Mødedato: 01.03.2005, kl. 15:00

Københavns Kommunes Affaldsplan 2008 (Miljø- og Forsyningsudvalget)

Københavns Kommunes Affaldsplan 2008 (Miljø- og Forsyningsudvalget)

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 1. marts 2005

 

 

 

J.nr.             ØU 74/2005

 

 

29.                Københavns Kommunes Affaldsplan 2008 (Miljø- og Forsyningsudvalget)

 

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at forslag til Affaldsplan 2008 med tilhørende ændringer godkendes som Københavns Kommunes affaldsplan for perioden 2005-2008.

                     

 

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 7. februar 2005

Godkendt med den tilføjelse, at det konkrete forslag i indstillingens side 9 vedr.  Affaldsplanens afsnit 2.3.3. om grænseoverskridende transport ikke medtages i Affaldsplanen.

I forbindelse med den første årlige opfølgning på Affaldsplanen skal det i øvrigt særskilt vurderes, om der kan gennemføres yderligere initiativer for at nå de nationale mål om genanvendelse, om incitamentstrukturen generelt kan forbedres og om muligheder for affaldssortering indtænkes i tilstrækkelig grad i forbindelse med nybyggeri.

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det dog skal bemærkes, at eventuelle udgifter i forlængelse af gennemførelse af forslaget til Affaldsplan 2008 skal holdes indenfor for Miljø- og Forsyningsudvalgets rammer.

Konkrete initiativer som berører kommunens øvrige forvaltninger iværksættes efter høring af forvaltningerne"

 

 

RESUME

Forslag til Affaldsplan 2008 blev godkendt som høringsudgave af Borgerrepræsentationen den 9. september 2004 (BR 411/04) og sendt i høring fra den 27. september til den 22. november 2004.

Der indkom 24 høringssvar. På baggrund af de indsendte høringssvar, bemærkningerne på borgermødet om affaldsplanen afholdt den 18. oktober 2004 og andre bemærkninger fremkommet i høringsperioden foreslås det, at der i planforslaget tilføjes et nyt initiativ om arbejdet med takstsystemet. Ligeledes foreslås foretaget en række tilføjelser i initiativerne om madaffald og kompostbeholdere. Endvidere foreslås foretaget en række mindre tilføjelser i planforslaget, og alle initiativer foreslås nummereret i planen. De foreslåede ændringer vurderes ikke at give anledning til en fornyet høring.

Affaldsplan 2008 lægger op til fem målsætninger for den kommende affaldsplanperiode 2005-2008:

-                Mindre affald og færre farlige stoffer i affaldet

-                Bedre udnyttelse af ressourcerne i affaldet og mindre affald til forbrænding og deponering

-                Mest miljø for pengene

-                Et affaldssystem, der passer til byen

-                Et affaldssystem, der er logisk og velkendt

Særligt tre områder er prioriteret højt i Affaldsplan 2008: Affaldsforebyggelse, Farligt affald og bedre mulighed for Affaldssortering til genanvendelse. Et vigtigt element i dette arbejde er etableringen af genbrugsstationer, nærgenbrugsstationer og kvartermiljøstationer i kommunen. Der igangsættes også initiativer på andre områder, men de tre ovennævnte områder er fremhævet, fordi det her foreslås, at der skal gøres en ekstra indsats.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen vedtog den 7. december 2000 Affaldsplan 2004 med planperiode frem til udgangen af 2004. Det betyder, at der skal udarbejdes en ny affaldsplan for perioden 2005-2008.

Affaldsplaner udarbejdes i henhold til miljøbeskyttelseslovens § 47. I september 2003 udsendte regeringen sin nationale affaldsstrategi 2005-2008. Affaldsplanen er også udarbejdet under hensyntagen til rammerne i den strategi.

Miljøministeren nedsatte i foråret 2002 en arbejdsgruppe om den fremtidige organisering af affaldsområdet. Arbejdsgruppen har afleveret en rapport til Miljøministeren den 17. december 2004. Følges anbefalingerne i rapporten, vil der på flere områder ske ændringer i det nuværende affaldssystem. I hvilket omfang sådanne ændringer vil skulle gennemføres inden for den planperiode, som Affaldsplanen 2008 dækker, vides ikke på nuværende tidspunkt.

