Mødedato: 05.02.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Kommuneplantillæg med VVM for køleanlæg i Den Hvide Kødby

Se alle bilag

Ammoniakkøleanlægget i Den Hvide Kødby skal omlægges. Borgerrepræsentationen har med Budget 2013 afsat midler til omlægningen, men projektet kræver ifølge lovgivningen, at der vedtages et kommuneplantillæg med VVM-redegørelse og miljøvurdering, før det kan sættes i gang.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

1.      at VVM-redegørelse og miljøvurdering "Omlægning af køleanlæg i Kødbyen" godkendes med henblik på offentlig høring.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.      at Forslag til tillæg til Kommuneplan 2011 "Køleanlæg i Den Hvide Kødby" vedtages med henblik på offentlig høring ledsaget af VVM-redegørelse og miljøvurdering.

Problemstilling

Den Hvide Kødby har et ammoniakkøleanlæg, som er placeret i Kødbyens Maskincentral og forsyner lejerne via rørledninger. Anlægget lever i dag ikke op til risikobekendtgørelsens krav til sikkerhed. Københavns Ejendomme har som ansvarlig for Kødbyen udarbejdet et projekt for omlægning af køleanlægget med det formål, at køleanlæggets sikkerhed forbedres. Ved at risikoen ved anlægget bliver nedbragt så meget som muligt, er det muligt at åbne for flere anvendelser af områderne omkring anlægget. Udviklingen med bredere anvendelser har været sat i bero i en periode, men den er en del af Borgerrepræsentationens strategi for Den Hvide Kødby (fra 2011) og ønskes derfor fremmet så snart som muligt. Der er med Budget 2013 afsat midler til at udføre omlægningen af ammoniakkøleanlægget i 2013 og 2014.

Gennemførelsen af projektet er omfattet af reglerne om vurdering af virkninger på miljøet, VVM-bekendtgørelsens bilag 1 (Rørledninger på mere end 1 km til transport af giftige, miljøfarlige stoffer eller brandbare væsker uden for den pågældende virksomheds eget område), så der skal vedtages et kommuneplantillæg (bilag 1) med VVM-redegørelse (bilag 2), før det kan igangsættes.

Løsning

Den Hvide Kødbys ammoniakkøleanlæg består af et centralt køleanlæg, et tilhørende underjordisk rørsystem samt decentrale installationer hos forbrugerne af køl og frost. Anlægget lever i sin eksisterende form ikke op til risikobekendtgørelsens krav til sikkerhed.

Københavns Ejendomme har som ansvarlig for Kødbyen udarbejdet et projekt for omlægning af køleanlægget med det formål at forbedre anlæggets sikkerhed markant. Ved at risikoen ved anlægget bliver konkret vurderet og nedbragt så meget som muligt, er det muligt at åbne for flere anvendelser af områderne omkring anlægget ud fra en opdeling af området i risikozoner. Valget er bl.a. faldet på en omlægning af anlægget frem for en ændring til decentrale løsninger, fordi det eksisterende anlæg er integreret i det unikke fredede bygningsmiljø i Den Hvide Kødby. Køleløsninger i de enkelte lejemål vil kunne medføre vanskeligheder med at bevare dette miljø intakt. Dertil kommer, at den centrale løsning er energibesparende sammenholdt med de typiske decentrale anlæg.

Projektet for omlægning er omfattet af reglerne om vurdering af virkninger på miljøet (VVM-bekendtgørelsen), så der skal vedtages et kommuneplantillæg med VVM-redegørelse, før det kan igangsættes. Samtidig ændres Kommuneplan 2011 for så vidt angår retninglinjen Risikovirksomheder, så den gældende planlægningszone på 500 meter omkring Kødbyens Maskincentral erstattes af en konkret vurderet risikozone (den maksimale sikkerhedsafstand) på 187 meter.

