Mødedato: 01.02.2012, kl. 12:30
Mødested: Næsbyholm

Startredegørelse for udarbejdelse af lokalplan "Scala"

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget skal godkende, at der igangsættes udarbejdelse af lokalplan og kommuneplantillæg for Scala-ejendommen og Axeltorv med henblik på at opføre en ny bebyggelse.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøudvalget godkender,

1.      at der udarbejdes forslag til lokalplan ”Scala” på baggrund af de intentioner og opmærksomhedspunkter, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1.

 Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,

2.      at der samtidig udarbejdes forslag til tillæg til Kommuneplan 2011, der ændrer rammerne for området med hensyn til bebyggelseshøjde, som det fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1.

Problemstilling

Ejendomsselskabet Norden, som ejer Scala-grunden, ønsker at opføre en ny bebyggelse på grunden. Scala-bebyggelsen har de sidste par år stået tom.

Den eksisterende lokalplan 382 ”Jernbanegade” giver mulighed for et nybyggeri, der udvider karre-bebyggelse på Scala-grunden til i alt 23.000 m² (660 i bebyggelsesprocent). Højden er 8 etager (27,8 m) og op til 10 etager (34 m) på hjørnet mod Axelborg. Anvendelsen er serviceerhverv, der i særlig grad er rettet mod offentligheden, såsom hotel- og konferencevirksomhed, teater, koncertsal, biograf, restauranter, cafeer, butikker og lignende.

Tegnestuen Lundgaard og Tranberg har tegnet et nyt projekt (se bilag 1). Bebyggelsens omfang er ca. 23.000 m². Bebyggelsens højeste punkt er 57 m på hjørnet mod Palads, og Ejendomsselskabet Norden skal erhverve et stykke af Axeltorv for at give mulighed for bebyggelsen. Der er endnu ikke fastlagt, hvor stort et areal, der skal erhverves. Axeltorv omlægges og begrønnes i forbindelse med indgåelse af en udbygningsaftale. Der ønskes indrettet kontor fra 2. sal og op. Stue og 1. sal fastholdes til publikumsorienteret serviceareal, såsom butikker, cafeer og lignende.

Gennemførelse af projektet kræver ny lokalplan og kommuneplantillæg på grund af projektets ændrede udtryk herunder højder til maksimalt 57 m samt anvendelsesændring fra hotel m.v. til kontor fra 2. sal og op.

Løsning

Projektet skaber en bebyggelse, der bryder med karrestrukturen ved at placere flere enkeltstående bygninger. Herved dannes en passagemulighed langs karreen mod øst mellem Vesterbrogade og Jernbanegade. Tegnestuen ønsker at fremhæve det gamle voldanlægs retning på tværs af byen ved bearbejdning af Axeltorv, der bl.a. beplantes med frit placerede træer. Princippet udføres også i Vesterbrogade mod Tivoli, og det er visionen, at den kan videreføres over pladsen foran Palads mod H. C. Ørstedsparken.

Projektet består af fem cirkulære bygninger i varierende højder fra 7-14 etager. Den højeste bygning er maksimalt 57 m. Den mindste bygning er 7 etager på ca. 29 m. Til sammenligning er SAS hotellet ca. 70 m, toppen af Axelborg ca. 44 m og det ny Industriens Hus 31 m. I det videre forløb skal bygningshøjderne i det nye Scala-kompleks finjusteres i forhold til hinanden, nabobebyggelserne og byens tårne og spir.

Scala-grunden ligger udenfor det område, der i kommuneplanen friholdes for højhuse. En maksimal højde på 57 m er således i overensstemmelse med kommuneplanens retningslinjer for højhuse.

Den mindste af bygningerne er placeret ca. 10 m ind på Axeltorv, så pladsens rektangulære form opløses. Tegnestuen er gået i dialog med kunstneren Mogens Møller, som har udført værket ”Zodiac”, som består af 11 statuer, som i dag er placeret på Axeltorv. Han er positivt indstillet overfor en ny placering som foreslået i projektet.

De cirkulære former danner rum mellem bygningerne og ud mod både Vesterbrogade, Axeltorv og Jernbanegade. Der er adgang til butikkerne hele vejen rundt om bebyggelsen. I midten af komplekset på 1. sal anlægges en indre have, hvortil der er offentlig adgang via trapper og en elevator. Adgang til kontorarealet sker via den indre have.

