Mødedato: 03.04.2001, kl. 15:00

Godkendelse af status pr. februar 2001 på arbejdet med kommunens samlede indsats for at nedbringe snyd med kommunernes ydelser mv.

Godkendelse af status pr. februar 2001 på arbejdet med kommunens samlede indsats for at nedbringe snyd med kommunernes ydelser mv.

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 3. april 2001

 

 

 

J.nr.             ØU 93/2001

 

 

2.                   Godkendelse af status pr. februar 2001 på arbejdet med kommunens samlede indsats for at nedbringe snyd med kommunernes ydelser mv.

 

 

INDSTILLING

Det indstilles, at Økonomiudvalget tager nærværende status på arbejdet med kommunens samlede indsats for at nedbringe snyd med kommunens ydelser m.v. til efterretning.

 

RESUME

Økonomiudvalget bad d. 8 september 1998 Økonomiforvaltningen om at udarbejde en redegørelse for kommunens samlede indsats for at nedbringe snyderiet med kommunens ydelser m.v.

 

Redegørelsen blev behandlet på Økonomiudvalgets møde d. 9. februar 1999.

 

På mødet besluttede Økonomiudvalget:

 

-  at tage redegørelsen om snyd med kommunens ydelser mv. til efterretning

-  at godkende, at Skatte- og Registerforvaltningen tager initiativ til at etablere den foreslåede 

   koordinationsgruppe

- at den foreslåede koordinationsgruppe giver Økonomiudvalget en årlig redegørelse om aktiviteten

  på området – første gang i marts år 2000.  Forinden skal koordinationsgruppen fremkomme med  

  en summarisk status på arbejdet ca. ½ år efter mødet i Økonomiudvalget.

 

Økonomiudvalget har i juni måned 1999 modtaget en  redegørelse for aktiviteten til brug for Budget 2000 – de generelle bemærkninger.

 

Ved nærværende rapport gives en status på arbejdet pr. februar 2001. At status gives på nuværende tidspunkt hænger bl.a. sammen med, at den i rapporten omtalte "Den Fælles Kontrolgruppe" først er etableret d. 1. oktober 2000.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Skatte- og Registerforvaltningen har taget initiativ til at etablere den foreslåede koordinationsgruppe, som består af de relevante enheder i kommunen. Koordinationsgruppen har til opgave, at koordinere de overordnede rammer og indsatsen på området og igangsætte konkrete initiativer.

 

Det fremgår af Økonomiforvaltningens indstilling til Økonomiudvalgets møde d. 9. februar 1999 under punktet "Sagsbeskrivelse - Forslag til styrket indsats" , at der er initiativer, som koordinationsgruppen umiddelbart kan gennemføre.

 

Disse initiativer er følgende:

 

1. Fastholdelse af konsekvent opfølgning på information fra IT-systemer m.v. dvs. at alle forvaltninger sikrer, at der følges op på alle advarsler om uregelmæssigheder fra dels IT-systemer, og dels andre forvaltninger

 

2. Udarbejdelse af en drejebog om helhedsorienteret  og fremrykket sagsbehandling – dvs. retningslinier for, hvorledes aspekter som omfatter hele kommunen inddrages i den daglige sagsbehandling og man prioriterer undgåelse af opbygning af restancer højt

 

3. Flere udgående aktioner – dvs. opsøgende aktioner i miljøer, hvor man eksempelvis forventer at støde på sort arbejde

 

4. Øget forebyggende indsats- dvs. udsendelse af pressemeddelelser f.eks. i forbindelse med udgående aktioner og offentliggørelse af statistik og medvirken i tv-udsendelser

 

5. Fortsat udbygning af adgangen til at indhente økonomiske oplysninger, både ved specifikke sager og ved generel kontrol

 

 

Det fremgår endvidere af Økonomiforvaltningens indstilling til Økonomiudvalgets møde d. 9. februar 1999 under punktet "Sagsbeskrivelse - Forslag til styrket indsats" , at  der er initiativer, som forudsætter ændret lovgivning.

