Mødedato: 03.12.2002, kl. 15:00

Kapitalbevilling til opførelse af en integreret daginstitution med 12 vuggestuepladser, 44 børnehavepladser og 12 basispladser på Frederikssundsvej 277 (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

Kapitalbevilling til opførelse af en integreret daginstitution med 12 vuggestuepladser, 44 børnehavepladser og 12 basispladser på Frederikssundsvej 277 (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 3. december 2002

 

 

J.nr. ØU 314/2002

 

9. Kapitalbevilling til opførelse af en integreret daginstitution med 12 vuggestuepladser, 44 børnehavepladser og 12 basispladser på Frederikssundsvej 277 (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at der gives kapitalbevilling til opførelse af en daginstitution på matr. nr. 1274 Husum, Frederikssundsvej 277 med 12 vuggestuepladser, 44 børnehavepladser og 12 basispladser til børn med psykosociale vanskeligheder i alt kr. 18.566.000.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning i mødet den 9. oktober 2002

Kontorchef Susanne Binné deltog under punktets behandling.

Udvalget tiltrådte indstillingen under den udtrykkelige forudsætning, at institutionens vuggestuebørn kan fortsætte i institutionens børnehave, hvis forældrene ønsker det.

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Af sagsfremstillingen fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets fremgår, at udvalget forventer et merforbrug på anlæg af dagpasningspladser.

Borgerrepræsentationen vedtog imidlertid d. 11. oktober 2001 (BR 317/01) at reservere op til 14 mill. kr., der kan udmøntes såfremt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget opfører flere institutioner end forudsat i budgettet.

Økonomiudvalget indstiller på denne baggrund, at Borgerrepræsentationen tilfører Familie og Arbejdsmarkedsudvalgets 14 mill. kr. i budget 2002. Tilførslen indplaceres på bevillingen Servicetilbud til børnefamilier, anlæg, funktion 5.14.3 Integrerede institutioner. Der anvises kassemæssig dækning for udgiften på Økonomiudvalgets budget 2002, puljen til uforudsete udgifter 6.51.3.

Såfremt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets endelige regnskab for 2002 på Servicetilbud til børnefamilier, anlæg, funktion 5.14.3 Integrerede institutioner ikke udviser et merforbrug på 14 mill. kr. eller derover vil udvalgets regnskab blive korrigeret for forskellen mellem regnskabsresultatet og tilførslen på de 14 mill. kr.

Herudover har Økonomiudvalget ingen bemærkninger til at nærværende indstiling søges gennemført."

Vedlagt notat om Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets regnskabsprognose for 2002.

 

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har fået overført grunden fra Kultur- og Fritidsforvaltningen. Der er kun behov for vuggestuepladser i Brønshøj-Husum pt., så institutionen normeres med 12 vuggestuepladser til Brønshøj, 44 børnehavepladser fra Ydre Nørrebro og 12 basispladser til børn med psyko-sociale behov.

Institutionen, der er på 1191 m2 incl. kælder på 241m2, bygges i 2 etager og får en særlig profil som idrætsinstitution. Idræt, leg og bevægelse bliver en del af den pædagogiske dagligdag, og kan gøre institutionen mere attraktiv som mål for en udflytterbørnehave.

Legearealet er på 1186 m2 og indrettes både med plads til fysisk udfoldelse samt en afskærmet del til vuggestuebørnene. Der foreligger forhåndsudtalelse fra Byggeri og Bolig, hvoraf fremgår, at der kan forventes tilladelse til at opføre det planlagte projekt.

Der har tidligere ligget en benzintank på grunden. Grunden har derfor rutinemæssigt været registeret som affaldsdepot, men er nu frigivet af Miljøkontrollen til institutionsbyggeri.

Ved projektering af institutionen er der taget højde for støjbelastningen fra Frederikssundsvej. Byggeriet opfylder Københavns Kommunes minimumskrav for miljøorienteret nybyggeri og forventes ikke væsentligt at påvirke miljøet.

Opførelse af institutionen forventes påbegyndt i december 2002 med forventet ibrugtagning december 2003.

Pladserne indgår i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens projektplan for 2001-2003.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Grunden på Frederikssundsvej 277 på 2.136 m2 er en kommunal ejendom, som Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har fået overført fra Kultur- og Fritidsforvaltningen pr. 1. december 2001. Den ligger ubebygget hen, men der har tidligere været en benzintank på arealet. I kommunalt regi har det været på tale at oprette en genbrugsstation, men dette projekt blev opgivet på grund af naboprotester.

Da der er behov for vuggestuepladser i Brønshøj, men dette behov ikke er tilstrækkeligt til at fylde en 6-gruppers institution, som der er mulighed for at bygge på grunden, foreslås det, at institutionen etableres som en integreret institution med basispladser, vuggestue og udflytterbørnehave fra Ydre Nørrebro, som har et større pladsbehov. Der forhandles om en løsning med placering af opsamlingssted centralt på Ydre Nørrebro. Institutionen indrettes med vuggestuegruppen og 2 børnehavegrupper i stuen, og på 1. salen ligeledes 2 børnehavegrupper, mens det ekstra grupperum er afsat til "tumlerum" for idrætsdelen.

