Mødedato: 11.06.2002, kl. 15:00

Forslag til tillæg II til lokalplan nr. 76 "Titangade" (Bygge- og Teknikudvalget)

Forslag til tillæg II til lokalplan nr. 76 "Titangade" (Bygge- og Teknikudvalget)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 11. juni 2002

 

 

J.nr. ØU 169/2002

 

12. Forslag til tillæg II til lokalplan nr. 76 "Titangade" (Bygge- og Teknikudvalget)

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at forslag til tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 76, "Titangade", for et mindre område ved Rådmandsgade vedtages med henblik på offentliggørelse

at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder eksklusive juli måned

at offentliggørelse annonceres i områdets lokalpresse

at den foreslåede dialogstrategi bestående af en planens hjemmeside, en lokal udstilling samt et borgermøde, tilrettelagt som et orienteringsmøde, vedtages

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 29. maj 2002

Anbefalet

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget henstiller, at det i forbindelse med den endelige vedtagelse af tillægget sikres, at op til 10 procent af kollegieboligerne kan indrettes til særlige kollegieformål uden helårsstatus (f.eks. til udvekslingsstuderende.)"

 

RESUME

I Bygge- og Teknikudvalgets møde den 3. oktober 2001 (BTU 426/2001) blev forvaltningens redegørelse om udarbejdelse af tillæg til lokalplan nr. 76, "Titangade", for en nærmere angiven parcel af ejendommene matr. nr. 5672 og 5670 Udenbys Klædebo Kvarter, København, Rådmandsgade 59-65 drøftet. Det foreliggende forslag til tillæg er udarbejdet efter de af Bygge- og Teknikudvalget tiltrådte retningslinier.

Anledningen til forslaget er, at Industriens Arbejdsgivere i København har tilbudt at erhverve en knap 4.000 m2 stor parcel af ovennævnte ejendomme, som ejes af staten, med henblik på opførelse af en kollegiebebyggelse med et etageareal på ca. 3.600 m2, indeholdende 100 boliger samt fællesfaciliteter.

Tillægget muliggør opførelsen af denne bebyggelse, jf. herved, at ifølge den gældende lokalplan nr. 76 forudsætter væsentlige ændringer af bebyggelsesforholdene i denne del af lokalplanområdet tilvejebringelse af en supplerende lokalplan.

Ifølge tillægget fastlægges den heromhandlede parcel til offentlige formål – institutioner og andre sociale formål, skoler og andre undervisningsformål samt kollegiebebyggelse – med en maksimal bebyggelsesprocent på 110. Bebyggelsen skal opføres i vejlinien mod Rådmandsgade i et nærmere angivet byggefelt, og skal opføres i mindst 4 og højst 6 etager samt eventuelt udnyttet tagetage. Gesimshøjden må ikke overstige 17 m, og den samlede højde inklusive tagetage må ikke overstige 20 m.

Lokalplantillægget indeholder herudover bestemmelser om bebyggelsens ydre fremtræden og de ubebyggede arealer.

Forslaget til lokalplantillæg er i overensstemmelse med rammebestemmelserne i Kommuneplan 2001 (O3-område), hvorved bemærkes, at i Kommuneplan 2001 er anvendelsesbestemmelsen for O3-områder præciseret således, at der tillige nævnes kollegier.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Forslaget om tillæg til den gældende lokalplan nr. 76 er foranlediget af, at Industriens Arbejdsgivere i København har tilbudt Statens Forsknings- og Undervisningsbygninger at erhverve en knap 4.000 m2 stor parcel af de staten tilhørende ejendomme matr. nr. 5672 og 5670 Udenbys Klædebo Kvarter, København, beliggende Rådmandsgade 59-65, med henblik på at opføre en kollegiebebyggelse med et samlet etageareal på ca. 3.600 m2.

På baggrund heraf er af arkitektfirmaet Boje Lundgaard & Lene Tranberg udarbejdet et skitseprojekt til en sådan kollegiebebyggelse.

Tillægget til den gældende lokalplan er nødvendiggjort af, at denne for blandt andet den heromhandlede parcel ikke indeholder anvendelsesbestemmelser, men alene bebyggelsesregulerende bestemmelser, og det endvidere i lokalplanen er bestemt, at væsentlige ændringer af bebyggelsesforholdene i området forudsætter tilvejebringelse af supplerende lokalplan.

Forslag til lokalplantillæg

Tillægget muliggør opførelse af en kollegiebebyggelse indeholdende 100 kollegieboliger samt fællesfaciliteter. Tillægget har til formål at sikre, at den kommende bebyggelse ved sin udformning og placering understøtter kvarterets særlige gadestruktur samt medvirker til at højne områdets arkitektoniske kvalitet.

Lokalplantillægget fastlægger området til offentlige formål – institutioner og andre sociale formål, skoler og andre undervisningsformål samt kollegiebebyggelse - med en maksimal bebyggelsesprocent på 110. Bebyggelsen skal placeres inden for et nærmere angivet byggefelt og skal opføres i mindst 4 og højst 6 etager samt eventuelt udnyttet tagetage. Gesimshøjden må ikke overstige 17 m, og den samlede højde inklusive tagetage må ikke overstige 20 m.

