Mødedato: 02.11.2004, kl. 15:00

Vandområdeplan for Fæstningskanalen, Utterslev Mose, Nordkanalen, Søborghus Rende og Emdrup Sø (de nordlige recipienter) - (Miljø- og Forsyningsudvalget)

Vandområdeplan for Fæstningskanalen, Utterslev Mose, Nordkanalen, Søborghus Rende og Emdrup Sø (de nordlige recipienter) - (Miljø- og Forsyningsudvalget)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 2. november 2004

 

 


J.nr. ØU 356/2004

 

8. Vandområdeplan for Fæstningskanalen, Utterslev Mose, Nordkanalen, Søborghus Rende og Emdrup Sø (de nordlige recipienter) - (Miljø- og Forsyningsudvalget)

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at Vandområdeplan for Fæstningskanalen, Utterslev Mose, Nordkanalen, Søborghus Rende og Emdrup Sø vedtages.

 

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 4. oktober 2004

Tiltrådt.

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det dog skal bemærkes, at udgifterne til vandområdeplan for Fæstningskanalen, Utterslev Mose, Nordkanalen, Søborghus Rende og Emdrup Sø (de nordlige recipienter) skal holdes indenfor de økonomiske rammer som Borgerrepræsentationen beslutter for Miljø- og Forsyningsudvalget"

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 2. november 2004

Anbefalet.

 

 

Behandling: Borgerrepræsentationen.

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen tiltrådte den 11. december 2003, at forslag til Vandområdeplan for Fæstningskanalen, Utterslev Mose, Nordkanalen, Søborghus Rende og Emdrup Sø blev godkendt og sendt i offentlig høring.

Forslaget har nu været sendt i offentlig høring i 8 uger. Miljøkontrollen har modtaget høringsbesvarelser fra Gentofte Kommune, Gladsaxe Kommune, Københavns Amt, Byrumskontoret i Vej & Park, Jægersborg Statsskovdistrikt, Kulturarvsstyrelsen og fra en række interesseorganisationer.

 

Høringssvarene er generelt positive for vandområdeplanens mål for forbedringer af vandløb og søer.

Gentofte og Gladsaxe kommuner bemærker bl.a. at kloaksystemet bør udbygges i mindre udstrækning end angivet i forlaget til vandområdeplanen.

Derudover er der bemærkninger fra Danmarks Naturfredningsforening-lokalkomiteen til den tekniske realisering, bl.a. at kommunerne bør udbygge kloaksystemet, så overløb helt undgås.

Miljøkotrollen vurderer, at de krav der er stillet i vandområdeplanen ligger indenfor hvad der teknisk og økonomisk muligt at realisere, samtidig med at vandområderne kan opfylde målsætningerne. 

Jægersborg Statsskovdistrikt og Kulturarvsstyrelsen har forbehold over vandområdeplanens krav til, at beskygningen fra vegetationen langs Fæstningskanalen ikke må ændres radikalt, idet formuleringen kan være i modstrid med fortidsmindeinteresserne.

Miljøkontrollen foreslår at formuleringen om skygnings-/lysforholdene ændres til: "Vandspejlets skyggeforhold fastholdes ved at den ældre historiske bevoksning af større træer langs Fæstningskanalen bevares med et sammenhængende kronetag".

Med ovennævnte mindre ændring fremlægges vandområdeplanen til endelig vedtagelse. Vandområdeplanen vil ved Borgerrepræsentationens godkendelse sammen med Regionplan 2005 være det fremtidige administrationsgrundlag for Københavns Kommune og de øvrige berørte kommuner.

De samlede omkostninger for kommunerne til udbygning af kloaksystemet ved de nordlige recipienter er anslået til mellem 178 og 230 mio. kr., hvoraf Københavns Kommunes andel udgør mellem 55 og 70 mio. kr. Københavns Kommunes udgifter, som takstfinansieres over afgifterne til vandafledning, er allerede medtaget i Spildevandsplan 2004.

Anlægsomkostningerne til genopretning af vandløb og søer er vurderet til 59 mio. kr. Hertil kommer år lige driftsomkostninger, som vokser fra 0,25 mio. kr. i 2005 til 3,75 mio. kr. i 2014, såfremt projekterne realiseres indenfor en 10-års periode. Disse anlægs- og driftsudgifter er i modsætning til udgifterne til forbedring af kloaksystemet endnu ikke medtaget i kommunens budgetlægning.


 


Til top