Mødedato: 06.03.2007, kl. 15:15

Indstilling vedr. Københavns kommune høringssvar til Miljøministerens forslag til Landsplandirektiv for Hovedstadsområdets planlægning Fingerplan 2007

Indstilling vedr. Københavns kommune høringssvar til Miljøministerens forslag til Landsplandirektiv for Hovedstadsområdets planlægning Fingerplan 2007

Økonomiudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 6. marts 2007

 

 


J.nr. ØU 79/2007

 

5. Indstilling vedr. Københavns kommune høringssvar til Miljøministerens forslag til Landsplandirektiv for Hovedstadsområdets planlægning Fingerplan 2007

Miljøministeren har sendt Forslag til Landsplandirektiv for hovedstadsområdets planlægning "Fingerplan 2007" i høring og Københavns Kommune skal afgive et høringssvar (forslag hertil er vedlagt som bilag 1). Høringsfristen er 13. april 2007.

 

Beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.  at forslaget til høringssvar tiltrædes.

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 6. marts 2007:

 

Indstillingen blev anbefalet.

 

Problemstilling

Landsplandirektivet er en konkretisering af regeringens bud på rammerne for byudvikling, grønne kiler, trafikanlæg, m.v. i hovedstadsområdet (forslaget kan ses i bilag 2). Landsplandirektivet viderefører strategierne og retningslinjerne i Hovedstadens Udviklingsråds Regionplan 2005. Det giver samtidig kommunerne et større råderum. På nogle punkter sker der dog ændringer i Landsplandirektivet i forhold til Regionplanen, hvoraf især to har interesse for Københavns Kommune: Det drejer sig om stationsnærhedsprincippet og et forslag om et dialogprojekt. Landsplandirektivet vil udgøre rammerne for Københavns kommuneplanlægning, så det er afgørende at sikre, at Landsplandirektivet giver det bedst mulige grundlag for kommuneplanrevisionen.

 

Løsning

Økonomiforvaltningen anbefaler, at Københavns Kommune støtter forslaget til Fingerplan 2007, som bygger videre på de principper, der har været bærende for regionens byudvikling i 50 år. Fingerplanen giver nogle udmærkede rammer for udviklingen: At byudvikling af regional karakter skal ske i "håndfladen" og i "fingrene", at stationsnærhedsprincippet skal understøtte et bæredygtigt transportmiddelvalg og endeligt, at de grønne kiler skal friholdes for bebyggelse.

Men Økonomiforvaltningen har kommentarer til nogle punkter:

·        Stationsnærhedsprincippet, hvor der sker en skærpelse i forhold til Regionplan 2005. Landsplandirektivet indebærer, at det stationsnære område indsnævres til en radius på 600 meter fra en station, hvor Regionplanen gav mulighed for 1000 meter. Da størstedelen af Københavns Kommune er stationsnær, jf. Kommuneplan 2005 udgør dette ikke et problem. Metrocityringen er allerede planlagt efter 600 meters radius princippet. Og der er tilføjet en særlig passus om Nordhavnen, der sikrer den udvikling af området, der er forudsat i metroaftalen. Det nye er, at der alene er mulighed for at lokalisere nogle besøgsintensive funktioner udenfor en 600 meters radius, hvis der redegøres for, hvilke virkemidler der tages i brug for at begrænse biltransporten. Dette kunne være mobility management, men også cykelparkeringsfaciliteter mv. Ideen synes god, men der savnes virkemidler til at løfte den, f.eks. i form af flere frihedsgrader og redskaber til kommunernes planlægning. Endeligt synes grænsen for, hvad der er en stor kontorejendom, at være lavt sat med 1500 etagemeter. I Københavns kommune anses dette som en lille kontorejendom, da den har omkring 40-50 arbejdspladser. F.eks. er nogle af de børnehaver der bygges i København på op mod 1000 etagemeter. Byggerier som HK og KLs nye hovedsæder er på 13.000 etagemeter. Deloitte og Touche er på over 20.000 etagemeter. 

·        Et dialogprojekt om udviklingen langs Øresundskysten er et andet nyt element i Fingerplanen. Der er et ønske fra Miljøministeriet om at indgå i en række dialogprojekter med kommuner i regionen. Et af dem omhandler den mulige langsigtede byudvikling og trafikale betjening af Øresundskysten og Nordhavn. Det er tanken, at Miljøministeriet, Transport- og Energiministeriet og Københavns Kommune skal deltage i projektet. Der skal udarbejdes et kommissorium for dialogprojektet, og Økonomiforvaltningen anbefaler, at Økonomiudvalget først tager endelig stilling til dette, når der foreligger et kommissorium til godkendelse.

 

Generelt savnes en stillingtagen til, hvordan der sikre s bedre sammenhæng i Øresundsregionen og mere proaktive redskaber hertil.

Københavns Kommune vil også fremsende tekniske høringssvar (vedlagt som bilag 3). Teknik- og Miljøforvaltninger har været hørt om forslaget. Deres tekniske høringssvar er vedlagt som bilag 4

 

Økonomi

Ingen.

 

Videre proces

Efter Økonomiudvalgets behandling skal høringssvaret til behandling i Borgerrepræsentationen den 29. marts, hvorefter det fremsendes til Miljøministeriet.

 

Bilag

Bilag 1: Høringssvar til Forslag til Fingerplan 2007

Bilag 3: Tekniske bemærkninger til forslag til Landsplandirektiv for hovedstadsområdets planlægning "Fingerplan 2007".

 

Bilag 4: Høringssvar på Forslag til fingerplan 2007

 

Øvrige bilag:

Bilag 2: Forslag til Fingerplan 2007 kan ses på www.skovognatur.dk/hoeringer/fingerplan

 

         Claus Juhl

                                                         /Henrik Plougmann Olsen

 

 

 


 

Til top