Mødedato: 05.03.2024, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Drøftelse af udkast til forslag til Kommuneplan 2024 - Fremtidens klimavenlige hovedstad

Se alle bilag

Økonomiudvalget skal drøfte udkast til forslag til Kommuneplan 2024 (bilag 1-5). Sagen er udarbejdet med udgangspunkt i Kommuneplanstrategi 2023 og de af Økonomiudvalgets bestilte analyser til Kommuneplan 2024.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller overfor Økonomiudvalget,

  1. at udkast til forslag til Kommuneplan 2024 drøftes.

Problemstilling

På baggrund af Borgerrepræsentationens vedtagelse af Kommuneplanstrategi 2023 den 14. december 2023 fremlægges nu et udkast til forslag til Kommuneplan 2024.

Det fremgår af Kommuneplanstrategi 2023, at der laves en fuld revision af kommuneplanen i Kommuneplan 2024. I København er der tradition for at lave en fuld revision af kommuneplanen og ikke alene en revision af særlige emner og områder. Byen og bydelene hænger sammen og forandrer sig over tid, ligesom kommuneplanens konkrete emner har indflydelse på og hænger sammen med hinanden.

En fuld revision indebærer ikke nødvendigvis, at hele kommuneplanen skal ændres, men at hensigtsmæssige ændringer og konsekvensrettelser af betydning for andre emner og områder kan foretages i hele kommuneplanen, hvis der er behov.

Løsning

Kommuneplanen består af en politisk hovedstruktur (bilag 1) samt rammer og retningslinjer. Økonomiforvaltningen har vedlagt de væsentligste ændringer i kommuneplanens retningslinjer (bilag 2), rammer (bilag 3) og konkrete rammer (bilag 5). Hvis der kommer nye væsentlige ændringer til rammer og retningslinjer, vil forvaltningen opdatere bilagene frem mod endelig vedtagelse af Kommuneplan 2024 i forventelig december 2024. Endelig fremgår det af bilag 4, hvordan arbejdsprogrammet fra Kommuneplanstrategi 2023 er besvaret med Kommuneplan 2024.

Den politiske hovedstruktur er en videreførelse af kommuneplanstrategien til kommuneplanen. Det betyder, at den strategiske retning fra planstrategien videreføres som ny hovedstruktur for kommuneplanen, med følgende tilføjelser, der afspejler Økonomiforvaltningens indstilling til nye tiltag i kommuneplanens rammer og retningslinjer:

  • Nye væsentlige tiltag i kommuneplanens regulering (markeret med blå baggrundsfarve i hovedstrukturen, bilag 1) som beskriver forslag til ændringer i kommuneplanen indenfor følgende:
    • Rækkefølgeplanen (s. 24-25),
    • Tætheder i byen (s. 26-27),
    • Bilparkering (s. 38-41),
    • Cykelparkering (s. 40-41),
    • El- og delebiler (s. 42-43),
    • Boligstørrelser (s. 62-67),
    • Blandet by (s. 68-69), e
    • Erhvervsudvikling (s. 84-85),
    • Grøn forsyning (s. 98-101)
    • Byens kulturarv (s. 106-107).

      Opslagene svarer derudover på kommuneplanstrategiens arbejdsprogram, hvilket kan ses af bilag 4.

  • Bydele i fokus (s. 108-123), som beskriver de væsentligste rammeændringer (fra bilag 3 og 5) til konkrete byudviklingsprojekter fordelt på fire overordnede bydelsafgrænsninger.
  • Ajourføring af den strategiske retning fra kommuneplanstrategien med udvalgte resultater fra baggrundanalyserne til kommuneplanen, som giver anledning til forslag om enkelte nye målsætninger og redegørende tekst herom. Det gælder følgende målsætninger: antal nye boliger, almene boliger og ungdomsboliger (s. 46), at sikre varierede boligstørrelser på tværs af bydelene (s. 46), målsætning for erhvervsbyggeri (s. 72). Dertil revideret redegørende tekst: opdateret prognose for befolkningstal og -udvikling (s. 16) restrummelighed for byudviklingsområderne (s. 18) redegørelse for nye mål for boligbyggeri (s. 46), status på detailhandel i København (s. 81), redegørelse af, hvordan den grønne arealplan understøtter at målet om maksimalt 300 meter til et grønt eller blåt område kan opnås i de tættest bebyggede kvarterer, herunder at der prioriteres nye grønne områder, der hvor der er flest boliger (s. 90-91), og omtale af mulighed for ny begrønningsprocent (s. 91).

