Mødedato: 06.09.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Finansiering af Fælles Medicinkort, MedCom-standarder og CSC Socialt medicinmodul

Se alle bilag

Der skal tages stilling til forslag til anvisning af finansiering til sidste del af implementeringen af det Fælles Medicinkort (FMK) og MedCom-standarder samt til at indføre CSC Social medicinmodul på misbrugsområdet.

Tidligere beslutninger

Socialudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at Socialforvaltningen bevilges et internt lån på 2,9 mio. kr. til det Fælles Medicinkort (FMK), MedCom-standarder samt et medicinmodul på misbrugsområdet. I forlængelse heraf gives og frigives en anlægsbevilling på 2,9 mio. kr. i 2016 til implementering af FMK, MedCom-standarder og medicinmodul på misbrugsområdet,
  2. at tilbagebetaling af internt lån finansieres via provenu fra Socialforvaltningens andel af de tværgående effektiviseringer til budget 2017 og frem, svarende til 0,6 mio. kr. pr. år i perioden 2017-2021. 

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget bemærker, at Socialudvalget 17. august 2016 har godkendt, at tilbagebetaling af det interne lån finansieres via provenu fra Socialforvaltningens andel af de tværgående effektiviseringer til Budget 2017 og frem, svarende til 0,6 mio. kr. pr. år i perioden 2017-2021.

Det bemærkes yderligere, at investeringen til de tværgående effektiviseringscases ”Energipakken, Helhedsorienteret indsats for unge, LED belysning fase 1, Indkøbsprogram for Københavns Kommune, Udbud af drift og vedligehold af tekniske basisinstallationer” indgår i budgetforhandlingerne for 2017, hvormed Socialudvalget disponerer over provenuet fra tværgående effektiviseringer, der endnu ikke er vedtaget af Borgerrepræsentationen.

Såfremt den disponerede finansiering ikke tilvejebringes, skal Socialudvalget derfor anvise alternativ finansiering af tilbagebetalingen af det interne lån indenfor Socialudvalgets bevilling Tværgående opgaver og administration, jf. indstillingens økonomiafsnit.

Økonomiudvalget forudsætter, at merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.”

Problemstilling

Det er nødvendigt, at Københavns Kommune implementerer MedCom-standarder, da der er tale om afgørende nationale standarder for kommunikation om borgernes medicin med eksempelvis praktiserende læger og sygehuse, samt implementere det Fælles Medicinkort på botilbudsområdet, idet det tidligere nationale system PEM (Personlige elektroniske medicinprofil) lukkes i 2016.

Samtidig er det i Socialforvaltningen i dag ikke muligt at samle dokumentationsarbejdet på misbrugsområdet vedrørende medicinhåndtering i ét system pga. manglende digital understøttelse. Arbejdet foregår derfor både i systemet Brugerjournalen, delvist i CSC Social og delvist på papir. Det afskærer kommunens medarbejdere fra at dele relevante oplysninger på tværs af forvaltningen. Herudover betyder det, at forvaltningen har vanskeligt ved at efterleve lovgivning om en enstrenget dokumentation.

Hvis Socialforvaltningen ikke håndterer problemstillingerne omkring etablering og implementering af de digitale løsninger, er der således en væsentlig risiko for, at forvaltningen ikke kan modtage de nødvendige informationer om borgernes pleje- og medicinbehov, da IT-løsningerne netop understøtter, at borgerne kan tilbydes den korrekte kommunale indsats. Det kan være i form kommunikationsfejl i forbindelse med, at borgeren er udskrives fra hospital eller ikke tilbydes den korrekte medicin mv.

IT-investeringer er derfor nødvendige for at sikre patientsikkerheden ift. eksempelvis medicinhåndtering via digital understøttelse af arbejdsgange og sikring af de bedst mulige rammer for kommunikation med regionens sygehuse. Herudover vil IT-investeringerne understøtte, at Socialforvaltningen kan efterleve lovgivningen om en enstrenget dokumentation.

Forslaget har været rejst tidligere i forbindelse med budgetforhandlingerne og overførselssag, hvor det blev aftalt at Socialforvaltningen skulle vende tilbage med denne indstilling, hvis ikke der blev afsat midler.

Løsning

FMK/MedCom-standarder

Etableringen af FMK skal gøre op med de problemer, der kommer af, at informationer om borgernes medicinering ligger spredt på forskellige it-systemer. Idet det er vanskeligt at få et korrekt og samlet billede af, hvilken medicin der er aktuel for den enkelte borger, bliver der brugt mange ressourcer på at kontakte hinanden for at få de nødvendige oplysninger. Et hovedsucceskriterium for FMK er derfor, at det skal øge patientsikkerheden. For borgeren betyder FMK, at alle borgere også selv kan følge med i deres medicin og se hvem, der har tilgået deres oplysninger. FMK giver dermed et fundament for, at medicin-administration i højere grad kan ske sammen med borgeren.

Ved at implementere MedCom-beskeder på det sociale område skabes der bedst mulige rammer for at sikre, at sygehusene informerer Socialforvaltningen ved indlæggelser og udskrivninger, idet der benyttes samme elektroniske kanal. Regionerne, sygehusene og de praktiserende læger er i fuld gang med at gå over til MedCom standarder. Det betyder, at de allerede nu sender deres handlingsanvisende oplysninger om borgernes behov (indlæggelsesinformation, udskrivelsesbeskeder, medicinbehov, plejebehov etc.) til Københavns Kommune i MedCom–standarder. Ligeledes vil Regionen fremadrettet alene modtage oplysninger fra Københavns Kommune i MedCom-standarder. Implementeringen af MedCom-standarder vil desuden understøtte FMK.

