Nordre Frihavnsgade - seneste status

Nordre Frihavnsgade blev 2022-23 ombygget til cykelgade. Da det ikke har forbedret cyklisternes sikkerhed tilstrækkeligt, bliver gaden nu ophævet som cykelgade, trafiksikkerheden forbedret med flere tiltag, og biltrafikken dæmpet. Følg med her på siden.

Status maj 2025

Nye beslutninger om Nordre Frihavnsgade 2025

Fra sommeren 2022 til efteråret 2023 blev Nordre Frihavnsgade bygget om til cykelgade. En større evaluering i efteråret 2024 af den færdige cykelgade viste, at trafikanternes adfærd i gaden ikke sikrer cyklisterne godt nok mod farlige situationer og uheld. Der er bl.a. problemer med varebiler, der er i vejen for den øvrige trafik.  

Den 10. marts 2025 fik Teknik- og Miljøudvalget præsenteret resultaterne af evalueringen. På baggrund heraf besluttede politikerne, at Nordre Frihavnsgade ikke længere skal have status som cykelgade. Herved bliver det muligt at indrette kombinerede p-pladser til varelevering i dagtimerne og beboer- og gæsteparkering resten af tiden. 

Det blev også besluttet, at vi skal undersøge, hvilke yderligere tiltag, der skal til for at sikre en blivende og holdbar løsning, så gaden bliver mere tryg og sikker for cyklister og fodgængere og samtidig kan bevares som en livlig handelsgade. Derudover skal vi se på, hvordan man kan gøre det nemmere og sikrere for fodgængerne at komme over gaden. Analysen skal gennemføres i tæt dialog med lokalområdets beboere og butikker. 

Læs Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 10. marts 2025 inkl. bilag, herunder evalueringsrapporten

Hvad betyder det i praksis, at cykelgaden ophæves?

Nordre Frihavnsgade bevarer sin nuværende indretning, så der bliver hverken ændret på fortove, kørebaner, blomsterbede eller bænke. Det, der sker er, at alle cykelgadeskiltene bliver taget ned, og cykelsymbolerne i asfalten bliver fjernet. Når gaden ikke længere har status som cykelgade, gælder de særlige regler for cykelgader ikke mere. Det betyder, at bilister ikke længere skal tilpasse deres hastighed efter cyklisterne (normalt 30 km/t), og biler må derfor i princippet køre op til 50 km/t, men kun hvis forholdene tillader det, og kun hvis det kan ske uden fare for andre trafikanter. Samtidig det vigtigt at understrege, at alle trafikanter i Nordre Frihavnsgade selvfølgelig skal tage hensyn til hinanden, sådan som regler foreskriver. 

Den mest mærkbare ændring består i, at vi nu kan indrette fire læssezoner til varebiler og lastbiler i dagtimerne, så de ikke længere holder ude på vejbanen for at aflevere varer - til gene og nogle gange fare for cyklister og andre trafikanter. Denne løsning med læssezoner om dagen og beboerparkering om natten er ikke mulig i en cykelgade, hvorfor det var nødvendigt at ophæve cykelgaden, indtil der er fundet en fremtidssikret løsning på de samlede, trafikale problemer i Nordre Frihavnsgade.   

Tidsplan for de nye tiltag

Efter planen ændrer vi cykelgaden til almindelig gade inden sommerferien 2025 forudsat, at politiet godkender ændringerne. Samtidig etablerer vi de fire læssezoner til lastbiler og varebiler, som kan benyttes til beboerparkering aften og nat. Hvis der er længere leveringstid på skiltene end forventet, kan vi dog først udføre arbejdet i juli eller august. 

Arbejdet med analysen går i gang efter sommerferien 2025. Lokale beboere og erhvervsdrivende vil blive inddraget mest muligt, bl.a. gennem en arbejdsgruppe og en følgegruppe med repræsentanter fra gaden. 

Følg med her på siden og i projektets nyhedsbrev til beboere og nyhedsbrev til butikker og kontorer.

Følg med i nyhedsbrevet til beboere om Nordre Frihavnsgade

Via nyhedsbrevet til beboere kan du nemt følge med i, hvad der sker med Nordre Frihavnsgade.

Følg med i nyhedsbrevet til butikker og kontorer om Nordre Frihavnsgade

Via nyhedsbrevet til butikker og kontorer kan I nemt følge med i, hvad der sker med Nordre Frihavnsgade. Tilmeld jer her.

Hvis du har spørgsmål

Spørgsmål til vejarbejdet og andet praktisk: Kontakt entreprenøren på nfg@shp.dk eller tlf. 4373 2105.

