummeres i følgende:

  • Københavns Kommune finder det betænkeligt at indføre en bestemmelse, hvorefter vielsesmyndigheden kan indberette tilfælde, hvor der kan være grund til at antage, at der er tale om et proformaægteskab. Dette skyldes at vielsen tager meget kort tid, og det derfor vil fære meget vanskeligt for giftefogeden at afgøre, om der er tale om et proformaægteskab. Det er sammenfattende Københavns Kommunes holdning, at forslaget om indberetning er et brud på flere af de sædvanligt gældende forvaltningsretlige grundsætninger, og at forslaget indebærer væsentlige retssikkerhedsmæssige betænkeligheder. Københavns Kommune finder, at en vurdering af, om der foreligger et proformaægteskab i givet fald børn henlægges til den myndighed, der behandler ansøgning om opholdstilladelse mv.
  • At Københavns Kommune henstiller til, at Integrationsministeren gør brug af den i §19, stk. 4 foreslåede hjemmel til at fastsætte nærmere regler om kontraktens indgåelse, indhold og udformning.
  • At det vil medføre en væsentlig administrativ og ressourcemæssig belastning for kommunerne at skulle tilbøde samtlige udlændinge omfattet af integrationsloven en individuel handlingsplan. Derfor henstilles der til, at kravet om en individuel kontrakt alene gøres gældende fremadrettet fra lovens ikrafttræden.

 

ØKONOMI

Kommunen tager forbehold for eventuelle administrative merudgifter som følge af lovforslaget.

 

MILJØVURDERING

Ingen miljømæssige konsekvenser.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen bemærkninger

 

HØRING

Ingen bemærkninger

 

BILAG

1. Udkast til høringssvar til Ministeriet for flygtninge, indvandrere og integration.

2. Høringsvar på forslag til lov om ændring af udlændingeloven og ægteskabsloven m.fl. love fra Kultur- og Fritidsudvalget.

3. Høringsvar på forslag til lov om ændring af udlændingeloven og ægteskabsloven m.fl. love fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.

4. Høringsvar på forslag til lov om ændring af integrationsloven fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.

5. Høringsvar på forslag til lov om ændring af integrationsloven fra Uddannelses- og Ungdomsudvalget.

6. Udkast til Forslag til Lov om ændring af integrationsloven.

7. Udkast til Forslag til Lov om ændring af udlændingeloven og ægteskabsloven med flere love.

 

Erik Jacobsen

/ Bjarne Winge

Til top