Mødedato: 02.10.2018, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Københavns Kommunes indkøbspolitik 2019-2022

Se alle bilag

Økonomiudvalget skal tage stilling til, om udkastet til Københavns Kommunes indkøbspolitik 2019-2022 skal sendes i høring i fagudvalgene.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at udkastet til Københavns Kommunes indkøbspolitik 2019-2022 sendes i høring i fagudvalgene.

Problemstilling

Københavns Kommunes nuværende indkøbspolitik udløber ved udgangen af 2018. Det betyder, at Borgerrepræsentationen inden da skal vedtage en ny indkøbspolitik, som skal gælde fra 2019-2022.

Indkøbspolitikken sætter retningen for Københavns Kommunes arbejde med indkøb i perioden 2019-2022. Den fastsætter fælles rammer, retningslinjer og fokusområder for indkøb af varer og tjenesteydelser i hele kommunen. Indkøbspolitikken udarbejdes for at understøtte, at kommunen fremstår som én indkøbsorganisation og opnår de bedste indkøbsaftaler i forhold til kvalitet og effektivitet samt at der tages hensyn til bl.a. miljøet og samfundet i forbindelse med kommunens indkøb.

Løsning

Økonomiforvaltningen har udarbejdet vedlagte udkast til indkøbspolitikken i dialog med fagforvaltningerne, indkøbsfaglige fora, indkøbsmedarbejdere samt eksterne interessenter.

Udkastet består af følgende fem strategiske fokusområder, som tilsammen beskriver, hvad Københavns Kommune ønsker at have fokus på i forbindelse med indkøb frem mod 2022:

  1. En mere professionel og effektiv indkøbsorganisation

  2. Øget e-handel og digitalisering

  3. Stærkere samarbejde med eksterne aktører

  4. Mere ansvarligt og bæredygtigt indkøb

  5. Fokus på innovation og vækst

Fokusområderne handler om, at Københavns Kommune vil være en endnu mere professionel og ef­fektiv indkøbsorganisation, der ligger i front i forhold til e-handel og digitalisering, aktivt samarbejder med andre aktører, bruger vores indkøbsvolumen til at påvirke markedet i en mere social ansvarlig og miljøvenlig retning samt bidrager til at udvikle innovative løsninger og produkter. De strategiske fokusområder er inspireret af bl.a. KL’s fælleskommunale indkøbsstrategi 2017-2020, regeringens indkøbsudspil (2017) og regionernes fælles indkøbsstrategi frem mod 2022.

Hvert strategiske fokusområde består af målsætninger, som Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen allerede har truffet beslutning om, samt nye indsatsområder, som beskriver, hvad Københavns Kommune ønsker at arbejde med frem mod 2022.

Tilsammen stiller de politiske målsætninger og nye indsatsområder mange forskelligartede krav og hensyn til kommunens arbejde med indkøb, herunder omkostninger, effektivitet, klima, miljø og sociale forhold. Derfor skal indkøbspolitikken balancere Københavns Kommunes fokus på løbende at reducere omkostningerne, så indkøbsområdet fortsat bidrager med effektiviseringer, med kommunens ambition om at tage særlige hensyn til fx klima, miljø og sociale forhold i indkøb.

Økonomiforvaltningen foreslår, at udkastet til indkøbspolitikken sendes i høring for at modtage fagudvalgenes bemærkninger, inden det behandles endeligt i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. Forvaltningernes arbejde med de målsætninger og indsatsområder for indkøbsområdet, som nævnes i indkøbspolitikken finansieres inden for forvaltningernes nuværende ramme.

Videre proces

Såfremt Økonomiudvalget godkender indstillingen, vil Økonomiforvaltningen sende udkastet til indkøbspolitikken i høring i fagudvalgene fra 3. oktober - 1. november 2018. Herefter vil Økonomiudvalget behandle indkøbspolitikken igen den 4. december 2018 med henblik på, at Borgerrepræsentationen kan behandle indkøbspolitikken den 13. december 2018.

Peter Stensgaard Mørch                 /Mads Grønvall

Beslutning

Dagsordenspunkt 2: Københavns Kommunes indkøbspolitik 2019-2022 (2018-0228330)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 2. oktober 2018

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top