Mødedato: 08.01.2019, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Startredegørelse for lokalplan ”Englandsvej 51” med tilhørende kommuneplantillæg, Amager Vest

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal udarbejdes en lokalplan, og Økonomiudvalget skal tage stilling til, om der skal udarbejdes et tillæg til kommuneplanen. Planerne skal muliggøre opførelse af boliger og udpegning af bevaringsværdig bebyggelse.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget godkendte,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder forslag til lokalplan ’Englandsvej 51’ på baggrund af de intentioner og anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 2, dog således at der stilles krav om 25% almene boliger.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,

2. at Økonomiforvaltningen udarbejder forslag til kommuneplantillæg på baggrund af de intentioner og anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 2.

Problemstilling

En bygherre har anmodet om en ny lokalplan, der skal muliggøre opførelse af boliger mellem Englandsvej og Vatnavej ved Englandsparken på Amager. Lokalplanområdet er placeret mellem et udsat boligområde og et villaområde, hvorfor ny bebyggelse skal bidrage til at binde de to bydele sammen. Derudover omfatter området i alt tre bygninger, som Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår udpeget som bevaringsværdige. Projekterne kræver en lokalplan samt et kommuneplantillæg på grund af projektets omfang og projektet ikke kan gennemføres inden for Kommuneplan 2015.

Løsning

Bygherrerne i området har udarbejdet et projekt, der består af to boligbebyggelser. Den ene bebyggelse har et etageareal på ca. 8.500 m2 og udgør en samlet bebyggelse, som ligger mellem Englandsvej og Vatnavej med en begrønnet gård i midten. Mod Englandsvej ønsker bygherre at etablere bebyggelsen som karré med enten familie- eller ungdomsboliger i fem etager i ca. 18-20 meter, mens familieboligerne mod Vatnavej i højden skal afspejle villabyen i to etager. Den anden bebyggelse foreslås opført på Vatnavej som ca. 650 m2 familieboliger i to til tre etager. Derudover foreslår Teknik- og Miljøforvaltningen, at en villa fra 1921 på Ulrik Birchs Allé 47 og en tidligere fabrik fra 1916 på Irlandsvej 5A samt en gård fra 1853 på naboejendommen Ulrik Birchs Allé 54 udpeges som bevaringsværdige. Gården er på nuværende tidspunkt i dårlig stand, men er det ældste og et af de sidste spor fra det gamle Sundby. Billeder af disse ejendomme og deres SAVE-værdier fremgår af bilag 6.

Byliv

Lokalplanområdet ligger mellem det udsatte byområde Urbanplanen og et større villakvarter bl.a. Eberts Villaby. Området er del af områdefornyelsen for Sundby. Lokalplanen skal bidrage til områdefornyelsens vision om at binde byen bedre sammen ved at skabe passage gennem området.

Miljø og bynatur

Området er i dag asfalteret med undtagelse af en villahave og seks træer, hvoraf ingen lever op til kriterierne for bevaringsværdige træer (bilag 4). Der fældes ingen træer, og der vil bl.a. blive stillet krav om plantning af 20 nye træer, hvorfor andelen af bynatur øges. Området skal aflede overfladevand til Ulrik Birchs Allé, der er udpeget som kombineret skybruds- og forsinkelsesvej.

Almene boliger

Området ligger i Peder Lykke Skolens distrikt, hvor den almene boligandel udgør 30 %. Når andelen er mellem 20-30 %, kan der i henhold til Kommuneplan 2015 stilles krav om almene boliger efter en konkret vurdering af det enkelte projekt og boligsammensætningen i området. Mod vest ligger området direkte op til Urbanplanen og Dyvekeskolens distrikt, hvor den almene boligandel på 25 % forventes at stige til 27 % som følge af lokalplanen for Urbanplanen Syd. Mod øst ligger Sundbyøster Skoledistrikt, hvor andelen af almene boliger er 6 %. Lokalplanområdet ligger ikke i et udsat byområde. Det er forvaltningens praksis ikke at stille kravet i udsatte byområder. Da lokalplanområdet grænser op til et udsat boligområde, har forvaltningen medtaget nærheden til udsat by i vurderingen. På baggrund af den høje andel af almene boliger i Peder Lykke Skolens distrikt samt placeringen nær Dyvekeskolens distrikt og udsat by vurderer forvaltningen, at kravet om almene boliger ikke skal stilles (bilag 5).

Parkering

Kommuneplanen stiller krav om, at der efter konkret vurdering skal fastsættes en parkeringsnorm i lokalplanen for biler på mindst én parkeringsplads pr. 200 m2 etageareal og højst én parkeringsplads pr. 100 m2 etageareal. Teknik- og Miljøforvaltningen vil i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanen foretage en konkret vurdering af lokalplanens krav til parkering på baggrund af ejendommens beliggenhed i forhold til kollektiv trafik samt projektets karakteristika i forhold til boligstørrelser, bebyggelsesplan og boligtype, som endnu ikke er fastlagt. I forhold til krav om parkering til cykler stiller kommuneplanen krav om fire parkeringspladser pr. 100 m2 etageareal til boligformål.

