Mødedato: 06.05.2025, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Offentlig høring om supplerende miljøkonsekvensvurdering af Metro M5 og revideret § 25 tilladelse

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til at sende supplerende miljøkonsekvensrapport for Metro M5 om ny placering af slutskakt og en række optimeringsforslag for anlægsprojektet, samt et revideret udkast til § 25 tilladelse, i offentlig høring.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende supplerende miljøkonsekvensrapport om projektændringer ved anlæg af metrolinje M5 og revideret udkast til § 25 tilladelse med henblik på udsendelse i offentlig høring i otte uger.

Problemstilling

Efter miljøvurderingsloven skal en bygherre før igangsættelse af projekter, der kan få væsentlige indvirkninger på miljøet, fremlægge en miljøkonsekvensrapport, som blandt andet beskriver projektets forventede væsentlige indvirkninger på miljøet (trafik, støj, vibrationer, luftkvalitet, rekreative forhold, menneskers sundhed og sikkerhed, klimapåvirkning og CO2-aftryk, grundvand, overfladevand, biodiversitet, flora og fauna, landskab og visuelle forhold, kulturarv og arkæologi, forurenet jord og affald).

Københavns Kommune er myndighed for den del af Metro M5 projektet, der ligger i Københavns Kommune, og Trafikstyrelsen er myndighed for den del af projektet, der ligger på søterritoriet i Københavns Havn.

Efter miljøvurderingslovens § 25 skal Københavns Kommune, som myndighed, træffe afgørelse om at give tilladelse til anlægsprojektet (kaldes en § 25 tilladelse). Afgørelsen træffes på grundlag af bl.a. bygherres miljøkonsekvensrapport og resultatet af høringerne. § 25 tilladelsen indeholder en beskrivelse af de væsentligste miljøpåvirkninger, som er identificeret – her på tværs af de to miljøkonsekvensrapporter -, myndighedens egen vurdering af projektet, herunder en beskrivelse af de afværgeforanstaltninger og yderligere vilkår, der lægges vægt på i afgørelsen.

Beskrivelsen af de miljømæssige konsekvenser skal være tidssvarende og retvisende forud for meddelelse af § 25 tilladelser til de respektive faser af projektet. Da anlæg af anden fase af Metro M5 først forventes at starte midt i 2030’erne har Københavns Kommune, som myndighed, udarbejdet udkast til §25 tilladelse til første etape af Metro M5.

Behov for supplerende miljøkonsekvensrapport

På baggrund af ansøgning fra Metroselskabet i hhv. august 2024 og november 2024 igangsatte Københavns Kommune en supplerende miljøvurderingsproces for projektændringer ifm. anlæg af Metro M5. Økonomiudvalget har modtaget skriftlig orientering herom den 16. august 2024 og den 13. november 2024.

Projektændringerne omfatter to mulige placeringer af slutskakten, hhv. ved Trommesalen og på Vesterbrogade, der muliggør en station ved Gammel Kongevej, hvis Metro M5 på sigt lukkes som en ring. Stationen v/ Prags Boulevard Øst (Kløverparken) udføres som en højbanestation og forbindelsen til kontrol- og vedligeholdelsescenteret (KVC) udføres som en viadukt. Linjeføringen justeres med bl.a. udretning af kurver for at reducere tunnellængden og sikre effektiv drift. Hertil kommer fem nye placeringer af tværtunneler med pumpesumpe, samt øvrige tekniske forbedringer.

Metroselskabet har udarbejdet en supplerende miljøkonsekvensrapport, der indeholder en beskrivelse af de miljømæssige påvirkninger ved projektændringerne. Miljøkonsekvensrapporten er udarbejdet på baggrund af indholdsmæssige krav i miljøvurderingsloven og Københavns Kommunes afgrænsningsudtalelser. Den supplerende miljøkonsekvensrapport er vedlagt som bilag 1.

I den offentlige høring om miljøkonsekvensrapporten vedr. Metro M5, som forløb august-september 2024, blev der stillet spørgsmål til en række emner, der ikke bliver berørt af det ændrede projekt. Det gælder f.eks. overfladevand, marine områder samt projektmæssige forhold, der ligger udenfor den strækning af Metro M5, der ændres. Svar på disse spørgsmål, herunder en supplerende vurdering af miljøpåvirkningen, er taget med i denne supplerende miljøkonsekvensvurdering (se bilag 1, kapitel 15).

Den supplerende miljøkonsekvensrapport skal nu i otte ugers offentlig høring (ekskl. sommerferie) sammen med Københavns Kommunes udkast til revideret § 25-tilladelse.