Lokalplantillægget indeholder herudover bestemmelser om bebyggelsens ydre fremtræden og materialevalg, såvel for den egentlige kollegiebebyggelse som for eventuelle småbygninger såsom skure, udhuse og lignende.

Bebyggelsen skal fremstå med et selvstændigt arkitektonisk udtryk af høj kvalitet. Endvidere er bestemt, at den endelige udformning, herunder materialer, farver mv. af bebyggelse skal godkendes af Bygge- og Teknikforvaltningen.

Endelig er i tillægget bestemt, at friarealet (eksklusive parkerings- og tilkørselsareal) skal være af størrelsesordenen 60 % af boligetagearealet. Parkeringsdækningen skal være af størrelsesordenen 1 parkeringsplads pr. 100 m2 etageareal, og parkering må indrettes på terræn, i underjordisk anlæg eller eventuelt andetsteds i kvarteret. I forbindelse med kollegiebebyggelse kan det dog overvejes kun at kræve et mindre antal parkeringspladser anlagt ved bebyggelsens ibrugtagen. Der skal endvidere indrettes cykelparkering i fornødent omfang.

Lokalplantillægget indeholder bestemmelse om tilslutningspligt til Københavns Energis fjernvarmesystem og forsyning med bygas. Det skal dog bemærkes, at betydningen af bestemmelsen om gasforsyning for øjeblikket drøftes med Miljøministeriet.

Trafikale forhold

Rådmandsgade er, ligesom Titangade og Sigurdsgade, en lokalgade med en begrænset trafikmængde.

Kommuneplanlægning

Lokalplantillægget er med hensyn til anvendelsen til offentlige formål – institutioner og andre sociale formål, skoler og andre undervisningsformål samt kollegiebebyggelse – samt med hensyn til de bebyggelsesregulerende bestemmelser i overensstemmelse med rammebestemmelserne (O3-område) i Kommuneplan 2001, hvorved bemærkes, at i Kommuneplan 2001 er anvendelsesbestemmelsen for O3-områder præciseret således, at der tillige nævnes kollegier.

Forslag til dialogstrategi

I forlængelse af indstilling vedrørende koncept for dialog med borgerne om byens fysiske planlægning, der er tiltrådt af Borgerrepræsentationen i mødet den 29. marts 2001 (BR 111/01), foreslås følgende dialogstrategi.

På baggrund af, at der er tale om indledningen til omdannelse af et større, hidtil ekstensivt og blandet udnyttet område, etableres der i offentlighedsperioden følgende dialogaktivitet:

  • Etablering af en særlig hjemmeside, der opbygges med en informationsdel og en dialogdel
  • Gennemførelse af en udstilling i lokalområdet
  • Gennemførelse af et borgermøde i lokalområdet. Da området ligger tæt på store boligbebyggelser, og da kollegiebyggeriet er indledning til en kommende omdannelse af karreen, som i dag for størstedelens vedkommende ligger på en forsømt måde, foreslås borgermødet afholdt som et orienteringsmøde med indlæg fra forvaltningen. Borgerrepræsentationens partier indbydes til at lade sig repræsentere på mødet med henblik på at kunne besvare spørgsmål og indgå i debat om planens indhold. Endvidere indbydes repræsentanter for Industriens Arbejdsgivere i København og Statens Forsknings- og Undervisningsbygninger til at være til stede og eventuelt besvare opklarende spørgsmål.

Miljøvurdering

Der henvises til nedenstående udtalelse fra Miljøkontrollen samt bemærkningerne hertil.

Høring

I forbindelse med udarbejdelse af forslaget til lokalplantillæg har Plan & Arkitektur foretaget høring af Økonomiforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Miljøkontrollen og Københavns Energi under Miljø- og Forsyningsforvaltningen samt af Københavns Bymuseum.

Økonomiforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Københavns Energi og Københavns Bymuseum har ikke meddelt bemærkninger til lokalplanforslaget.

Miljøkontrollen anbefaler med henvisning til det af Borgerrepræsentationen i mødet den 1. marts 2001 tiltrådte forslag til "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri", at der i tillæggets formålsbestemmelse optages bestemmelse om anvendelse af miljørigtige principper i videst muligt omfang.

Trafikstøj

Miljøkontrollen oplyser, at Titangade, Sigurdsgade og Rådmandsgade er lokalgader, hvor det ækvivalente trafikstøjniveau skønnes at ligge under 60 dB(A).

Virksomheder

Miljøkontrollen oplyser endvidere, at der i nærheden af lokalplanområdet forefindes en del virksomheder af miljømæssig betydning for den kommende kollegiebebyggelse.

