Mødedato: 10.11.2020, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D på 1. sal

Udmøntning af korrektionsreserve i By & Havn til anlægsbudgettet for metro til Sydhavn

Se alle bilag

Økonomiudvalget skal tage stilling til anmodning fra Metroselskabet I/S om udmøntning af de resterende 483 mio. kr. fra 10 pct. korrektionsreserven, der er reserveret i Udviklingsselskabet By & Havn I/S' langtidsbudget til brug for Sydhavnsmetroens anlægsbudget.

Anmodningen er begrundet i et forventet træk på disponible reserver med henblik på projektets fremdrift og mulighed for at reducere omfanget af ekstrabetalinger til entreprenører m.v. bl.a. som følge af konsekvenser af COVID-19 og derudover uforudseelige forhold i et projekt af Sydhavnsmetroens størrelse.

Metroselskabet I/S og Udviklingsselskabet By & Havn I/S aftaler nærmere om udmøntningen med henblik på en optimal likviditetsmæssig løsning for begge selskaber.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at det godkendes, at der i 2020 kan ske udmøntning af 483 mio. kr. (2020-priser) fra korrektionsreserver i Udviklingsselskabet By & Havn I/S til Metroselskabet I/S til anlægsbudgettet for metro til Sydhavn,
  2. at det godkendes, at Metroselskabet I/S og Udviklingsselskabet By & Havn I/S nærmere aftaler udmøntningen af midlerne i 2020 med henblik på at sikre en optimal likviditetsmæssig løsning for parterne.

Problemstilling

Metroselskabet I/S (herefter Metroselskabet) har den 15. september 2020 fremsendt anmodning til Københavns Kommune og Staten v/Transport- og Boligministeriet om frigivelse og indbetaling af 483 mio. kr. fra korrektionsreserver i Udviklingsselskabet By & Havn I/S (herefter By & Havn) til anlægsbudgettet for metro til Sydhavn, jf. bilag 1.

Anlægsbudgettet for Sydhavnsmetroen er fastlagt i henhold til principperne i Ny Anlægsbudgettering (NAB), hvorefter basisbudgettet er fastsat uden indeholdelse af egentlige reserver. Til forventelige uforudseelige forhold på projektet er afsat en reserve på 10 pct. af projektets anlægsbudget svarende til 726 mio. kr. (2020-priser) og til dækning af større afvigelser en central reserve på 20 pct. svarende til 1.453 mio. kr. i 2020-priser.

Projektets korrektionsreserver, i alt 2.165 mio. kr. (2019-priser) er reserveret i By & Havns langtidsbudget, jf. Principaftale om metro til Ny Ellebjerg via Sydhavnen samt udbygning af Nordhavnen af den 27. juni 2014 (herefter Principaftalen) vedlagt som bilag 2.

Borgerrepræsentationen godkendte den 1. februar 2018, at Metroselskabet kunne indgå kontrakter med konsortiet TUNN3L vedrørende etablering af Sydhavnsmetroen til et anlægsbeløb på 7.134 mio. kr. (2018-priser). Borgerrepræsentationen besluttede samtidig i overensstemmelse med Principaftalen, at understøtte Metroselskabets incitamenter til budgetoverholdelse ved ikke samtidig at frigive og indbetale 10 pct. korrektionsreserven til selskabet.

Metroselskabets anmodning om frigivelse omfatter den resterende del af 10 pct. korrektionsreserven. Selskabet har på nuværende tidspunkt modtaget 243 mio. kr. (241 mio. kr. i 2019-priser), der således indgår i projektets disponible reserver. Metroselskabet modtog 21 mio. kr. (2019-priser) heraf, da beslutning om afgreningskammeret fra Cityringen blev taget i 2014 og efterfølgende i 2019 yderligere 220 mio. kr. (2019-priser) i overensstemmelse med beslutning truffet af Borgerrepræsentation den 31. oktober 2019.