CSC social, misbrugsområdet

For at understøtte at dokumentationsarbejdet på misbrugsområdet vedrørende medicinhåndtering samles i ét system, og at lovgivningen om en enstrenget dokumentation kan efterleves, har udbyderen af CSC social og Socialforvaltningen udviklet et modul med nye funktionaliteter vedr. medicinhåndtering i CSC Social. Modulet understøtter det særlige behov vedr. medicinhåndtering på misbrugsområdet. Man har desuden sikret, at håndtering af medicin på området kan understøtte FMK.

Den primære gevinst ved at udvide CSC Social med et modul til medicinhåndtering på misbrugsområdet er at skabe den rette digitale understøttelse til sikring af patientsikkerheden ift. medicinhåndtering samt til overholdelse af lovkrav.

I tabel 1 er aktivitet og afledt effekt opstillet.

Tabel 1: Oversigt over aktiviteter og afledt effekt

Aktivitet

Afledt effekt

FMK: Etablering af samlet og ajourført medicinoversigt, som kan tilgås via det socialfaglige system for medicinansvarlige i Socialforvaltningen

Nedbringelse af antallet af fejl som følge af ajourført overblik over en borgers aktuelle medicinering i FMK.

Nedbringelse af tid, der bruges aktuelt i Socialforvaltningen, når personalet skal sikre, at de har de korrekte oplysninger.

Nedbringelse af fejl, når borger udskrives fra hospital.

Borger har adgang til samme oplysninger som medicinansvarlige i kommunen.

Etablering af MedCom-beskeder i de socialfaglige systemer i Socialforvaltningen

Rettidig og ensartet information om borgere ved sektorovergange.

Implementering af medicinhåndteringsmodul i CSC Social til håndtering af medicin på misbrugsområdet

Mindre dobbeltregistrering og bedre datakvalitet og ledelsesinformation. Sikre medicinsikkerheden og understøtte, at gældende og kommende lovkrav og tiltag (f.eks. MedCom) kan efterleves

Økonomi

FMK/MedCom-standarder

Socialforvaltningens samlede udgift til implementering af FMK og MedCom er på 10 mio. kr. Heraf har Socialforvaltningen allerede finansieret 8,0 mio. kr. ved interne omplaceringer i 2014. Der udestår derfor finansiering af udgifter til den resterende implementering på 2,0 mio. kr. i anlægsudgifter. Finansieringen er nødvendig for at kunne gennemføre projekterne. Afledte serviceudgifter på ca. 0,6 mio. kr. fra 2016 og frem vil blive håndteret indenfor Socialudvalgets (SUD) ramme.

CSC social, misbrugsområdet

Udviklingen og implementeringen af det nye medicinmodul på misbrugsområdet estimeres til 900 t. kr. i anlægsudgifter. Udgifterne anmodes finansieret via et internt lån på 2,9 mio. kr. i 2016. Tilbagebetalingen af det interne lån finansieres via provenu fra Socialforvaltningens andel af de tværgående effektiviseringer til budget 2017 og frem. Det interne lån tilbagebetales over en femårig periode, svarende til 0,6 mio. kr. pr. år i perioden 2017-2021.  

De bevillingsmæssige konsekvenser er opstillet i tabel 2.

Tabel 2. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/projekt

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr. (2016 p/l)

2016

2017

2018

2019

SUD

Implementering af sidste del af FMK/MedCom

1621 - Tværgående opgaver og administration

6.45.51.3

2.000

 

 

 

SUD

Køb og implementering af medicinhåndtering i CSC Social

1621 - Tværgående opgaver og administration

6.45.51.3

900

 

 

 

ØU

Internt lån – modpost på kassen

Finansposter (Kassen)

8.22.05.5

-2.900

 

 

 

I alt

 

 

 

0,0

 

 

 

Videre proces

Ved godkendelse sendes indstillingen videre til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Nina Eg Hansen                              / Anders Kirchhoff

Oversigt over politisk behandling

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

1. at Socialforvaltningen bevilges et internt lån på 2,9 mio. kr. til det Fælles Medicinkort (FMK), MedCom-standarder samt et medicinmodul på misbrugsområdet.

Socialforvaltningen indstiller, såfremt 1. at-punkt godkendes,

2. at Socialudvalget godkender, at tilbagebetaling af internt lån finansieres via provenu fra Socialforvaltningens andel af de tværgående effektiviseringer til budget 2017 og frem, svarende til 0,6 mio. kr. pr. år i perioden 2017-2021.  

 

Socialudvalgets beslutning i mødet den 17. august 2016

Under punktets behandling deltog kontorchef Siggi Kristoffersen.

Der var udsendt et rettelsesblad til indstillingen, med rettelser til indstillingens 1. at-punkt og tilføjelse af tabel 3 om tilbage-betaling af internt lån.

1. at-punkt blev således:

"at Socialforvaltningen bevilges et internt lån på 2,9 mio. kr. til det Fælles Medicinkort (FMK), MedCom-standarder samt et medicinmodul på misbrugsområdet. I forlængelse heraf gives og frigives en anlægsbevilling på 2,9 mio. kr. i 2016 til implementering af FMK, MedCom-standarder og medicinmodul på misbrugsområdet."

Indstillingens 1. og 2. at blev godkendt.

Beslutning

Dagsordenspunkt 20: Finansiering af Fælles Medicinkort, MedCom-standarder og CSC Socialt medicinmodul (2016-0214211)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 6. september 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top