Løsning

Sammenfattende er det Økonomiforvaltningens vurdering, at Metro M5 kan anlægges og driftes uden uacceptable påvirkninger på miljøet og omgivelserne med de i projektet beskrevne forudsætninger, afværge- og overvågningsforanstaltninger samt de i udkastet til § 25-tilladelse nævnte vilkår (Bilag 2).

Forvaltningen vurderer, at de negative miljømæssige påvirkninger i anlægsfasen samlet set opvejes af M5’s positive miljømæssige påvirkninger, da den øger tilgængeligheden til og fra en række bykvarterer og forbedrer bevægelses- og pendlingsmulighederne på tværs af byen. Derudover understøtter Metro M5 også mulighederne for på sigt at kunne skabe byudvikling.

Økonomiforvaltningen anbefaler derfor, at den supplerende miljøkonsekvensrapport og det reviderede udkast til § 25-tilladelse sendes i offentlig høring i otte uger. 

Projektændringer i supplerende miljøkonsekvensrapport

Af nedenstående oversigt fremgår projektændringer i den supplerende miljøkonsekvensrapport sammenholdt med den tidligere miljøkonsekvensvurdering af Metro M5, som har været i offentlig høring 1. august til 26. september 2024.

Projektændringer

Projekt i miljøkonsekvensrapport, der var i høring aug.-sept. 2024

Skakt ved Trommesalen eller Vesterbrogade (muliggør station ved Gammel Kongevej)

Skakt ved Vester Søgade (muliggør ikke station ved Gammel Kongevej)

Viadukt til Kontrol- og Vedligeholdelsescentret

Tunnel til Kontrol- og Vedligeholdelsescentret

Højbanestation ved Prags Boulevard (Kløverparken)

Undergrundsstation ved Prags Boulevard (Kløverparken)

Tunnelarbejdsplads ved Prags Boulevard (Kløverparken) – samme placering, men alt udboret materiale kommer ud her. Tunnelarbejdsplads på Prøvestenen udgår

To tunnelarbejdspladser ved hhv. Prags Boulevard (Kløverparken) og på Prøvestenen.

Indgår ikke i denne løsning

Afgreningskammer ved Jenagade eller Lergravsparken

Indgår ikke i denne løsning

Skakt ved Røde Mellemvej

Affaldshåndteringsskakt ved København H, Ingerslevsgade

Indgår ikke i denne løsning

Projektet, fase 1 slutter efter Prags Boulevard station (Kløverparken)

Projektet, fase 1 slutter efter stationen ved Refshaleøen

Ud over projektændringerne ovenfor kommer der, som følge af ændring af tunnellernes linjeføring og længde, fem nye placeringer af tværtunneller (passager mellem tunnelrørene, der også fungerer som flugtveje) og pumpesumpe (reservoir til opsamling af vand, der skal pumpes væk fra tunnelerne).

Supplerende oplysninger på baggrund af høringssvar i høringsperioden august-september for miljøkonsekvensvurdering af M5

Den supplerende miljøkonsekvensvurdering indeholder også en række oplysninger, som ikke skyldes projektændringerne, men som følger af spørgsmål stillet af Miljøstyrelsen og Danmarks Naturfredningsforening ifm. den offentlige høring af miljøkonsekvensrapporten aug.-sept. 2024. Svarene uddyber bl.a.  påvirkning på grundvandsforekomsten, påvirkning på rodfæstede bundplanter ved opfyld ved Prøvestensbroen, brug af siltgardiner til forhindring af sedimentspredning samt påvirkning på vandmiljø ved udledning af oppumpet grundvand til havnen ved Bryggebroen.

De supplerende oplysninger viser overordnet, at der ikke vil være væsentlige miljøpåvirkninger ved de nævnte forhold, dog har det givet anledning til at præcisere, at oppumpet grundvand ved Bryggebroen bør reinfiltreres eller afledes til kloak, frem for udledes til havnen. Derudover indgår også nogle supplerende vurderinger vedr. flagermus, hvori det konstateres, at der ikke er risiko for påvirkning af yngle- og rasteområder.

Påvirkning – Nettoeffekt af projektændringer

Sammenlignes påvirkningen fra projektændringerne med påvirkningen på samme linjestrækning fra København H til stationen ved Prags Boulevard (Kløverparken) i den tidligere miljøkonsekvensvurdering, så er der følgende ændringer:

  • Færre nedlagte parkeringspladser i anlægsfasen
  • Generel reduktion af lastbiltrafik med 10-11%. Mere trafik via Prøvestensbroen, da der ikke længere er tunnelboremaskine på Prøvestenen men alene på Kløverparken, hvorfra jorden skal transporteres til Lynetteholm ad jordtransportvejen.
  • 14 % mindre CO₂-aftryk i anlægsfasen. 6 % mindre CO₂-aftryk i driftsfasen.
  • M5 optager mere areal på Kløverparken som følge af en overjordisk station, samt højbane til kontrol- og vedligeholdelsescentret på Prøvestenen, og mindre på Amager Strandvej 3, hvor det vil være muligt at passere under viadukten til Kontrol- og Vedligeholdelsescentret.