Med de i samfundet gennemførte tiltag mod COVID-19 og selskabets nødvendige tiltag for at imødegå konsekvenserne heraf for projektet har selskabet nu disponeret 220 mio. kr. af den frigivne del af korrektionsreserven på 243 mio. kr. For at imødegå de forsinkelser, der er opstået i kølvandet på COVID-19 især på betonarbejderne, har selskabet indgået aftale med entreprenøren TUNN3L om lukning af krav på en række ekstrabetalinger, herunder entreprenørens direkte ekstraomkostninger som følge af COVID-19 situationen. Med aftalen er desuden indgået aftale om gennemførelsen af en række ekstra tiltag med henblik på at indhente den nuværende forsinkelse i løbet af 2020- 2021 og komme tilbage på tidsplanen med åbning af M4 Sydhavn i 2024 trods de forsinkelser, som COVID-19 har påført anlægsarbejderne.

Metroselskabets bestyrelse har som følge heraf på bestyrelsesmødet den 28. august 2020 besluttet at anmode selskabets ejere om, at den resterende del af 10 pct. korrektionsreserven nu frigives og indbetales til selskabet med henblik på i den kommende tid fortsat at sikre selskabet et tilstrækkeligt råderum.

Løsning

Metroselskabet har i anmodningen af 15. september 2020 sandsynliggjort, at der på kort sigt er et behov for at kunne trække på den resterende del af 10 pct. korrektionsreserven.

Baseret på Metroselskabets erfaringer fra de øvrige anlægsprojekter er det afgørende for såvel fremdriften som muligheden for at reducere omfanget af ekstrabetalinger til entreprenører m.v., at selskabet hurtigt vil kunne handle, når der sker noget uventet på projektet, herunder træffe hurtige tekniske beslutninger og foretage økonomiske dispositioner. Til sidstnævnte er der brug for, at selskabet altid vil have et disponibelt økonomisk råderum af en vis størrelse.

Under hensyntagen til aktiviteten i de kommende år, og den fortsatte store uvished omkring, hvilke yderligere konsekvenser tiltagene mod COVID-19 kan få for projektet og dets fremdrift, er det selskabets vurdering, at den resterende del af 10 % korrektionsreserven svarende til 483 mio. kr. vil kunne sikre selskabet et tilstrækkeligt råderum.

Udover de særlige dispositioner der måtte relatere sig til COVID-19, må der generelt påregnes en løbende disponering fra reserven til at håndtere de forhold, der ikke har været indeholdt i de oprindelige kontrakter med entreprenørerne, og som naturligt opstår i et anlægsprojekt som Sydhavnsmetroen.

Metroselskabet vil tilbagebetale eventuelle overskydende korrektionsreservemidler til By & Havn.

Metroselskabet vil drøfte og aftale udmøntningen af de 483 mio. kr. med By & Havn i indeværende år med henblik på at sikre en optimal likviditetsmæssig løsning for begge parter.

I henhold til Borgerrepræsentationens beslutning den 31. oktober 2019 administreres eventuelle fremtidige udmøntninger af midler fra korrektionsreserven vedrørende Sydhavnsmetroen af Økonomiudvalget.

Økonomi

Indstillingen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser for Københavns Kommune.

Trækket på korrektionsreserven regnskabsføres via By & Havns egenkapital.

Videre proces

Transport- og Boligministeriet, Metroselskabet, By & Havn og Frederiksberg Kommune vil blive orienteret om Økonomiudvalgets beslutning.

Transport- og Boligministeriet har ikke bemærkninger til udmøntningen.

Selskabet vil ud fra retningslinjerne i Ny Anlægsbudgettering løbende i forbindelse med den kvartalsvise økonomirapportering orientere selskabets ejere om de disponeringer, der måtte foretages fra den frigivne korrektionsreserve.

 

Søren Hartmann Hede /Søren Tegen Pedersen

Beslutning

Dagsordenspunkt 7: Udmøntning af korrektionsreserve i By & Havn til anlægsbudgettet for metro til Sydhavn (2020-0816366)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 10. november 2020

Indstillingen blev godkendt med 12 stemmer mod 0. Et medlem undlod at stemme.

 

For stemte: A, Ø, B, F, V, C og O.

Imod stemte: Ingen.

Undlod at stemme: Å.

Til top