Øvrige spørgsmål til projektet: Kontakt projektlederen hos kommunen på anlaeg-cykelogvej@kk.dk

Mest stillede spørgsmål om cykelgaden Nordre Frihavnsgade

Fold alle ud

Hvad blev ændret ved ombygningen til cykelgade i 2022-23?

Da Nordre Frihavnsgade i 2022-23 blev omdannet til cykelgade, skete følgende:

Der kom cykelgadeskilte op ved alle indkørsler til gaden. Der blev lagt store cykelgadesymboler i asfalten. Kørebanen blev gjort smallere og mere kurvet. Fortovene blev flere steder bredere og fik en række udbygninger med sideheller, som fodgængerne kan bruge, når de skal krydse gaden. Der blev anlagt en række bede i fortovet og plantet træer, buske og blomster. Og der kom flere cykelstativer og bænke op langs gaden. Alt sammen blev gjort for at gøre den livlige handelsgade til et rarere sted for de mange beboere, børnefamilier, skolebørn, butikskunder og cafegæster, som dagligt færdes i Nordre Frihavnsgade. 

Mere om, hvordan det er at færdes i den nye cykelgade

Hvorfor er der ikke lavet cykelstier?

Muligheden for cykelstier blev grundigt undersøgt i den første fase af projektet. Cykelstiløsningen ville kræve, at over halvdelen af parkeringspladserne i gaden skulle fjernes, og at fortovene skulle gøre smallere. Dette ville både forringe muligheden for bilparkering, begrænse gadens funktion som handelsgade og forværre forholdene for gadens fodgængere.

Derudover ville der kun være plads til en smal cykelsti med en bredde på kun 2 meter og ikke kommunens mere trafiksikre standardbredde på 2.5-3.5 meter. En smal cykelsti vil samtidig øge risikoen for, at nogle cyklister ville trække ud på kørebanen for at komme hurtigere frem. Forvaltningen vurderede derfor, at en løsning med cykelstier ville forringe forholdene for stort set alle gadens trafikanter og også gå ud over gadens karakter.

Er der færre bilparkeringspladser i Nordre Frihavnsgade efter ombygningen?

Der var inden ombygningen 121 parkeringspladser i gaden, og cykelgaden er projekteret, så alle pladserne kunne bevares. Enkelte af pladserne har dog fået en ny placering og særlige restriktioner. 

Det blev efterfølgende, i februar 2024, politisk besluttet at retablere et fodgængerfelt ved Randersgade. For at skabe gode oversigtsforhold ved overgangen var det nødvendigt at fjerne fire p-pladser. Derfor er det samlede antal p-pladser i gaden 117. De fire nedlagte pladser blev erstattet med nye p-pladser i de tilstødende gader som led i et større projekt om erstatningsparkering. 

Er parkeringsforholdene ændret for bilister med beboerlicens?

Nej, det er stadig en såkaldt ”prikgade” ligesom andre af byens handelsgader. Det betyder, at beboerlicensen fortsat ikke gælder på Nordre Frihavnsgade på hverdage mellem kl. 10-17. Enkelte pladser har yderligere restriktioner, som fremgår af skiltene - fx korttidsparkering og varelevering.

Hvor kan man parkere, når man skal aflevere børn ved skolen?

Der er ikke indrettet parkeringspladser lige foran Ingrid Jespersens Gymnasieskole, da arealet i stedet er blevet brugt til at udvide fortovet foran skolens indgang, så der er mere plads – især morgen og eftermiddag, hvor trængslen foran skolen er størst.

Der er indrettet bilparkeringspladser op mod Trianglen, hvor der er 15 minutters parkering mellem kl. 7.30 og 8.30. Disse pladser er tiltænkt forældre, som afleverer deres børn i bil om morgenen.

Hvorfor er der lavet mere cykelparkering?

Foran Ingrid Jespersens Gymnasieskole er der i dagtimerne et stort behov for cykelparkering til de mange elever, som cykler i skole. Derfor er der her afsat ekstra plads til cykelparkering – både på den nye fortovsudbygning og på flex-cykelparkeringen ude på selve vejen. Denne ekstra cykelparkering bruges også af gadens handlende og beboere.

Foran Netto og SuperBrugsen er der et tilsvarende stort behov for, at kunderne kan stille cyklen, når de køber ind. Derfor er der også her gjort mere plads til parkerede cykler. 

Derudover er der sat mindre cykelstativer op flere steder langs gaden, så bl.a. butikskunderne kan komme af med cyklen uden at spærre fortovet.  

Hvorfor er der nogle steder lavet cykelparkering ude på vejen?

Flex-cykelparkering på kørebanen udnytter arealerne bedst muligt, fordi børnene kan komme af med cyklen, når de skal i skole, og beboerne kan parkere bilen, når de kommer hjem og indtil næste morgen.