Københavns Kommunes Affaldsplan 2008 er endvidere udarbejdet som en del af kommunens samlede indsats på miljøområdet. Planen er således udarbejdet i overensstemmelse med intentionerne i DOGME 2000-samarbejdet og koordineret med målsætningerne i Agenda 21-planen. 

Den nye affaldsplan danner grundlag for de tiltag, kommunen vil gennemføre i perioden 2005-2008. Planen er ikke juridisk bindende. For en række af initiativerne gælder det således, at der skal ske en konkret politisk behandling, før initiativerne kan implementeres i form af fx nye regler, ordninger, investeringer eller lignende.

 

Planens indhold

Forslaget til Affaldsplan 2008 (bilag 1) tager udgangspunkt i det eksisterende affaldssystem, som i den kommende planperiode skal videreudvikles og effektiviseres. En af grundtankerne i systemet er, at affaldet skal sorteres ved kilden. En anden grundtanke er, at affaldet skal behandles "så højt oppe i affaldshierarkiet som muligt". "Affaldshierarkiet" er en inddeling af affaldsbehandlings-former, som er fælles for alle EU-lande. Øverst i hierarkiet er affaldsforebyggelse og genbrug. Herefter kommer (i prioriteret rækkefølge) genanvendelse, specialbehandling, forbrænding til energiudnyttelse og nederst i hierarkiet deponering. Jo højere oppe i hierarkiet affaldet behandles, des bedre er det for miljøet. Prioriteringen bør dog ikke ske ukritisk. Ofte vil det være nødvendigt at gennemføre en miljøeffektvurdering for at kunne slå fast hvilken behandling, der ud fra lokale forhold og en samfundsøkonomisk vurdering er mest hensigtsmæssig.

 

Der er opnået gode resultater gennem affaldssystemet de seneste ca. 10 år. I 2002 blev 55 % af affaldet således genanvendt til nye materialer, mens 40 % blev udnyttet til produktion af elektricitet og fjernvarme. 2 % blev specialbehandlet, mens kun 3 % blev deponeret. Men der er stadig meget affald, der kan håndteres bedre, og det er dybest set, hvad Affaldsplan 2008´s målsætninger handler om. Målsætningerne udstikker retningen for kommunens konkrete initiativer på affaldsområdet i perioden 2005-2008.

 

Målsætning 1: Mindre affald og færre farlige stoffer i affaldet

Københavns Kommune vil gøre en forebyggende indsats for at begrænse dannelsen af affald og brugen af miljøbelastende stoffer. Forebyggelse af affaldsdannelsen i hovedstaden kræver imidlertid en aktiv og ofte frivillig indsats fra byens borgere og virksomheder. Der skal ændres vaner i hverdagen, så der indkøbes og forbruges med omtanke.  På arbejdspladsen kan forretningsgange og produktionsmetoder ændres, så mængden af affald mindskes eller affaldets miljøbelastende egenskaber reduceres.

For at nå målet arbejder Københavns Kommune blandt andet på at fremme kemikaliesubstitution i byens virksomheder, herunder også i de kommunale virksomheder. Direkte genbrug betragtes også som forebyggelse, og derfor tilstræbes, at der etableres "byttehylder" på genbrugsstationer og kvartermiljøstationer.  

 

Målsætning 2: Bedre udnyttelse af ressourcerne i affaldet og mindre affald til forbrænding og deponering

Københavns Kommune vil sikre, at ressourcerne i affaldet bliver udnyttet bedst muligt, og at mængderne til forbrænding og deponering minimeres. Affaldet skal sorteres, så det kan behandles på den mest miljørigtige måde. Det kan enten genanvendes som råvarer til nye produkter, eller ressourcerne i affaldet kan blive til fjernvarme og elektricitet ved forbrænding. Kun hvis affaldet hverken kan genanvendes eller brændes - og ikke kræver speciel behandling - skal det deponeres på losseplads.

 

Målsætning 3: Mest miljø for pengene

Københavns Kommune har som målsætning, at affaldet skal behandles på den bedste måde set ud fra både et miljømæssigt og et økonomisk synspunkt (også kaldet "mest miljø for pengene"). Derfor vil Københavns Kommune løbende vurdere det eksisterende system ud fra hensynet til både miljø og økonomi, ligesom nye initiativer skal vurderes, før de sættes i gang. Vurderingens omfang vil afhænge af initiativet.