Det planlægges at lade institutionen få en særlig pædagogisk profil som idrætsinstitution, for på et tidligt tidspunkt at give børnene introduktion til idræt og glæden ved fysisk udfoldelse. Særligt for børn i alderen 0-6 år er fysisk udfoldelse nødvendig for deres udvikling. Idræt, leg og bevægelse bliver en integreret del af den pædagogiske dagligdag både ude og inde i hele institutionen. Samtidig opnås, at der gøres en indsats for den generelle sundhedstilstand blandt børn. Det kan gøre institutionen mere attraktiv som mål for en udflytterbørnehave, og samtidig kan en profil med vægt på det kropslige og motoriske også indgå i tilbuddet til børnene med psyko-sociale behov.

I budget 2001 blev der afsat midler til basispladser, og der skal etableres 18 basispladser til børn med psyko-sociale vanskeligheder. Det har ikke været muligt at finde ledige daginstitutionspladser til omlægning i 2001, hvorfor der i 2002 skal etableres 18 pladser i alt, heraf 12 på Frederikssundsvej.

Psyko-sociale vanskeligheder giver sig udslag i adfærds- og udviklings-mæssige problemer, hvorved barnet kan have svært ved at indgå i almindelige sociale relationer. Det kan være enten udadreagerende, angst, aggressivt, letafledeligt eller indelukket og som følge deraf have brug for regelmæssighed, forudsigelighed og omsorg. I det pædagogiske arbejde kan der være brug for at benytte sproglige, motoriske og indlæringsmæssige metoder.

Planforhold

Grunden er omfattet af kommuneplanens rammebestemmelser for B2-områder, dvs. områder udlagt til boligformål med mulighed for bl.a. institutioner.

Grundens areal udgør 3.314 m2, hvoraf de 1.178 m2 er vej. Disponibelt areal 2.136 m2.

Miljø

Ejendommen har været benyttet som benzintank, og har derfor rutinemæssigt været registeret af Miljøkontrollen som affaldsdepot og omfattet af Oliebranchens Miljøpuljes samlede prioritering for oprensning. Udgiften til den del af en evt. forurening, der kan henføres til denne aktivitet dækkes af Oliebranchens Miljøpulje, der har prioriteret ejendommen i forbindelse med byggeprojektet.

De øvrige aktiviteter, der har været på ejendommen (vaske og smørehal), kan have medført forurening af jord og grundvand. De primære forureningsparametre fra disse aktiviteter er opløsningsmidler og kulbrinter (smøreolie m.v.) Forurening, der hidrører fra disse aktiviteter er ikke omfattet af Oliebranchens Miljøpulje.

Miljøkontrollen har ved geoteknik- og miljøundersøgelse af grunden i 1997 fundet en sporadisk forekomst af moderat forhøjet blyindhold (diffus forurening). Den forurenede jord opgraves i 50 cm dybde og udskiftes med ren jord.

Udgifterne til udskiftning af jorden er indeholdt i projektet.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har iværksat yderligere undersøgelse af forureningen, og der er foretaget prøveboringer indtil 3 m under terræn, hvor der skal graves ud til kælder. Der er ikke konstateret yderligere forurening.

Miljøkontrollen har i brev af 16. juli 2002 frigivet grunden til opførelse af en daginstitution.

Hvis der i forbindelse med udgravning til byggeriet påvises forurening, der kan relateres til benzintanken, der har været på grunden, vil udgiften til fjernelse heraf blive dækket af Oliebranchens Miljøpulje.

Der er ved projekteringen af institutionen taget højde for støjbelastningen fra Frederikssundsvej, idet man lægger depoter, puslerum og rengøringsrum ud mod vejen, og der isættes støjdæmpende ruder i opholds- og arbejdsrummene.

Projektet

Projektet er udarbejdet af Arkitektfirmaet Søren D. Schmidt i samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Bygningen placeres mod Frederikssundsvej, således at den danner lydmur, samtidig med at den fylder gadelinien ud. Indkørsel foretages fra Korsager Allè gennem den eksisterende indkørsel til varmevekslerstationen. De nødvendige 10 parkeringspladser anlægges på det allerede befæstede areal. Hovedindgangen til institutionen placeres mod Frederikssundsvej.

Bygningen er i to etager med kælder. I kælderen er der sikringsrum, der også benyttes til personalets cykler og til barnevogne. For at sikre let adgang er der udvendigt trappe med en rampe. Endvidere placeres vaske-, omklædnings- og teknikrum i kælderen.

I stueetagen er der 3 grupperum samt køkken, personalerum, samtalerum og kontor.

