Mødedato: 05.12.2023, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Ny almenboligaftale 2024-2027 mellem Københavns Kommune og BL 1. kreds

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til en ny Almenboligaftale mellem Københavns Kommune og BL - Danmarks Almene Boliger 1. kreds (BL 1. kreds) om samarbejdet om almene boliger i København og de fælles visioner for udviklingen af København på tværs af kommunens forvaltninger og indsatsområder. Aftalen gælder for perioden 1. januar 2024 – 31. december 2027. Forhandlingerne er gennemført sideløbende og i forlængelse af forhandlingerne om en ny rammeaftale om udlejning og anvisning mellem Københavns Kommune og BL 1. kreds.

Repræsentantskabet i BL 1. kreds godkendte udkast til endelig Almenboligaftale på møde den 9. oktober 2023.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Socialforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Socialudvalget, Teknik- og Miljøudvalget samt Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Københavns Kommune indgår vedlagte Almenboligaftale med BL 1. kreds (bilag 2).

Teknik- og Miljøudvalget anbefalede indstillingen på sit møde den 6. november 2023.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget anbefalede indstillingen på sit møde den 13. november 2023.

Socialudvalget anbefalede indstillingen på sit møde den 15. november 2023.

Problemstilling

Den nuværende Almenboligaftale fra 2019 mellem Københavns Kommune og BL 1. kreds udløb i sommeren 2023. Siden foråret 2023 har forvaltningerne forhandlet med BL 1. kreds om en ny strategisk aftale, der sætter rammerne for samarbejdet mellem Københavns Kommune og den almene boligsektor i byen. Borgerrepræsentationen skal tage stilling til aftalens indhold, som vil træde i kraft pr. 1. januar 2024.

De almene boliger i København udgør i dag knap 20 % af den samlede boligmasse og spiller derfor en central rolle for udviklingen af byen, herunder i forhold til udbuddet af betalbare boliger. Københavns Kommune og BL 1. kreds er enige om at fortsætte det tætte samarbejde om udviklingen af København, herunder om at tilvejebringe flere almene boliger, sikre huslejer, der er til at betale, udvikle de udsatte bolig- og byområder samt styrke de almene boliger i den grønne omstilling.

Løsning

Den nye Almenboligaftale 2024-2027 er en overordnet strategisk aftale mellem Københavns Kommune og BL 1. kreds, og den omhandler samarbejdet om almene boliger i København og parternes fælles visioner for den blandede, sammenhængende og bæredygtige by på tværs af kommunen. Samarbejdet om de almene boliger berører alle syv forvaltningers ressortområder, og Almenboligaftalen 2024-2027 forelægges derfor alle politiske udvalg inden Borgerrepræsentationen skal godkende aftalen endeligt.

Københavns Kommune og BL 1. kreds har gennem en længere årrække indgået flerårige strategiske samarbejdsaftaler om de overordnede mål og rammer for samarbejdet om almene boliger i København. I tråd med den tidligere Almenboligaftale 2019-2023 har den nye aftale fokus på at fastholde København som en blandet by med flere almene boliger, fysisk og social udvikling af udsatte byområder, samt huslejer, der gør det muligt for en bred målgruppe at bo i byen.

Den nye Almenboligaftale for 2024–2027

Aftalen indeholder tre overordnede temaer:

Tema 1: Den blandede by – flere almene boliger.
Københavns Kommune og BL 1. kreds har et fælles mål om at sikre gode almene boliger til alle målgrupper i København, ikke mindst til lav- og mellemindkomstgrupperne. Imidlertid har de senere år vist, at det er blevet stadig vanskeligere at eksekvere almene nybyggeriprojekter i København, herunder boliger målrettet boligsocial anvisning. Med hjemløsereformen, hvor ambitionen er at afskaffe langvarig hjemløshed, er behovet for boliger til udsatte borgere samtidig vokset. Der er derfor fokus på indsatser, som kan styrke rammevilkårene for alment boligbyggeri i København. Det omfatter også byudvikling med fortætningsprojekter og transformation af eksisterende bygninger samt fokus på ændringer i boligbehov og udbredelse af fællesskabsorienterede boligformer. Endvidere vil et fokusområde for parterne i de kommende år også være bedre udnyttelse af eksisterende ældreboliger og nye plejeboliger, der ressortmæssigt ligger under Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Tema 2: Den sammenhængende by – attraktiv og tryg by for alle.
Københavns Kommune og BL 1. kreds har et fælles mål om at København skal være en by med høj livskvalitet og plads til alle – og en by uden udsatte byområder. Udviklingen går den rigtige vej med færre udsatte borgere i København og færre boligområder på statens parallelsamfundslister. Der er dog stadig store udfordringer i de udsatte byområder med en overrepræsentation af borgere uden for arbejdsmarkedet, dårligere sundhedstilstand, utryghed og ringere fysiske strukturelle rammer i forhold til i resten af København. Der er derfor fokus på indsatser, som kan styrke områdernes fysiske og sociale attraktivitet samt beboernes livschancer, herunder gennem øget adgang til uddannelse, arbejde og sundhedsfremmende aktiviteter.