 

Målsætning 4: Et affaldssystem, der passer til byen

At udbygge affaldssystemet i København er en stor udfordring. Der er få villaer og mange etageejendomme, og boligkvartererne varierer meget fra egentlige villakvarterer over større boligblokke til tætliggende etageejendomme. Målet er at etablere lokale affaldsløsninger inden for de fælles rammer til gavn for alle københavnere. Kommunens ambition er netop at have et affaldssystem, som tager hensyn til den enkelte borger og virksomhed - men også til at København er en by fuld af liv hele døgnet. For at nå målet vil kommunen fx etablere flere nærgenbrugsstationer og kvartermiljøstationer, der kan dække borgernes behov for aflevering af kildesorteret affald.

 

Målsætning 5: Et affaldssystem, der er logisk og velkendt

Københavns Kommune ønsker, at borgerne og virksomhederne har mulighed for at sortere affaldet på en nem og enkel måde. Kommunen lægger vægt på, at de rette informationer gives på den mest hensigtsmæssige måde til den rigtige målgruppe, således at principperne er velkendt for alle. 

 

De konkrete initiativer i planperioden 2005-2008

Da det er kommunens ambition, at bæredygtighed skal indgå som en væsentlig del af den samlede planlægning, kan Affaldsplan 2008 ses som en brik i opfyldelsen af denne ambition. I Agenda 21-planen er der - inden for affaldsområdet - sat fokus på de stigende affaldsmængder og det stigende ressourceforbrug. Affaldsplan 2008 konkretiserer og uddyber Agenda 21-planens visioner og mål på affaldsområdet via en lang række initiativer, der skal gennemføres i planperioden. 

Initiativer inden for de tre områder A< i style='mso-bidi-font-style: normal'>ffaldsforebyggelse, Farligt affald og Affaldssortering er prioriteret højt i den kommende planperiode. Ud over initiativer inden for de tre fokusområder indeholder planen en lang række initiativer omhandlende alt lige fra bedre information til borgerne over større fokus på virksomhedernes affaldsproduktion til øget samarbejde med Agenda-centrene og løbende optimering af det eksisterende system - såvel økonomisk som miljømæssigt. Gennemførelsen af et initiativ vil medvirke til opfyldelsen af en eller flere af de overordnede målsætninger i planen.

 

Prognose og målsætninger

På baggrund af udviklingen i affaldsmængderne indtil nu, er der udarbejdet en prognose for, hvordan mængderne forventes at udvikle sig fremover, og hvor meget der forventes at gå til genanvendelse, forbrænding, deponering og specialbehandling.

 

Nedenstående basisfremskrivning "2008 P-basis" bygger bl.a.  på udvalgte økonomiske parametre, som erfaringsmæssigt er koblet til affaldsdannelsen i særlig grad. "2008 M" er baseret på denne basisfremskrivning samt de i planen beskrevne initiativer og udgør de mål, Københavns Kommune ønsker at nå.

Alt affald

2002 R

2008 P-basis

2008 M

Genanvendelse

55 %

54 %

57 %

Forbrænding

40 %

41 %

37 %

Deponering

3 %

3 %

3 %

Specialbehandling

2 %

2 %

3 %

Affaldsmængde

865.126 ton

886.759 ton

886.759 ton

R = registrerede affaldsmængder,

P-basis = prognose for fremskrivning af affaldsmængder med uændret aktivitet,

M = prognose for fremskrivning af affaldsmængderne med effekten af Affaldsplanens initiativer indregnet.

 

Generelt kan det nævnes, at affaldsmængden til genanvendelse stiger, affaldsmængden til forbrænding falder, mens affaldsmængden til deponering samlet set er uændret. Mængden til specialbehandling stiger en smule, og dette skyldes bl.a. planerne om øget indsamling af det farlige affald samt elektronikskrot.

Den samlede mængde affald forventes at stige med ca. 20.000 ton svarende til knap 3 % frem til 2008 på trods af kommunens målsætning 1 om mindre affald. Konkrete initiativer vedrørende affaldsforebyggelse ligger i høj grad på nationalt niveau, så selv om kommunen vil gøre en aktiv indsats for at forebygge og begrænse dannelsen af affald, er der i høj grad tale om information og dialog med borgere og virksomheder, hvor det ikke er muligt at fastsætte, hvor meget affald der kan reduceres som resultat af indsatsen.

