Mødedato: 06.06.2023, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Kvartalsrapportering vedr. Københavns Kommunes større selskaber - 4. kvartal 2022

Se alle bilag

Kvartalsrapportering vedrørende udviklingen i Københavns Kommunes større selskaber forelægges Økonomiudvalget til efterretning. Kvartalsrapportering for 4. kvartal 2022 fremgår af bilag 1. I bilag 2 er indeholdt en oversigt pr. ultimo 2022 over Københavns Kommunes garantier og hæftelser i selskaberne.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at nærværende kvartalsrapport på udviklingen i Københavns Kommunes større selskaber for 4. kvartal 2022, jf. bilag 1, tages til efterretning, 
  2. at oversigt og risikovurdering vedr. Københavns Kommunes garantistillelse og gældshæftelse i de større selskaber, jf. bilag 2, tages til efterretning.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte på mødet den 30. april 2015 indstilling om styrkelse af Københavns Kommunes aktive ejerskab over for de større selskaber, herunder at der løbende sikres politisk ejerskab over udviklingen i kommunens selskaber forankret i Økonomiudvalget og/eller det relevante fagudvalg ved kvartalsvis rapportering til Økonomiudvalget vedrørende samtlige af kommunens større selskaber. 

Løsning

Kvartalsrapporteringen for 4. kvartal 2022 (perioden oktober-december 2022) vedr. de større selskaber forelægges hermed Økonomiudvalget til efterretning. 

Da kvartalstallene først skal godkendes i selskabernes bestyrelser, er rapporteringen forskudt med op til et halvt år, og derfor orienteres der efter anmodning fra Økonomiudvalget tillige om eventuelle aktuelle emner. 

Økonomiforvaltningen har fokus på de mål, der rapporteres på i kvartalsrapporteringen.

Opmærksomheden er således rettet mod forsyningssikkerhed, priser, omkostningseffektivitet, risiko og gæld, byudvikling samt målopfyldelse af større projekter, herunder politisk besluttede projekter som f.eks. Københavns Kommunes klimaplan.

I bilag 1 til indstillingen ses udviklingen i selskabernes nøgletal, herunder er der under punktet ”Særlige opmærksomhedspunkter” redegjort for selskabernes tiltag ift. ejerstrategiernes mål om størst mulig åbenhed. I bilag 2 er indeholdt en oversigt pr. ultimo 2022 over Københavns Kommunes garantier og hæftelser i selskaberne.

Økonomiudvalget orienteres om følgende aktuelle forhold mv. vedr. selskaberne:

HOFOR

Sammenlignet med 2021 er omsætningen i 2022 øget med 1,7 mia. kr. fra 5 mia. kr. til 6,7 mia. kr. Godt 1 mia. kr. er fra et urealiseret finansielt resultat på HOFORs el-afdækning. Den resterende omsætningsstigning skyldes primært højere brændsels- og energipriser på el og fjernvarme. Overskuddet i 2022 på 265 mio. kr., før skat (-777 mio. kr. i 2021), skyldes også højere elpriser samt urealiserede gevinster på prissikring af elprisen.

Udviklingsselskabet By & Havn I/S

Selskabets resultat for 4. kvartal 2022 blev på 1.256 mio. kr. Resultatet er som forventet set i lyset af den generelle økonomiske situation. By & Havn har i perioden 2014-2020 dækket renteudgifterne med indtægterne fra den løbende drift. Dette har ikke været muligt i 2021 og 2022. Selskabet forventer, at situationen kan forbedres i de kommende år i takt med, at bl.a. krydstogt genopstår, og indtægter fra udlejning og parkering styrkes. Der forventes dog tidligst rentedækning fra 2051.

Gælden er steget med 1.456 mio. kr. i strategiperioden 2020-2023.

Der er pr. 4. kvartal 2022 solgt ejendomme for 386 mio. kr.

Egenkapitalen er forbedret med 807 mio. kr. i strategiperioden 2020-2023, når der tages højde for markedsværdiregulering af gælden og udbetalingen i 2020 af 483 mio. kr. vedrørende korrektionsreserven til Sydhavnsmetroen.

Fælledby og Stejlepladsen er indregnet i salgsindtægten og egenkapitalforbedringen og bidrager væsentligt til målopfyldelsen.

