Mødedato: 26.10.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, udv. D

Miljøstation på offentlig vej i Amaliegade, Indre By

Se alle bilag

Der skal tages stilling til etablering af privat miljøstation i nedgravede affaldsbeholdere på offentligt vejareal i Amaliegade.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik og Miljøudvalget godkender,  

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen giver tilladelse til, at E/F Amaliegade 23A-25D placerer en privat miljøstation på offentlig vej i nedgravede affaldsbeholdere.

    Teknik og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  2. at der for at etablere den private miljøstation nedlægges to parkeringspladser i grøn betalingszone.

Problemstilling

Et igangværende byggeprojekt i Amaliegade nr. 23A-25D, som fik byggetilladelse i december 2015, ændrer anvendelsen fra institution/fritidsområde til boliger (34 beboelsesenheder) og serviceerhverv. Ejerforeningen E/F Amaliegade 23A-25D har derfor i februar 2020 søgt om tilladelse til at etablere et nedgravet affaldssystem (betegnet miljøstation) på den offentlige vej Amaliegade.

Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 18. maj 2015, at etageejendomme generelt vil få tilladelse til at etablere nedgravede affaldsløsninger på offentligt areal. Den 24. august 2015 besluttede udvalget, at afgørelser om at etablere nedgravede affaldsløsninger fra etageboliger på offentligt areal skal træffes i Teknik- og Miljøudvalget. Borgerrepræsentationen skal tage stilling til nedlæggelse af parkeringspladser i forbindelse med projektet.

Løsning

E/F Amaliegade 23A-25D har i februar 2020 søgt om tilladelse til at råde over vejareal til en nedgravet affaldsløsning. Opsummering af vejmyndighedens retningslinjer for sagsbehandling af sådanne ansøgninger fremgår af bilag 5. Ansøger har meddelt, at det nedgravede affaldssystem forventeligt bliver som miljøstationen på Krøyers Plads (privat fællesvej), jf. bilag 6.

Ejerforeningen henviser til, at en sådan miljøstation vil give beboerne færre lugtgener, ligesom det vil reducere støjgenerne, der stammer fra transport af affaldscontainere over brostensbelægning i det fredede gårdrum. Hele ejendommen med have og brostensbelagt gårdrum er fredet, hvilket gør, at der stilles særlige krav til en affaldsløsning på egen matrikel af hensyn til renovationsmedarbejdernes arbejdsmiljø, jf. bilag 8. I bilag 7 ses billeder fra fredningssagen, hvor ejendommens facader, belægning mm. fremgår. Amaliegade er desuden en del af Frederiksstaden, der er udpeget som kulturmiljø i Kommuneplan 2019, jf. afsnittet alternativ løsning.

Den ansøgte løsning på Amaliegade 23A-25D består i, at fortov på offentlig vej udbygges, og at miljøstationen placeres på fortovsudbygningen, jf. bilag 2. Derved bliver det muligt at tømme affaldsbeholderne med kranbil uden at løfte hen over biler og fodgængere. Dette har som konsekvens, at det pågældende areal ikke kan bruges til offentlig parkering eller andre almene formål.

Når der skal gives tilladelse til nedgravede miljøstationer, er der tale om tilladelse til råden over vej, jf. Lov om offentlige veje § 80 stk. 1. Forvaltningen har vurderet, at der ikke er trafikale hensyn, der er til hinder for, at der kan gives tilladelse til råden over vej til placeringen af den private miljøstation på offentlig vej.

Ved en tilladelse vil forvaltningen stille som betingelse, at ansøgeren har det fulde ansvar for at vedligeholde miljøstationen, både over og under jorden. Kommunen har udelukkende ansvar for belægningen på fortovsudbygningen (renhold, snerydning og vedligeholdelse).

Kommunen bevarer sin ret til at råde over det offentlige vejareal i fremtiden. Det sikres ved, at forvaltningen giver tilladelsen på betingelse af, at miljøstationen kan fjernes igen. Får kommunen på et tidspunkt brug for at ændre vejens indretning, kan kommunen kræve, at ejeren flytter eller fjerner miljøstationen for egen regning. Det forudsætter, at kommunen vurderer, at almenheden opnår en gevinst ved vejombygningen, som opvejer ejernes udgift til at fjerne miljøstationen (proportionalitetsprincippet).


Konsekvenser for parkering

Fortovsudbygningen vil kræve, at to parkeringspladser på offentlig vej nedlægges. Belægningsprocenten er 94 % kl. 12, 78 % kl. 17 og 85 % kl. 22 (2019-tal).

Tidligere sager om etablering af miljøstationer på offentligt vejareal

Forvaltningen har givet tilladelse til at etablere private miljøstationer på offentligt vejareal i Wesselsgade, Sjællandsgade og Halfdansgade/Snorresgade.

I Wesselsgade etablerede Fonden Nørrebro Miljøpunkt i 2013 en miljøstation med nedgravede beholdere til affald til et treårigt forsøgsprojekt i perioden 2013-2016. Drift af miljøstationen er efterfølgende overdraget til Teknik- og Miljøforvaltningen (BR 30. marts 2017).