 

Resultatet af den offentlige høring

Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede i mødet den 9. august 2004 at sende forslag til Affaldsplan 2008 til behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Efterfølgende blev forslag til Affaldsplan 2008 godkendt som høringsudgave af Borgerrepræsentationen den 9. september 2004 (BR 411/04) og sendt i høring fra den 27. september til den 22. november 2004.

 

Den offentlige høring indeholdt følgende elementer:

-                                         Annoncering af planen i alle lokalaviser i Københavns Kommune og udsendelse af en pressemeddelelse

-                                         Udsendelse af planforslaget til en lang række interessenter og organisationer 

-                                         Oprettelse af hjemmesiden www.kk.dk/affaldsplan

-                                         En foto- og tegnekonkurrence for børn og voksne om affald

-                                         En spørgeskemaundersøgelse om affald

-                                         Et borgermøde afholdt den 18. oktober 2004. 

-                                         Plakater og pjecer om planforslaget

Planforslaget blev derudover distribueret til biblioteker og Københavner Information, hvor alle har haft mulighed for at få et eksemplar.

Der er indkommet 24 høringssvar på baggrund af den offentlige høring. Et resumé af indholdet i høringssvarene med vægten lagt på de emner og bemærkninger, der fremgår af flere høringssvar, er gengivet nedenfor. Efterfølgende er de foreslåede konkrete ændringer i forslag til Affaldsplan 2008 gennemgået. For yderligere information om indholdet i høringssvarene og om forvaltningens behandling af de forskellige bemærkninger henvises til bilag 2 "Notat vedr. høringssvar til Forslag til Affaldsplan 2008", hvor alle høringssvar er behandlet.

Nogle høringssvar giver ikke direkte anledning til ændringer i planen, men indeholder en række gode bemærkninger og forslag, som inddrages i det videre arbejde med udmøntning af initiativerne i planen. Andre høringssvar indeholder bemærkninger og ønsker, som ikke kan tilgodeses, fordi de fx ligger uden for kommunens politik eller myndighedsområde.

Alle høringssvar vil være fremlagt til gennemsyn i forbindelse med den politiske behandling i Miljø- og Forsyningsudvalget, Økonomiudvalget samt i Borgerrepræsentationen. Alle høringssvarene kan ligeledes ses på nettet under adressen www.kk.dk/affaldsplan.

 

Resumé af de 24 høringssvar

Resuméet er opbygget, så de høringsbemærkninger, der giver anledning til ændringer i planforslaget, gennemgås først. Efterfølgende er forslaget til konkrete ændringer i planen listet.

 

Lokal kompostering

Otte høringssvar indeholder bemærkninger om, mulighederne for lokal kompostering i København. Bemærkningerne giver anledning til, at der ændres i planforslagets initiativ om kompostbeholdere (afsnit 5.1.5), så beholdere udlånes gratis til villaejere. Desuden er der beskrevet et nyt initiativ i samme afsnit, hvoraf det fremgår, at kommunen vil udarbejde en samlet vurdering af mulighederne for at imødekomme ønsker om fælleskompostering i etageejendomme. Vurderingen skal danne grundlag for en politisk beslutning om, hvorvidt en udlånsordning af kompostbeholdere også skal gennemføres i etageejendomme.

Økonomisk incitament for bedre sortering og affaldsminimering

Det fremgår af flere høringssvar, at der er et ønske om yderligere mulighed for at benytte et økonomisk incitament til at få københavnerne til at sortere deres affald bedre eller til at minimere deres affaldsdannelse o.l. Der rejses således i flere høringssvar kritik af det eksisterende takstsystem i den forbindelse. Forvaltningen foreslår på denne baggrund, at der tilføjes et initiativ i planen om takstudvalgets arbejde (se efterfølgende afsnit for konkret formulering).

Ros til planen og elementer i planen

Mange af de borgere og organisationer, der har indsendt høringssvar, udtrykker stor interesse for indholdet i Københavns Kommunes forslag til Affaldsplan 2008. I to høringssvar udtrykkes specifik ros til planen, mens der i to andre høringssvar udtrykkes enighed med de 5 målsætninger, kommunen har opstillet i planforslaget. To borgere roser henholdsvis R98 og selskabets vejledning i affaldsspørgsmål og skraldemændenes afhentning af affald og initiativet om kompostbeholdere.