 

Disse initiativer er følgende:

 

1.         Bedre mulighed for at afkræve identitetsoplysninger i forbindelse med udgående aktioner – dvs. at de sociale myndigheder får samme muligheder for at foretage eftersyn i virksomheder og afkræve identitetsoplysninger, som Direktoratet for Arbejdsløshedsforsikring har

 

2.         Indførsel af udlægsret for udlånsmateriales erstatningspris og administrationsgebyr på biblioteksområdet. Det skyldes, at man i dag er henvist til civile søgsmål, hvilket ofte er uhensigtsmæssigt, fordi lånerne ofte er uden formue etc., hvorfor det er forbundet med betydelige tab for kommunen at inddrive de relativt små restancer

 

3.         Genindførelse af krav om næringsbrev – dvs., at kommunen får større sanktionsmuligheder, hvis en virksomhed f.eks. snyder med skattebetalinger

I vedlagte rapport redegøres der for, hvordan der til dato er forholdt i relation til ovennævnte initiativer.

 

I rapporten redegøres endvidere for nedsættelsen af en arbejdsgruppe kaldet "Kontrolgruppen" samt de initiativer, som er taget – og påtænkes taget - i denne arbejdsgruppes regi.

 

I rapporten redegøres der yderligere for nedsættelsen af  en intern arbejdsgruppe kaldet "Den Fælles kontrolgruppe" samt de  initiativer, som er taget – og påtænkes tages – i denne arbejdsgruppes regi.

 

I rapporten redegøres der endeligt for de rapporteringer, som af de enkelte forvaltninger og bydele foretages på området omkring  bekæmpelse af "Snyd".

 

Koordineringsgruppen har besluttet, at hver forvaltning opretholder egen rapportering om den enkelte forvaltnings samlede resultat af indsatsen mod "Snyd". Forvaltningernes rapportering udgør en integreret bestanddel af Koordinationsgruppens rapportering. Koordinationsgruppen rapporterer selvstændigt om resultatet af egne initiativer.

 

Det er vanskeligt at sammenligne Koordinationsgruppens indsats med den indsats, som gøres på området omkring "Snyd" i andre kommuner. Det skyldes bl.a., at  Koordinationsgruppen opererer med en snæver definition af "Snyd", mens andre kommuner ses at arbejde med en videre definition, som bl.a. kan inddrage  fx skattemæssige forhold som  indsats mod sort arbejde og nystartede virksomheder. Arbejdet med indsatsen herimod henhører i København alene under Skatte- og Registerforvaltningen, og indsatsen rapporteres alene af nævnte forvaltning som en indsats på ligningsområdet dvs. i den årlige ligningsrapport.

 

Københavns Folkeregister har gennem mange år været på forkant med indsatsen mod borgeres forsøg på at opnå urigtige registreringer i folkeregisteret. Det indebærer, at indsatsen på området – heraf afledt snyd med kommunens ydelser -  indeholder et reduceret potentiale i forhold til kommuner, som ikke tidligere har gjort en tilsvarende indsats på området.

 

Koordinationsgruppens vision er at afslutte sit arbejde med justering og præcisering af de arbejdsgange, som i videst muligt omfang kan sikre imod snyd med kommunens ydelser. Der tænkes herved såvel på arbejdsgange i de enkelte forvaltninger, som på arbejdsgange forvaltningerne imellem (helhedsorienteret sagsbehandling).

 

Økonomi

-

 

Høring

-

 

Andre konsekvenser

-

 

 

Bilag vedlagt

 

·        Rapporten "Status pr. februar 2001 på arbejdet med kommunens samlede indsats for at nedbringe snyd med kommunens ydelser m.v."

 

 

                                       Erik Jacobsen      

                                                                     /      Anders Lützhøft

 

 


Til top