Mødedato: 10.12.2002, kl. 15:00

Udgifter til pensioner og pensionsbidrag i forbindelse med overgangen fra tjenestemandsansættelse til overenskomstansættelse

Udgifter til pensioner og pensionsbidrag i forbindelse med overgangen fra tjenestemandsansættelse til overenskomstansættelse

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 10. december 2002

 

 

 

J.nr.             ØU 328/2002

 

 

2.                   Udgifter til pensioner og pensionsbidrag i forbindelse med overgangen fra tjenestemandsansættelse til overenskomstansættelse

 

 

INDSTILLING

[s1] Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget drøfter nærværende indstilling.

 

 

RESUME

[s2] Kommunens samlede udgifter til pensioner og pensionsbidrag vil være stigende de næste 15 år. Københavns Kommune oplever i disse år en dobbelt pensionsbyrde, da kommunen både finansierer tidligere tjenestemandsansatte medarbejderes nuværende pension og de nuværende overenskomstansatte medarbejderes fremtidige pension. Væksten i betalingerne til pensionsbidrag for de overenskomstansatte medarbejdere vil være større end faldet i pensionsudbetalingerne til de tidligere tjenestemandsansatte medarbejdere.

 

Forvaltningernes merudgifter til de overenskomstansatte medarbejderes pensionsbidrag modsvares således ikke af tilsvarende mindreudgifter til pension til de tidligere tjenestemandsansatte medarbejdere. Udgifterne til pensioner til tidligere ansatte tjenestemænd i Københavns Kommune toppede i 2000 og forventes at være svagt faldende frem mod 2007, hvorefter udgifterne forventes at være konstante frem til 2017. Først herefter vil udgifterne til tjenestemandspensioner falde væsentligt.

 

Budgettet til udbetaling af tjenestemandspensioner er et lovbundet område. Dette betyder, at budgetterede mindreudgifter på området ikke tilfalder Økonomiudvalget, men øger det samlede økonomiske råderum for kommunen og dermed indgår i Borgerrepræsentationens politiske prioritering af kommunens samlede økonomiske ressourcer.

 

SAGSBESKRIVELSE

[s3] Siden midten af 1980'erne har Økonomiforvaltningen i et samarbejde med forvaltningerne forestået overgangen fra tjenestemandsansættelse til overenskomstansættelse for de personalegrupper i Københavns Kommune, for hvilke der endnu ikke var adgang til overenskomstansættelse. Såvel forvaltningerne som Økonomiforvaltningen var opmærksomme på den budgetmæssige merudgift, en overgang til overenskomstansættelse ville komme til at betyde.

 

Under drøftelserne i 1990 om indførelsen af den ændrede ansættelsesform accepterede alle magistratsafdelinger selv at afholde udgifterne ved overgangen fra tjenestemandsansættelse til overenskomstansættelse, idet opfattelsen var, at den øgede udgift ved pensionsindbetalingerne blev kompenseret ved den mere smidige ansættelsesform, en overenskomstansættelse er. Begrundelsen herfor er, at magistratsafdelingerne som arbejdsgivere opnår en betydelig fleksibilitet. Magistratsafdelingerne var af den opfattelse, at fordelene ved den nye ansættelsesform ville opveje ulempen i form af de løbende betalinger til de overenskomstansattes arbejdsmarkeds­pensioner.

 

Overgangen fra tjenestemandsansættelse til overenskomstansættelse for forvaltningerne har generelt været glidende og forudsigelig, da ændringen i ansættelsesformen er sket i takt med, at ældre medarbejdere er gået på pension og er blevet erstattet af nye overenskomstansatte medarbejdere. Forvaltningerne har således haft gode muligheder for at kunne planlægge overgangen fra tjenestemandsansættelse til overenskomst­ansættelse, og dermed gode betingelser for at tilpasse sig de nye pligter og rettigheder, som den nye ansættelsesform medfører – herunder en hensigtsmæssig anvendelse af den forøgede fleksibilitet.

 

Medfører overgangen fra tjenestemands­ansættelse til overenskomstansættelse merudgifter for forvaltningerne ?

Forvaltningerne i Københavns Kommune betaler som udgangspunkt ikke pensionsbidrag til tjenestemandsansatte medarbejdere eller pension til tidligere ansatte tjenestemænd. Udgiften til betaling af pensioner til tidligere tjenestemænd i Københavns Kommune afholdes af en central konto under Økonomiudvalget. Forvaltningerne betaler pensionsbidrag til de overenskomstansatte medarbejdere, mens de er ansat, men har til gengæld ingen pensionsforpligtelse over for disse, når de ikke længere er ansat hos den pågældende forvaltning. Forvaltningerne har således som udgangspunkt kun pensionsrelaterede udgifter for de overenskomstansatte medarbejdere.

 

Overenskomstansatte medarbejdere, der erstatter tidligere tjenestemands­ansatte medarbejdere, har typisk en lavere gennemsnitsløn excl. pension end de afgående tjenestemandsansatte medarbejdere. Det skyldes, at de nyansatte overenskomstansatte medarbejdere typisk har en lavere anciennitet end de afgående tjenestemands­ansatte medarbejdere. Forvaltningerne oplever således, at merudgifterne til de overenskomst­­ansattes pensionsindbetalinger i nogen grad kompenseres af mindreudgifter til løn excl. pension

 

Københavns Kommunes fremtidige udgifter til tjenestemands­pensioner og pensionsbidrag til overenskomstansatte

Københavns Kommune skal udbetale livsvarig pension til tidligere ansatte tjenestemænd og ansatte på tjenestemandslignende vilkår. Løn- og Pensionsanvisningen under Økonomiudvalget udbetaler pensioner til disse tidligere medarbejdere.

