Det gør Borgerrepræsentationen og de 7 politiske udvalg. Kort forklaret, så træffer udvalgene i lukkede møder beslutninger i sager inden for deres fagområde, mens Borgerrepræsentationen i åbne møder træffer beslutninger i de overordnede sager.
Borgerrepræsentationen er den øverste kommunale myndighed. Det betyder, at Borgerrepræsentationen som udgangspunkt kan tage stilling til enhver sag, der vedrører kommunen, og har ansvar for de beslutninger, kommunen træffer.
I praksis overlader Borgerrepræsentationen det i meget vidt omfang til udvalg og til forvaltningen at træffe beslutninger. Det kaldes delegation. Læs mere om delegation.
At overborgmesteren er formand for Borgerrepræsentationen betyder ikke, at overborgmesteren kan bestemme mere end de andre medlemmer af Borgerrepræsentationen. Borgerrepræsentationens beslutninger træffes ved stemmeflertal, og overborgmesterens stemme vejer ikke tungere end de øvrige medlemmers stemmer.
Overborgmesteren kan i øvrigt ikke afsættes i løbet af valgperioden. Men overborgmesteren kan selv bede Borgerrepræsentationen om at blive fri for at være overborgmester.