Mødedato: 04.06.2002, kl. 15:00

Redegørelse for byfornyelsens forløb og de bevillingsmæssige muligheder (Bygge- og Teknikudvalget)

Redegørelse for byfornyelsens forløb og de bevillingsmæssige muligheder (Bygge- og Teknikudvalget)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 4. juni 2002


J.nr. ØU 138/2002

18. Redegørelse for byfornyelsens forløb og de bevillingsmæssige muligheder (Bygge- og Teknikudvalget)

INDSTILLING OG BESLUTNING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at de af By- og Boligministeriet tildelte rammer til byfornyelse for 2002 og stipulerede rammer for 2003 og 2004 prioriteres som anført i indstillingen.

at byfornyelsesbeslutningerne fremmes som nedenfor anført og at Bygge- og Teknikforvaltningen bemyndiges til at afholde udgifterne ved planlægningen.

at Bygge- og Teknikudvalget bemyndiges til at fordele de ekstraordinære rammer i Kvarterløft Holmbladsgade kvarteret og Kongens Enghave.

at Runddel-karréen, begrænset af Fynsgade, Prinsesse Charlottes Gade, Jagtvej og Nørrebrogade udpeges som kommende byfornyelsesområde.

at de 4 karreér på Vesterbro, begrænset af Dybbølsgade, Sønder Boulevard og Flensborggade, alene behandles efter Byfornyelseslovens § 11, stk. 5 og Kap. 5, Aftalt boligforbedring.

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 15. maj 2002

Anbefalet

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form".

 

Økonomiudvalgets beslutning: Anbefalet.

 

Behandling: Til Borgerrepræsentationen.

RESUME

I indstillingen er redegjort for byfornyelsens forløb i 2001, hvor kommunens andel af den statslige ramme udgjorde 1.190,501 mio. kr. eller 59,6 % af landsrammen på 2.000 mio. kr. Planlægningsmæssigt er handlingsplanen for Indre Vesterbro afsluttet hermed.

Rammen er for godt 30 %'s vedkommende anvendt på enkeltejendomme, derunder kvarterløftsager og Boligkommissionssager og resten, ca. 70 % på karrévis indsats.

Økonomi- og Erhvervsministeriet har i 2002 tildelt Københavns Kommune en ordinær byfornyelsesramme på 497,2 mio. kr. Beslutningerne for Hotel-karréen, og Ålandsgade-karréen foreslås tilsagnsdækket i 2002. Herudover afsættes midler til mertilsagn/tillæg samt midler til Boligkommissionen, § 11, stk. 5 sager (forbedring af enkelt ejendomme) og gårdrydning.

For hvert af årene 2003 og 2004 forudsættes en rammetildeling på 500 mio. kr. i lighed med rammetildelingen i 2002 , idet det ikke formodes, at de statslige rammer øges i de kommende år. I 2003 foreslås på denne baggrund beslutninger for Nørre Sideallé-karréen 1. etape , Tøndergade-karréen, Sundevedsgade-karréen og Valdemarsgade 52-56 tilsagnsdækket. I år 2004 foreslås beslutninger for 2. etape af Nørre Sideallé, Runddel-karréen og Amerikavej-karréen tilsagnsdækket. For hvert år afsættes der ligeledes midler til mertilsagn/tillæg, Boligkommissionen, § 11, stk. 5 sager og gårdrydning.

Hermed er der mulighed for at tilsagnsdække alle de karréer, der i de årlige redegørelser siden 1994 har været udpeget som kommende byfornyelsesområder. På denne baggrund har forvaltningen efter nærmere fastsatte kriterier overvejet, hvilke andre karréer i kommunen der kunne være kvalificeret til en karrévis indsats efter § 11, stk. 1 og er nået frem til karréen mellem Fynsgade, Prinsesse Charlottes Gade, Jagtvej og Nørrebrogade (Runddel-karréen). Denne karré er karakteriseret ved manglende friarealer herunder bygningsmæssige problemer, installationsmangler, herunder kondemnable forhold samt vedligeholdelsesmæssige mangler.

I forbindelse med vedtagelse af den fremtidige byfornyelsesstrategi besluttede Borgerrepræsentationen at iværksætte en fornyet undersøgelse af karré 1-4 på Vesterbro for at afklare hensigtsmæssigheden af forvaltningens forslag om, at disse karréer alene skulle behandles efter § 11, stk. 5 (forbedring af enkeltejendomme). Undersøgelsens resultat foreligger nu, og forvaltningen er herefter blevet bestyrket i sin opfattelse af, at dette område bør kunne håndteres via frivillige ansøgninger efter § 11, stk. 5 og aftalt boligforbedring med en vis medfinansiering.

Derudover kalkuleres i år 2002 med tildeling af ekstraordinære rammer på 95 mio. kr. til bygningsfornyelse, til fremtidssikring af ældre almene boligafdelinger, til Kvarterløft Holmbladsgade-kvarteret og Kongens Enghave samt til 2 helhedsorienterede byfornyelsesprojekter.

I 2001 blev der efter støtteordningen Aftalt Boligforbedring meddelt reservation af 75 mio. kr. til 22 private andelsboligforeninger med i alt 1.164 lejligheder og ca. 324 mio. kr. til 84 private udlejningsejendomme med i alt 3.519 lejligheder.

Der arbejdes for tiden med 5 projekter til Helhedsorienteret byfornyelse, hvoraf et på Nørrebro og et i Folehaven muligvis kan fremmes i år. Disse projekter udarbejdes hver inden for en ramme på 10 mill. kr., som er lovens maksimum.

 

Til top