Kommuneplan


I Kommuneplan 2015 er området udlagt til boliger (B1-område) med en maksimal bebyggelsesprocent på 40 og en maksimal bygningshøjde på 10 meter. Det foreslås, at der etableres en ny kommuneplanramme, som udlægger de to matrikler syd for Ulrik Birchs Allé til boliger (B4-område) med en maksimal bebyggelsesprocent på 150 og en maksimal bygningshøjde på 24 m. I Kommuneplan 2015 er de to matrikler udpeget til butikker for særligt pladskrævende varer som f.eks. biler eller byggematerialer. Forvaltningen foreslår, at udpegningen bortfalder.

Intern høring


Der er foretaget intern høring af lokalplansforslaget, herunder af Amager Vest Lokaludvalg, der vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring. Lokaludvalget er generelt positive over for forslaget i forhold til bl.a. udpegning af bevaringsværdige bygninger og byggeriets tilpasning til omgivelserne. Følgende hovedsynspunkter har været fremført af lokaludvalget:

  1. Er imod at anvendelsen ændres fra erhverv til kun bolig og ønsker at fastholde muligheden for institutions- og serviceerhverv samt offentligt serviceerhverv af hensyn til byliv.
  2. Ønsker et grønt bælte ud til vejene, da området er i grønne omgivelser til flere af siderne.
  3. Ønsker tilstrækkelig parkering og placering af cykelparkering på terræn eller i stueetage.

Forvaltningernes bemærkninger:

  1. Forvaltningerne vurderer, at det ikke er hensigtsmæssigt at fastlægge detailhandel og serviceerhverv i området af hensyn til at sikre detailhandel og byliv på Amagerbrogade. Forvaltningerne har undersøgt muligheden for at placere offentlige funktioner, da dette er en planmæssig god placering mellem et udsat boligområde og villaer. Økonomiforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen har imidlertid oplyst, at behovet for daginstitutioner dækkes uden for området ved eksisterende institutioner i området og nye daginstitutioner på f.eks. det nordøstlige Amager, hvor der er udækket kapacitetsbehov, hvorfor der ikke stilles krav.
  2. Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler grønne haver mod villavejen, men at nyt byggeri mod Englandsvej anlægges med fortov og buet facade i overensstemmelse med modsatte side af Englandsvej, hvilket vil fremhæve Englandsparken og give mere plads til grønt i gården.
  3. Parkeringsnorm og cykelparkering afklares i den videre proces. Friarealer med plads til ophold vil dog være et stort hensyn, hvorfor det kan blive nødvendigt med cykler i kælder.

Anbefalinger til den videre planlægning


Teknik- og Miljøforvaltningen vil i det videre samarbejde med bygherre særligt fokusere på følgende temaer:

  • Ulrik Birchs Allé 47, Ulrik Birchs Allé 54 og Irlandsvej 5A udpeges som bevaringsværdig bebyggelse.
  • Ny bebyggelse skal tilpasses karrébyen mod Englandsvej i fire til fem etager og villaerne mod Vatnavej i højst to etager.
  • Mod den bevaringsværdige bygning på Irlandsvej 5A skal projektet bearbejdes, så der bliver bedre sammenhæng mellem eksisterende og nyt byggeri.
  • Der skal plantes minimum 20 træer, herunder mindst et i gårdrummet og to på pladsen.
  • Bebyggelsesprocenten kan samlet set være op til 135.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Økonomiforvaltningen skønner, at det vil give en årlig kommunal skatteindtægt på ca. 2,2 mio. kr., hvis projektet gennemføres.

Videre proces

Forvaltningerne forventer at forelægge forslag til lokalplan med kommuneplantillæg med henblik på vedtagelse i Borgerrepræsentationen medio 2019, hvorefter det sendes i offentlig høring i otte uger. Lokalplanen og kommuneplantillægget ventes endeligt vedtaget 4. kvartal 2019.

Peter Stensgaard Mørch                         Pernille Andersen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder forslag til lokalplan ’Englandsvej 51’ på baggrund af de intentioner og anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 2.

    Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,
  2. at Økonomiforvaltningen udarbejder forslag til kommuneplantillæg på baggrund af de intentioner og anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 2.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 17. december 2018

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag:
“At der stilles krav om 25% almene boliger.”

 

Ændringsforslaget blev vedtaget med syv stemmer mod en. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, O og Ø.
Imod stemte: I.

 

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

 

Den således ændrede indstilling blev godkendt.

Beslutning

Dagsordenspunkt 7: Startredegørelse for lokalplan ”Englandsvej 51” med tilhørende kommuneplantillæg, Amager Vest (2018-0180750)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. januar 2019

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top