På ejendommen Rådmandsgade 60 er beliggende en grafisk virksomhed, hvilken type virksomheder som udgangspunkt har et vejledende afstandskrav på 50 m til nærmeste bolig. Den aktuelle afstand til kollegiebebyggelsen er ca. 25 m, men på baggrund af virksomhedens aktiviteter vurderer Miljøkontrollen, at den kan indpasses med en afstand på 20 m til nærmeste bolig. Virksomheden vurderes dermed ikke at ville give anledning til miljømæssige gener for kollegiebebyggelsen.

På ejendommen matr. nr. 5671 Udenbys Klædebo Kvarter, København, Titangade 2, er beliggende en række autoværksteder, hvoraf nærmeste værksted ligger tæt på skel mod matr. nr. 5672, hvorpå kollegiebebyggelsen planlægges opført. Afstanden til kollegiet vil blive ca. 20 m. Vejledende afstandskrav fra autoværksteder til nærmeste bolig er 50 m, men erfaringsmæssigt kan autoværksteder indpasses med en afstand på 20 m til nærmeste bolig. Det vurderes derfor, at eventuelle miljømæssige gener kan undgås ved regulering af virksomhederne.

På ejendommen Rådmandsgade 78 er beliggende et autolakereri. Autolakererier har i henhold til autobekendtgørelsen et afstandskrav til forureningsfølsomt område, eksempelvis boliger, på 100 m fra forureningskilden, dvs. afkastet. Autolakereriet ligger ca. 50 m fra det planlagte kollegium. Miljøkontrollen har foretaget en OML-beregning af immissionsbidraget i området. Denne beregning viser, at den maksimale koncentration er 0,5 mg/m3 i 1,5 meters højde ved det planlagte kollegium. B-værdien (grænseværdien) er 0,3 mg/m3 for eksisterende virksomheder. Virksomheden vurderes derfor at kunne give anledning til miljømæssige gener for beboerne på kollegiet. Byggeri indenfor en afstand af 100 m fra autolakereriets afkast vil kræve nye OML-beregninger i forhold til det specifikke byggeri samt passende afværgeforanstaltninger, eventuelt i form af rensning før afkast, forhøjelse af afkastet eller lig nende.

Jordforurening

Miljøkontrollen oplyser, at der i 2001 blev foretaget en jordforureningsundersøgelse i området, hvor der konstateredes forurening med tungmetaller, PAH`er og oliekomponenter svarende til klasse 4. På den baggrund vil området blive kortlagt på vidensniveau 2 i henhold til Jordforureningsloven. Ifølge lovens § 8, stk. 1, skal der søges om tilladelse inden ændring af arealet til følsom anvendelse.

I en tilladelse efter § 8 vil der blandt andet blive stillet krav om, at der på fremtidige ubefæstede arealer som udgangspunkt skal være ½ m ren jord øverst. Den rene jord skal adskilles med signalnet fra den oprindelige jord.

Hvis eventuelt forurenet jord ønskes placeret et andet sted på arealet, skal projektet forelægges Miljøkontrollen, som herefter tager stilling til, om der kræves tilladelse efter Miljøbeskyttelsesloven.

Grundvand

Lokalplantillægsområdet ligger i et område med begrænsede drikkevandsinteresser, hvilket indebærer, at der kan etableres nedsivningsanlæg for uforurenet regnvand til uforurenet undergrund, jf. Spildevandsplan 2000.

Miljøkontrollens anbefalinger

Miljøkontrollen anbefaler, at der i lokalplanen optages nærmere angivne bestemmelser om foranstaltninger til imødegåelse af støj og andre forureningsgener for beboere og brugere, om tilførsel af ren jord og bortskaffelse af forurenet jord, om nedsivningsanlæg samt om afværgeforanstaltninger i forhold til autolakereriet Rådmandsgade 78.

Bemærkninger

I forbindelse med Borgerrepræsentationens vedtagelse i 1998 af de miljømæssige retningslinier for "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri" samt vedtagelse i 2001 af en revision her er det tiltrådt, at de vedtagne minimumskrav optages som bestemmelser i lokalplanerne i det omfang, planloven giver hjemmel hertil. I det her omhandlede lokalplantillæg indføjes efter sædvanlig praksis i en fodnote en henvisning til Borgerrepræsentationens vedtagelser. Miljøkontrollens ønsker er endvidere tilgodeset gennem optagelse af bestemmelser i lokalplanen i det omfang planloven muliggør det.

En nærmere afklaring af hvilke foranstaltninger, der må iværksættes i forhold til det ovenfor nævnte autolakereri i Rådmandsgade 78 må som nævnt bero på nærmere målinger og må gennemføres ved en forhandling mellem Industriens Arbejdsgivere i København og virksomheden.

 

BILAG VEDLAGT

  1. Redegørelse for forslag til lokalplantillæg samt luftfoto af området
  2. Forslag til lokalplantillæg nr. 2 til lokalplan nr. 76, "Titangade"

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

  1. Udtalelse af 14. maj 2002 fra Miljøkontrollen

 

Jens Ole Nielsen

Til top