Der er udarbejdet en VVM-redegørelse med beskrivelse af det foreslåede projekts påvirkning af miljøet, hvor miljøbegrebet skal forstås bredt. Det vil sige projektets virkning på mennesker (herunder den sundhedsmæssige risiko), miljø (luft, jord, vand, dyr og planter mv.), kulturarv, landskab og evt. miljøafledte socioøkonomiske virkninger. VVM-redegørelsen skal indeholde en oversigt over de væsentligste undersøgte alternativer og de vigtigste grunde til deres fravalg, samt en beskrivelse af konsekvenserne, hvis anlægget ikke gennemføres - det såkaldte 0-alternativ. Den skal endvidere koordineres med udarbejdelsen af andre miljøtilladelser og godkendelser, i dette tilfælde miljøgodkendelse efter miljøbeskyttelsesloven og sikkerhedsdokument.

Lov om miljøvurdering af planer og programmer stiller krav om at integrere miljøhensyn i udarbejdelse og vedtagelse af planer og programmer, som kan påvirke miljøet væsentligt. Mens VVM-reglerne retter sig mod konkrete projekter, retter lov om miljøvurdering sig mod planer. Der er dog en stor grad af overlap mellem de to former for miljøvurdering, og de er derfor her samlet i et dokument.


Forudgående offentlighed

Forud for udarbejdelsen af VVM-redegørelsen blev der den 21. januar til 24. februar 2012 afholdt en første offentlighedsfase, hvor der blev indkaldt ideer og forslag til VVM-undersøgelsen. Der indkom et høringssvar i den første offentlighedsfase, som var indsendt af Vesterbro Lokaludvalg (bilag 3). Høringssvaret omhandler den risiko, som ammoniakanlægget udgør i dag, og henstiller til, at der overvejes nye, decentrale løsninger på brugernes behov for køling. Hvis den centrale køling opretholdes, ønsker Vesterbro Lokaludvalg, at det nuværende kølemiddel ammoniak udskiftes med andre, mindre risikobehæftede kølemidler.

Der er i VVM-redegørelsen taget hensyn til ønskerne fra Vesterbros Lokaludvalg, idet der er vurderet et alternativ, hvor det eksisterende centrale køleanlæg nedlægges og erstattes af decentrale køleanlæg på de enkelte forbrugssteder hos lejerne. Løsningen med et bibeholdt centralt anlæg forsynet med et andet kølemiddel er fravalgt (som beskrevet i VVM-redegørelsen). Det skyldes blandt andet, at den vil omfatte store ændringer og skønnes at være uforholdsmæssig dyr sammenlignet med de valgte løsninger.

Alternativet med decentrale køleanlæg er vurderet på baggrund af antagelser om de fremtidige køleanlæg (antal, størrelse, type, placering mv.), som i realiteten vil være op til de enkelte forbrugere, da de selv skal vælge løsninger tilpasset deres behov. Det gør, at vurderingerne af dette alternativ er behæftet med en vis usikkerhed. Det vurderede alternativ med decentrale køleanlæg er ikke i sig selv VVM-pligtigt eller omfattet af risikobekendtgørelsen, da det ikke vil omfatte store mængder ammoniak. Det ville derfor kunne realiseres uden kommuneplantillæg med VVM-redegørelse.


Projektforslaget

Projektforslaget omfatter en lang række modifikationer af anlægget, der både skal reducere risikoen for udslip, blandt andet ved at begrænse antallet af steder, hvor ammoniak kan undslippe, og begrænse konsekvenserne af udslip, blandt andet ved at forhøje nødventilationsafkast, så ammoniakudslip fortyndes til lavere dosis. Resultatet er, at anlægget kan opnå en acceptabel risiko, men at der må opretholdes risikozoner omkring det, hvor der er begrænsninger på anvendelsen. Disse zoner fremgår af kommuneplantillæggets redegørelse. En mindre zone tættest på Maskincentralen vil således skulle friholdes for ophold og kun være til konkrete ærinder. Det vil derfor være nødvendigt at holde Staldgade lukket for offentligheden omkring Maskincentralen. En zone i lidt større afstand vil kunne rumme arbejdspladser, men ikke publikumsorienterede erhverv. Den sidste zone vil også kunne rumme følsomme anvendelser som boliger, skoler, butikker, så længe der ikke er anvendelser for særligt følsomme (børn, syge, ældre) eller svært evakuerbare (berusede personer mv.). Her kan der derfor ikke være barer og natklubber. Udenfor risikozonerne kan Kødbyen anvendes uden begrænsninger efter de rammer, som kommuneplanen fastlægger.