  Renholdelse af byens gader og opstilling af materiel i byens rum

Fire høringssvar omhandler de udfordringer, kommunen har med at holde gader og veje rene samt den problematik, der findes i en storby som København, hvor mange er interesserede i "byens offentlige rum". Høringssvarene handler om, at der sine steder er affald på gaderne samt ønske om flere affaldsbeholdere, herunder glascontainere i byen. Ligeledes bliver tømningen af de allerede opstillede beholdere kritiseret.

Genbrugsstationer, nærgenbrugsstationer, kvartermiljøstationer, byttehylder mm

Ca. en tredjedel af alle høringssvarene omhandler ønsket om flere genbrugsstationer, nærgenbrugsstationer og kvartermiljøstationer samt ønsker om flere byttehylder på stationerne. Nogle høringssvar giver forslag til lokaliteter, hvor der evt. kunne placeres genbrugsstationer samt hvor der er stort behov for dem. Dette ønske om flere af disse "stationer" har allerede medført, at Københavns Kommune har prioriteret initiativer om disse stationer i forslaget til Affaldsplan meget højt, og kommunen er i gang med at finde mulige lokaliteter for etablering af disse stationer.

Farligt affald

I fire høringssvar gives der konkrete forslag til kommunens håndtering af farligt affald. Kommunen har i forslaget til Affaldsplan angivet, at kommunen i foråret 2005 vil udarbejde en plan med kommende initiativer over for farligt affald. Kommunen vil i den forbindelse tage alle de indkomne forslag i høringssvarene med i arbejdet, men høringsforslagene giver ikke anledning til ændringer i selve planforslaget.

Andre bemærkninger

I to høringssvar udtrykkes ønske om, at det skulle være muligt at sætte "nej tak til reklamer" på den fælles hoveddør i etageejendomme. Flere høringssvar giver ideer til bedre sortering af enkeltfraktioner (pap, papir, bygge- og anlægsaffald) eller giver udtryk for utilfredshed med de nuværende ordninger og muligheder (storskrald). Et enkelt høringssvar kritiserer Københavns Kommunes institutioners håndtering af affald, mens et andet omhandler problematikken med import/eksport af affald over landegrænserne.

Konkrete ændringer i forslag til Affaldsplan 2008

Nedenfor gennemgås de konkrete ændringer, forvaltningen foreslår gennemført i forslag til Affaldsplan 2008. De konkrete ændringer er understreget. Ændringsforslagene gennemgås i den rækkefølge, de optræder i planforslaget. Mindre tekniske korrektioner i planforslaget er ikke medtaget i gennemgangen.

Side 13, afsn. 2.3.3. tilføjes: Af andre planer skal nævnes, at Københavns Brandvæsen er ansvarlig for en civil beredskabsplan, som bl.a. indeholder et afsnit om hvordan affald håndteres i forskellige krisesituationer.

Side 13, afsnit 2.3.3. tilføjes i fortsættelse af sidste linie: (…) eksisterende samarbejdsflader på affaldsområdet fx vedrørende grænseoverskridende transport, affaldsbehandling, husholdningsaffald og storskrald.

Side 45, afsnit 5.1.2. tilføjes: I dag kan borgerne aflevere for eksempel glas, papir, pap/karton, elektronikaffald, PVC, tøj til genbrug, haveaffald, kølemøbler og meget andet til genbrugsstationerne. (…).

På side 45, afsn. 5.1.2. tilføjes: Genbrugsstationer (4 stk.), hvor borgere og erhverv med mindre mængder affald kan aflevere alle typer affald undtagen dagrenovation, let fordærveligt affald samt eksplosivt og radioaktivt affald (adgang for biler).

På side 49, afsn. 5.1.5. første initiativ tilføjes:

·        I løbet af 2005 skal der foretages en evaluering af forsøget med madaffald fra husholdninger i Kgs. Enghave, herunder en vurdering af miljø og økonomi. Evalueringen skal indgå som en del af beslutningsgrundlaget, når Miljø- og Forsyningsudvalget skal afgøre om forsøget skal forlænges, nedlægges eller udvides.

På side 49, afsn. 5.1.5. efter andet initiativ tilføjes nyt initiativ:

  • Der udarbejdes en samlet vurdering af mulighederne for, hvordan kommunen kan fremme ønsker om etablering af fælleskomposteringsanlæg i forbindelse med etageboliger. Vurderingen forelægges Miljø- og Forsyningsudvalget i efteråret 2005, med henblik på en politisk beslutning om, hvorvidt en udlånsordning af kompostbeholdere også skal gennemføres i etageejendomme.