 

Budgettet til udbetaling af tjenestemandspensioner er et lovbundet område. Dette betyder, at budgetterede mindreudgifter på området ikke tilfalder Økonomiudvalget, men øger det samlede økonomiske råderum for kommunen og dermed indgår i Borgerrepræsentationens politiske prioritering af kommunens samlede økonomiske ressourcer.

 

Afvigelser mellem budget og regnskab reguleres over kommunekassen.

 

Den nuværende budgetteringsmetode sikrer således, at de fremtidige mindreudgifter til tjenestemandspensioner indgår i Borgerrepræsentationens politiske prioritering af kommunens samlede økonomiske ressourcer.

 

De faktisk afholdte udgifter til pensioner i perioden 1998 – 2001 fremgår af nedenstående tabel:

 

Regnskabsår

Udgift til pensioner (mio. kr. 2002-lønniveau)

1998

1.026,8

1999

1.044,6

2000

1.102,0

2001

1.046,3

2002*

1.091,5

                        * For 2002 er udgiften den budgetterede udgift til pensioner

 

I 2003 forventes udgifter til pensioner at udgøre 1.067 mio. kr. (2002-lønniveau). Den løbende overgang fra tjenestemandsansættelse til overenskomst­ansættelse medfører, at denne pensionsbyrde vil være faldende i fremtiden, når det årlige antal "tjenestemandspensionister", der afgår ved døden, overstiger antallet af tjenestemænd, der går på pension.

 

Udgifterne til pensioner til tidligere ansatte tjenestemænd i Københavns Kommune toppede i 2000 og forventes at være svagt faldende frem mod 2007, hvorefter udgifterne forventes at være konstante frem til 2017. Først herefter vil udgifterne til tjenestemandspensioner falde væsentligt.

 

Kommunens samlede udgifter til pensioner og pensionsbidrag vil være stigende de næste 15 år, idet væksten i betalingerne til pensionsbidrag for de overenskomstansatte medarbejdere vil være større end faldet i pensionsudbetalingerne til de tidligere tjenestemandsansatte medarbejdere.

 

Københavns Kommune oplever således i disse år en dobbelt pensionsbyrde, da kommunen både finansierer tidligere tjenestemandsansatte medarbejderes nuværende pension og de nuværende overenskomstansatte medarbejderes fremtidige pension.

 

Forvaltningernes merudgifter til de overenskomstansatte medarbejderes pensionsbidrag modsvares således ikke af tilsvarende mindreudgifter til pension til de tidligere tjenestemandsansatte medarbejdere.

 

Indførelse af en generel kompensations­ordning i Københavns Kommune

Overgangen fra tjenestemandsansættelse til overenskomstansættelse er en problemstilling, der vedrører alle kommuner i Danmark. Økonomiforvaltningen har derfor rettet henvendelse til Århus, Odense og Ålborg kommuner.

 

Hverken Århus, Odense eller Ålborg har indført en generel kompensationsordning, der kompenserer de enkelte forvaltninger for de merudgifter på lønbudgettet, som overgangen fra tjenestemandsansættelse til overenskomstansættelse kan medføre.

 

Det kan imidlertid godt lade sig gøre at etablere en sådan kompensationsordning, der giver de enkelte udvalg et rammeløft, hver gang en stilling forlades af en tjenestemand og besættes af en overenskomstansat medarbejder.

 

En generel kompensationsordning vil omfordele lønmidler til de udvalg, hvor en relativt stor andel af tjenestemænd endnu ikke er gået på pension, mens de udvalg, der siden starten af 1990'erne har finansieret overgangen fra tjenestemandsansættelse til overenskomstansættelse, i mindre grad vil få glæde af en generel kompensations­ordning.

 

Alternativet til en generel kompensationsordning kan være at etablere særordninger for nogle medarbejdergrupper i Københavns Kommune (f.eks. folkeskolelærerne). Det er dog vanskeligt for Økonomiforvaltningen at pege på, hvilke udvalgte medarbejdergruppers overgang fra tjenestemandsansættelse til overenskomstansættelse, der bør give anledning til etablering af særordninger for nogle udvalg, da mulighederne for at gennemføre de økonomiske og personalemæssige omstillinger principielt er de samme for alle udvalg.

 

 

Økonomi

Ingen bemærkninger

 

 

Miljø

Det vurderes, at der ikke er væsentlige miljømæssige konsekvenser forbundet med indstillingen.

 

 

Høring

Indstillingen har ikke været sendt i høring. Den tidligere fremsendte redegørelse i samme sag har været forelagt Forvaltningerne, og deres bemærkninger er indarbejdet i redegørelsen, der vedlægges som bilag.

 

 

Andre konsekvenser

Ingen bemærkninger

 

 

Bilag

1. Redegørelsen "Analyse af pensionsbidrag i forbindelse med overgang fra tjenestemandsansættelse til overenskomstansættelse".

 

 

                      Erik Jacobsen

                                                                  /

                                                                                                             Bjarne Winge

 


 [s1]00110357DOC

 [s2]00110358DOC

 [s3]00110359DOC

Til top