Aktuelle oplysninger

1. del af Lynetteholms stormflodssikring er afsluttet i april 2023. Nu pågår prækvalifikation til Lynetteholms fase 2. Der forventes indgået kontrakter i september og byggestart i oktober 2023.

Ankestyrelsen har den 26. april 2023 meddelt, at Københavns Kommunes medfinansiering af landstrømanlæg er lovlig. By & Havns projekt fortsætter nu, og det forventes, at to landstrømanlæg står klar ultimo 2024 til brug for krydstogtskibe i sæson 2025.

Københavns Byret har i december 2022 meddelt opsættende virkning i en retssag mellem Miljø- og Fødevareklagenævnet og Amager Fælleds Venner. Fælledby P/S, som er ejet af By & Havn og Pension Danmark, har sat arbejdet på byggepladsen i bero, indtil myndighederne får skabt klarhed over kendelsens virkning for projektet. By & Havn har fået tilladelse til at kære Københavns Byrets kendelse om opsættende virkning på Fælledby til landsretten.

Metroselskabet I/S

Aktuelle oplysninger

Økonomiudvalget orienteres særskilt om selskabets årsrapport og bæredygtighedsrapport 2022 i juni 2023.

I/S Amager Ressourcecenter (ARC) 

Den seneste langtidsprognose for ARC viser, at affaldsenergianlægget i en lang periode vil have en negativ likviditet. Likviditetsmanglen vil hovedsagelig være afhængig af, i hvilket omfang den fulde forbrændingskapacitet kan udnyttes, og hvilke ændringer i rammerne for forbrændingssektoren, som ”Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi” vil resultere i.

ARC afventer pt. rammerne for fremtidens affaldssektor, der står overfor en liberalisering, herunder krav om selskabsgørelse. Lovforslag herom forventes vedtaget inden sommerferien med ikrafttræden 1. juli 2023.

Der arbejdes i ejerkredsen med et fælles kommissorium for udskillelse af forbrændingsanlægget mv.

I/S Vestforbrænding (VF)

VF afventer ligeledes rammerne for fremtidens affaldssektor, der står overfor en liberalisering, herunder krav om selskabsgørelse. Lovforslag herom forventes vedtaget inden sommerferien med ikrafttræden 1. juli 2023.

VF har som følge af de høje elpriser haft såvel en stigning i selskabets indtægter som øgede omkostninger til eget elforbrug på anlæg og pumper.

VF blev medio august 2022 udvalgt sammen med Ørsted og Aalborg Portland til at deltage i udbuddet om tildelingen af tilskud fra Energistyrelsens CCUS-pulje på 8,3 mia. kr. VF har indgået et Letter of Intent med Evida og Gas Storage Denmark vedrørende hhv. transport og lagring af den indfangede CO2. Der blev indleveret ’Best and final offer’ til Energistyrelsen inden fristen den 31. marts 2023. Aalborg Portland har trukket sig fra udbuddet. Den 15. maj 2023 blev det offentliggjort, at Ørsted har vundet udbuddet af statsstøtte til CCUS.

Arena CPHX P/S

Danmarks genåbning efter Corona-nedlukningen primo 2022 har haft en positiv effekt for aktiviteterne i Royal Arena, og Arena CPHX P/S har i 2022 haft et resultat på 34,1 mio. (mod kr. 14,9 mio. kr. i 2021). Dette beror især på, at selskabets driftsindtægter, primært lejeindtægt fra operatøren, er steget fra 38,6 mio. kr. i 2021 til 52 mio. kr. i 2022.

I 2022 har der i Royal Arena været afholdt 56 arrange­menter, heraf 51 kulturarrangementer og 5 sportsarrangementer (inkl. E- sport) med mere end 0,5 mio. gæster.

Trafikselskabet Movia

Aktuelle oplysninger

Movias bestyrelse har den 10. maj 2023 sendt en orientering til borgmestre og regionrådsformænd i Movias område om den fortsatte alvorlige situation for økonomien i 2023 grundet fortsat høje udgifter og lave passagertal. Økonomiudvalget orienteres særskilt i maj om situationen.

Transportministeriet har den 2. maj 2023 offentliggjort kommissorium for det ekspertudvalg, som er besluttet nedsat i regeringsgrundlaget, og som skal kortlægge danskernes transportbehov, fremlægge et katalog over nye kollektive transportløsninger, give anbefalinger til nye modeller for takststrukturen og se på organiseringen af den lokale kollektive transport. Arbejdet afsluttes ved udgangen af 2024.