Projektet tilfører området nyt byliv med mulighed for nye passagemuligheder - over pladsen, gennem stueetagen, gennem den offentlige have på 1. sal eller bag bygningen langs passagen. Jernbanegade vil få tilført nye kvaliteter, da karrestrukturen opløses og den nye bebyggelse trækkes tilbage, så der opstår pladsdannelser. Scala-grunden har god kollektiv trafikbetjening og ligger stationsnært mellem Vesterport station, Københavns Hovedbanegård og den planlagte metrostation på Rådhuspladsen. Der er 200-300 m til S-tog, den kommende metro og en lang række buslinjer.

Parkeringsnormerne i kommuneplanen for indre by er 1 p-plads pr. 150 m² for administration (kontorer), og 1 p-plads pr. 100 m² for detailhandel (butikker). Kontorarealet er anslået til 18.500 m² svarende til 123 p-pladser og butikkerne er anslået til 4.500 m² svarende til 45 p-pladser. Dette svarer til i alt ca. 170 p-pladser som etableres i p-kælder. Fra Jernbanegade vil der blive adgang til p-kælderen, hvortil det også er intentionen, at cyklister skal kunne køre direkte til cykelkælderen. Det forventes, at den nye bebyggelse vil generere 600 enkeltture i bil pr. døgn, hvoraf størstedelen vil skulle til og fra p-kælderen via Jernbanegade. Det vurderes, at Jernbanegade med en daglig trafik på 7.000 køretøjer kan håndtere denne trafikmængde. Området vil kunne udbygges med ca. 645 arbejdspladser.

Der pågår p.t. projektudvikling for Vesterbro Passage. Projektet koordineres med Scala-projektet.

Lokal afledning af regnvand (LAR) samt grønne tage vil blive indarbejdet i den videre proces, og projektet opføres som minimum lavenergibebyggelse (energikrav 2015).

En eksisterende lokalplan 382 ”Jernbanegade” omfatter foruden Scala-grunden også resten af karreen. Den ny lokalplan vil udelukkende medtage Scala-grunden samt Axeltorv. Scala-grunden vil således udgå af lokalplan 382 ”Jernbanegade”.

Tillægget til Kommuneplan 2011 vil ændre den maksimale bygningshøjde til 57 m. Bebyggelsesprocenten vil være uændret.

Økonomi

På baggrund af nøgletal fra kommuneplanens investeringsredegørelse og den planlagte anvendelse i området med i alt ca. 23.000 m² erhverv skønner kommunen at kunne få en årlig skattemerindtægt på ca. 4,2 mio. kr. (2012 priser).

På bygherrens anmodning forventes indgået en frivillig udbygningsaftale i henhold til planlovens § 21 b. Udbygningsaftalen forventes at indeholde en landskabelig bearbejdning af Axeltorv. Et udkast til udbygningsaftalen vil blive fremlagt i forbindelse med lokalplanforslaget.

En del af bebyggelsen er placeret på Axeltorv, hvilket kræver at bygherre erhverver denne del af torvet. Forhandlingerne med Økonomiforvaltningen er indledt. 

Videre proces

Når startredegørelsen er drøftet i udvalgene, gennemføres en intern høring af forvaltningerne og lokaludvalget. Forslag til lokalplan og kommuneplantillæg forventes at kunne forelægges for Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i maj 2012.

 

         Claus Juhl                                         Hjalte Aaberg

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

1.      at der udarbejdes forslag til lokalplan ”Scala” på baggrund af de intentioner og opmærksomhedspunkter, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1.

 Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,

2.      at der samtidig udarbejdes forslag til tillæg til Kommuneplan 2011, der ændrer rammerne for området med hensyn til bebyggelseshøjde, som det fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 23. januar 2012

Indstillingens 1. at blev godkendt.

SF afgav protokolbemærkning:

”SF stemmer for indstillingen om at igangsætte en lokalplanproces på Scala-grunden, men tager forbehold i forhold til den videre proces. SF’s opbakning til lokalplanen afhænger af analyser af projektets vind- og skyggeforhold samt de byarkitektoniske virkninger. SF har sympati for hovedgrebet, men opfordrer til en yderligere bearbejdning af højder og proportioner i løbet af planprocessen.”

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 1. februar 2012.

Indstillingen blev anbefalet.


Ayfer Baykal (F) videreførte Socialistisk Folkepartis protokolbemærkning fra mødet i Teknik og Miljøudvalget den 23. januar 2012.

Til top