Derudover har Økonomiforvaltningen opdateret diverse nøgletal for byens udvikling i de tilfælde, at der er kommet nye data, samt indarbejdet nyt resume og forord (s. 4-5). Det bemærkes, at der på mobilitetsmålets afrapportering på figur 2.8 er opgjort på rejser i DTU Transportvaneundersøgelse, mens målet er baseret på antal ture. Figurens data er således tilrettet så den er baseret på antal ture, hvilket medfører en marginal ændring i turfordelingen.

Nye muligheder i planloven

Folketinget vedtog den 19. december 2023 en ændring af planloven, som er trådt i kraft den 1. januar 2024. Økonomiforvaltningen har indarbejdet muligheden for i lokalplaner at fastlægge, at et bestemt antal parkeringspladser skal forbeholdes el- og delebiler og at stille krav om ladeinfrastruktur samt muligheden for at stille krav om, at private ungdomsboliger kun må udlejes til studerende.

Økonomiforvaltningen vil, sammen med Teknik- og Miljøforvaltningen, undersøge, hvordan følgende nye bestemmelser kan indgå i kommune- og lokalplanlægningen. Dette arbejde vil finde sted frem mod, at Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen skal tage beslutning om at sende kommuneplanen i offentlig høring i efteråret 2024:  

  • Planlægning for vandområder.
  • Muligheden for at fastsætte en begrønningsprocent for friarealer og stille krav til kvaliteten af bynatur.

Når udkast til forslag til Kommuneplan 2024 efter Økonomiudvalgets godkendelse sendes i intern høring i foråret vil fagudvalg, råd og lokaludvalg have mulighed for at sende høringssvar til indholdet af kommuneplanen. I den interne høring vil der være en digital kommuneplan tilgængelig på kp24.kk.dk, hvor det vil være muligt at se alle rammer, retningslinjer samt redegørelse og kort.

Derefter vil Økonomiforvaltningen udarbejde en opsamling på indkomne høringssvar i en hvidbog, som forelægges Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med henblik på, at der kan tages stilling til at sende sagen i offentlig høring i forventeligt efteråret 2024. Til denne behandling og den offentlige høring vedlægges en miljøvurdering af de væsentlige ændringer i kommuneplanen.

Økonomi

Sagen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Økonomiforvaltningen vil forelægge en ny indstilling til Økonomiudvalget den 9. april med forslag til beslutning om, at udkast til forslag til Kommuneplan 2024 sendes i intern høring i fagudvalg, råd og lokaludvalg.

 

Søren Hartmann Hede / Nanna Westerby Jensen

 

Beslutning

Dagsordenspunkt 5: Drøftelse af udkast til forslag til Kommuneplan 2024 - Fremtidens klimavenlige hovedstad (2023-0446158)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 5. marts 2024

Kontorchef i Økonomiforvaltningen, Kenneth Horst Hansen, deltog under punktets behandling, af hensyn til sagens oplysning.

 

Indstillingen blev drøftet.

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkninger:

”Vi ønsker, at cykelparkeringsnormen uændret bliver 4 cykelparkeringspladser pr 100 m2 familiebolig.”

”Vi ønsker, at minimumsboligstørrelsen forbliver uændret, idet vi mener, at en familiebolig på 40 bruttokvadratmeter svarende til 26 kvadratmeter netto er for lille som familiebolig.”

”Vi ønsker, at bilparkeringsnormen for familieboliger fastsættes til en parkeringsplads for hver 100 kvadratmeter familiebolig.”

”Vi ønsker, at reservation af parkeringspladser til særlige formål skal forudsætte en anvendelsesgrad på over 85 procent, så der ikke konverteres konventionelle parkeringspladser til formål, der ikke anvendes.”

Til top