På side 49, afsn. 5.1.5. tilføjes nyt fjerde initiativ:

·        Der skal i 2005 tilbydes kompostbeholdere til villaejere som supplement til den eksisterende indsamlingsordning for haveaffald. Kompostbeholderne udlånes gratis af R98 til interesserede villaejere, men er som det øvrige affaldsmateriel fortsat R98's ejendom.

På side 50, afsn. 5.1.6. første initiativ tilføjes:

·        Det forventes, at der i slutningen af planperioden etableres et Affaldsværksted i samarbejde mellem Københavns Kommune, R98 og Amagerforbrænding. (…).

På side 67, afsn. 5.3.1. nederst tilføjes nyt initiativ:

·        Kommunen skal i samarbejde med R98 fortsætte arbejdet med at tilpasse takstsystemet løbende for at sikre, at der er en højere grad af gennemsigtighed, at der er den bedste sammenhæng mellem den leverede ydelse og betalingen, og at intentionerne i affaldssystemet fremmes. 

Side 68, afsnit 5.3.3, sidste afsnit: Ordet "forbrændingsanlæg" ændres til "Kommunens bidrag til Amagerforbrænding og Vestforbrænding" i henholdsvis overskrift, første linie samt tabeltekst på side 69.

 

Miljøkontrollens egne ændringer til forslag til Affaldsplan 2008

Alle initiativer i Affaldsplan 2008 nummereres fortløbende fra 1 til 108.

I affaldsplanens afsnit 2.1.1 vil der blive tilføjet bemærkninger om de nye regler på emballageområdet, som vil berøre kommunes affaldsordninger ultimo 2005.

I affaldsplanens afsnit 3.4 skal tallet i skemaet side 28 "Dagrenovation 2002" i kolonnen "Forbrænding" ændres fra 138.048 ton til 136.721 ton samt i bilagsmaterialet Dette skyldes, at der efterfølgende er foretaget mindre justering af affaldsmængderne for år 2002 i forbindelse med verificering af talmaterialet. Konkret er mængden af dagrenovation og dagrenovationslignende affald er nedskrevet med 1%. Justeringerne har ingen konkret betydning for planens prognosetal.

 

 

Opfølgning på og implementering af Affaldsplan 2008

Til opfølgning på og implementering af Affaldsplan 2008 vil Miljøkontrollen hvert forår i årene 2006, 2007 og 2008 udarbejde en status til Miljø- og Forsyningsudvalget for det foregående års arbejde med Affaldsplan 2008. 

Affaldsplanen skal revideres hvert 4. år – næste gang inden udgangen af 2008. Det forventes derfor, at organiseringen af udarbejdelsen af forslag til Affaldsplan 2012 fastlægges i efteråret 2007, så planforslaget kan udarbejdes i 2008 med ikrafttræden 1. januar 2009.

 

Konsekvenser for borgerne

To af planens overordnede målsætninger retter sig specielt mod byens borgere, nemlig "affaldssystemet skal passe til byen" og "affaldssystemet skal være logisk og velkendt". En række af planens initiativer er således rettet imod indretning af et mere fleksibelt og logisk indsamlingssystem, som skal højne serviceniveauet over for den enkelte borger.

Planens initiativer over for byens virksomheder baserer sig i overvejende grad på udvikling af og oplysning om eksisterende ordninger via tættere samarbejde og dialog. Det kan medføre, at den enkelte virksomhed bliver mere bevidst om gældende regler eller ønsker at højne egen miljøprofil ved at gå ud over de gældende regler. Det må forventes, at nogle virksomheder vil opleve et større pres fra myndighedernes side til at udsortere mere affald. Andre virksomheder vil kunne spare penge eller kunne profilere sig som en "grøn virksomhed" ved at benytte sig af mulighederne for at sortere bedre og minimere virksomhedens affaldsdannelse.

 

ØKONOMI

De enkelte initiativer, som er indeholdt i planen, og som har økonomiske konsekvenser, vil, inden de iværksættes, blive forelagt til politisk godkendelse med dertil hørende beskrivelse af de økonomiske konsekvenser af det pågældende initiativ.

R98 har i 2005 afsat 2,5 mio. kr. til kommende initiativer på baggrund af forslaget til Affaldsplan 2008. Det forventes ikke, at de i planen foreslåede initiativer og revision af eksisterende affaldsordninger vil føre til større samlede omkostningsforøgelser og deraf følgende takststigninger i planperioden. Det forudsætter dog, at den almindelige pris- og lønregulering kan modsvares at tilsvarende effektiviseringer.