I Sjællandsgade ansøgte A/B Pegasus i forbindelse med et gårdprojekt om at få lov til at etablere affaldshåndtering på offentlig vej ud for ansøgers matrikel. Begrundelsen var, at andelsboligforeningen ønskede at få mere rekreativt areal på egen grund, og at der ikke var væsentlige almene hensyn, der talte imod at imødekomme ansøgningen. Teknik- og Miljøudvalget godkendte etablering af en miljøstation på Sjællandsgade den 22. februar 2016. 

I Halfdansgade/Snorresgade viste det sig i forbindelse med et gårdhaveprojekt i A/B Halfdan, at den eksisterende affaldshåndtering, hvor containere til dagrenovation opbevaredes i portene, ikke var lovlig. For at undgå at et større gårdareal blev afsat til containere til dagrenovation, søgte andelsboligforeningen om tilladelse til at etablere en affaldsløsning i gadeplan for foreningens regning. Derved kunne gårdarealet udnyttes til rekreative formål for beboerne. Teknik- og Miljøudvalget godkendte etablering af miljøstation på to forskellige placeringer på vejareal den 6. november 2017. Andelsboligforeningen har ikke benyttet sig af tilladelsen til at etablere de to miljøstationer.

I bilag 6 ses billeder fra gadeplan af de etablerede miljøstationer på Sjællandsgade og Wesselsgade.

Alternativ løsning

Det fremgår af forarbejderne til vejlovens § 1, at vejmyndigheden udover trafikale hensyn også kan lægge vægt på konsekvenserne for bl.a. miljø, flora, fauna, landskabs- og bymæssige værdier, samt hensynet til vejens naboer.

Med sin beliggenhed i Frederiksstaden udgør Amaliegade den ene af de to hovedakser, der løber i hver sin retning gennem Amalienborg Slot. Frederiksstaden er udpeget som kulturmiljø i Kommuneplan 2019, da Frederiksstaden fortæller om den første større udbygning af Middelalderbyen, som blev anlagt efter tidens idealer. Inden for de udpegede kulturmiljøer skal afgørelser om bl.a. anvendelsesændringer inddrage områdets kulturhistoriske og arkitektoniske værdier.  

Hvis Teknik- og Miljøudvalget mener, at en miljøstation i Amaliegade afviger for meget fra omgivelserne, kan udvalget pålægge forvaltningen at give afslag på ansøgningen om den nedgravede miljøstation i Amaliegade. Forvaltningen vurderer umiddelbart, at det er muligt at placere affaldet på terræn på egen matrikel, jf. bilag 8.

Det bemærkes, at udvalget og forvaltningen ved eventuelle fremtidige ansøgninger om miljøstationer, herunder i byrum udpeget som kulturmiljøer, skal være opmærksomme på at følge praksis fra tidligere afgørelser. Da der er få tidligere sager på området, er nærværende beslutning om miljøstation i Amaliegade således med til at fastsætte praksis for fremtidige afgørelser på området, ligesom det kan have relevans for udmøntningen af retningslinjerne for placering af de 750 sorteringspunkter, som er en del af Cirkulær København - Ressource- og Affaldsplan 2024. Samtidig kan det bemærkes, at det vil bero på en konkret vurdering af det pågældende byrum og eventuelle kulturmiljø, der kan være meget forskelligartede, om det er hensigtsmæssigt at etablere en miljøstation.

Økonomi

Alle udgifter til etablering af miljøstationen samt fortovsudbygningen vil påhvile ansøger/ejer. Fortovsudbygningen medfører ikke øgede driftsomkostninger til vedligehold af vejen og fortovet. 

Fortovsudbygningen, som følge af en tilladelse til miljøstationen, medfører nedlæggelse af to parkeringspladser på offentlig vej i grøn betalingszone. Det vil medføre et årligt provenutab på ca. 30.000 kr., der skal håndteres inden for Teknik- og Miljøudvalgets serviceramme. 
Provenutabet fra betalingsparkering skal afregnes med staten og har derfor ikke finansiel betydning for Københavns Kommune. Provenutabet medfører dog en 1:1 reduktionen af Københavns Kommunes servicemåltal.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, færdigprojekterer ansøger den valgte løsning, som forvaltningen herefter vil myndighedsbehandle. Når politiet har givet sit endelige samtykke, godkender forvaltningen ansøgningen med de betingelser, der er beskrevet i løsningsafsnittet. Ejerne kan herefter søge byggetilladelse og etablere miljøstationen.

Søren Wille

                                      /Lone Byskov

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 26. oktober 2020 

Socialistisk Folkeparti stillede ændringsforslag til erstatning af 1. og 2. at-punkt:  

”at Teknik- og Miljøudvalget sender sagen tilbage til Teknik- og Miljøforvaltningen med henblik på at foretage nabohøring.” 

 

Ændringsforslaget blev vedtaget med uden afstemning.   

Den således ændrede indstilling blev godkendt med 9 stemmer mod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.  

For stemte: A, B, F, O, Ø og Å. 

Imod stemte: C og V. 

 

Det Konservative Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:  

”Partierne mener, at en affaldsstationer i Amaliegade vil skæmme det kulturhistoriske miljø i Amaliegadekvarteret. Derfor mener vi, at ejeren må håndtere affald på egen grund. Vi ønsker derudover heller ikke at nedlægge parkeringspladser, når belægningsprocenten er på over 90.” 

Til top