Flex-cykelparkeringen foran Ingrid Jespersens Gymnasieskole har fungeret som forsøgsordning i nogle år. Evalueringen af forsøget viste, at den fleksible brug af arealet fungerer relativt godt, og at det er den bedste løsning, når man både skal tilgodese behovet for cykelparkering og samtidig vil bevare alle bilparkeringspladser i gaden.

For at sikre plads til cykelparkering i skoletiden er det ikke tilladt for biler at parkere på flexpladserne hverdage mellem kl. 7.30 og 17.00 (undtagen i juli måned). Det er p-vagterne, der håndhæver, at skiltningen bliver fulgt. 

Hvad er der gjort for at undgå, at varebiler holder ude på kørebanen?

Det oprindelige cykelgadeprojekt fra 2022-23 indbefattede særlige parkeringspladser med 15 minutters korttidsparkering i bestemte tidsrum særligt af hensyn til varebiler. Det har desværre vist sig, at en del af de lastbiler og varebiler, der kommer på andre tidspunkter, ikke kan finde parkering og derfor benytter kørebanen til aflæsning, hvorved der opstår farlige situationer.

Den bedste løsning til varelevering er - hvis det er muligt - at indrette p-pladser med parkeringsforbud og af- og pålæsning tilladt i bestemte tidsrum og almindelig parkering resten af tiden. Desværre er denne type regulering ikke tilladt i en cykelgade. 

Problemet med holdende varebiler ude på kørebanen har været størst op mod Trianglen. Derfor har vi i januar 2025 ophævet cykelgaden på det første stykke fra Trianglen ned til Ingrid Jespersens Gymnasieskole som et foreløbigt, akut tiltag. Se kortskitse med de nye parkeringsforhold op mod Trianglen 

Sommeren 2025 bliver resten af Nordre Frihavnsgade ophævet som cykelgade, og der bliver etableret fire læssezoner til varelevering. Se placeringen af de fire læssezoner i bilag 3 i Teknik- og Miljøudvalgets beslutning marts 2025 om at ophæve cykelgaden

Hvorfor er der sat flere bænke op i Nordre Frihavnsgade?

Københavns Kommune har stort fokus på at forbedre forholdene i byen for dårligt gående. Det gør vi bl.a. ved at have mange bænke stående, hvor man kan tage et hvil – især i gader med mange fodgængere som Nordre Frihavnsgade.   

Nordre Frihavnsgade er i Kommuneplanen 2019 defineret som "strøggade", dvs. en handelsgade, hvor der bl.a. skal være gode muligheder for ophold. I vejregelhåndbogen ”Færdselsarealer for alle” anbefaler man siddemulighed for hver ca. 100 meter på steder med mange fodgængere af hensyn til dårligt gående. Også lokale beboere, erhvervsdrivende og andre lokale interessenter har efterlyst flere bænke.

Derfor er der i den nye cykelgade gjort plads til nye bænke flere steder, bl.a. på de hjørner, hvor fortovet er gjort bredere

Hvorfor kommer nogle af fodgængerfelterne ikke tilbage?

I fritliggende fodgængerovergange har bilister og cyklister vigepligten og skal holde tilbage for gående, der vil krydse. Desværre har bilister og cyklister en tendens til ikke at respektere fodgængerne i disse fodgængerfelter.

En anden løsning er at bygge sideheller og eventuelt midterheller, hvor fodgængerne kan krydse. Her har fodgængerne vigepligten og er ikke afhængige af, at bilister og cyklister holder tilbage, før de kan krydse. Først når der er fri bane fra begge retninger, er det sikkert at gå over. 

Samtidig er det ifølge færdselsloven ulovligt at krydse en gade inden for umiddelbar nærhed af en fodgængerovergang. Fodgængerovergange harmonerer derfor ikke med, at Nordre Frihavnsgade er en strøggade, hvor der er behov for gode krydsningsmuligheder mange steder i gaden, og ikke kun ved de tre steder, hvor der før var fodgængerovergange. 

Disse to forhold er baggrunden for, at Nordre Frihavnsgade i stedet for fodgængerfelter nu har en række fortovsudbygninger med sideheller, som giver fodgængerne steder at stå, hvor de kan danne sig et godt overblik, inden de krydser vejen. 

Kun ved Randersgade / A. L. Drewsens Vej er fodgængerfeltet retableret. Det skyldes, at oversigtsforholdene på dette sted pga. vejens kurve gør det svært for fodgængere, cyklister og bilister at se hinanden. Fodgængerfeltet er kommet tilbage forår-sommer 2024. Se den politiske beslutning om at retablere fodgængerfeltet ved Randersgade 

Kontakt

Cykel- og Vejprojekter

Islands Brygge 37

2300 København S