Specielt vedr. de budgetmæssige konsekvenser ved at tilbyde gratis kompostbeholdere til villaejere kan det nævnes, at R98 i budget 2005 har afsat 240.000 kr. til etablering af hjemmekomposteringsordningen. Forudsætningen for dette beløb er, at 5% af villaejerne i Københavns Kommune bestiller en beholder, det svarer til 1.000 husstande, samt et mindre antal i Frederiksberg Kommune. Såfremt fx 20% af de potentielle husstande (dvs. ca. 4.000 husstande) ønsker en kompostbeholder, bliver den samlede investering på omkring 2,5 mio. kr. som skal afskrives over 5 år dvs. en årlig udgift 0,5 mio. kr. eller 130 kr. pr. beholde. Hertil kommer udsætning af beholdere samt informationsmateriale, som beløber sig til ca. 55 kr. pr. husstand. Det første år bliver udgiften pr. interesseret villaejer på ca. 185 kr., mens udgiften de følgende fire år bliver på ca. 130 kr. Til sammenligning kan det tilføjes, at der på Frederiksberg har været en ordning, siden 1. april 2003 til og med 31. december 2004, hvor villaejerne kunne leje kompostbeholdere for 100 kr. om året. I denne periode er der blevet udsat 159 beholdere svarende til 10 % af villaerne på Frederiksberg.

Miljøkontrollens administrative og tilsynsmæssige opgaver i forbindelse med sikring af gennemførelsen af de foreslåede initiativer i planen forventes at kunne gennemføres inden for den nuværende budgetramme.

Under hensyn til Københavns Kommunes ønske om at "feje-for-egen-dør" indeholder affaldsplanen et forslag til initiativ om, at der i samarbejde med kommunens syv forvaltninger i 2006 udarbejdes en plan for kommunens indsats for øget kildesortering af affald på kommunens institutioner. Udgifterne for de enkelte institutioner i den forbindelse er ikke ressourcesat i forslaget til Affaldsplan 2008.

 

MILJØVURDERING

Planens målsætninger for udviklingen i de fremtidige affaldsmængder, for genanvendelsesmængderne og for mængderne til forbrænding osv. bygger dels på en prognose og dels på en vurdering af effekten af de initiativer, der foreslås gennemført i planperioden. På husholdningsområdet forventes gennemførelsen af initiativerne i planperioden således at øge genanvendelsen fra 23 % i 2002 til 27% i 2008. Samlet set forventes gennemførelsen af initiativerne i planen at medføre at genanvendelsen øges fra 55 % til 57 % i planperioden. Når der ikke forventes større stigning i genanvendelsen af de samlede affaldsmængder, skyldes det bl.a. fald i de forventede bygge- og anlægsaffaldsmængder, hvor genanvendelsen er højest.

 Ud over de kvantitative mål i planen bygger planens initiativer også på kvalitative mål, der handler om, at affaldet skal behandles på den mest hensigtsmæssige måde, dvs. populært sagt "mest miljø for pengene". Der skal således i planperioden gennemføres vurderinger af den miljømæssige gevinst ved de eksisterende ordninger for husholdningsaffald, ligesom kommende nye initiativer skal miljøvurderes. Når den endelige beslutning om igangsætning af et nyt initiativ skal træffes, udarbejdes et mere detaljeret grundlag for vurderingen af konsekvenserne for både miljø og økonomi, så beslutningen kan træffes på et gennemskueligt grundlag.

 

HØRING

Ifølge affaldsbekendtgørelsen skal affaldsplanen i offentlig høring i minimum 8 uger. Forslaget til Affaldsplan 2008 har været i offentlig høring i en 8 ugers periode fra den 27. september til den 22. november 2004.

 

BILAG

1)  Forslag til Affaldsplan 2008 (plan)

2)  Notat af 18. januar 2005 vedr. høringssvar til Forslag til Affaldsplan 2008

Alle høringssvar vil blive fremlagt til gennemsyn i forbindelse med den politiske behandling i Miljø- og Forsyningsudvalget, Økonomiudvalget samt i Borgerrepræsentationen. Alle høringssvarene kan ligeledes ses på nettet under adressen www.kk.dk/affaldsplan.

 

 

Hjalte Aaberg

/ Hans Lunde

 

Til top