Mødedato: 11.03.2003, kl. 15:00

Høring vedrørende modregning ved kommuners salg af energivirksomhed m.v. (Økonomiudvalget og Miljø- og Forsyningsudvalget)

Høring vedrørende modregning ved kommuners salg af energivirksomhed m.v. (Økonomiudvalget og Miljø- og Forsyningsudvalget)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 11. marts 2003

 

 

J.nr. ØU 57/2003

 

6. Høring vedrørende modregning ved kommuners salg af energivirksomhed m.v. (Økonomiudvalget og Miljø- og Forsyningsudvalget)

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Miljø og Forsyningsudvalget og Økonomiudvalget godkender

at vedlagte høringssvar om forslag til modregning af kommuners afståelse af energivirksomheder m.v. fremsendes til Energistyrelsen

 

RESUME

Københavns Kommune har den 21. februar 2003 modtaget vedlagte høring vedr. forslag til lov om ændring af elforsyningsloven, varmeforsyningsloven, lov tilskud til elproduktion og lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner og amtskommuner.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Økonomiforvaltningen har udarbejdet vedlagte udkast til høringssvar jf. bilag 1

Det indstilles til Miljø- og Forsyningsudvalget og Økonomiudvalget, at vedlagte høringssvar fra Københavns Kommune sendes til Energistyrelsen.

SAGSBESKRIVELSE

Energistyrelsen har sendt 4 lovforslag i høring om modregning ved kommuners afståelse mv. af energivirksomheder, sikring af el- og varmepriser, forbrænding af kød og benmel samt søledningsanlæg til mindre øer mv. Høringsfristen er den 12. marts 2003.

Forslaget indebærer som det væsentligste, at Lex NESA bestemmelsen i el og varmeforsyningsloven ophæves og erstattes af en modregning af bloktilskuddet, hvis kommunen vælger at sælge sin el eller varmeforsyning m.v. Modregningen skal ske med 40%, hvis det resterende beløb deponeres eller hvis beløbet anvendes til ekstraordinært at afdrage kommunens gæld. Det deponerede beløb vil blive frigivet med en tiendedel pr. år. Hvis en kommune alternativt ønsker umiddelbart at anvende et salgsprovenu til et øget kommunalt forbrug, vil statens modregning i pågældende kommunes bloktilskud udgøre 60% af den samlede salgspris.

I høringssvaret anføres, at Københavns Kommune har det principielle synspunkt, at de værdier, der er opbygget i energiforsyningen ikke bør inddrages af staten, og at ekstraordinære indtægter fra salg af aktiver i stedet uindskrænket bør kunne anvendes til eksempelvis nedbringelse af kommunens gæld.

I høringssvaret påpeger Københavns Kommune endvidere, at den foreslåede inddragelse og beslaglæggelse af kommunale værdier ved salg af kommunalt ejede energivirksomheder, dels gennem modregning i kommunens bloktilskud dels gennem deponeringen af gevinster i op til 10 år, reelt kan risikere at bidrage til en cementering af den eksisterende energistruktur, og ikke som det er lovforslagets formål nemlig at fremme en strukturudvikling inden for energisektoren.

Herudover søger lovforslaget at begrænse kommuners engagement i virksomheder, der væsentligt udvider deres aktiviteter ved, at økonomi- og erhvervsministeren skal godkende kommunal deltagelse i sådanne virksomheder. I høringssvaret påpeges, at der allerede er regulering af kommunale kommercielle aktiviteter i elforsyningsloven og i de almindelige kommunalretlige regler. Københavns Kommunes vurdering er derfor, at der ikke er behov for yderligere begrænsninger af de kommunale aktiviteter.

Endelig består forslaget i, at provenuet fra en kommunes salg af fx affaldsaktiviteter og vandforsyning også modregnes bloktilskuddet efter samme regler som salg af el og varmevirksomhed, hvis disse indgår i en koncernstruktur med el eller varme. Høringssvaret rummer en forundring over, at andre forsyningsområder reguleres via el og varme lovforslagets bemærkninger, og at det er uklart, hvad der forstås ved en koncernstruktur.

Afslutningsvis i høringssvaret tilkendegives, at Københavns Kommune forbeholder sig ret til at rejse sagen i de årlige forhandlinger med regeringen om kommunens økonomi.

 

ØKONOMI

Københavns Kommune vil blive berørt økonomisk af lovforslaget, hvis kommunen på et tidspunkt måtte vælge at afstå hele eller dele af Københavns Energi eller modtage udbytte fra energivirksomheden.

MILJØVURDERING

-

ANDRE KONSEKVENSER

-

HØRING

Lovforslaget er ikke sendt i høring i de øvrige forvaltninger.

BILAG

bilag 1 udkast til Københavns Kommunes høringssvar (høringsbrev med 2 bilag)

bilag 2 høringsbrev fra Energistyrelsen med lovforslag

 

Erik Jacobsen/

f. /Peter Elsman

Til top