Mødedato: 01.11.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Principper for overførsler i forbindelse med regnskab 2016

Se alle bilag

I forbindelse med vedtagelsen af budget 2017 blev det besluttet, at der skal ske en samlet prioritering af udvalgenes overførselsanmodninger på serviceområdet i regnskabet for 2016.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at nedenstående principper og processen for overførsler i forbindelse med regnskabet for 2016 godkendes.

Problemstilling

Af kommunens bevillingsregler fremgår det, at Økonomiforvaltningen hvert år forelægger forslag til overførselsregler for Økonomiudvalget til godkendelse. I denne sag besluttes derfor principper og tidsplan for overførsler i forbindelse med regnskabet for 2016.

Københavns Kommunes andel af kommunernes samlede serviceramme udgør 24.734 mio. kr. Dette danner således rammen for udvalgenes samlede budgetter inklusiv serviceoverførsler fra 2016 til 2017. Der kan derfor kun overføres uforbrugte servicemidler fra regnskab 2016 til 2017, såfremt der kan tildeles servicemåltal hertil. I budget 2017 er der afsat 95,5 mio. kr. i servicebufferpuljen til dette formål.

På anlæg skal der ske en gensidig koordinering af anlægsbudgetterne kommunerne imellem. Københavns Kommunes vedtagne budget på bruttoanlæg er på den baggrund fastsat til 3.158 mio. kr. Økonomiforvaltningen følger løbende op på anlægsudgifterne med særligt fokus på, at udgifterne på bruttoanlæg ikke overskrider anlægsmåltallet. Budgetterne tilpasses løbende med anlægsperiodiseringssagerne.

Løsning

Overførselsadgang på serviceområdet

En central del af kommunens økonomistyring er muligheden for at overføre midler over årsskiftet. Denne overførselsmulighed sikrer udvalgene en fleksibilitet og giver incitament til, at der i forvaltningerne og enkeltinstitutioner kan træffes hensigtsmæssige økonomiske beslutninger.

I det følgende beskrives en række principper, som gælder på serviceområdet med henblik på at sikre en samlet prioritering af udvalgenes overførselsanmodninger.

Der er 3 områder, hvor mindreforbrug kan forventes overført:

  • Decentrale institutioners opsparing

  • Eksternt finansierede projekter (tilskudsmidler)

  • Lov- eller kontraktmæssigt bundne midler

Med decentral institution menes institutioner, der leverer borgerrettede service, og hvori der indgår en brugerbestyrelse. Dette omfatter blandt andet daginstitutioner, skoler, fritidshjem og medborgerhuse.

Administrative enheder er således ikke omfattet af overførselsadgangen, medmindre der undtagelsesvist foreligger en særskilt beslutning herom.

Hvad angår decentrale institutioners opsparing, vil der blive stillet krav om, at forvaltningerne kan henføre opsparingen til forvaltningens decentrale institutioner. Økonomiforvaltningen vil tage kontakt til forvaltningerne med henblik på at opstille en opdateret liste over decentrale institutioner med overførselsadgang. Som udgangspunkt vil de samme institutioner som sidste år automatisk have overførselsadgang. 

Økonomiudvalget har besluttet, at mindreforbrug på op til 4 pct. af den enkelte institutions årsbudget vil kunne overføres på service, mens mindreforbrug udover 4 pct. vil kunne anmodes overført på anlægsområdet. Merforbrug overføres fuldt ud. Overførselsadgangen beregnes på institutionsniveau, men gælder udvalget som helhed. Der kan således ikke overføres mere end det samlede mindreforbrug. Baggrunden for ovenstående er ønsket om, at overførselsadgangen er ens for alle institutionstyper. 

Det bemærkes, at der med budgetaftalen for 2017 blev besluttet at se på Børne- og Ungdomsforvaltningens decentrale opsparing og en ny model herfor, idet der år for år er væsentlig opsparing på skoler og daginstitutioner. Dette er dog under forudsætning om, at der ikke sker en reduktion i den aktuelle decentrale opsparing. En ny model vil dog tidligst kunne træde i kraft i forbindelse med overførsler fra 2017 til 2018. 

Hvad angår eksternt finansierede projekter (tilskudsmidler), vil der blive stillet krav om:

  • at forvaltningerne kan fremvise tilsagnsskrivelser mv. fra tilskudsgiver,
  • at mindreforbruget kan henføres til konkrete projekter

Hvad angår lov- eller kontraktmæssigt bundne midler vil der ske en vurdering af, om aktiviteten er bindende og medfører en økonomisk gevinst/tab for kommunen, hvorfor beløbet falder inden for kriterierne og dermed kan indgå under lov- eller kontraktmæssigt bundne midler.

Der vil samtidig blive stillet krav om:

  • at forvaltningerne kan fremvise kontrakter mv.,
  • at kontrakterne er indgået med en ekstern part senest den 31. december 2016,
  • at mindreforbruget kan henføres til den pågældende aktivitet.

Såfremt det samlede mindreforbrug på decentral opsparing, eksternt finansierede projekter og aktiviteter samt lov- eller kontraktmæssigt bundne midler overstiger servicebufferen, skal der ske en udskydelse af serviceaktiviteter i budget 2017.

Udover de tre nævnte kategorier skal der udarbejdes en oversigt over midler fra 2016 på serviceområdet (øvrige overførsler), som enten ønskes overført eller alternativt ikke ønskes overført. Denne oversigt udarbejdes med henblik på, at Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen får mulighed for at foretage en samlet prioritering af overførslerne på serviceområdet.

I lighed med tidligere år vil udvalgenes anmodninger om overførsler på serviceområdet blive valideret af kommunens Intern Revision. Intern Revision vil gennemgå udvalgenes ansøgninger med henblik på at vurdere, hvorvidt de opfylder de opstillede krav samt at den fornødne dokumentation er til stede.   

Herudover skal følgende præciseres i forbindelse med udvalgenes overførselsanmodninger 2016-2017:

  • Mindreforbrug på drift kan som udgangspunkt ikke overføres til anlæg og omvendt.

  • Mindreforbrug på service, som prioriteres i forbindelse med overførselssagen, overføres som udgangspunkt til 2017.

  • Et merforbrug i regnskabet på service skal tilbagebetales i det efterfølgende år af udvalget, medmindre andet er aftalt.

Overførselsregler for de øvrige styringsområder

Mer- og mindreforbrug på anlægsområdet vil i overførselssagen blive overført til 2017. Et merforbrug i regnskabet på anlæg skal tilbagebetales i efterfølgende år af udvalget.

Mer- og mindreforbrug på rammestyret finansposter kan anmodes overført i lighed med tidligere år. Her menes afdrag på lån, deponeringsmidler og indskud i Landsbyggefonden.

Der er ikke overførselsadgang for mer- og mindreforbrug på styringsområdet overførsler mv., idet merforbrug på dette område i udgangspunktet finansieres af kassen, mens mindreforbrug tilsvarende tilgår kommunekassen ved regnskabsafslutningen.

Økonomi

Indstillingen har ingen selvstændige økonomiske konsekvenser.

Videre proces

På baggrund af ovenstående principper er der udarbejdet en indkaldelse til overførsler i forbindelse med regnskab 2016. Indkaldelsen er vedlagt som bilag 8, hvori den samlede tidsplan for overførselssagen indgår.

Der forventes som udgangspunkt politiske forhandlinger om overførselssagen i 2017 i uge 12.

Søren Tegen Pedersen

                                            /Mads Grønvall

 

Beslutning

Dagsordenspunkt 4: Principper for overførsler i forbindelse med regnskab 2016 (2016-0302588)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 1. november 2016

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top