Tema 3: Den bæredygtige by – almene boliger i den grønne omstilling.
Københavns Kommune og BL 1. kreds har et fælles mål om, at der skal være høje klimaambitioner, fokus på CO2-reduktioner og lavere energiforbrug når almene boliger opføres, renoveres og driftes – det omhandler også solceller, biodiversitet, genbrug, klimavenlige materialer, certificeringer m.m. Imidlertid skal de grønne tiltag gå hånd i hånd med en husleje, der er til at betale og økonomiske rammevilkår som fx et maksimumsbeløb for nybyggeri. Derfor er det en central opgave at udvikle løsningsforslag, der kan bane vejen for de høje klimaambitioner.

Med afsæt i disse temaer fortsætter Almenboligaftalen i sporet fra de tidligere aftaler med målet om, at København skal være verdens bedste by at leve og bo i.

Politisk handlerum

Hvis der under den politiske behandling ønskes ændringer til aftalen, vil disse skulle godkendes af BL 1. kreds. Dette vil som udgangspunkt kræve, at sagen sendes tilbage til forvaltningerne og at forhandlingerne med BL 1. kreds skal genoptages.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Borgerrepræsentationen behandler Almenboligaftalen den 14. december 2023.

På møde i Partnerskabsforum (de syv borgmestre og BL 1. kreds) den 3. november 2023 vil parterne beslutte, hvilke konkrete indsatser, der skal sættes særligt fokus på det første år, under forudsætning af, at Borgerrepræsentationen godkender aftalen. I regi af Samarbejdsforum (de syv forvaltninger, BL 1. kreds samt Lejernes LO Hovedstaden) vil der blive drøftet eksekveringsplaner og nedsat temaarbejdsgrupper, der skal sikre eksekveringen heraf.

I lighed med tidligere strategiske samarbejdsaftaler med BL lægges der op til, at alle borgmestre underskriver den endelige Almenboligaftale, forventeligt den 19. december ved en fælles underskriftsceremoni med BL 1. kreds.

 

                Søren Wille  /  Mikkel Boje  /  Søren Hartmann Hede  / Henrik Lund

 

Oversigt over politisk behandling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Socialforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Socialudvalget, Teknik- og Miljøudvalget samt Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Københavns Kommune indgår vedlagte Almenboligaftale med BL 1. kreds (bilag 2).

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 6. november 2023

 

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 13. november 2023.

 

Indstillingen blev godkendt.

 

Enhedslisten fremsatte følgende protokolbemærkning, som Alternativet tilsluttede sig:

”Enhedslisten og Alternativet anerkender den store positive betydning som de almene boliger og de store almene boligområder har for integrationen og den sociale indsats i København. Det viser også et stort behov for flere almene boliger og en højere procentdel almene boliger i København, både på grund den positive betydning af det gode naboskab og den boligsociale indsats.”

 

Socialudvalgets beslutning i mødet den 15. november 2023.

 

Indstillingen blev løftet til en A-sag under godkendelse af dagsordenen.

 

Indstillingen blev anbefalet.

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Det Konservative Folkeparti stemmer for den nye almenboligaftale, da den giver os flere pladser vi kan anvise hjemløse til. Vi mener at almene boliger skal øremærkes borgere i udsatte positioner og at de boliger skal gøres betalbare for gruppen.”

 

Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

 

Beslutning

Dagsordenspunkt 18: Ny almenboligaftale 2024-2027 mellem Københavns Kommune og BL 1. kreds (2022-0263705)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 5. december 2023

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top