Mulige placeringer af slutskakt

Konsekvenser for trafik og nærmiljø ved placering af slutskakten i enten Trommesalen eller Vesterbrogade fremgår af den supplerende miljøkonsekvensvurdering.

Ved en placering i Trommesalen, lukkes gaden i 3 år for biler, men ikke for cykler og gående. Placeringen her medfører meget omfattende ledningsomlægninger, som i alt varer 8 måneder. Ved ledningsomlægningerne påvirkes trafikken på Vesterbrogade i 8 måneder og på Gammel Kongevej i 1 måned.

Placeringen ved Vesterbrogade påvirker trafikken på Vesterbrogade i 3 år. Trafikken omlægges, så cykelstier og kørebaner i begge retninger kan opretholdes, men bus og højresvingsbane må kombineres. På Vesterbrogade er omlægningen af ledninger langt mindre omfattende.

Begge placeringer giver stor påvirkning fra støj og vibrationer i anlægsfasen, hvilket kan være til gene for naboer og erhverv. De beregnede støjniveauer ved nærmeste facader er dog højest ved skakt i Trommesalen.

I Trommesalen ligger en række butikker, restaurant, erhverv og en beboelsesejendom. Der vil fortsat være adgang til ejendommene. På Vesterbrogade ligger der indenfor 150 m fra byggepladsen en række hoteller, hvoraf to har facade mod byggepladsen, samt kontorlokaler.

I driftsfasen er skakten blot en rist i gadeplan, som optager nogle få parkeringspladser, øvrige parkeringspladser genetableres.

I forbindelse med endelig behandling af hvidbog for høringsprocesserne samt § 25 tilladelsen i efteråret 2025 skal der tages stilling til placering af slutskakten og på den baggrund kan § 25 tilladelsen konkretiseres, så kun den valgte løsning indgår.

§ 25 tilladelse til første etape af Metro M5

Det reviderede udkast til § 25 tilladelse er udarbejdet for Metro M5 anlægsprojektets første etape, som fremgår af ”aftale om byudvikling og infrastruktur til Lynetteholm”. Aftale om byudvikling og infrastruktur til Lynetteholmen

Første etape anlægges som boret tunnel fra København H til v/Prags Boulevard (Kløverparken) med forventet idriftsættelse i 2036. Stationerne København H, v/Bryggebroen, DR Byen, v/Amagerbrogade Syd (Sundbyøster Plads) og Lergravsparken anlægges som undergrundsstationer.  Stationen v/Prags Boulevard (Kløverparken) anlægges som en højbanestation med et højbanespor, der går ned på terræn og tilslutter linjeføringen til et kontrol- og vedligeholdelsescenter, der anlægges på Prøvestenen.

I § 25 tilladelsen fastsættes en række yderligere vilkår over for Metroselskabet. Dette omfatter bl.a. krav til trafikafvikling, byggepladsindretninger og udformning af paddehegn.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, vil Økonomiforvaltningen igangsætte den offentlige høring i otte uger (ekskl. sommerferie) på kommunens høringsportal www.blivhoert.kk.dk.

Efter høringen udarbejder Økonomiforvaltningen en hvidbog om de høringssvar, som er modtaget både i forbindelse med miljøkonsekvensvurderingen af Metro M5 og den supplerende miljøkonsekvensvurdering vedrørende projektændringer med henblik på den endelige politiske behandling af miljøkonsekvensrapporterne og udkastet til § 25-tilladelse i efteråret 2025.

Førend kommunen kan meddele § 25-tilladelsen skal Folketinget vedtage en anlægslov, som muliggør etablering af metrolinje M5. Folketinget forventes at vedtage en anlægslov for projektet 1. halvår 2026 og herefter vil Københavns Kommune udstede § 25 tilladelsen til Metroselskabet.

Trafikstyrelsen meddeler tilladelse til den del af projektet, som ligger i Københavns Havn.

 

Søren Hartmann Hede                           / Nanna Westerby Jensen

 

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 6. maj 2025

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

"Enhedslisten bakker op om at sende miljøkonsekvensrapport om projektændringer for M5 i offentlig høring, men kritiserer fortsat, at der endnu ikke er en samlet miljøkonsekvensvurdering for hele Lynetteholm-projektet. I stedet foretages miljøkonsekvensvurderingen efter salami-metoden, så det kun er konsekvenser af de enkelte projekter, der belyses, mens der ikke tages stilling til de samlede miljøkonsekvenser af Lynetteholm."

Til top