Mødedato: 11.12.2018, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Kriterier for udmøntning af Megaeventpulje

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget skal med denne indstilling beslutte kriterier for udmøntning af midler til medfinansiering af kommende megaevents i København.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller over for Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget,

  1. at kriterierne for udmøntning af puljen til megaevents godkendes.

 

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen med de vedtagne ændringsforslag på mødet den 6. december 2018.

Problemstilling

I Budget 2019 blev det vedtaget at etablere en pulje til megaevents. Der er afsat 12,5 mio. kr. i 2019 og 15,0 mio. kr. i 2020-2022 til medfinansiering af større internationale events. Parterne var enige om følgende: ”København fortsat skal understøtte, at byen er en attraktiv vært for større internationale events, som fx verdensmesterskaber, kulturevents, C40 Mayor Summit mv., som bidrager med vækst og arbejdspladser til København.”

Som opfølgning på beslutningen i Budget 2019 har Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen udarbejdet et sæt fælles kriterier for udmøntning af puljen, som Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget hermed forelægges til godkendelse.

Løsning

Puljen til megaevents ”Megaeventpuljen” forankres i Økonomiudvalget og udmøntes efter indstilling til Økonomiudvalget efter forudgående behandling i Kultur- og Fritidsudvalget.

Megaeventpuljen kan medvirke til at finansiere både tiltrækning, udvikling og afvikling af megaevents i København og kan udmøntes helt eller delvist til en forvaltning i Københavns Kommune og/eller til eksterne eventarrangører.

Puljen til megaevents skal ses i sammenhæng med, at Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget den 12. juni 2018 har vedtaget en ny struktur for arbejdet med megaevents i Københavns Kommune. Den nye struktur betyder, at der primo 2019 bliver etableret et Eventråd med fokus på det strategiske arbejde med at tiltrække og udvikle megaevents i København, der skal efterlade et positivt aftryk på byens kultur- og fritidsliv, samt vækst og erhvervsudvikling.

Til grund for den politiske behandling vil ligge Eventrådets strategiske anbefalinger og forvaltningernes faglige vurderinger af eventens relevans og potentialer i forhold til puljekriterierne samt økonomi. Kultur- og Fritidsforvaltningens vurdering tager afsæt i Kultur- og Fritidspolitikken og Økonomiforvaltningens vurdering tager afsæt i erhvervs- og vækstpolitikken.

Kriterier for udmøntning af Megaeventpuljen

Ved en megaevent forstås en enkeltstående international begivenhed, som har potentiale til at skabe positive og blivende effekter i relation til både hovedstadens kultur-, fritids- og foreningsliv og vækst og erhvervsudvikling, inkl. turismeøkonomisk omsætning. Derudover skal nedenstående kriterier opfyldes:

  • International event som skal afvikles i København på baggrund af målrettet tiltrækning (fx VM, EM, OL-kvalifikation, C40 topmøde).
  • Perspektiver for at brande København og Greater Copenhagen som en levevenlig, grøn og mangfoldig verdensby og region i forhold til at fremme vækst og erhvervsudvikling.
  • Sports- eller kulturevents eller andre begivenheder med internationalt format, som økonomisk er for store til at søge om finansiering fra Kultur- og Fritidsudvalgets Festivalpulje.

Økonomiudvalget kan beslutte at rejse sagen om Københavns Kommunes medfinansiering til en konkret event over for Borgerrepræsentationen når det vurderes, at eventen har et økonomisk omfang, der ikke kan håndteres inden for puljens ramme.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget godkender kriterierne for Megaeventpuljen, vil forvaltningerne udarbejde konkrete indstillinger til udmøntning af puljen. De første indstillinger forventes forelagt på de kommende udvalgsmøder.

 

Peter Stensgaard Mørch                                  Mette Touborg                    

Oversigt over politisk behandling

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 6. december 2018:

Der blev begæret afstemning om følgende tilføjelser til kriterierne henholdsvis ændringer til indstillingen:

I eksemplificeringen i kriteriernes første dot tilføjes følgende: "og kulturelle events".

Et flertal (Rune Dybvad, Tue Hækkerup, Jonas Bjørn Jensen, Rikke Lauritzen, Jens Kjær Christensen, Franciska Rosenkilde, Kim Hjerrild, Maria Frej, Flemming Steen Munch og Karina Bergmann) stemte for tilføjelsen.

Ingen stemte imod.

Christopher Røhl Andersen undlod at stemme.

Forslaget blev dermed godkendt.

 

I eksemplificeringen i kriteriernes første dot tilføjes "World Pride".

Et mindretal (Franciska Rosenkilde, Kim Hjerrild, Maria Frej og Christopher Røhl Andersen) stemte for forslaget.

Et flertal (Rune Dybvad, Tue Hækkerup, Jonas Bjørn Jensen, Rikke Lauritzen, Jens Kjær Christensen, Flemming Steen Munch og Karina Bergmann) stemte imod.

Forslaget blev dermed forkastet.

 

I kriteriernes 2. dot tilføjes mellem "fremme" og "vækst" ordet "bæredygtig".

Et mindretal (Franciska Rosenkilde, Kim Hjerrild, Maria Frej og Christopher Røhl Andersen) stemte for forslaget.

Et flertal (Rune Dybvad, Tue Hækkerup, Jonas Bjørn Jensen, Flemming Steen Munch og Karina Bergmann) stemte imod.

Rikke Lauritzen og Jens Kjær Christensen undlod at stemme.

Forslaget blev dermed forkastet.

 

Det ønskes tilføjet, at ansøger sikrer, at puljemidlerne står mål med den "turismeøkonomiske omsætning" som er et kriterie for udmøntning af puljemidler. 

Et mindretal (Karina Bergmann) stemte for forslaget.

Et flertal (Rune Dybvad, Tue Hækkerup, Jonas Bjørn Jensen, Rikke Lauritzen, Jens Kjær Christensen, Franciska Rosenkilde, Kim Hjerrild, Maria Frej, Flemming Steen Munch  og Christopher Røhl Andersen) stemte imod.

Forslaget blev dermed forkastet.

 

Samtlige udvalgsmedlemmer godkendte, at der tilføjes en yderligere dot med ordlyden "Lokal forankring og blivende effekt for København".

 

Kultur- og Fritidsudvalget tilkendegiver, at udvalget forbeholder sig ret til i hvert enkelt tilfælde at vurdere, hvorvidt en event lever op til kriterierne om, at en event skal have potentiale til at skabe positive og blivende effekter i relation til både hovedstadens kultur-, fritids- og foreningsliv.

 

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte den således ændrede indstilling.

Til top