Centralkommunernes Transmissionsselskab I/S (CTR)

Selskabet forventer et resultat for 2022 til indregning i varmeprisen på -241 mio. kr. (budget -31 mio. kr.). Dette skyldes de voldsomme prisstigninger på brændsler.

Iht. revideret budget og varmepris for 2023 stiger CTR’s varmepris med 8 pct. fra 2022 til 2023 i stedet for en stigning på 31 pct., som CTR oprindeligt budgetterede med. Reduktionen skyldes overskud fra elproduktionen hos HOFOR. Ændringen for varmeforbrugeren vil være +930 kr. pr. år frem for +3.050 kr. pr. år.

Senest har det vist sig nødvendigt at justere varmeprisen yderligere op i 2023 med ca. 5 % for at imødegå en forventet underdækning på 182 mio. kr. som følge af lave elpriser i årets første måneder. Justeringen betyder ca. +500 kr. i 2023 for en gennemsnitlig varmeforbruger.

Aktuelle oplysninger

Der pågår pt. drøftelser i CTR’s bestyrelse og ejerkommuner om forskellige modeller for det videre samarbejde mellem CTR og Dragør Kommune.

Hovedstadens Beredskab I/S (HBR)

Aktuelle oplysninger

HBR har i 2022 haft indtægter på 579,5 mio. kr. og udgifter på 583,9 mio. kr. og dermed et merforbrug på 4,3 mio. kr., som dækkes af overførte overskud fra tidligere år.

Ift. det budgetterede har HBR netto haft mindreindtægter på 56,6 mio. kr. og mindreudgifter på 52,2 mio. kr., som altovervejende kan henføres til det tabte ambulanceudbud og aftale med Region Hovedstaden om HBR’s overdragelse af ambulancetjenesten pr. 1. juni 2022.

Selskabet har særlig fokus på nedbringelse af sygefravær og har hidtil haft et samlet måltal på 5 fraværsdagsværk pr. årsværk for hele organisationen. Fremover vil HBR arbejde med differen­tierede måltal på fire forskellige områder, hvor de respektive måltal fastsættes, så de er en tredjedel lavere end områdets sygefravær i 2021 (se tabel på side 46 i bilag 1). Frem mod 2025 er målet således at nedbringe sygefraværet med den tredjedel, som må antages at relatere sig til trivsel og arbejdsmiljø. Det skal ske ved en fortsat indsats på de fem indsatsområder: Data, forebyggelse, sygemelding, organisation og koordinering.

PFAS er en overordnet betegnelse for syntetiske flourforbindelser med lang halveringstid, der optages i levende organismer og frygtes at kunne påvirke helbredet på sigt. Undergrupperne PFOS og PFOA kendes fra brug i skumvæsker til slukning af brand i brandfarlige væsker, men salg af PFOS blev forbudt ultimo 2006 og anvendelse heraf i 2011. PFOA er i 2022 også blevet forbudt, dog med særlige undtagelser. Kendskabet til forholdene før 2002 er begrænset, men efter 2002 vurderes ingen af de tidligere brandvæsener i HBR’s dækningsområde at have anvendt skumvæsker med PFOS, PFOA e.l. (der foreligger dog ikke valide oplysninger for Dragør Brand­væsen). Før HBR’s etablering i 2016 kan det ikke udelukkes, at der kan være anvendt anden PFAS-holdig skumvæske ifm. mindre/korterevarende aktiviteter på stationerne. Region Hovedstaden har på den nu nedlagte Dæmningens Brandstation, som i mange år af Københavns Brandvæsen blev anvendt som centralt uddannelsessted, målt forekomst af PFAS over grænseværdier. Videre håndtering sker i samarbejde mellem Region Hovedstaden og Københavns Kommune.

Økonomi

Indstillingen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Videre proces

Kvartalsrapportering for 1. kvartal 2023 forventes forelagt Økonomiudvalget den 12. september 2023.

 

Søren Hartmann Hede      / Per Justesen

Beslutning

Dagsordenspunkt 4: Kvartalsrapportering vedr. Københavns Kommunes større selskaber - 4. kvartal 2022 (2023-0071325)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 6. juni 2023

Indstillingen blev taget til efterretning uden afstemning.

Til top