Det er vurderet, at de eksisterende anvendelser indenfor risikozonerne kan opretholdes. Det vil derfor ikke være nødvendigt at flytte lejere eller funktioner som følge af projektet.


VVM-redegørelse og miljøvurdering

De væsentlige konklusioner i vurderingen af virkningerne på miljøet er samlet i det ikke-tekniske resume. Ud over betydningen af risiko for udslip og dens virkning for menneskers sundhed peger VVM-redegørelsen og miljøvurderingen ikke på væsentlige miljøpåvirkninger ved projektforslaget. Alternativet med decentrale køleanlæg adskiller sig navnlig fra projektforslaget ved at omfatte en række forskellige og ikke på forhånd definerede anlæg og installationer. Derfor er der større usikkerhed knyttet til VVM-redegørelsens vurdering af alternativet, men dette udgør ikke en mangel af nævneværdig betydning. De vigtigste konsekvenser ved decentrale anlæg vil være visuelle påvirkninger af det fredede bygningsmiljø, men de vurderes ikke at ville udgøre en væsentlig negativ miljøpåvirkning.


Kommuneplantillægget

Kommuneplantillægget fastlægger i retningslinjerne en ny zone for vurdering af risiko til erstatning for den hidtil gældende planlægningszone omkring Maskincentralen. Zonen reduceres derved fra 500 til 187 meter.

I rammerne for lokalplanlægningen fastslås det, at risikofølsomme anvendelser skal vurderes konkret på baggrund af risikoen knyttet til ammoniakanlægget. Dette vil i praksis indebære en vurdering i forhold til de ovenfor beskrevne risikozoner.

Endvidere fastlægger kommuneplantillægget, at omlægning og drift af ammoniakkøleanlægget skal ske i overensstemmelse med beskrivelsen og foranstaltningerne i VVM-redegørelsen og miljøvurderingen.

En evt. gennemførelse af alternativet med decentrale køleanlæg vil ikke være VVM-pligtigt eller kræve kommuneplantillæg.

Økonomi

Kommuneplantillægget med VVM-redegørelse og miljøvurdering har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen. Det er imidlertid en nødvendighed for at realisere vedtagelsen i Budget 2013 om at omlægge køleanlægget i Kødbyen for 43 mio. kr. for at lovliggøre forholdene og sikre gennemførelse af strategien for Den Hvide Kødby.

Videre proces

Efter Borgerrepræsentationens godkendelse sendes planforslaget i offentlig høring fra den 4. marts til den 30. april 2013. Efter den offentlige høring samles de indkomne bemærkninger i en hvidbog, der sammen med kommuneplantillægget med VVM-redegørelse og miljøvurdering forelægges til politisk behandling med henblik på endelig vedtagelse inden sommerferien.

Herefter kan Københavns Kommune udstede de nødvendige tilladelser til projektets gennemførelse, således at Københavns Ejendomme kan gennemføre omlægningen.

 

 

 

Claus Juhl                           /Jens Elmelund

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.      at VVM-redegørelse og miljøvurdering "Omlægning af køleanlæg i Kødbyen" godkendes med henblik på offentlig høring.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

2.      at Forslag til tillæg til Kommuneplan 2011 "Køleanlæg i Den Hvide Kødby" vedtages med henblik på offentlig høring ledsaget af VVM-redegørelse og miljøvurdering.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 4. februar 2013

Indstillingens 1. at-punkt blev anbefalet.

 

Teknik- og Miljøudvalget afgav protokolbemærkning:

Udvalget ønsker, at spørgsmålet om den delvise lukning af Staldgade ved ammoniak-køleanlægget pga. sikkerhedshensyn, skal indgå i høringen.

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 5. februar 2013

Indstillingen blev anbefalet uden afstemning.

Til top