På 1. salen er der et stort fællesrum og 3 grupperum. Det ene af disse grupperum indrettes, til idrætsaktiviteter, idet der bliver mulighed for at ophænge redskaber i loftet og at opsætte f.eks. ribber på væggene. Det store adgangsrum er også trapperum, der internt forbinder hele bygningen. Her er elevatoren og et stort handicapegnet toiletrum pr. etage. Både en pergola mod øst og en altan mod vest har fra 1. sal en udvendig trappe til have/legeanlægget. De tjener dels som nødvendige flugtveje og som direkte forbindelse mellem gruppe- og fællesrum på 1. sal og udearealerne, ligesom selve altanerne er en del af disse arealer.

Bygningen opføres i gule sten. Taget er med ensidig hældning, således at bygningen mod Frederikssundsvej virker høj, og mod villakvarteret virker åben og let med en bygningshøjde på 8,5 m i to etager.

Legepladsen indrettes under hensynstagen til de forskellige grupper, idet der bliver en afskærmet del til vuggestuebørnene og et friareal med græs med mulighed for bl.a. boldspil for de større børn.

Der foreligger forhåndsgodkendelse fra Byggeri og Bolig, der oplyser, at der kan forventes tilladelse til opførelse af 950 m2 2-etages daginstitution for 12 vuggestuebørn, 44 børnehavebørn og 12 børn i specialgruppe, som ansøgt af arkitektfirmaet Søren D. Schmidt.

 

Normering

Der etableres 1 vuggestuegruppe (12 pladser), der tilknyttes Brønshøj-Husum, 2 børnehavegrupper (44 pladser) der tilknyttes Ydre Nørrebro som udflytter og 2 basis- grupper (12pladser) i alt 68 pladser.

Statistik

Dækningsgraderne er pr. 1.6. 2002 med befolkningstal pr. 1.4.2002:

Brønshøj-Husum Hele kommunen

11 mdr.- 2 årige 85 (86) 81

Ydre Nørrebro

3-5 årige 88 (91) 98

Tallene i parentes viser dækning efter tilvæksten af hhv. 12 vuggestuepladser og 44 børnehavepladser

De 12 basispladser vil blive optaget af børn fra hele byen, hvorfor der ikke foretages beregning af dækningsgrad for disse pladser.

 

MILJØVURDERING

Byggeriet opfylder Københavns Kommunes minimumskrav for miljøorienteret nybyggeri, og der er således i byggeriet indtænkt miljørigtige løsninger, hvad angår vand, varme og el m.m.

Oprensning af grunden og opførelse af byggeriet vil i en kortere periode påføre naboerne støjgener. Disse vil blive minimeret ved overholdelse af Miljøkontrollens regler for udførelse af bygge- og anlægsarbejder i Københavns Kommune.

Driften af institutionen vil medføre forbrug af el og vand, bortskaffelse af affald samt daglig trafik med både bus og personbiler.

 

ØKONOMI

Byggeudgifter efter afholdt licitation pr. 21. august 2002.

Byggeudgifter inklusive omkostninger 15.396.000 kr.

Grundudgifter 1.142.000 kr.

Øvrige byggeomkostninger 913.000 kr.

Montering 715.000 kr.

Opsamlingssted indretning og montering 400.000 kr.

I alt 18.566.000 kr.

Pladsprisen er 309.000 kr. omregnet til 60 vuggestuepladser, hvilket svarer til at institutionen tages i brug med 5 grupper.

Institutionen er så fleksibelt indrettet, at den senere kan tages i brug til 6 grupper (72 vuggestuepladser), svarende til en pladspris på 258.000.

Pladsprisen i 2003 er 264.000 for en vuggestueplads. Byggeri i 2 etager er erfaringsmæssigt dyrere (10%), hvorved sammenligningspladsprisen bliver højere. Forskellen til de beregnede 309.000 skyldes, at institutionen får en særlig børnesammensætning med særlige pladsbehov.

Projektet indgår i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens projektplan for 2001 – 2003, hvor der med fuld gennemførelse af de igangværende og planlagte projekter kan forventes et merforbrug på 15-20 millioner i forhold til budgettet.

Der kan anvises kassemæssig dækning for udgiften på Familie- og Arbejdsmarkeds-forvaltningens budget for 2002 post 5.14.3 afsatte rådighedsbeløb under forudsætning af, at der kan sikres bevillingsmæssig dækning af det forventede merforbrug på anlægsbudgettet.

Udgiften forventes fordelt med 1.500.000 kr. i 2002 og 17.066.000 kr. i 2003.

Det forudsættes, at udgiften i 2003, 17.066.000 kr. afholdes inden for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens budgetramme i 2003. Det forudsættes endvidere, at de afledte driftsudgifter forbundet med sagen, afholdes inden for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens budgetramme.

Arbejdets udførelse

Arbejdet forventes påbegyndt i december 2002, og institutionen forventes at blive taget i brug december 2003.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

  • Plantegninger
  • Situationsplan

 

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

Til top